|
---|---|
machond | Post #1 Ocena: 0 2012-07-31 07:34:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-07-2012 Skąd: Jeszcze nie wyjechałem |
Witam,
moi rodzice chcą wyjechać do uk pod koniec wakacji, najprawdopodobniej gdzies koło menchester'u. Problem polega na tym iż nie wiem jak ze mną. Chcą mnie zabrać ze sobą, ale mam 16 lat skończyłem gim, i mam zaczynać liceum. ANGielski mam na poziomie średnim tj. Filmy po ang zrozumiem w 20%, rozmowy wolniejsze niż normalnie w 90% jeżeli znam słówka. Z pisaniem lepiej niż z mówieniem. Czasy znam 4 bardzo dobrze pozostałe gorzej (znam, ale nie używam). I teraz pytanie, wogóle się nie orientuje co z moją edukacja po wyjeździe. Wiem , że powinnienem iść do jakiś collegów czy sixth form, jednak niewiem czy mogę się uczyć po angielsku nieznając go za dobrze. Jak tam jest z zapisami, bo moi rodzice też nie znają języka za dobrze, a idą pracować w oddziale polskim (na jakiś maszynach) tylko w UK. A chcą bym ja już bardziej wchodził w strukturę UK, jednak co z moją edukacja. GIM skończyłem bardzo dobrze, 4,01 Test na 79/100, Co mam robić, proszę o Bardzo dokładny opis, ponieważ zdaję sobie sprawę że jest to naprawdę ciężka sytuacja. |
Post #2 Ocena: 0 2012-07-31 08:07:33 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Dangerous__girl | Post #3 Ocena: 0 2012-07-31 08:44:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Nie badz dla chlopaka tak surowy
![]() A teraz co do szkoly, obowiazku nauki juz nie masz w uk. Ale oczywiscie gdy bedziesz chcial zaczac college to bedziesz musial przejsc interview i assesment, czyli test na jakim poziomie jest twoj angielski. Wyniki poznasz odrazu i wtedy nauczyciel ci powie czy mozesz zaczac college na tym kierunku czy skieruje cie na kurs jezyka. |
odbytnicza | Post #4 Ocena: 0 2012-07-31 10:40:34 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 02-07-2012 Skąd: Boondocks |
Sprobuj sam ocenic sytuacje dla siebie. Wielu ludzi ma po wyjezdzie problemy z odnalezieniem sie w innej rzeczywistosci. Dlatego odpowiedz na takie pytania: 1. Jak sam jestes do tego planu nastawiony, pomijajac sprawe jezyka? 2. Czy rodzice pozostawiaja ci wolna reke w decyzji, to znaczy jest mozliwe ze oni wyjada a ty zostaniesz na miejscu? Jesli tak, to czy jestes bardzo samodzielny i potrafisz zyc sam bez nadzoru? 3. Czy jestes bardzo przywiazany do otoczenia? Masz bardzo bliskie towarzystwo z ktorym jestes zwiazany? Czy dobrze znosisz samotnosc? 4. Czy pasuje sie mieszkanie w malej miejscowosci lub na wsi? 4 Czy masz jakies marzenia/plany co chcialbys robic w przyszlosci? Na przyklad pracowac podobnie jak rodzice? Czy chcialbys jak najszybciej pojsc do pracy? |
machond | Post #5 Ocena: 0 2012-07-31 11:21:47 (13 lat temu) |
1. Pomijając język chcę jechać jak najszybciej, lubię podróżować i szybko nawiązuje kontakty z nowymi ludzmi, ale do tej pory z polakami :D
2. Mam wolną rękę, ale wolałbym jechać. 3. Raczej nie, nawiązuję szybko kontakty ponieważ od najmłodszych lat często jeżdżę na kolonie, obozy itp wyjazdy. Co do samotności to mi bez różnicy, wolę przebywać z ludzmi, ale potrafię też wytrzymać sam (przykład na obozie przez 7 dni zamknięty w pomieszczeniu 1x1 z łóżkiem tylko, zakaz odwiedzin) 4. Tak, obecnie żyję w średnim mieście (50 tyś mieszkańców), ale potrafię się odnaleźć i w dużych miastach (Londyn, [byłem przez 14 dni na wymianie językowej]) a we wsiach też jest spoko. 5. Raczej nie od zawsze mam problem z wyborem (jak mam białe i czerwone to patrzę najpierw co wolę, a jak obydwa fajne to losuję) Nie mam pojęcia co chcę robić, mogę pracować, mogę się uczyć, byle bym był szczęśliwy. Więc skoro uzupełniłem odpowiedź, proszę o pomoc, jak z edukacją, raczej chcę się uczyć, bo nie widzę perspektyw bez wykształcenia. Co polecacie w mojej sytuacji, mam wybrać collage, a może sixth form? I jak tam jest z rokiem szkolnym, kiedy się zaczyna, jak zapisy, jeżeli wyjadę do UK we wrześniu, mam czas na poznanie nowej rzeczywistości, czy lepiej poczekać w UK, pospacerować, może jakiś wolontariat a potem kontynuować edukację? Chcę znaleźć odpowiedź na moje pytanie, jak szybko podszlifować mój język, lepiej szkoła, czy może coś innego. Jestem totalny laik w sprawach UK Edukacji. W Polsce szedłbym normalnie do Liceum, a tam????? Wystarczy mi mój angielski? |
|
|
MrMaverick1971 | Post #6 Ocena: 0 2012-07-31 11:31:46 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-07-31 08:44:58, Dangerous__girl napisał(a): Nie badz dla chlopaka tak surowy ![]() A teraz co do szkoly, obowiazku nauki juz nie masz w uk. Ale oczywiscie gdy bedziesz chcial zaczac college to bedziesz musial przejsc interview i assesment, czyli test na jakim poziomie jest twoj angielski. Wyniki poznasz odrazu i wtedy nauczyciel ci powie czy mozesz zaczac college na tym kierunku czy skieruje cie na kurs jezyka. Mysle,ze to jest dobra rada i powinienes z niej skorzystac jezeli oczywiscie podejmiesz decyzje o przyjezdzie do UK. Nie daj sie zaciagnac do pracy w tym wieku i wybierz college. Skoro rodzice podjeli sie wyjazdu z Polski to oni powinni sie zorientowac jakie sa realia jezeli chodzi o twoja edukacje w UK. Porozmawiaj z nimi. |
machond | Post #7 Ocena: 0 2012-07-31 13:01:01 (13 lat temu) |
a w przypadku kiedy zle pójdą mi interview i assesment co się robi, oraz kiedy jest początek roku?
Oraz jakie mogą być przykładowe pytania na interview oraz na assesment. A i jaki college wybrać w okolicach manchesteru, gdzie dużo polaków? |
Dangerous__girl | Post #8 Ocena: 0 2012-07-31 13:53:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
interview to raczej zwykla rozmowa, niczego specjalnego sie na niej nie spodziewaj. tutaj mozesz sobie sprawdzic na jakim poziomie jest twoj angielski
http://www.move-on.org.uk/testyourskills.asp pojawi sie test, badz uczciwy na nim, sam dla siebie. po zakonczeniu testu otrzymasz wyniki, np entry 3, level 1, level 2. przy kazdym kursie jaki sie interesuje w collegu masz wypisane czego wymagaja, np podam ci przyklad na sobie na accounting level 2, potrzebowalam entry 3. ja ci podalam wyzej poziomy od najnizszego do najwyzeszego, tzn jest chyba entry 2 jeszcze ale to chyba zbyt niski poziom zeby dostac sie do szkoly. w kazdymbadz razie, tak jak juz pisalam musisz wybrac kierunek, dostaniesz list na kiedy bedziesz mial ten aasesment i jesli powiedzmy zdasz go slabo, to nauczyciel pokieruje cie dalej co powinnienes zrobic. a zapisac chyba mozesz sie w kazdej chwili, oczywiscie wszystko zalezne jest od wolnych miejsc. manchester jest duzy, co do collegu, najlepiej jakbys podal blizsza lokalizacje,to moze ktos ci pomoze, ja moge podac cos z londynu. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 31-07-2012 13:55 ] |
machond | Post #9 Ocena: 0 2012-08-01 14:14:30 (13 lat temu) |
No więc ja przy rozwiazaniu z licz mialem wynik level 1 a literaure jeszcze nie zrobiłem. A jak jest z początkiem roku szkolnego w Uk? i z końcem?
|
hanibal36 | Post #10 Ocena: 0 2012-08-01 15:13:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-01-2012 Skąd: gdzies na poludniu |
ile masz lat?? 14? 15? i rodzice daja Ci wolna reke?? nie rozumiem
|