MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do UK we wrześniu ktoś chętny? - moje plany

« poprzednia strona

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 5 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PeterGriffin

Post #1 Ocena: 0

2012-08-25 11:03:50 (13 lat temu)

PeterGriffin

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2012

Powiem Ci tak, chcesz przyjechać i przekonać się jak ten emigracyjny miód smakuje - droga wolna. Tylko mam kilka uwag. Najważniejsze to weź tyle kasy ze sobą i tak nią rządź, żeby w razie czego mieć na bilet powrotny. Wtedy będziesz miał tylko nauczkę, jesteś młody, nie masz dzieci(chyba) to możesz zaryzykować - najwyżej się nie uda. Podoba mi się że chociaż masz już wyznaczone cele - co chcesz w życiu robić.Skoro jednak na początku chcesz się łapać każdej pracy by się niejako ustawić, to czemu Londyn? Nie masz tu żadnych znajomych ani rodziny, więc równie dobrze możesz się przeprowadzić w każde miejsce na wyspach. O to, że brak Ci wykształcenia to zbytnio się nie martw - nie widzę różnicy między przyjazdem tu z nieskonczoną średnią szkołą a skończoną, lub z dyplomem z psychologii czy socjologii z jakiejś Wyższej Szkoły Rzucania Ryżem ( nie piszę o konkretnym technicznym wykształceniu na porządnej uczelni). Dużym problemem może być Twój angielski - zacznij się go uczyć już teraz, najwyżej przełóż wyjazd o kilka tygodni czy miesięcy. Musisz być w stanie się jakkolwiek porozumieć - bank, czy wyrobienie NIN to absolutna podstawa. Pójdziesz do pracy to przecież też musisz zrozumieć co Twój pracodawca wymaga od Ciebie.Na koniec to jeszcze dodam że na początku w zupełności wystarczy Ci pokój - nie potrzebujesz całego mieszkania - koszty! Podsumowując: jesteś zdecydowany - przyjeżdżaj, ale zaplanuj to prawidłowo, dość już tu było "jeźdźców bez głowy".

[ Ostatnio edytowany przez: PeterGriffin 25-08-2012 11:07 ]

Semper Invicta, Semper Heroica!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

MrMaverick1971

Post #2 Ocena: 0

2012-08-25 11:29:23 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-08-24 19:19:12, krissotrent napisał(a):
Mi zajelo 6 lat - od pracy zaladunkowego tirow czy pickera, pierwszy kurs, pierwsza pozycja najnizsza w hierarchii Engineering w mojej firmie, 3 dlugie lata wyrzeczen i zaciskania zebow i mam dobra pozycje i godziwe pieniadze a co najwazniejsze perspektywy. A tez myslalem jak ty, tez przyjechalem w ciemno i to w czasach najwiekszej prosperity na rynku pracy. Musisz miec sporo szczescia by nie utknac...

Mysle, ze to najlepsza wypowiedz na ten temat.

Budowanie sobie zycia wymaga wytrwalosci i uporu w dazeniu do celu.

Najpierw trzeba sobie zadac pytanie co chcemy osiagnac i zaczac to realizowac.

Pochopne decyzje sa czasem zgubne i mozna sie bardzo rozczarowac.

Przyjazd do UK aby tutaj mieszkac , pracowac i godnie zyc to tylko poczatek dlugiej drogi do osiagnieca sukcesu.

Jezeli nie ma sie okreslonego celu oprocz marzenia o latwym zyciu w UK bez wlasnego wkladu to lepiej pozostac w Polsce i nie liczyc na "manne z nieba" ktora spadnie tylko dlatego, ze sie przyjechalo do Wielkiej Brytanii.

Do góry stronyOffline

Lssu81

Post #3 Ocena: 0

2012-08-26 19:50:37 (13 lat temu)

Lssu81

Mężczyzna

Z nami od: 18-03-2012

Właśnie się zastanawiałem skąd tyle takich samych tematów - rzut oka w kalendarz i... za 5 dni koniec wakacji!

Do góry stronyOffline

Diverse

Post #4 Ocena: 0

2012-08-26 23:34:07 (13 lat temu)

Diverse

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2012

Cytat:

2012-08-26 19:50:37, Lssu81 napisał(a):
Właśnie się zastanawiałem skąd tyle takich samych tematów - rzut oka w kalendarz i... za 5 dni koniec wakacji!

A co to ma do tego? Nie widzę jakiegoś powiązania wakacji z wyjazdem.

Do góry stronyOffline

Lssu81

Post #5 Ocena: 0

2012-08-27 01:45:56 (13 lat temu)

Lssu81

Mężczyzna

Z nami od: 18-03-2012

Cytat:

2012-08-26 23:34:07, Diverse napisał(a):
A co to ma do tego? Nie widzę jakiegoś powiązania wakacji z wyjazdem.

Wygląda to na wysyp mełodzieży, która wie wszystko o świecie i zrobi wszystko byle nie iść do szkoły.

Ale jeśli chodzi o Twoje pytania, to mogę napisać - choć mi ścieżka od zmywaka do milionera jest obca.

Cytat:

Na koniec kilka pytań do was:
- Jak przewidujecie ile pieniędzy potrzebuję na start bo słyszałem że jeżeli zaczął bym pracę w ciągu tygodnia to nie za dużo aktualnie posiadam 4 tysiące ponieważ trochę wydatków ostatnio miałem lecz i tak pewnie zabiorę znacznie więcej,na tą chwilę to nie problem uzbierać mi większą kwotę zawsze lepiej być zabezpieczony :P

4 tysiące PLN (jak mniemam) = 774 GBP. Jeśli łatwo możesz zarobić ZNACZNIE więcej, to po co narzekasz, że w Polsce jest tak źle?

Cytat:

- Co do mieszkania czym się kierować cenami, lokatorami czy mieszkaniem wiadomo nie chciałbym mieszkać w syfie.

W porządku mieszkanie (samodzielne) dostaniesz od ok 350 GBP za tydzień + opłaty. Do tego dolicz sobie 8-12 tygodni depozytu (czyli z 2500-3500 GBP). Realnie, jeśli nie lubisz syfu i chcesz mieszkać w centrum - licz ok 1800 - 2000 GBP na miesiąc. Możesz szukać pokoju np na http://uk.easyroommate.com/

Cytat:

- Może polecicie mi dobrą lokalizacje na start blisko centrum ponieważ nie lubię mieszkać daleko od centrum najchętniej zamieszkał bym w samym centrum tylko nie wiem jak cenowo.

Maida Vale, Notting Hill, Angel, Canary Wharf (choć to już dalej) - bardzo miłe okolice. Cen poszukaj na findaproperty.

Cytat:

- Co do pracy to jaka jest wasza opinia, jaka praca była by realna na rozpoczęcie oraz zgodna z moim doświadczeniem tu jeszcze mogę dodać że dotychczas bardzo dużo czasu spędzałem przy komputerze i wiele potrafię w tym kierunku również planuje otworzenie jakiejś działalności tam lub podjęcia się dorywczej pracy w tym kierunku

Ciężko powiedzieć jaką pracę może dostać osoba bez wykształcenia i kwalifikacji zawodowych. Najprawdopodobniej żadną. Przy odrobinie szczęścia jakąś za 4.98 GBP za godzinę (masz poniżej 20 lat, więc można płacić Ci mniej). Ludzi którzy dużo czasu spędzają tu przy komputerze też jest sporo - więc masz konkurencję.

Cytat:

- Język Angielski mam opanowany na poziomie w miarę komunikatywnym jednakże byłem 2 lata temu w Uk i miałem problemy z rozszyfrowywaniem akcentu i tu bym chciał zadać pytanie ile kosztowały by ewentualne lekcje za godzinę.
- Ile kosztuje założenie konta w banku wraz z tłumaczem itp bo na pewno tego nie ogarnę i jaki bank polecacie.

Te dwa się łączą - jeśli chodzi o mieszkanie w UK dość dużo załatwia się w urzędach. Będziesz miał do czynienia z służbą zdrowia, bankami, sklepami - jeśli nie znasz języka to jak chcesz funkcjonować w społeczeństwie? Jak wybierzesz taryfę w telefonie, jeśli nie jesteś w stanie przeczytać warunków umowy? Będziesz szukał Polaka co zna język? Jest sporo takich Polskich gett w Londynie...

Cytat:

Zważcie na to że ja już wiem czego chcę, jestem zdecydowany i postawcie się na moim miejscu rezygnuję z wszystkiego ponieważ nie wiodłem złego życia tutaj niczego mi raczej nie brakowało oraz chodziłem do szkoły którą sam sobie wybrałem(technik pojazdów samochodowych) lecz uznałem że to wszystko nie idzie w dobrym kierunku i dalej nie mogę się tak męczyć i zostać stać w oddali od marzeń. Uważam że jeżeli zostanę jeszcze 3 lata w tej szkole to będzie już za późno po co mam realizować potem moje plany skoro teraz mogę je spełnić a nie potem siebie obwiniać że tego nie zrobiłem i zmarnowałem mój czas.

Chcesz łatwych pieniędzy i lekkiego życia. Nie masz pojęcia, co chcesz i możesz robić w życiu, ale chcesz kosić hajs i mieć życie jak w teledysku. Twoim życiem mają rządzić slogany z reklamy gumy do żucia, napoju z bąbelkami i szmateksu z łyżwą. Wręcz typowa pop-sieczka.

Jeżeli wiesz czego chcesz i jak to osiągnąć to po co pytasz? Jeżeli jesteś na tyle słaby, że nie potrafisz skończyć nietrudnej szkoły, to czym możesz zainteresować potencjalnego pracodawcę? Zastanów się co możesz robić w życiu i do tego dąż, ale, tak jak Ci to napisano powyżej, rób to z głową.

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,