Str 2 z 3 |
|
---|---|
Dangerous__girl | Post #1 Ocena: 0 2012-08-01 15:26:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
nie chcialam wczesniej pisac, ale chyba rodzice nie za bardzo interesuja sie dalsza edukacja syna, b tak jak widac prace maja ale o szkole chlopak musi sie sam martwic, oczywiscie to wynika z tego co czytam tutaj.
rok szkolny trwa od wrzesnia do lipca. ale zapisac mozesz sie w kazdej chwili, oczywiscie w zaleznosci od miejsc na dany kusrs. |
machond | Post #2 Ocena: 0 2012-08-01 22:39:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-07-2012 Skąd: Jeszcze nie wyjechałem |
Z tego co wiem, moi rodzice są lekko podzieleni. Mama z moją młodszą siostrą zostają w polsce przez ten rok i teorytycznie mogę zostac i uczyc sie tutaj, ale tata twierdzi że to nie ma sensu i lepiej abym jechał z nim, dlatego też muszę sam się interesować gdyż tata mi pomoże ale muszę mieć jakiś obraz aby i jego nakierowac bo przeciez on juz skończył edukacje i nie ma pojęcia jak to wygląda w UK. A za rok moja moama dołączy. Więc wole jechac niz zaczynac liceum którego i tak nie skończę w Polsce a W UK ono nic nie znaczy.
A co do tych kursów to możecie mi trochę rozswietlic co jest na rzeczy? Chodzi mi o to jak wygląda edukacja dla mnie, skonczyłem gim i ide do Liceum W POLSCE....a jak to jest w UK, wiem ze jest juz nieobowiazkowe, tak jak i w polsce, oraz ze mam wybierac jakis collage lub sixth form i potem jest odpowiednik naszej matury oraz ze rok zaczynam we wrzesniu i ze na poczatku bedzie wywiad i test. Ale pomóżcie mi wyjasnic te collage i inne, troche przybliżyc realia. Bo jak wiecie jest to dla mnie trudna decyzja czy zaryzykowac i jechac byc moze na lepsze, czy zostac i dalej zyc w polskim Liceum. takie uzupełnienie O co biega z tymi kursami? to takie jakby profile? I co mam wybierac jeżeli chcę mieć przyszłość po tym, chce miec jakby takie polskie liceum tyle ze w angli,,,czyli ide np o 8.00 mam zajecia: angielski, w-f, matme, infe i koncze wszystko np o 14:00 i ide do domu i tak od pon do piatku......jak to sie okresla w angieslkich szkołach? Jak cos takiego znaleść? [ Ostatnio edytowany przez: machond 01-08-2012 22:45 ] |
stokrotka8888 | Post #3 Ocena: 0 2012-08-01 23:25:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: stockport |
Ale nie stresuj sie tak machond. Po prostu idziesz do wybranego przez siebie collegu i mowisz ze chcialbys umowic sie na wizyte z jakims career adviser czy cos. I na spotkaniu po prostu zapytaja pewnie jakie masz plany na przyszlosc, czego chcialbys sie uczyc, sprawdza twoj angielski i cos ci na pewno doradza.
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2012-08-02 08:26:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-08-01 22:39:40, machond napisał(a): O co biega z tymi kursami? to takie jakby profile? I co mam wybierac jeżeli chcę mieć przyszłość po tym, chce miec jakby takie polskie liceum tyle ze w angli,,,czyli ide np o 8.00 mam zajecia: angielski, w-f, matme, infe i koncze wszystko np o 14:00 i ide do domu i tak od pon do piatku......jak to sie okresla w angieslkich szkołach? Jak cos takiego znaleść? A co chcesz robic w zyciu? Masz w ogole jakas wizje w jakim kierunku chcesz isc? My tu na forum raczej nie powiemy Ci co masz wybrac, jaki profil czy kierunek. Miales juz jakis plan co bedziesz robil po liceum, czy na razie bylo: a jakos to potem bedzie? Carpe diem.
|
machond | Post #5 Ocena: 0 2012-08-02 10:54:47 (13 lat temu) |
jeszcze niewiem co chcę robić w przyszłości, pytam tylko czy te kursy to jakby odpowiedniki polskich profili? A i o co chodzi z tymi full time, part time (day) itp. Tam nie ma normalnego codziennego chodzenia do szkoły? A może znacie jakiś ogólny kierunek dla niezdecydowanych? :D A co do stresowania to się odprężyłem dzięki Wam.
|
|
|
drucianka | Post #6 Ocena: 0 2012-08-02 10:56:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
College nie wyglada wcale jak liceum, nie nastawiaj sie na sztywny tok nauki, wybierasz kursy raczej niz profile, kursy moga byc smiesznie proste lub szalenie zaawansowane, moze to byc kilka godzin w tygodniu lub zawalony calkowicie rok, wybor nalezy do ciebie. Do tego trybu szybko sie przyzwyczaisz, angielski poduczysz w trakcie zdobywania zawodu. Kursy kosztuja! lepiej zeby tatus pojechal jednak troche wczesniej, albo poszperaj za jakimis funduszami, cos ponoc dawniej bylo dla studentow w EEA, nie wiedzialam I przegapilam, ty nie przegap.
|
Anthrax | Post #7 Ocena: 0 2012-08-02 11:40:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2012-08-02 10:54:47, machond napisał(a): jeszcze niewiem co chcę robić w przyszłości, pytam tylko czy te kursy to jakby odpowiedniki polskich profili? A i o co chodzi z tymi full time, part time (day) itp. Tam nie ma normalnego codziennego chodzenia do szkoły? A może znacie jakiś ogólny kierunek dla niezdecydowanych? :D A co do stresowania to się odprężyłem dzięki Wam. poniewaz w UK edukacja po 16 roku zycia nie jest obowiazkowa, oraz biorac pod uwage rozne poziomy i zainteresowania studentow college oferuja rozne przedmioty na roznym poziomie nauczania mozesz wybrac przedmioty typowo akademickie - powiedzmy historia, geografia, matematyka, biologia itd itp lub przedmioty szczegolnego zainteresowania - na przyklad IT, prawo, psychologia itd itp studenci ktorzy maja zamiar wybierac sie na studia - studiuja w pierwszym roku 4 przedmioty na poziomie AS/A level, z ktorych moga odrzucic jeden na drugim roku i wybrac inny przedmiot na poziomie AS jesli studenci sa slabi - moga studiowac te same przedmioty na nizszym poziomie tj GSCS niektore przedmioty/dziedziny sa studiowane jako Btec albo diploma - to sie odnosi bardziej do kierunkow przysposabiajacych do zawodu - na przyklad - hospitality, fotografia, sztuka WSZYSTKIE osiagniete poziomy pozwalaja osiagnac pewna ilosc punktow akademickich na podstawie ktorych mozna sie uczyc dalej na wyzszym poziomie sprawdz przedmioty jakie cie interesuja na przyklad tutaj w collegu w Manchester mlodziez w wieku 16-19 lat zwykle studiuje w trybie dziennym -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
machond | Post #8 Ocena: 0 2012-08-02 11:41:38 (13 lat temu) |
Acha mniej więcej rozumiem, dobra a znasz jakieś szczegóły dotyczące funduszy? A czyli gdy wybiorę kurs to oni mi powiedzą kiedy i ile mam chodzić do szkoły? Jak będę znał szczegóły mojego miejsca zamieszkania to zadam Wam pytanie jaki collage polecacie.
|
Anthrax | Post #9 Ocena: 0 2012-08-02 11:50:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2012-08-02 11:41:38, machond napisał(a): Acha mniej więcej rozumiem, dobra a znasz jakieś szczegóły dotyczące funduszy? A czyli gdy wybiorę kurs to oni mi powiedzą kiedy i ile mam chodzić do szkoły? Jak będę znał szczegóły mojego miejsca zamieszkania to zadam Wam pytanie jaki collage polecacie. podchodzac powaznie do nauki, wybierajac 4 przedmioty bedziesz chodzic do collegu od poniedzialku do piatku co do oplat - sprawdz strone collegu fees nb - radze nauczyc sie nawigowac po internecie - tam jest wszystko opisane - tutaj studenci musza wlozyc troche wlasnego wysilku w siebie a nie czekac az im sie wszystko poda na talerzu ![]() -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
machond | Post #10 Ocena: 0 2012-08-02 14:47:52 (13 lat temu) |
ok czyli wybiera się 4 kursy?
Na przykład tutaj: http://www.themanchestercollege.ac.uk/school/coursefinder Muszę wybrac 4 kursy czy jeden i tam będą 4 przedmioty?, Oraz mam jeszcze pytanie, co oznacza GCE A Level, to jest że po tym kursie jest możliwość studiów? I o co chodzi z tym BCE? Co po tym BCE się robi, możecie mi wyjaśnić większość oznaczeń? w takim sposobie: A Level - .......itd Diploma - ....... itp |