MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd - parę pytań, prośba o radę

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

doomnyx

Post #1 Ocena: 0

2013-02-25 10:01:52 (12 lat temu)

doomnyx

Mężczyzna

Z nami od: 25-02-2013

Witajcie

Mam 20 lat, pochodzę z małej miejscowości pod Krakowem. Ukończyłem renomowane technikum informatyczne w Krakowie, jednak z samej informatyki umiem niewiele, dokształcam się w kierunku sieci i administracji. Nie posiadam żadnych certyfikatów ani doświadczenia, jednak w Polsce nie widzę perspektyw do życia - mojej rodzinie nigdy się nie przelewało, w szkole pomagały mi stypendia. W krakowie znalazłem miłość, nowych znajomych, spędziłem tutaj wiele wspaniałych chwil, jednak znajomy zaproponował mi wyjazd do Hereford.

I tutaj chciałbym prosić o radę: czy z moją aktualną sytuacją (brak cert., sam dyplom technika, trochę wiedzy o sprzęcie i sieciach) mam szanse na karierę w IT w UK? Czy polskie studia z IT liczą się w UK? Jak jest teraz z pracą w UK, ile człowiek może miesięcznie zaoszczędzić, nie mieszkając w Londynie? Jestem bardzo zdeterminowany, nabyłem już wiedzę o NIN, landlordach, szukaniu pracy, cenach jedzenia itp, ale ciągle mam taką niepewność.. Jeśli chodzi o moją wiedzę - z tego ciężko zrobić jakieś portfolio.

Aha i angielski ogarniam dobrze: matura podst 100%, rozszerzona 86% a ustna 97%, filmy/seriale z angielskimi napisami bez problemu, niektóre filmy ang. nawet bez napisów.

Wyjazd planuję na lipiec lub wrzesień, do tego czasu mam plan nadrobienia niektórych rzeczy które zaniedbałem w technikum - programowanie, wiedza praktyczna etc.; oraz zarobienie pieniędzy na wyjazd: czy 500 Ł wystarczy?

Proszę o szczere odpowiedzi, porady, własne doświadczenia na ten temat. Za wszystko będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Dominik

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2013-02-25 10:17:48 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

doomnyx

Post #3 Ocena: 0

2013-02-25 10:21:26 (12 lat temu)

doomnyx

Mężczyzna

Cytat:

2013-02-25 10:17:48, 12miko12 napisał(a):
A te 500 funtów to na lody w lipcu starczy :-)

Tzn? za mało? Plan jest taki, że najpierw wyjedzie kolega, zamieszka u siostry, ogarnie pracę i mieszkanie na 3 osoby, wtedy przyjeżdzam ja z kolegą i mieszkamy razem, szukamy pracy i żyjemy z perspektywą na stałe, w późniejszym czasie chciałbym ściągnąć dziewczynę.

Czy pracę np w helpdesku można zacząć jak ma się dobry język i trochę wiedzy z IT? Czy to wystarczy?

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

rastapha

Post #4 Ocena: 0

2013-02-25 10:32:18 (12 lat temu)

rastapha

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

kasy stanowczo za malo. nawet gdybys chcial wynajac mieszkanie na depozyt ci nie starczy. ja polecilbym minimum 1500 z tym wiesz ze przez dluzsza chwile masz szanse.
nie chodz po knajpach rob jedzenie w domu.
lidl i aldi to jedne (ja nie jedyne) z najtanszych marketow. co do pracy to trudno powiedziec. zalezy jakie jest bezrobocie w danym regionie.
job centre to odpowiednik naszego urzedu pracy. rozgladnij sie jakie masz prac w danym regionie. jak co to pytaj
wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

rastapha

Post #5 Ocena: 0

2013-02-25 10:35:20 (12 lat temu)

rastapha

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

https://jobsearch.direct.gov.uk/register.aspx?redirect=http%3a%2f%2fjobsearch.direct.gov.uk%2fhome.aspx
wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

doomnyx

Post #6 Ocena: 0

2013-02-25 10:40:15 (12 lat temu)

doomnyx

Mężczyzna

@rastapha

dzięki wielkie, poszukam czegoś i będę pytać w razie czego :)

co do pieniędzy - sam utrzymuję się w Krakowie, nie sądzę, abym mógł zaoszczędzić więcej niż 500Ł do wakacji :/ zakładam, że jadąc do znajomych nie będzie na początku tak ciężko. Co do taniości marketów - wiem, że Lidl jest bardzo tani, i że lepiej żywić się po domowemu.

Jeśli chodzi o utrzymanie - do pracy jakiejkolwiek planuję iść od zaraz, bylebym miał kasę potrzebną na opłaty i jedzenie, w IT nie muszę zaczynać od razu.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2013-02-25 10:53:29 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-02-25 10:21:26, doomnyx napisał(a):
Czy pracę np w helpdesku można zacząć jak ma się dobry język i trochę wiedzy z IT? Czy to wystarczy?

W Helpdesku to zarobisz tak z 20K na start, wystarczy Ci na zycie? W mniejszej miejscowosci to nawet mniej.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

meg1969

Post #8 Ocena: 0

2013-02-25 11:03:55 (12 lat temu)

meg1969

Kobieta

Z nami od: 19-12-2011

hej mieszkam w HEREFORDZIE i ci powiem ze tu niema tak zle tak to nie ktorzy twierdza

Do góry stronyOffline

doomnyx

Post #9 Ocena: 0

2013-02-25 11:20:17 (12 lat temu)

doomnyx

Mężczyzna

@Richmond

nie mam dużych wymagań, na jedzenie i potrzeby własne typu artykuły higieniczne myślę, że więcej jak 150Ł -200Ł bym nie wydał, nie wiem do końca jak jest z mieszkaniem, ale podobno w Hereford i okolicach za 600 miesięcznie można 2-pokojowe znaleźć..

@meg1969

To bardzo się cieszę, jeśli mieszkasz w Hereford ( to miasto z populacją ok. 60 tys.). Czy orientujesz się może jak jest z pracą w rejonie Hereford, w jakich sektorach jest zapotrzebowanie na pracę i czy jest ono duże? Jak jest z kosztami mieszkań, pokoju 2 osobowego? Byłbym bardzo wdzięczny za dalsze odpowiedzi. :)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2013-02-25 19:59:41 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »