MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szukam chetnych do wyjazdu do UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 5 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AncientMusic

Post #1 Ocena: 0

2012-12-17 19:28:31 (12 lat temu)

AncientMusic

Mężczyzna

Z nami od: 16-12-2012

A co jest chamskiego w tym że nie chcę robić tam za marne pieniądze? Trzeba się szanować.Nie uważam się za pępek świata, ale prawda jest taka że nie każdy czesiek czy józek mają taki rzadki fach w ręku.Trzeba się szanować, a ja doskonale wiem ile jest warta moja praca.Już trochę poszperałem w różnych ogłoszeniach i zdaje mi się że chyba trochę dramatyzujecie.Zresztą jak zaczynałem w pl to też się wielu stukało w czoło.Nawet urzędasy mi dotacji nie przyznali i jak im przedstawiałem buisnes-plan to patrzyli jak na kosmitę.Ok widzę że sam się chyba więcej dowiem niż od kogokolwiek tutaj.

Czy tam w UK jest jakiś zakaz polegający na tym że nie można sobie w swoim garażu podłubać w kawałku drewna ? Może mam takie hobby ?

W każdym razie dzięki za każdą wskazówkę - jakakolwiek by nie była.

Ps.Tak myślałem żeby przeznaczyć jakieś 20k złotych bo tyle mogę uzbierać do marca, mam zamiar wyjechać późną wiosną.

Referencje moich klientów się liczą ? Mam nawet klientów z kanady i USA.Pozytywna opinia cechu rzemiosł ? Co by mi się przydało ? Czy koniecznie muszę tyrać pare miesięcy żeby zdobyć referencje w UK? Inne się nie liczą ? Ja naprawdę nie chcę tracić czasu chcę przyjechać i robić dokładnie to samo co w PL tyle że za lepsze pieniądze.

[ Ostatnio edytowany przez: AncientMusic 17-12-2012 19:32 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2012-12-17 19:34:35 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-12-17 19:28:31, AncientMusic napisał(a):

Referencje moich klientów się liczą ? Mam nawet klientów z kanady i USA.Pozytywna opinia cechu rzemiosł ? Co by mi się przydało ? Czy koniecznie muszę tyrać pare miesięcy żeby zdobyć referencje w UK? Inne się nie liczą ? Ja naprawdę nie chcę tracić czasu chcę przyjechać i robić dokładnie to samo co w PL tyle że za lepsze pieniądze.

Referencje Twoich klientów mogą być i za pewne będą pomocne w kwestiach biznesu.
Tutaj jednak była mowa o referencjach dla agencji mieszkaniowej. Bez nich jest ciężko wynająć dom przez agencje.

Do góry stronyOffline

AncientMusic

Post #3 Ocena: 0

2012-12-17 19:43:26 (12 lat temu)

AncientMusic

Mężczyzna

No ok.Ale jak mam takowe zdobyć ? Naprawdę szkoda mi czasu na byle jaką robotę.Ile musiałbym pomieszkać w jakimś tam wynajętym pokoju by móc mieć referencje dla agencji która wynajmuje nieruchomości ? Jak ugryzł byś temat takich przenosin jakie planuje ? Może na początek parę miesięcy pracy żeby lepiej zorientować się w realiach ?? Nie mam jakiegoś wielkiego problemu z odłożeniem odp. sumy na start, tylko chciałbym mądrze zacząć i jak najmniej czasu "stracić" na jakąś marną robotę za parę funtów na godz.Nie miejcie wrażenia że się wywyższam - ja po prostu jestem świadom swoich kompetencji i wartości mojego fachu.Nawet w PL sobie całkiem nie najgorzej radzę , zaś w UK jest naprawdę duże zainteresowanie tematem w którym się poruszam, w PL jest znacznie mniej klientów dla mnie niż na wyspach.

Ps.Jak anglicy patrzą na kwestie wyuczonego zawodu oraz tego że prowadziłem z powodzeniem firmę w pl w danej branży ? Czy to mnie stawia na lepszej pozycji przy ew. szukaniu pracy na sam początek ? Poza tym znam bdb język techniczny o ile mogę płynnie i szczegółowo rozmawiać z anglikiem o obróbce drewna , o tyle rozmowa na błahe codzienne tematy sprawia mi większe trudności :-]

[ Ostatnio edytowany przez: AncientMusic 17-12-2012 19:46 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2012-12-17 19:59:54 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-12-17 19:43:26, AncientMusic napisał(a):
No ok.Ale jak mam takowe zdobyć ? Naprawdę szkoda mi czasu na byle jaką robotę.Ile musiałbym pomieszkać w jakimś tam wynajętym pokoju by móc mieć referencje dla agencji która wynajmuje nieruchomości ? Jak ugryzł byś temat takich przenosin jakie planuje ? Może na początek parę miesięcy pracy żeby lepiej się zorientować się w realiach ?? Nie mam jakiegoś wielkiego problemu z odłożeniem odp. sumy na start, tylko chciałbym mądrze zacząć i jak najmniej czasu "stracić" na jakąś marną robotę za parę funtów na godz.Nie miejcie wrażenia że się wywyższam - ja po prostu jestem świadom swoich kompetencji i wartości mojego fachu.Nawet w PL sobie całkiem nie najgorzej radzę , zaś w UK jest naprawdę duże zainteresowanie tematem w którym się poruszam, w PL jest znacznie mniej klientów dla mnie niż na wyspach.

Pierwsza zasada. Nie pisz marne pieniądze bo każde uczciwie zarobione pieniądze są takie same, czasami jest ich mniej ale to nie oznacza że są gorsze.

Moja rada. Odłóż jak najwięcej i przyjeżdżaj. Szukaj domu od prywatnego właściciela. Kto wie, może znajdziesz taki np. z garażem w którym będzie można coś robić. Właściciel pewnie będzie chciał zabezpieczenia w postaci kaucji za kilka miesięcy ale to tak jak i agencja. Odpadną Ci za to opłaty z pośrednictwo. Wbrew pozorom można tak wynająć dom.
Zdecyduj się na tańsze aniżeli Londyn miasto. Skoro będziesz pracował dla siebie to nie ma znaczenia jak wyglądał rynek pracy w tym mieście. Koszty wynajęcia lokalu użytkowego w Londynie a np. w Liverpoolu mogą mieć różnicę kilkuset funtów.
U nas pomieszczenie gospodarcze(107m) wynajmiesz za 400 miesięcznie. W Londynie tyle będzie za tydzień.
Sprawdź też czy nie mógłbyś po prostu na początek nie tyle co przenosić działalność na rynek brytyjski co zacząć sprzedawać swoje produkty tutaj. No chyba że te rzeczy robisz na konkretne zamówienie i musisz mieć bezpośredni kontakt z klientem przed wykonaniem usługi.
Opcji jest mnóstwo. Po prostu trzeba też trochę wyczuć realia.
Słuchać, czytać i wyciągać wnioski.

Cytat:

Ps.Jak anglicy patrzą na kwestie wyuczonego zawodu oraz tego że prowadziłem z powodzeniem firmę w pl w danej branży ? Czy to mnie stawia na lepszej pozycji przy ew. szukaniu pracy na sam początek ? Poza tym znam bdb język techniczny o ile mogę płynnie i szczegółowo rozmawiać z anglikiem o obróbce drewna , o tyle rozmowa na błahe codzienne tematy sprawia mi większe trudności :-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>AncientMusic</i> 17-12-2012 19:46 ]

Teraz to się trochę zmienia na lepsze, ale jeszcze kilka lat temu nikogo nie obchodziło jakie masz papiery. Musiałeś się wykazać i tyle. Często fachowcy zatrudniani są na najniższych stanowiskach a dopiero później idą wyżej. Co z tego że będziesz super stolarzem ale nie będziesz wiedział czego klient tak naprawdę chce...
Ale skoro znasz język techniczny to nie widzę kłopotu. O pogodzie się szybko nauczysz gadać, nie potrzeba do tego dużego zasobu słów...w Liverpoolu wystarcza do pogawędki o pogodzie znajomość szit , fokin rein i crap.

ps. Jak to stolarka to naprawdę szukałbym czegoś z dala od budynków mieszkalnych.

Do góry stronyOffline

MrMaverick1971

Post #5 Ocena: 0

2012-12-17 20:00:24 (12 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

Jak ugryzł byś temat takich przenosin jakie planuje ? Może na początek parę miesięcy pracy żeby lepiej zorientować się w realiach ?? Nie mam jakiegoś wielkiego problemu z odłożeniem odp. sumy na start, tylko chciałbym mądrze zacząć i jak najmniej czasu "stracić" na jakąś marną robotę za parę funtów na godz.Nie miejcie wrażenia że się wywyższam - ja po prostu jestem świadom swoich kompetencji i wartości mojego fachu

Skoro jestes swiadom swoich kompetencji i fachu, to wyslij swoje CV do odpowiedniej firmy w UK z Polski i w ten sposob zacznij. Ja tak zaczalem i sie sprawdzilo. Firma odpowiedziala i zapewnila mi na poczatek zakwaterowanie (mieszkanie tzw. studio flat) i popracowalem sobie przez 6 miesiecy, a potem sprowadzilem zone i synka. Po roku juz wynajmowalismy domek, a po trzech kupilismy wlasny (mortgage - czyli kredyt)
Moze to jest jakas wskazowka dla Ciebie na poczatek.

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 17-12-2012 20:13 ]

Do góry stronyOffline

Iuris

Post #6 Ocena: 0

2012-12-17 20:02:07 (12 lat temu)

Iuris

Kobieta

Z nami od: 01-01-1970

Jeśli chodzi o referencje to my nie mieliśmy referencji z Wielkiem Brytanii.Za to mielieśmy referencje z Polski i Irlandii. Polskie oczywiście przetłumaczone na język angielski. Poza tym myślę,że dużym atutem był fakt,że mój narzeczony miał już podpisany kontrakt ze swoim pracodawcą, na którym była kwota wynagrodzenia.

Do góry stronyOffline

AncientMusic

Post #7 Ocena: 0

2012-12-17 20:06:10 (12 lat temu)

AncientMusic

Mężczyzna

Sprzedaż na odległość z Polski jest dość problematyczna.Dość karkołomną sprawą jest zarejestrowanie się siedząc w polsce na angielskich portalach aukcyjnych tak by uzyskać na nich status "firma". Poza tym musiałbym chyba i tak przyjechać żeby założyć konto bankowe w uk. Czy da się na dzień dzisiejszy założyć konto w jakimkolwiek banku w uk nie mieszkając tam u was ?? Poza tym żeby aktywować sprzedaż w ebayu czy dopisać się do amazona to trzeba mieć do potwierdzenia stancjonarny telefon w uk.

Ps.Londyn odpada , myślę raczej nad południem Anglii , najbardziej podoba mi się bristol.

Jeśli ktoś chce współpracować ze mną to zapraszam do współpracy, chętnie wejdę w spółkę z kimś pewnym i uczciwym, by móc sprzedawać u Was swoje wyroby.

[ Ostatnio edytowany przez: AncientMusic 17-12-2012 20:08 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

shadow01

Post #8 Ocena: 0

2012-12-17 20:12:40 (12 lat temu)

shadow01

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2010

londyn jest na poludniu... a tak pozatym jak pojawisz sie znikad i angol uslyszy ze chcesz prowadzic dzialalnosc w jego domu to odrazu Ci odmowi, a majac dzialalnosc to musisz ja zglosic zeby placic podatki bo gorzej jak tak bedziesz sobie dlubal, sasiedzi zadzwonia na policje czy gdzie tam i jak nieplacisz podatkow to bedziesz niemile widziana osoba na wyspach.
a jak chcesz konto w banku to albo musisz pracowac dla kogos albo dla siebie.

[ Ostatnio edytowany przez: shadow01 17-12-2012 20:14 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AncientMusic

Post #9 Ocena: 0

2012-12-17 20:21:50 (12 lat temu)

AncientMusic

Mężczyzna

Tutaj się nie zgodzę.Jest 3 miesiące na rejestrację działalności od czasu rozpoczęcia jej wykonywania.Poza tym nieprzyjemności nie są akurat z tego tytułu tylko z tego, że nieruchomości nie przeznaczone i nie zakwalifikowane do prowadzenia dz. gospodarczej mają inny wyższy council tax , i chyba też opłaty za media są większe dla firm usługi typu wywóz nieczystości i inne tego typu podobnie.Tak więc w tym wypadku nie masz akurat racji.
Gdyby pojawił się u mnie z nikąd chińczyk i odpowiednio zapłacił to nie byłoby problemu, dlaczego więc angol miałby odmówić ? Czy Polak to jest jakiś człowiek gorszej kategorii ?

A jeśli bym na odległość zarejestrował firmę w uk ? dostanę konto ? Na odległość da się zarejestrować firmę w uk - to akurat wiem są nawet specjalne agencje się tym zajmujące.Jednak czy da się także później założyć konto bankowe również na odległość ? Czy muszę przyjechać na te parę dni do uk żeby to załatwić ??

[ Ostatnio edytowany przez: AncientMusic 17-12-2012 20:23 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

shadow01

Post #10 Ocena: 0

2012-12-17 20:27:48 (12 lat temu)

shadow01

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2010

akurat mam racje bo ty sam napisales ze bys po cichu sobie cos tam dlubal czyli automatycznie nikt by mial o tym nie wiedziec czym sie zajmujesz, druga sprawa jest taka ze szukajac domu z mozliwoscia prowadzenia dzialalnosci automatycznie masz wyzszy czynsz i inne oplaty, co do zalozenia konta w banku to trzeba podpisac dokumenty bedac w banku a zeby podpisac to trzeba byc zatrudnionym bo pracodawca musi wystawic Ci specjalna note ze pracujesz itp itd.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,