MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

73 rocznica Zdbrodni Wołyńskiej

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 2 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2016-07-11 14:05:51 (9 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

kaganek, chyba jednak z historia jestes na bakier. moze popytaj wiec ludzi , jesli jeszcze zyja, co tam sie dzialo i dlaczego.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaganek-oswiaty

Post #2 Ocena: 0

2016-07-11 14:08:39 (9 lat temu)

kaganek-oswiaty

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-09-2015

Cytat:

2016-07-11 14:05:51, kik1976 napisał(a):
kaganek, chyba jednak z historia jestes na bakier. moze popytaj wiec ludzi , jesli jeszcze zyja, co tam sie dzialo i dlaczego.

Wydaje mi sie ze nie jestem na bakier z historia.

Pytam grzecznie: jakie byly stosunki Polak Ukrainiec na tym terenie.

A kolejne pytanie pomocnicze: Polak moze byc okupantem?

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2016-07-11 14:16:33 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2016-07-11 14:22:42 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #5 Ocena: 0

2016-07-11 15:32:30 (9 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Tematu Wołynia jak i Katynia czy innych zbrodni na Polakach nie należy zamykać , trzeba o nich pamiętać , pamiętać o ofiarach i ich rodzinach a także o oprawcach, zwłaszcza o ukraincach bo oni napewno są w stanie to powtórzyć . Wstyd mi za tych którzy piszą ze takie tematy należy zamykać , że ludzie gineli w kilka minut wiec nie ma problemu w jakich męczarniach gineli, co czuli i co widzieli gdy umierali. Jaka psychikę trzeba mieć by wymyslec ponad 350 różnych okrutnych sposobów na morderstwo? Obcinanie piersi kobiet i posypywanie solą? Wlewanie wrzątku do rozprutego brzucha? Robienie lancuszkow z żywcem przybijanych dzieci po 5 na drzewie ? I uważasz ze ludzie którzy potrafili zrobić takie zbrodnie człowiekowi mogą się zmienić ? Ze ich dzieci są normalnie wychowane w miłości do Polaków? Pewnie z chęcią powtorzyliby "wyczyny " swoich rodziców i dziadków

Do góry stronyOffline

kaganek-oswiaty

Post #6 Ocena: 0

2016-07-11 15:36:44 (9 lat temu)

kaganek-oswiaty

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-09-2015

No dobrze.

A znasz moze jakiekolwiek zbrodnie z reki polakow?

Nie zaluj sobie, masz czas, sprawdz i podaj.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2016-07-11 15:44:44 (9 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Widzę marian ze wróciłeś by dalej bronić muzułmanów za to obrażać Polaków. Kiedyś pluskwo się doigrasz , narazie nie będę wchodził z tobą w żadne tematy , z takim czymś się nie dyskutuje. NARA

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #8 Ocena: 0

2016-07-11 15:46:46 (9 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Cytat:

2016-07-11 14:22:42, mancun napisał(a):
Cytat:

2016-07-11 13:05:44, Wielim napisał(a):
Zresztą o czym ty wogole piszesz? Ze rozprutej kobiecie której żywcem wyciągają płód jest bez różnicy co jej włoża do środka? Bo nie żyje?

Tak, wlasnie o tym pisze.
Przestan histeryzowac i podjudzac, bo zadnego pozytku to nie przyniesie ani Tobie, ani nikomu innemu.
Temat Wolynia trzeba zamknac, inaczej bedzie jak z Tutsi i Hutu, a podobno jestesmy bardziej ucywilizowani niz ci z Afryki?

Co do filmu finansowanego z finansow publicznych, to po pierwsze skad liczba 100 tys, bo rozmaite zrodla podaja 50-60 tys? Po drugie - nie ma zadnych przeszkod, zeby teraz powstal, iedy "wlasciwa" opcja jest u wladzy. Tylko jesli bedzie tak jak z tym o Smolensku, to i za nastepne 10 lat sie nie doczekamy, a jakosc bedzie zadna, i historyczna, i artystyczna ;)
Zbrodnia Wołyńska
11 lipca 1943 roku oddziały Ukraińskiej Powstańczej Armii realizując politykę etnicznych czystek zaatakowały jednocześnie 99 polskich miejscowości na Wołyniu. W ciągu następnych kilku miesięcy wymordowano – często w okrutny, bestialski sposób – tysiące Polaków. Nie oszczędzano starców, kobiet i dzieci.
Według szacunków polskich historyków ukraińscy nacjonaliści zamordowali w latach 1943-1945 na Wołyniu i w Galicji Wschodniej ponad 100 tysięcy Polaków. Terror UPA spowodował, że kolejne setki tysięcy Polaków opuściły swoje domy, uciekając do centralnej Polski. Zbrodnia Wołyńska spowodowała polski odwet, w wyniku którego zginęło 10-12 tysięcy Ukraińców.
W trakcie wizyty delegacji IPN w Kijowie (18-20 maja 2015 r.) doszło do spotkań kierownictwa naszego Instytutu z Ukraińskim Instytutem Pamięci Narodowej. Podczas roboczych rozmów omówiono przede wszystkim kwestie związane ze stosunkami polsko-ukraińskimi w okresie II wojny światowej i w pierwszych latach po jej zakończeniu. Ustalono, że pod auspicjami obu Instytutów powołane zostanie Polsko-Ukraińskie Forum Dialogu Historycznego. Jego celem będzie debata o najbardziej dramatycznym okresie wspólnych dziejów Polaków i Ukraińców w latach 1939–1947. W jego skład wejdą uznani badacze ze środowisk naukowo-akademickich.
Wstępem do działań Forum będzie seminarium, na którym zostanie ustalony szczegółowy zakres i zasady jego pracy. Uznano także, że należy zorganizować wspólną inicjatywę naukową, skierowaną do młodych badaczy tych tematów. Za niezwykle ważne uznano doprowadzenie do poszukiwania nieznanych źródeł i krytycznej edycji dokumentów dotyczących konfliktu polsko-ukraińskiego z lat 1939–47.
Dwa lata temu, w związku z 70. rocznicą Zbrodni Wołyńskiej IPN uruchomił specjalny portal edukacyjny, dostępny także w angielskiej i ukraińskiej wersji językowej. Zawiera on podstawowe informacje historyczne, kalendarium, relacje świadków, informacje o śledztwach prowadzonych przez prokuratorów IPN-KŚZpNP, galerię zdjęć oraz czytelnię, w której można znaleźć publikacje na ten temat.
http://www.zbrodniawolynska.pl/
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2016-07-11 15:58:03 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2016-07-11 16:40:13 (9 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Skąd ty możesz wiedzieć co ja mogę a co nie ? To tobie się wydaje ze jak zabili twojego dziadka to ty masz prawo decydować o czym pisać , o czym mówić , o czym nie ? Bo kim ty jesteś? To polskie forum i to ja mam prawo poruszyć temat strasznej zbrodni wymierzonej w moj naród.
Proszę mi pokazać gdzie prezentuje mowę nienawiści? Napisałem prawdę w jaki sposób byli mordowani Polacy i przez kogo . To nie jest mowa nienawiści. To jest prawda , nic sobie nie wymyśliłem. Przeszłości nie zmienisz , można tylko o niej zapomnieć , ale dlaczego? Bo tobie się tak podoba? Bo takim ludziom jak ty wygodniej zapomnieć o tysiacach bestialsko zamordowanych?

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 11-07-2016 16:44 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,