Str 2 z 5 |
|
---|---|
krakn | Post #1 Ocena: 0 2013-02-14 17:10:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
A kto ma czas, zaraz po wyjeździe do innego kraju, na powroty by się leczyć?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
MrMaverick1971 | Post #2 Ocena: 0 2013-02-14 17:12:14 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2013-02-14 17:10:18, krakn napisał(a): A kto ma czas, zaraz po wyjeździe do innego kraju, na powroty by się leczyć? Krakn, toc ogolna opinia Polakow na temat tutejszej sluzby zdrowia jest hmmm...delikatnie mowiac marna ![]() |
Nie_z_tej_bajki | Post #3 Ocena: 0 2013-02-14 17:19:43 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Mieszkanie "pod klucz", umeblowane, nowe, wynajmowalam przez 5 lat. Raz z ogloszen, raz rodzinie, innym razem przez agencje, potem znowu rodzinie. Po jakich najemcach mieszkanie wygladalo najgorzej? Po rodzinie niestety... ;/
Pomijajac, ze raz najemcy mi uciekli, a klucze wyslali w kopercie z drugiego konca Polski( po wielu moich staraniach odnalezienia ich ), czynszu nie zaplacili, rachunki nabili ( poczatki kiedy wynajmowalam, ufalam, glupia bylam, myslalam ze beda rachunki placic sami... oprocz nie zaplaconego czynszu za lokal plus mojego czynszu, nabili prad i gaz na ponad 2000 pln ;/ od tamtej pory rachunki oplacalam ja ). Obecnie ( znowu "po rodzinie" - chyba nigdy sie nie naucze ), wyprzedaje wszystkie meble, ktore na sprzedaz sie jeszcze nadaja, reszta na kubel, a mieszkanie pod mlotek. Mam juz dosc tego calego cyrku. [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 14-02-2013 17:21 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2013-02-14 17:20:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2013-02-14 17:12:14, MrMaverick1971 napisał(a): Cytat: 2013-02-14 17:10:18, krakn napisał(a): A kto ma czas, zaraz po wyjeździe do innego kraju, na powroty by się leczyć? Krakn, toc ogolna opinia Polakow na temat tutejszej sluzby zdrowia jest hmmm...delikatnie mowiac marna ![]() Się nie dziwie GP lipa, dopiero jak idziesz do specjalisty to jest OK. No ale mimo wszytko, ile razy lądowałem w nowym kraju to co najmiej przez rok, nawet nie zauważałem kataru ... ![]() Bo nie było czasu, cza zapier@ a nie chorować i nie ma że boili ![]() Tak czy siak, przyjechać po to by zaraz wracać. to trzeba mieć sporą rezerwę kasy... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Joanna72 | Post #5 Ocena: 0 2013-02-14 17:20:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2013 Skąd: Oxford i okolice |
W Polsce działa to tak: idę prywatnie do lekarza specjalisty, który równocześnie ma etat w szpitalu i on mi załatwia bez kolejki przyjęcie na oddział. Ten system funkcjonuje prawie legalnie (lekarz płaci przecież podatki za to, ile mu dałam zarobić w gabinecie), więc proszę na mnie nie fukać. A w UK być może trzeba czekać w kolejce na zabieg, dlatego pytam o kontynuowanie ubezpieczenia w Polsce.
|
|
|
MrMaverick1971 | Post #6 Ocena: 0 2013-02-14 17:28:02 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2013-02-14 17:20:39, Joanna72 napisał(a): W Polsce działa to tak: idę prywatnie do lekarza specjalisty, który równocześnie ma etat w szpitalu i on mi załatwia bez kolejki przyjęcie na oddział. Ten system funkcjonuje prawie legalnie (lekarz płaci przecież podatki za to, ile mu dałam zarobić w gabinecie), więc proszę na mnie nie fukać. A w UK być może trzeba czekać w kolejce na zabieg, dlatego pytam o kontynuowanie ubezpieczenia w Polsce. Wg mnie, powinnas zalatwic wszystkie sprawy zwiazane ze zdrowiem w Polsce i przyjechac tutaj zdrowa i gotowa do dzialania. |
Lucy_J | Post #7 Ocena: 0 2013-02-14 17:28:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2012 Skąd: Hawarden |
Ja skromnie - caly dobytek zmiescilam w torbie podroznej
![]() ![]() Mialam naprawde pokazny zbior, a z roznych wzgledow do domu rodzinnego nie moge juz wrocic, juz ich chyba nie odzyskam ![]() Gdybym miala jakies mieszkanie do wynajecia, to poprosilabym tesciowa aby miala oko na lokatorow ![]() |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2013-02-14 17:48:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Anglię lubiłam zawsze, mam do niej sentyment, z ang. literatury xIX nikt mnie nie zagnie.
; ) ... A tak poza tym, spokojnie będzie cię stać na prywatnych lekarzy w Polsce; ) Oczywiście nie od razu, ale z czasem będzie łatwiej, a potem być może nawet bardzo łatwo. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-02-2013 17:49 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2013-02-14 18:11:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
W moim mieszkaniu mieszkal kuzyn, placil za oplaty eksploatacyjne. Jak ceny mieszkan poszly do gory, to postanowilam je sprzedac, bo uznalam, ze nie oplaca sie wynajmowac, lokata dalaby wiecej, a mniej zachodu.
Mam swoja dziuple w PL na wypadek przyjazdu, ale zdarza mi sie zatrzymywac w hotelach, bo mi bardziej pasuje albo dla sportu/rozrywki. Carpe diem.
|
Joanna72 | Post #10 Ocena: 0 2013-02-14 19:15:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2013 Skąd: Oxford i okolice |
Teraz niestety ceny nieruchomości w PL dołują. Więc najpierw wynajem - kontrolowany przez przyjaciół (rodziny w okolicy nie mamy - najbliższa 250 km od nas i to też jeden z powodów wyjazdu - rodzina nas tu nie trzyma), potem sprzedaż. Mam 2 synów, każdy ma po walizce LEGO i bez tego dobytku się nie ruszą. Tak samo bez kompa stacjonarnego, podrasowanego specjalnie do gier. Więc u mnie opcja 1 torby odpada. Czy ktoś z was brał z Polski garnki/ zaslony/pościel/kwiaty doniczkowe/meble/książki? I pytanie dot. 1 fazy pobytu, kiedy bedę smam w UK - czy nie jest konieczne posiadanie laptopa, żeby kontaktować się z rodziną i załatwiać sprawy w necie? I kiedy odwiedzacie PL, co tam kupujecie ,,na zapas"? leki przeciwbólowe? Kosmetyki?
|