MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak Polak z Litwinem.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2014-06-03 21:36:44 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2014-06-03 17:11:48, robertson216 napisał(a):
Chyba za krótko jesteś na wyspach albo za krótko z nimi miałeś do czynienia !!!
Litwini i Łotysze to wg,mnie i moich mnóstwa przyjaciół najbardziej wroga Polakom i najbardziej nacjonalistyczne nasienie z dawnego ZSRR !!!

Należy również wspomnieć o latach II wojny światowej,gdzie ochotnicze brygady litewskie i łotewskie współpracowały z gestapo i były najbardziej okrutnymi ich współpracownikami przy eksterminacji i mordach na ludności żydowskiej i polskiej na terenas okupowanych !!!

zauwaz, ze Litwini od Lotyszow roznia sie jezykiem i tradycjami, tym drugim blizej do Finow, a pierwszym do Polakow...

wrogosc do obcych nacji nie wynika pro natura, ale z doswiadczen okupacji - czy to Rosjan, czy Lachow - i, to nie bylo kilkadziesiat lat jak w przypadku Polski

wszedzie byly oddzialy zlozone z ochotnikow, czy to w Pl, czy na Litwie, ktore wspolpracowaly z okupantem... to naturalne dla spoleczenstwa, bo wszedzie znajdzie sie 'niewierny Tomasz'

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-06-03 22:47:33 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-06-04 16:36:10 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #4 Ocena: 0

2014-06-04 16:44:08 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2014-06-04 16:36:10, konduktor68 napisał(a):
Cytat:

2014-06-03 16:49:22, keramczak napisał(a):
Pracowalem z Litwinami i niestety nie mam za pozytywnych doswiadczen.

Litwinow nie znam,ale moja zna Litwinki- to zle kobiety sa...falszywe i wredne.

Z wlasnego doswiadczenia - wrecz przeciwnie! W poprzedniej pracy moja asystentka byla Litwinka I od pierwszego dnia bardzo sie polubilysmy. Swietnie nam sie pracowalo razem I do tej pory utrzymujemy staly kontakt (a z pracy odeszlam 4 lata temu).

Pracowalam tez z innymi Litwinkami I nie moge na nie zlego slowa powiedziec. No, moze z jedna byl problem na poczatku (polegajacy na tym, ze ona nienawidzila Polakow(!) ), ale tez sie szybko dogadalysmy I bylo ok.

Nie lubie generalizowania *NO*
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2014-06-04 16:57:56 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2014-06-04 17:08:05 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-06-04 16:44:08, espe-7 napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Z wlasnego doswiadczenia - wrecz przeciwnie! W poprzedniej pracy moja asystentka byla Litwinka I od pierwszego dnia bardzo sie polubilysmy. Swietnie nam sie pracowalo razem I do tej pory utrzymujemy staly kontakt (a z pracy odeszlam 4 lata temu).

Pracowalam tez z innymi Litwinkami I nie moge na nie zlego slowa powiedziec. No, moze z jedna byl problem na poczatku (polegajacy na tym, ze ona nienawidzila Polakow(!) ), ale tez sie szybko dogadalysmy I bylo ok.

Nie lubie generalizowania *NO*

Bo cały cyrk to propaganda i izolacja.
Wychowanie i stereotypy robią swoje.
A owszem pewien rys, dla każdej nacji czy rasy owszem jest, bo przecież kultura, zwyczaje itd są dla każdej nacji inne.

Gorzej jak ktoś zaczyna działać automatycznie wykluczając wszelkie odstępstwa.

To głupota
To tak jak by pić whiskey black and white, w osobnych szklaneczkach :-8 :-D

Był czas że miałem tygodniowo 1-2 klientów z Ukrainy, współpracowałem też z 2 firmami prowadzonymi przez ukrainców i też co najmniej jedna praca tygodniowo była od nich. No mają swój styl że tak powiem, ale i tak wolę z nimi robić interesy niż z Pakistanem czy Indiami.

Samą Ukrainę mało znam, 2 razy tylko przejechałem przez nią, a czasy też były inne więc nie wiem*DONT_KNOW*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #7 Ocena: 0

2014-06-04 17:12:31 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

Cytat:

Aaaa to coś wyjątkowego?

Kiedyś usyszałem coś podobnego
-ok wyobraźcie sobie "mariolkę"
No ona jest beznadziejna, taka głupia, nie lubię ją

trochę zdezorientowany staram się dociec... choć waham się strasznie czy nie podpadnę...

-Ale dlaczego jej nie lubisz?

-No bo jest głupia, i w zasadzie to jej nie znam
:-o:-T[

baby są wszystkie takie same *ROFL**ROFL**ROFL**ROFL*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2014-06-04 18:46:05 (11 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2014-06-03 21:36:44, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2014-06-03 17:11:48, robertson216 napisał(a):
Chyba za krótko jesteś na wyspach albo za krótko z nimi miałeś do czynienia !!!
Litwini i Łotysze to wg,mnie i moich mnóstwa przyjaciół najbardziej wroga Polakom i najbardziej nacjonalistyczne nasienie z dawnego ZSRR !!!

Należy również wspomnieć o latach II wojny światowej,gdzie ochotnicze brygady litewskie i łotewskie współpracowały z gestapo i były najbardziej okrutnymi ich współpracownikami przy eksterminacji i mordach na ludności żydowskiej i polskiej na terenas okupowanych !!!

zauwaz, ze Litwini od Lotyszow roznia sie jezykiem i tradycjami, tym drugim blizej do Finow, a pierwszym do Polakow...

wrogosc do obcych nacji nie wynika pro natura, ale z doswiadczen okupacji - czy to Rosjan, czy Lachow - i, to nie bylo kilkadziesiat lat jak w przypadku Polski

wszedzie byly oddzialy zlozone z ochotnikow, czy to w Pl, czy na Litwie, ktore wspolpracowaly z okupantem... to naturalne dla spoleczenstwa, bo wszedzie znajdzie sie 'niewierny Tomasz'

Ale bzdury...

Widzę, że słyszałeś, że komuś jest bliżej do Finów w tych stronach...
Otóż nie Łotyszom, a - Estończykom.
Litwinom nie jest blisko do Polaków.
Obu nacjom - czyli Litwinom i Łotyszom - jest najbliżej językowo właśnie do siebie.

Dalej - Polacy nazywani są Lachami w innych krajach (na Ukrainie, w Turcji to też był Lechistan). Nie wśród Bałtów.

Dalej - nie wszędzie były oddizały ochotników współpracujących z okupantem. W Polsce nie było. Nie udało się prawei ikogo zrekrutować. No chyba, że oddziały Ukraińców...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ie2ox4-b

Post #9 Ocena: 0

2014-06-04 20:47:53 (11 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2014-06-04 18:46:05, stanislawski napisał(a):
(...)Nie udało się prawei ikogo zrekrutować. No chyba, że oddziały Ukraińców...

Nooo... i chyba że dziadka Miłościwie Nam Panującego...

Do góry stronyOffline

robertson216

Post #10 Ocena: 0

2014-06-04 21:18:31 (11 lat temu)

robertson216

Mężczyzna

Z nami od: 21-10-2013

Brawo Stanisławski za znajomość historii !!!
Fakt,Estończycy to naród ugrofiński i bardzo blisko im do Skandynawów.Notabene Wegrzy też pochodzą z ludów ugrofińskich !!!
Jeżeli chodzi o ich niechlubną historię z czasów II WW to Litwini z Litewskiego Związku Strzeleckiego tzw.Szaulisi,tworzyli współpracującą z hitlerowskim aparatem terroru kolaborancką formację policyjną.
Szaulisi wraz z SS brali aktywny udział w l.1941-44 w masowych egzekucjach w Ponarach,gdzie w tych latach wymordowano ok.100 tyś.osób.Wsród nich ok.70 tyś.Żydów,ok.20 tyś.Polaków-głównie wileńska inteligencja i żołnierze AK.Pozostali to Romowie,komuniści i Rosjanie.
Spóbujcie zapytać młodych Litwinów o Ponary ( ja pytałem wielokrotnie) to odpowierdzą,że nie wiedżą o co chodzi.
Jezeli chodzi o drugą nację-Łotyszy.Tworzyli sporą formację ochotniczą Waffen SS i wsławili się okrucieństwem przewyższając w tym nawet swych hitlerowskich mocodawców !!!
Najbardziej znanym przykładem jest obóz Salaspils z łotewską załogą Waffen SS.Salaspils to łotewska nazwa znanego nam z hstorii Kircholmu.
Otóż w 2012 MSZ Łotwy złożyło prostest do władz Rosji w związku z wystawą w państwowym Centralnym Muzeum Współczesnej Historii Rosji,poświęconej niepełnoletnim ofiarom Salaspils.Obóż ten oficijalnie zwany obozem wychowawczo-pracowniczym był obozem koncentracyjnym,w którym były przetrzymywane m.in słowiańskie dzieci.Jedną z najbardziej ponurych zbrodni krwi tych dzieci na potrzeby niemieckich żołnierzy,leczonych w niemieckich szpitalach wojskowych.W wyniku m.in tych zabiegów śmierć poniosło 7000 małyuch więżniów!
Wracając do protestu łotewskiego MSZ.Przyczyna była prosta-załogę obozu stanowili łotewscy kolaboranci,zaś dostawcą tzw.materiału dziecięcego były łotewskie bataliony SS,które wyłapywały dzieci w zbrodniczych rajdachna terenach Rosji i Białorusi.
Tymczasem prezydent Łotwy wzywa aby pochylić głowę i oddać hołd członkom łotewskiej dywizji Waffen SS !!!
Marsze byłych członków Waffen SS po ulicach Łotwy już nikogo nie dziwią...

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,