MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Anglii przygotowania

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wygibus

Post #1 Ocena: 0

2012-12-18 18:59:11 (12 lat temu)

wygibus

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2012

Witam, wybieram się wraz z żoną w marcu 2013 do Anglii. Konkretnie to jeszcze nie wiadomo jakie miasto, ale wstępnie to Bristol. Zależy na połączeniach bezpośrednich z WAW i WROC liniami lotniczymi, oraz na miejscu do wędkowania ;)

W związku z tym chciałbym zadać kilka pytań, być może wedle odpowiedzi nasuną się następne. Dziękuję za pomoc z góry!:-]

1. Ubezpieczenie zdrowotne.
Jak to działa? Czy muszę sam to wykupić? (jeśli tak to jakie to koszta i jaką ubezpieczalnię najlepiej wybrać).
Jeśli opłaca to pracodawca, to czy aby ubezpieczenie działało muszę wypełniać coś extra?
Jak to się ma w przypadku pracy przez agencję?

2. Praca
Jak to wygląda z przerwami w pracy? Wiem że tydzień ma 40h, ale pracując 8h/dzień często w ogłoszeniach widzę że jest to 37,5 godziny na tydzień. O co w tym chodzi?

Czy jest coś takiego jak kontrakt stały? Jakie tego zalety/wady?

3. Auto

Zamierzam pojechać z PL autem po jakichś 6m-cach wrócić i pofrunąć i zakupić tam coś czym pasażer będzie kierował.
Jakie macie uwagi do podróży po Anglii 'normalnym' autem? Jak długo można jeździć bez problemów? (pytam o praktykę :), bo teorię znam :)

4.Bank, Operator GSM, Internet.
Jakie firmy polecacie?
Czy do założenia konta w banku potrzebuję jakiś rachunek np. za prąd na siebie?

5. Tego nie rób!
Proszę o porady czego nie robić będąc w Anglii. Jakie macie porady z własnego doświadczenia?

Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

MrMaverick1971

Post #2 Ocena: 0

2012-12-18 19:11:05 (12 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Na wiekszosc Twoich pytan , znajdziesz odpowiedz tutaj:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania

Do góry stronyOffline

andreek

Post #3 Ocena: 0

2012-12-18 19:11:39 (12 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Cytat:

2012-12-18 18:59:11, wygibus napisał(a):
Witam, wybieram się wraz z żoną w marcu 2013 do Anglii. Konkretnie to jeszcze nie wiadomo jakie miasto, ale wstępnie to Bristol. Zależy na połączeniach bezpośrednich z WAW i WROC liniami lotniczymi, oraz na miejscu do wędkowania ;)

W związku z tym chciałbym zadać kilka pytań, być może wedle odpowiedzi nasuną się następne. Dziękuję za pomoc z góry!:-]

1. Ubezpieczenie zdrowotne.
Jak to działa? Czy muszę sam to wykupić? (jeśli tak to jakie to koszta i jaką ubezpieczalnię najlepiej wybrać).
Jeśli opłaca to pracodawca, to czy aby ubezpieczenie działało muszę wypełniać coś extra?
Jak to się ma w przypadku pracy przez agencję?

2. Praca
Jak to wygląda z przerwami w pracy? Wiem że tydzień ma 40h, ale pracując 8h/dzień często w ogłoszeniach widzę że jest to 37,5 godziny na tydzień. O co w tym chodzi?

Czy jest coś takiego jak kontrakt stały? Jakie tego zalety/wady?

3. Auto

Zamierzam pojechać z PL autem po jakichś 6m-cach wrócić i pofrunąć i zakupić tam coś czym pasażer będzie kierował.
Jakie macie uwagi do podróży po Anglii 'normalnym' autem? Jak długo można jeździć bez problemów? (pytam o praktykę :), bo teorię znam :)

4.Bank, Operator GSM, Internet.
Jakie firmy polecacie?
Czy do założenia konta w banku potrzebuję jakiś rachunek np. za prąd na siebie?

5. Tego nie rób!
Proszę o porady czego nie robić będąc w Anglii. Jakie macie porady z własnego doświadczenia?

Pozdrawiam!

Cale te forum to nasze doświadczenia, i ja mam taka poradę dla Ciebie, abyś włożył minimum wysiłku ze swojej strony i przeczytał to, w co inni włożyli już sporo swojego wysiłku. Gwarantuje Ci ze znajdziesz odpowiedzi, na wszystkie swoje pytania, tu na tym forum. *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

andreek

Post #4 Ocena: 0

2012-12-18 19:14:38 (12 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

MrMaverick1971, kilka sekund szybszy byleś. Potwierdza to jednak, ze takie pytania, nie tylko we mnie wzbudzają podobne odczucia.:-8

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #5 Ocena: 0

2012-12-18 19:26:10 (12 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-12-18 19:14:38, andreek napisał(a):
MrMaverick1971, kilka sekund szybszy byleś. Potwierdza to jednak, ze takie pytania, nie tylko we mnie wzbudzają podobne odczucia.:-8

Czasem mnie irytuje , kiedy ktos ma informacje "pod nosem" , ale nie chce mu sie ich znalezc i szuka latwizny.

andreek*THUMBS UP*

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 18-12-2012 19:27 ]

Do góry stronyOffline

wygibus

Post #6 Ocena: 0

2012-12-18 19:54:54 (12 lat temu)

wygibus

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2012

fajnie, a jeden z was by podał np taki link do wypowiedzi czego nie robić w Anglii to byłbym wdzięczny bo pot tym nosem to szukałem szukałem i nie znalazłem....

Jasne, zawsze można powiedzieć, chcesz coś wiedzieć? To sobie znajdź!

Jednak to taką radę to ja nie pytałem.

Wiadomo, na temat np. Sieci gsm przewertowałem masę stron bo tego jest dużo. Ale nie o wszystkim.

Mnie irytuje fakt, że ktoś potrafi drwić, tracą więcej czasu niż kosztuje wklejenie linka z odpowiedzią. No cóż, ale ludzie mają różne nosy i u jednego "pod nosem" to nie to samo co u drugiego.

Proszę oszczędźcie sobie takich wypowiedzi, bo zamiast tematu który mógł być zbiorem ciekawych i przydatnych informacji, zasypaliście już pierwszą stronę gruzem.

Proszę o konstruktywne wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-12-18 20:03:43 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-12-18 20:06:40 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

czego nie robic?

nie kraść
nie oszukiwać

tak że chyba to uniwersalne zasady, reszte robić :)

Co do telefonu masz dział telefonia, tam masz rozpisane wszystkie dostepne sieci, oraz ich wirtualni operatorzy.

Nie wiem jaki telefon czy jaka karta tobie się spodoba, jedni wolą smsy, inni więcej danych, jednym starczy sama karta, inni chcą słuchawke.

Abonamentu raczej nie dostaniesz.

Bank?
No też masz, w dziale finanse.

Na dzien dobry może być problem, ale w tamtych tematach czesto przewijaly się nazwy banków które ostatnio miały promocje dla polaków, ale to nie jest coś oczywistego więc i tak trzeba będzie pochodzić.

i się nie irytuj, z byle powodu, tym bardziej że masz wszytko,

nic tylko klikać i szukać
http://www.mojawyspa.co.uk/forum
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #9 Ocena: 0

2012-12-18 20:10:58 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #10 Ocena: 0

2012-12-18 20:20:50 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-12-18 19:54:54, wygibus napisał(a):
fajnie, a jeden z was by podał np taki link do wypowiedzi czego nie robić w Anglii to byłbym wdzięczny bo pot tym nosem to szukałem szukałem i nie znalazłem....

linka nie dam, po i po co?
dura lex sed lex ja mawiali pradawni - nie klam, nie lam (prawa rowniez), usmiechaj sie mimo chmury komarow w gebie... :-)

ps. prawo i zasady sa wszedzie te same, wbrew ustrojom i nastrojom 8-)

[ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 18-12-2012 20:21 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,