Str 3 z 5 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
clockwork_orang |
Post #1 Ocena: 0 2013-07-23 20:27:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat:
2013-07-23 20:08:02, stanislawski napisał(a):
Co do zaś rzezi na Wołyniu. jest rzeczywiście roblem, czy to nazwać "ludobójstwem". A to dlatego, że to za mało... w słowniku ludzi cywilizowanych trudno zanelźc okrełsnie na to, co tam Ukraińcy wyrabiali. "Zezwierzęcenie" też nie, bo zwierzęta tak nie robią. Nie obrażajmy zwierząt.
Może z azjatyckim okrucieństwem też za słabo, chyba że tym z czasów Tamerlana. Bo Japończycy, kiedy dokonali rzezi po zdobyciu Szanghaju w latch 30-tych to mordowali raczej szybciej - np. trzy osoby od jednego cięcia mieczem.
A czy "Ukraińcy tacy źli, a my tacy dobrzy"? Na pewno wśród Polaków też bywali zwyrodnialcy. Jak wszędzie. Ale my nie planowaliśmy nigdy masowego ludobójstwa, czy też masowego okrucieństwa. Nikt w Polsce nie wpadł na pomysł "zlikwidujmy sobie jakiś naród".
Zaś co do wydarzeń na Wołyniu - to nie ma znaku równości. Ukraińców zginęło kilkakrotnie mniej, a i to znaczna część z rąk współbratymców. Akcje AK miały zaś charakter odwetowy, a nie planowanej czystki etnicznej, z babraniem się we wnętrznościach ofiar. Jeżeli zaś brano odwet na miejscowości,z której pochodzili mordercy, to rozstrzeliwano (a nie cięto piłami) mężczyzn, kobiety i dzieci oszczędzając.
Podobni do Ukraińców w swych działaniach w Europie byliw czasach nowożytnych chyba tylko Serbowie, ale oni nie mieli aż tak zdziczałej fantazji i nie udało im się wymordować tylu ludzi.
to tylko historia, ktora zna niewielu... jesli chcesz dociekac, to zwaz obie strony... obiektywnie, bo z arytmetyki wynika cos innego
|

|
 |
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2013-07-23 20:52:51 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Waclaw |
Post #3 Ocena: 0 2013-07-23 21:03:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2010 Skąd: Somewhere over the rainbow |
przedewszystkim media klamia podajac liczbe zamordowanych 100 000 polakow w rzeczywistosci bylo to 150 000 do 200 000 polakow.
Abstrachujac od historii, chce tylko powiedziec ze mieszkajac w Kanadzie poznalem bardzo wielu ukraincow, ktorzy pracowali w polonijnych firmach.Nigdy ale to przenigdy, mowie to z reka na sercu, nie spotkalem tak antypolsko nastawionego narodu jak ukraincy.Chcialbym powiedziec ze wyjatki sie zdarzaly,ale niestety musialbym sklamac.Dla mnie to jest zwykla dzicz,sory ale nie moge znajsc slow by ten shit opisac.
Jeszcze wiekszy zal mam do 'polskich' politykow
ktorzy te zbrodnie przemilczali nie uczestniczac w obchodach na Wolyniu,
nie do wybaczenia jest rola zyda Kaczynskiego ktory jako prezydent odmawial uczestnictwa w obchodach na Wolyniu, ba nawet jawnie wspieral pomaranczowa rewolucje, na czele z upowcem Juszczenka.
Caly okragly stol pod sciane i rozstrzelac !!!!
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2013-07-23 21:11:29 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Severance_ |
Post #5 Ocena: 0 2013-07-23 21:22:53 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2013-07-23 21:03:12, Waclaw napisał(a):
Abstrachujac od historii, chce tylko powiedziec ze mieszkajac w Kanadzie poznalem bardzo wielu ukraincow, ktorzy pracowali w polonijnych firmach.Nigdy ale to przenigdy, mowie to z reka na sercu, nie spotkalem tak antypolsko nastawionego narodu jak ukraincy.Chcialbym powiedziec ze wyjatki sie zdarzaly,ale niestety musialbym sklamac.Dla mnie to jest zwykla dzicz,sory ale nie moge znajsc slow by ten shit opisac.
Abstrahując od historii, chciałam powiedzieć, że moja babcia była Ukrainką, która wyszła za mąż za Polaka i w to w Polsce wychowała swoje córki, ciężko pracując całe jej życie, nie krzywdząc nikogo.
Shit happens man, szczególnie go dużo w twoich postach. Mind your own biscuits and life will be gravy
|

|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-07-23 21:30:53 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Waclaw |
Post #7 Ocena: 0 2013-07-23 21:39:49 (12 lat temu) |
forumowa kolezanko
Prawda boli, ja to rozumiem,
ale tylko Prawda nas wyzwoli.
CZESC I CHWALA POLSKIM BOHATEROM !!!
|

|
 |
|
|
Post #8 Ocena: 0 2013-07-23 21:40:46 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Waclaw |
Post #9 Ocena: 0 2013-07-23 21:40:59 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-07-23 21:22:53, Severance_ napisał(a):
Cytat:
2013-07-23 21:03:12, Waclaw napisał(a):
Abstrahując od historii, chciałam powiedzieć, że moja babcia była Ukrainką, która wyszła za mąż za Polaka i w to w Polsce wychowała swoje córki, ciężko pracując całe jej życie, nie krzywdząc nikogo.
Shit happens man, szczególnie go dużo w twoich postach.
forumowa kolezanko
Prawda boli, ja to rozumiem,
ale tylko Prawda nas wyzwoli.
CZESC I CHWALA POLSKIM BOHATEROM !!!
|

|
 |
|
Roberto480 |
Post #10 Ocena: 0 2013-07-23 21:45:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-07-2012 Skąd: Peterborough |
Nie mialem czasu czytac
Ktos z tych myslacych i ziejacych jadem spytal czy moj ojciec byl Banderowcem
Otoz nie byl moj dziadek ze strony ojca byl dowodca sotni
Rozstrzelali go sowieci w 45
Drugi dziadek byl uczestnikiem trzech powstan slaskich
Dostal za to Krzyz Walecznych i Virtuti IV klasy
Zginol w Oswiecimiu
Pojechal drugim lub trzecim transportem
Jego zdjecie i krotki zyciorys wisi w jednym z barakow oswiecimskich
Wujek do 56 roku ukrywal sie w lesie mieszkal w miejscowosci Sarnaki(byl tam poligon V2)
Byl jednym z partyzantow ktorzy wyciagneli zagubiony w bagnach pocisk V2 rozebrali na czesci i wyslali do Londynu za co nikt z jednostki nie uslyszal nawet-pocaluj mnie w dupe
Ruscy od 44 roku ganiali za nimi to jest za tym oddzialem zeby sie od nich dowiedziec o V2 i sposobach przekazania calych bebechow do Anglii
Wujek nawet po smierci Stalina bal sie byc w domu
Jak go widzialem ostatni raz to mialem 14 lat chyba wiec pamietam jak i co mi mowil
Normalny nie byl juz do konca zycia ciocia wyzywala ze ciagle siedzi w lesie lub na stacji PKP
I ty rzucajacy sie o mojego ojca(byl rzeznikiem)powiedz ktory z mojej rodziny gorszy ktory lepszy
O ktorym nie wspominac a o ktorym opowiadac dziecia
Kazdy z nich wierzyl w to o co walczyl wiec ktorego wiara jest sluszna a ktorego pod pregierz
Jeszcze w rodzinie byl granatowy policjant ale za wiele o nim nie wiem wiec jego historii nie pisze
Ale tez zdrajca bo za okupacji byl w policji?
|

|
 |
|