MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Anglii przygotowania

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wygibus

Post #1 Ocena: 0

2012-12-20 07:37:12 (12 lat temu)

wygibus

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2012

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi :)

Co do banku, to czy zwystarczy wpłacenie np. 1-2k Ł gotówką? Czy polecicie HSBC czy lepiej szukać innego? Zależy mi na potwierdzeniach SMS, oraz najlepiej na bezpłatnych operacjach gotówkowyh (przelewy, opłaty).

W NL mam konto w ING, jest ok, ale w poprzednim roku zrobili dla tego banku Fraud na €6mln. Dla kolegi murzynka zniknęło wtedy €500, ale oddali :)

Czy ta sieć o której Kitek1, to nie giff-gaff czy jakoś tak?

Z tym czasem pracy to dziękuję za info :) Super cieszę się, w NL trzeba pracować 8h+1h na przerwy bezpłatne, w sumie 9H+1-2h dojazd, razem to tragedia, praca-dom i koniec.

77Michal, to super, cieszę się że te egzaminy to opcja, byłem w błędzie bo myślałem że muszę to przerobić i koniec :).

BTW, Dla informacji, zrobiłem kurs na wszystkie typy wózków widłowych ForkLift,ReachTruck,Man-UP,EPT) z wszyskimi akcesoriami z jedynym limitem wysokości 9,2 m. Cena €170, czas trwania 1h :), a jeśli ktoś potrzebuje praktyki to można w tej cenie jeździć do bólu.

karjo1, tak zgadza się, ale się złożyło tak że pracowałem przy www, a później w u dostawcy ISP, który miał sklep i serwis. Przez 5lat nabrałem doświadczenia, pomijając fakt że zajmowałem się tym już od lat szkolnych.

Co masz na myśli że "sprzedaż i naprawa starego sprzętu to zabawa za (często) NMW" ?
Z reguły jeśli klientowi trzeba wymienić Płytę główną to wtedy już opłacalność inwestycji w starsze technologie jest na granicy opłacalności, no chyba że się dorwie używane części w dobrej cenie. :)

Mam jedną obawę przed dorwaniem pracy w webdesign, 1. To chcę szukać na start stanowiska Juniora. Może mniejsze pieniążki, ale zawsze potem można pójść w górę.
Mimo że umiem to robić nie kończyłem w tym kierunku studiów.
2. Dużo czytałem że rekomendacje odgrywają dużą rolę w zatrudnieniu. Teraz czy jak coś takiego po angielsku przywiozę z PL, to wezmą to normalnie pod uwagę, czy to raczej obojętne?

Jakie agencje lepiej omijać? Z doświadczenia (nie tylko mojego ) w NL wiem że lepiej nie iść do: Axell, T&S, EuropeanStaffing, OTTO, Pollux, Randstad Cross Border Staffing.
Macie te agencje tam ?

paolomario, tak, wiem to chyba formularz e101, ważny 14 dni chyba, w każdym razie tak zrobię. Nie byłem pewny tylko czy jak znajdę pracę to muszę coś dokupować czy pracując legalnie nie muszę się już o ubezpieczenie martwić.

Jesteś szczęściarzem z tymi godzinami :)

Mam jeszcze pytanie :) Po ile wódka tam jest? I papierosy Niebieskie/czerwone LM i Malboro. Pytam odnośnie zabrania celem pomniejszenia kosztów podróży :)

Dziękuję jeszcze raz za bardzo konkretne i konstruktywne odpowiedzi!!!!!

Pozdrawiam serdecznie!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kitek1

Post #2 Ocena: 0

2012-12-20 09:41:43 (12 lat temu)

Kitek1

Kobieta

Z nami od: 14-09-2012

Cytat:

2012-12-19 19:24:44, paolomario napisał(a):
Kitek1, my nie musieliśmy przedstawiać żadnego zaświadczenia o pracy w banku aby założyć konto (wspólne dla nas obojga). Fakt, że było to 7 lat temu. Ja to wtedy nawet pracy jeszcze nie miałem. Za konto płaciliśmy jakieś 5 funtów.

Paolomario, ja zakładałam konto 1,5 roku temu i wymagali takiego zaświadcznia. Ja już pracę wówczas miałam i agencja mi wystawiła takie zaświadcznie (napisali że u nich pracuję od xxxxx do aktualnie). Założyłam konto bezpłatne. Natomiast mąż nie miał pracy zakładając konto- założyli Mu płatne i jakieś w ogóle takie nie fajne :-( Dlatego wiem, że takie zaświadczenie jest wymagane. Np w Barckleysie chcieli: 3 payslipy, dowód/paszport, 40 funtów wpłaty i konto właśnie za 8 funtów miesięcznie. Ja na początku miałam tylko part-time więc nie chciałam jeszcze do konta dokładać. Napisałam wszystko z własnego doświadczenia :-)

Wygibus to jakaś inna sieć. Nie ta którą podałeś, ale naprawdę nie pamiętam nazwy :-) Nie jest aż tak łatwo wpadająca w ucho jak ta, którą podałeś :-)

Co do banku, to ja z HSBC jestem zadowolona. Odnośnie bezpłatnych przelewów, to na angielskie konta w każdym banku nie ma z tym problemów. Jednak na konta zagraniczne niemal zawsze masz opłatę. Aby na zagraniczne konta mieć możliwość bezpłatnych przelewów trzeba mieć już naprawdę dobre konto, a takiego na początku nie dostaniesz.

[ Ostatnio edytowany przez: Kitek1 20-12-2012 09:49 ]

Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jelitwypatrosz

Post #3 Ocena: 0

2012-12-20 10:00:00 (12 lat temu)

jelitwypatrosz

Mężczyzna

Z nami od: 18-02-2011

Moja chrześniaczka zakładała konto pół roku temu,zaraz po przyjezdzie do nas.Nie miała jeszcze pracy i pan z banku przez chwilę pokręcił nosem ale zaraz po tym zajął się procedurą otwierania konta.
Poprosił tylko aby zaraz po podjęciu pracy zgłosiła ten fakt do banku.
To był Lloyds w Swindon.
Żeby się przekonać jak tu jest musisz być na miejscu bo ja piszę,że się da,ktoś inny,że nie...a Ty po prostu musisz to sprawdzić na własnej skórze :)
Nie jestem kowalem swego losu,jestem jego przewodnikiem ;)

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #4 Ocena: 0

2012-12-20 10:05:19 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Czego nie robic? Nie pokazywac, nie mowic, ze w Europie jest inaczej. Pod jakimkolwiek wzgledem. Czy to diety, czy to kultury.
Z niewiadomego mi powodu Anglicy nie czuja sie zwiazani z Europa (dla wiekszosci UK w Europie nie jest).

Tak wiec: wszyscy maja ruch lewostronny ( oczywiscie jest on o niebo lepszy niz prawostronny), wszyscy jadaja fish and chips (samo zdrowie), wszyscy opychaja sie codziennie slodyczami i przekaskami (ostatnio udzielono mi wykladu, ze to zdrowe i powinno sie je jest codziennie), wszyscy masowo upijaja sie w weekendy. Generalnie: Anglicy zadaja szyk i mode na calym swiecie.
Aha! I bron Panie Boze nie dyskutuj na temat szkolnictwa i opieki zdrowotnej.

Z powodzeniem mozesz popsioczyc na "tych swirnietych Amerykanow"

No, chyba, ze trafisz na swiatowcow. Byle nie takich, ktorzy jada na wczasy w celu nie wysciubiania nosa poza hotel.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #5 Ocena: 0

2012-12-20 10:28:48 (12 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Cytat:

2012-12-19 18:11:42, Kitek1 napisał(a):
...
Co od tygodnia pracy, to mniejsza ilość godzin pracy bierze się stąd, że dzień roboczy wynosi 8h, ale w tym masz 30 min przerwy, która jest bezpłatna i nie wlicza się do czasu pracy. Czyli tak naprawdę pracujesz 7,5h dziennie. Jak pracujesz 5 dni w tygodniu to masz 5dni x 7,5h= 37,5h tygodniowo.
...

Jak widać to zależy. Ja pracuję dla hamerykańskich wyzyskiwaczy i pracuję 8h + 1h bezpłatnej przerwy na lunch (czyli siedzę 9 godzin w pracy i mam 40 godzin na tydzień)

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-12-20 12:27:06 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-12-20 13:21:42 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wydaje mi sie, ze najwiecej firm/instytucji ma 7,5h + 1h lunchu. Ja zawsze skracam sobie lunch do 0.5h i wychodze z pracy po 8h. Sa firmy, gdzie pracuje sie tylko 7h + 1h lunchu.

Przy poprzednich zleceniach mialam napisane, ze musze pracowac nie krocej niz 7,4h czyli 7h 24 minuty dziennie.

O zakladaniu konta bankowego jest watek srednio raz na tydzien.

Sugeruje, jak poprzednicy, poczytanie tego forum, dowiesz sie z niego bardzo duzo. Masz w koncu 3 miesiace na to :-)

No, to podbilam sobie liczbe postow o jeden, wow ;-) Ide to uczcic herbata :-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Lucy_J

Post #8 Ocena: 0

2012-12-20 18:00:40 (12 lat temu)

Lucy_J

Kobieta

Z nami od: 16-11-2012

Ja tylko wypowiem sie w kwestii fajek. Malrboro to cena okolo 7.50 funtow za paczke 20 papierosow.

Marki LM nie ma w UK (ja podczas 5 letniego pobytu nie zauwazylam na polkach sklepowych).

I mowie tu o legalnym zakupie ;)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-12-20 20:18:41 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wygibus

Post #10 Ocena: 0

2012-12-21 08:13:50 (12 lat temu)

wygibus

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2012

Dziękuję za odpowiedzi :)

Czyli Anglicy czują się takim oddzielnym 'lepszym' kontynentem od europy? Przeszła mi ta myśl wcześniej przez głowę, po tym jak zauważyłem że nawet strony www polaków nie mają końcówek ani .com, ani .eu, tylko .co.uk, widocznie nawet w internecie to ma dla nich znaczenie :)

Lucy_J a nie wiesz po ile się kupuje fajki od znajomych z pl?
(sam osobiście nie palę :) )

paolomario, a co to za robota/firma ? W jakim mieście?

Dziękuję jeszcze raz za informacje!

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,