MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Onieznajomy

Post #1 Ocena: 0

2013-01-15 22:03:08 (12 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Kapryshyn, tez mialem jakies zarobki w kraju ale przyjechalem tu zeby zyc latwiej, bez stresu, i byc wiecej z rodzina. Jak sam wiesz kasa to nie wszystko, ile bysmy nie zarobili, to i tak zawsze za malo.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2013-01-15 23:13:45 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #3 Ocena: 0

2013-01-16 00:00:44 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-15 21:35:53, Kapryshyn napisał(a):
Dziekuję za odpowiedź.
Akurat nie do końca pracuję w zawodzie... Te moje prace ponad godziny wiązą się właśnie z pracami które mógłbym robić i bez studiów, jak właśnie jazdy na wózku. Kiedys i pracowalem na swoim stanowisku, niestety nie widze perspektyw na zmianę pracy ponieważ no jest tu coraz gorzej ze znalezieniem nowej a i na podwyżkę wiem że nie mogę liczyć. Stąd to moje mniemanie że skoro może takie rzeczy mógłbym robić za większą pensję czemu nie.

P.S. Czy ja wiem czy tylko bezrobotni lecą do Anglii ? :>

Pozdrawiam.

Aaaa i tu, po raz pierwszy w temacie doradczym, byłabym - ZA....
Wydajesz sie człowiekiem wszechstronnym, otwartym na różne propozycje, optymistycznie nastawionym do tego co ciebie otacza, znasz angielski.... Więc - dlaczego nie ?? Nawet zaczynając - na początek - od wózka na magazynie, rozgladająć sie w między czasie za pracą w zawodzie inżyniera (której oferty można znależć i to za porządne pieniądze). Myślę, że z niewielką pomocą swoich znajomych, na samym początku - dałbyś sobie radę, a i rodzina by na tym skorzystała....
Do odważnych świat należy - nie dowiesz się, dopóki sam sie nie przekonasz na własnej skórze....
I zgadzam sie z jednym, z poprzedzających postów - rozdzielenia rodziny - nie polecam, nie opłaca się i ryzyko na "odzwyczajenie"sie od siebie - większe...
Powodzenia w podbojach i odkrywaniu nowego lądu :-)*THUMBS UP*
Phi

Do góry stronyOffline

Kapryshyn

Post #4 Ocena: 0

2013-01-16 17:27:07 (12 lat temu)

Kapryshyn

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2013

Witajcie!
Dziękuję za wypowiedzi, naprawdę bardzo profesjonalnie podeszliście do sprawy.
Zacznę od EWA28300.
Chciałem Cię zapytać co oznacza że łatwiej wyjechać z PL niż wrócić ? Tłumaczę to jako że w UK jak się załapę to nie będę myślał o życiu w PL( no bo po co wracac jezeli człowiekowi dobrze jest tam gdzie jest czyt. UK) Czy raczej chodziło że trudniej wracać do PL bo nie wiem technicznie to nie możliwe ( co chyba jest nieprawdą:P).
Jako pierwsza odpisałaś mi że jednak nie radziłabyś mi wyjazdu. Później w poście wywnioskowałem że jednak pracujesz w UK ?.
Idąc dalej.
Cytat:

2013-01-15 22:03:08, Onieznajomy napisał(a):
Kapryshyn, tez mialem jakies zarobki w kraju ale przyjechalem tu zeby zyc latwiej, bez stresu, i byc wiecej z rodzina. Jak sam wiesz kasa to nie wszystko, ile bysmy nie zarobili, to i tak zawsze za malo.

To jest mój cel. Moja puenta, moja utopia. Do tego chcę dążyć ! Tzn. wiadomo stres był i będzie ale , tak jak mówiliście nie chodzi tylko o kasę, chodzi o trochę więcej spokoju i mam nadzieję że go tam zaznam. Oraz oczywiśćie więcej czasu dla rodziny.
Cytat:

2013-01-16 00:00:44, gdanszczanka napisał(a):

Aaaa i tu, po raz pierwszy w temacie doradczym, byłabym - ZA....
Wydajesz sie człowiekiem wszechstronnym, otwartym na różne propozycje, optymistycznie nastawionym do tego co ciebie otacza, znasz angielski.... Więc - dlaczego nie ?? Nawet zaczynając - na początek - od wózka na magazynie, rozgladająć sie w między czasie za pracą w zawodzie inżyniera (której oferty można znależć i to za porządne pieniądze). Myślę, że z niewielką pomocą swoich znajomych, na samym początku - dałbyś sobie radę, a i rodzina by na tym skorzystała....
Do odważnych świat należy - nie dowiesz się, dopóki sam sie nie przekonasz na własnej skórze....
I zgadzam sie z jednym, z poprzedzających postów - rozdzielenia rodziny - nie polecam, nie opłaca się i ryzyko na "odzwyczajenie"sie od siebie - większe...
Powodzenia w podbojach i odkrywaniu nowego lądu :-)*THUMBS UP*

Bardzo mi miło że jestem jednym z tych nielicznych ( tak myślę :P) rodzynkow na których powiedziałabyś weź jedź. Tak owszem jestem wszechstronnym człowiekiem, jestem tego zdania że trzeba próbować! Trzeba szukać alternatyw. Nie jestem antypolakiem, ale jeżeli komuś będzie lepiej (daję przykład) na zmywaku bo bedzie zarabial wiecej niz w PL (bedac nie wiem strzelam) majstrem lub gdzie indziej nie bedzie sie musial martwic czy stac go na takie lub inne buty no to czemu nie sprobowac.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeżeli ktoś miałby jeszcze coś do powiedzenia to bardzo bym prosił :)
Póki co się nie spieszę z wyjazdem. Ale jak wyjdzie to dam znać co i jak.
Pozdrawiam serdecznie.

[ Ostatnio edytowany przez: Kapryshyn 16-01-2013 17:28 ]

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-01-16 20:14:53 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2013-01-16 20:55:28 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Akurat sporo ludzi z konkretnym zawodem/doswiadczeniem + znajomosc jezyka, wyjechala do pracy za granice, zeby sie rozwijac zawodowo, miec kontakt z nowszymi technologiami.
Niekoniecznie tylko ci bezrobotni i z kiepskimi pracami w Pl zyskuja na emigracji.
Ps. Co do czasu na rodzine tez to wyglada troche inaczej, finanse pozwlaja na troche wiecej szalenstwa z dziecmi, praca jest w pracy, a nawet przyniesiona do domu skutkuje np. odebraniem dnia wolnego, tzw. flexibility hours (mozliwosc wziecia wolnego na juz, bo szkoly zamkniete itp.). Poza tym dziecku wyjazd za granice tez otwiera sporo mozliwosci.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 16-01-2013 21:00 ]

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #7 Ocena: 0

2013-01-16 21:05:42 (12 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Jakiś czas temu,o ile dobrze pamietam " wojtekjeden" pytał o sens wyjazdu do UK.Posypały się odpowiedzi.Forumowicz zostawił dobrze płatną pracę i wyjechał do UK.Jego przygoda skończyła się po ok.2 czy 3 miesiącach.Wrócił do Polski.Konto na MW zlikwidował.Bez komentarza.

Do góry stronyOffline

ivy___

Post #8 Ocena: 0

2013-01-16 21:06:07 (12 lat temu)

ivy___

Kobieta

Z nami od: 11-01-2013

Mysle ze zwlaszcza specjalisci zyskują na emigracji. Jesli znaja jezyk i mają jakies doswiadczenie, to startują od razu z wyzszej polki. Wiem co mowie. Wielu moich znajomych przyjechalo na konkretne stanowisko. Zwlaszcza w branzy technicznej (a raczej wylacznie...)
Energia podąża za uwagą.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rachela

Post #9 Ocena: 0

2013-01-16 21:11:31 (12 lat temu)

Rachela

Kobieta

Z nami od: 16-01-2013

Czy moglibyście i mnie udzielić porady odnośnie wyjazdu?

Wychowuję syna (6-latka) w pojedynkę, z zawodu jestem anglistką. 9 lat temu, jeszcze przed rozpoczęciem studiów, mieszkałam przez krótki czas (niecały rok) w Londynie. Mam wrażenie, że to było nie 9 a 100 lat temu, mimo wszystko chciałabym do Anglii wrócić. Nigdy nie uczyłam języka angielskiego, ale chętnie tłumaczyłam. Przez wiele lat utrzymywał nas mąż, ale rozstaliśmy się i muszę sobie teraz radzić sama, a ponieważ w Polsce sytuacja jest jaka jest, nie mogę nie rozważać wyjazdu.

Plan jest następujący: mam nadzieję zostawić dziecko z mamą, wyjechać do znajomej, wynająć pokój, poszukać pracy, a po kilku miesiącach sprowadzić syna, żeby szkołę rozpoczął już w Anglii. Zastanawiam się jednak, czy z jednej pensji będę w stanie utrzymać siebie i dziecko? Czy będziemy mogli żyć godnie?

Chciałabym wyjechać w kwietniu, miałabym więc zaledwie kilka miesięcy na ułożenie sobie spraw zanim przyjedzie do mnie syn. A i wtedy nie będę przecież jeszcze w stanie wynająć dla nas mieszkania, a jak tu mieszkać z synem w jednym pokoju w domu z przypadkowymi ludźmi.

Miałam nadzieję poduczyć się do egzaminu DPSI, mogłabym tłumaczyć dla NHS (lubię tłumaczenia z zakresu nauk medycznych), ale na to wszystko trzeba czasu. Moim CV czy referencjami zabłysnąć nie mogę. Byłam przede wszystkim kurą domową, tłumaczyłam dla niewielu instytucji, głównie dla osób prywatnych, a wiem, że dla Anglików takie 'polskie' referencje nie mają wielkiej wartości. Może Wy coś podpowiecie? Będę wdzięczna za każdy komentarz, pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

[ Ostatnio edytowany przez: Rachela 16-01-2013 21:13 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2013-01-16 21:24:50 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dla Anglikow kazde referencje sie licza, polskie tez, o ile za tym ida umiejetnosci i jezyk ;).
DPSI konczy sie z racji kosztow i chyba wysycenia rynku tlumaczami na jezyki wszelakie.
Z dzieckiem i jednym rodzicem jest jeden maly problem, w szkolach co 6 tygodni sa tygodniowe ferie, opieka na ten czas bywa kosztowna, dziecka samego nie zostawisz, a sama tez nie bedziesz miala na tyle urlopu, wiec warto przekalkulowac wszystko za i przeciw, przeliczyc, a sprobowac zawsze mozna i pewnie warto.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,