ja nie emigrowalem do UK (planuje), a do Czech kilka lat temu, i mieszkanie w PL wynajmowalem. Z tego co wyczytalem to osoby ktore sie tu wypowiadaly mialy troche z tym problemu. Mnie sie udalo ich uniknac, pewnie dlatego ze wynajmowalem zawsze przez agencje. Wynajmowalem tez garaz podziemny, rowniez przez ta sama agencje.
Problem mialem raz, z najemca garazu, i to byl jedyny raz kiedy wynajalem sam, bez posrednictwa agencji. Juz z samego poczatku byly z nim problemy bo kombinowal z kluczami, a potem przestal placic. Czechy nie sa daleko wiec przyjechalem i koles na szczescie sie ulotnil. Potem juz tylko przez agencje wynajmowalem i najemcy super, wszystko bez problemu.
Ale zawsze jest to troche klopotliwe, bo z daleka nie dokonca da sie nieruchomoscia zarzadzac. Podpisywanie umow korespondencyjnie, a noz jakis problem wyniknie i jako wlasciciel musze interweniowac itd. Zysk nie jakis oszalamiajacy, ale zawsze cos.
Co do sprzedazy za 20 lat...to bardzo dlugo. Czy Pl wejdzie do strefy euro - hard to say - ja bym powiedzial ze unia i euro nie maja sie najlepiej. Ceny mieszkan, zalezy oczywiscie gdzie, mocno spadly no i teraz jakos powoli ida w gore z tego co widze. Osobiscie, jesli uda mi sie jakos ulozyc zycie w UK, znajde prace i bedzie mi odpowiadac, to raczej sprzedam swoje mieszkanie w PL. W innym wypadku, z racji odleglosci, musialbym oddac je w zarzadzanie agencji notarialnie = koszta + jakies 20% z zysku.