MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Londynu - kilka pytań

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kociakowski

Post #1 Ocena: 0

2013-02-27 11:46:09 (12 lat temu)

kociakowski

Mężczyzna

Z nami od: 27-02-2013

Witam, spodziewam się iż jest to już setny z kolei temat tego pokroju, lecz bardzo nurtuję mnie parę pytań i chciałbym uzyskać informację na ich temat.
Sprawa wygląda tak, że chciałbym wyjechać do Anglii (Londyn, okolice Londynu) i nie chodzi tu o zarobek lecz o zamieszkanie tam na dłużej. Od pierwszej wizyty w tym kraju spodobało mi się i zawsze wiązałem z tym przyszłość. Z tej racji mam kilka pytań do osób naprawdę kumatych, mieszkających już trochę w Anglii/samym Londynie, JEŻELI MASZ PISAĆ PIERDOŁY I SPAMOWAĆ TEMAT, NAJLEPIEJ KLIKNIJ CZERWONĄ IKONKĘ "X" W PRAWYM GÓRNYM ROGU !
Co prawda trochę tego się nazbierało, lecz odpowiedzi mogą być bardzo krótkie lecz szczegółowe ;) Dziękuje bardzo za pomoc i poświęcony czas !!

1. Jaki okres jest najlepszy do wyjazdu ? Sprecyzuję: Albo wyjadę w okolicach maja/czerwca albo września/października bo w wakacje chyba mnóstwo ludzi się tam zjeżdża do prac sezonowych czyż nie ?
2. Jeżeli nie znalazłbym sobie pracy przed przyjazdem do Anglii to czy faktycznie ciężko byłoby mi ją znaleźć już na miejscu ?
3. Jaką minimalną kwotę (w funtach) mam ze sobą zabrać żeby przeżyć załóżmy ten pierwszy miesiąc bez pracy ?
4. Czy faktycznie, aż tak niebezpiecznie i ryzykownie wynajmować pokój u obcych ludzi ?
5. Jaki rejon Londynu (w miarę bezpieczny) polecacie do zamieszkania ? Przeczytałem, że Północ i Zachód są jak najbardziej na "tak" ale już Południe i Wschód na "nie".
6. Czy zarabiając 7funtów (tyle oczekuję minimum od pracodawcy) i pracując min 160h/miesiąc = 1120funtów dam radę utrzymać siebie i moją kobietę chociaż na początku póki ona nie znajdzie pracy dla siebie ?
7. Ile średnio schodzi pieniędzy na jedzenie na osobę na miesiąc ?
8. Czy faktycznie uczony angielski w szkołach którym posługuję się płynnie jest całkiem inny jaki panuje w Anglii ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2013-02-27 11:49:37 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

8. Wlacz sobie angielskie radio online i posluchaj czy cos rozumiesz. Najlepiej takie, gdzie dzwonia sluchacze i sa dyskusje.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-02-27 11:57:34 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Piotro_

Post #4 Ocena: 0

2013-03-08 16:18:17 (12 lat temu)

Piotro_

Mężczyzna

Z nami od: 04-08-2012

8. Moj ang nie jest zly, pracuje i mieszkam z anglikami, dogaduje sie wszedzie, rozumiem wiekszosc, ale czasem zdarzy sie taki anglik, ze rozumiem baaardzo malo. I zazwyczaj nie rozumiem radia (bbc 6) jak dzwonia, wiec nie przejmuj sie tym radiem o ktorym wspomniala Richmond, bo moim zdaniem w realnej komunikacji ludzie mowia bardziej wyraznie albo moze to kwestia jakosci radia(wiadomo jest inaczej niz normalnie jak sie gada).
hm, Chyba ze to kwestia tego, ze sie jakos mocno nie wsluchuje... (bo leci w pracy w tle) ;)

Do góry stronyOffline

mruaaa

Post #5 Ocena: 0

2013-03-08 16:43:25 (12 lat temu)

mruaaa

Kobieta

Z nami od: 10-06-2009

1- MI SIE WYDAJE ZE PEWNIE BEZPIECZNIEJ BYLOBY PRZYJECHAC TU W PAZDZIERNIKU...CHOCIAZ TO TEZ ZALEZY OD BRANZY W JAKIEJ MASZ ZAMIAR ZNALEZC PRACE.
2- JESLI MASZ KOMUNIKATYWNY ANGIELSKI NIE POWINIENES MIEC PROBLEMU ZE ZNALEZIENIEM PRACY Z LONDYNIE. ZAWSZE MOZNA ZACZAC OD AGENCJI PRACY GDZIE PRACUJESZ ZA MINIMALNA NAJCZESCIEJ (PRZYNAJMNIEJ NA POCZATKU)...TO JEST CHYBA OK £6/H
3- TO TEZ ZALEZY OD TEGO CZY WYNAJMUJESZ POKOJ TYLKO DLA SIEBIE CZY Z DZIEWCZYNA RAZEM...NO I OKOLICA JEST ISTOTNA, BO CENY ROZNIA SIE DIAMETRALNIE...W POLUDNIOWO WSCHODNIM LONDYNIE ZA 1OSOBOWY POKOJ PEWNIE OK £90 ZA TYDZIEN TRZEBA ZAPLACIC, NO I LOGICZNE Z EIM BLIZEJ CENTRUM TYM GORZEJ...
4- RYZYKO JESTZ AWSZE, NIE WAZNE CZY TO ANGLIA CZY POLSKA. JA BYM NA POCZATKU SUGEROWALA MIESZKAC ZE SWOIMI (TJ Z RODAKAMI)...
5- ZGADZAM SIE Z TYM CO SLYSZALES...JA OSOBISCIE JESLI MIALABYM KIEDYKOLWIEK WROCIC DO LONDYNU TO TYLKO NA WSCHOD ALBO POLNOC.
6- JESLI WYNAJMUJESZ POKOJ A NIE MIESZKANIE Z WLICZONYMI RACHUNKAMI TO WYDAJE MI SIE ZE BEZ PROBLEMU.
7- ZALEZY CZY OSZCZEDNIE CZY BEZ "ODMAWIANIA SOBIE":)- ALE POWYZEJ £100 TYGODNIOWO NIE POWINNO BYC
8-I TU ZNOWU ZALEZY OD REGIONU- POLUDNIE JEST DO BANI, NIECHLUJNY JEZYK I "NA SKROTY"...NA POCZATKU MOZE BYC CIEZEJ ALE PRZYZWYCZAISZ SIE SZYBKO:)

TO JEST MOJ SUBIEKTYWNY PUNKT WIDZENIA PO 6 LATACH W LONDYNIE:)
POZDRAWIAM!

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,