MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nasze matki,nasi ojcowie.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Str 8 z 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2013-06-20 22:39:35 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

"I nie zgodze sie z toba United4ever, nie ma jednej prawdy, nie ma zlych i dobrych. Byli i wsrod Polakow sprzedawczyki i wsrod Niemcow ludzie porzadni. Kiedys juz na tym forum pisalam o mojej babci, mamie i Niemcu, ktory je uratowal. Babcia zawsze mi powtarzala, ze ogrom Niemcow nie nawidzilo Hitlera, al nie mogli sie do tego przyznawac, jesli chcieli zyc. To byla wojna, a ludzie mieli rodziny, dzieci, ktorych nie chcieli poswiecac.
Takze nic nie bylo ani nie jest czarno-biale i nie upraszczaj w ten sposob bo to takie samo zaklamanie jak omawiany serial."

P...lenie o Szopenie.
Byli dobrzy Niemcy i źli Polacy. To prawda. Ale jak powiedział Szewach Weiss - trzeba znać proporcję. To oni wywołali tę wojnę, to oni mordowali MILIONY w obozach koncentracyjnych. Koniec, kropka.

A tę babcię to ten dobry Niemiec ratował przed kim? Przed Polakami?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Markywee

Post #2 Ocena: 0

2013-06-20 23:01:12 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

Cytat:

Ano racja, nie dopusciliby, tylko pytanie dlaczego? Dlatego, ze Niemcy to Korea Polnocna gdzie Wodz decyduje co jest dobre dla ludu, a co zle [....]

Mueeehehehe...

Ty sie dziewczyno przyjrzyj starej komunistce Merkel...
Zapominasz ze niemcy to hegemon UE...

Cytat:

I nie zgodze sie z toba United4ever, nie ma jednej prawdy, nie ma zlych i dobrych. Byli i wsrod Polakow sprzedawczyki i wsrod Niemcow ludzie porzadni.

Prawda jest taka, ze to NIEMCY wysylali miliony ludzi do nieba, czesc przez komin z dymem.

NIEMCY

N I E M C Y

Nie ma zlych i dobrych - a popatrz co napisalas - konkretnie dalas przyklad - polacy to sprzedawczyki a niemcy to ludzie porzadni.

tyle...
Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

Jakobs

Post #3 Ocena: 0

2013-06-20 23:13:14 (12 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Ostateczne fałszerstwo "Nasze matki, nasi ojcowie"

Cytat:
Tego za wiele !! Liczne były już wpisy na temat przekłamań historycznych w serialu "Nasze matki, nasi ojcowie", drażni mnie to jak większość świadomych przeszłości Polaków. Jednak zauważyłem coś jeszcze, na co do tej pory nikt chyba nie zwrócił uwagi.

Wkurwiło mnie ostatecznie to co zauważyłem. Tego za wiele ....

W drugim odcinku (ok. 55 min.), jeden z bohaterów filmu ukrywa się w zniszczonym czołgu. Czy ktoś zauważył jaki to czołg ?!?!?

Jet to nasz zasłużony RUDY 102. Widać dokładnie numer 102 na wieżyczce oraz za wieżyczką na podwoziu zamazany napis RUDY.
Dodam jeszcze że wewnątrz czołgu zostaje uśmiercony ranny Janek Kos.

Doskonale wszyscy wiemy że RUDY zdobył Berlin a nie skończył w rowie gdzieś na froncie wschodnim. Historia Rudego jest doskonale udokumentowana w znanym nam wszystkim filmie o czterech pancernych i psie. Dlatego takie fałszowanie historii nie przejdzie.

Uważam że w ramach zadośćuczynienia naszej historii ZDF powinien w najlepszym czasie antenowym wyemitować całą serię o przygodach naszych dzielnych czołgistów i wiernego psa.

Nie wierzcie

iotr-gwicz&auth=4cf96cda5edc84adf7ec30b149a75210" alt="Obrazek" title="Obrazek" />

że to przypadek !!!!!!!!!!
Si vis pacem, para bellum.

Do góry stronyOffline

Jakobs

Post #4 Ocena: 0

2013-06-20 23:14:18 (12 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Ostateczne fałszerstwo "Nasze matki, nasi ojcowie"

Cytat:
Tego za wiele !! Liczne były już wpisy na temat przekłamań historycznych w serialu "Nasze matki, nasi ojcowie", drażni mnie to jak większość świadomych przeszłości Polaków. Jednak zauważyłem coś jeszcze, na co do tej pory nikt chyba nie zwrócił uwagi.

Wkurwiło mnie ostatecznie to co zauważyłem. Tego za wiele ....

W drugim odcinku (ok. 55 min.), jeden z bohaterów filmu ukrywa się w zniszczonym czołgu. Czy ktoś zauważył jaki to czołg ?!?!?

Jet to nasz zasłużony RUDY 102. Widać dokładnie numer 102 na wieżyczce oraz za wieżyczką na podwoziu zamazany napis RUDY.
Dodam jeszcze że wewnątrz czołgu zostaje uśmiercony ranny Janek Kos.

Doskonale wszyscy wiemy że RUDY zdobył Berlin a nie skończył w rowie gdzieś na froncie wschodnim. Historia Rudego jest doskonale udokumentowana w znanym nam wszystkim filmie o czterech pancernych i psie. Dlatego takie fałszowanie historii nie przejdzie.

Uważam że w ramach zadośćuczynienia naszej historii ZDF powinien w najlepszym czasie antenowym wyemitować całą serię o przygodach naszych dzielnych czołgistów i wiernego psa.

Nie wierzcie

Obrazek

że to przypadek !!!!!!!!!!

[ Ostatnio edytowany przez: Jakobs 20-06-2013 23:14 ]

Si vis pacem, para bellum.

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #5 Ocena: 0

2013-06-20 23:17:34 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

ale jaja :)

fajne *ROFL*

Cytat:
Robiąc ten wykop chciałem bez świętego oburzenia, którego mamy dosyć nie tylko wokół tego filmu, wręcz je parodiując, dać dowód na poparcie pewnej tezy towarzyszącej ocenie przez Polaków historii przedstawionej w tym filmie.

Zaskoczył mnie jednak odbiór komunikatu. Nie spodziewałem się że ktoś potraktuje na serio oburzenie na fakt fałszowania legendy Rudego etc. Więc wyjaśniam, robiłem sobie jaja, wiem że "Czterej pancerni i pies" to fikcja literacka i w dużej części film propagandowy. Swoją drogą uważam że obecnie brakuje nam "propagandy" historycznej równoważącej samobiczowanie które nam się należy.

Na co chciałem zwrócić uwagę? Na pewne intencje, celowość, towarzyszące twórcom filmu. Fakt umieszczenia symbolicznego dla nas jak by nie było czołgu w taki sposób filmie, być może poniekąd komponujący się z fabułą "Czterech pancernych ... ", bezsprzecznie dowodzi że twórcy chcieli nam, ograniczę się do eufemizmu, przytrzeć nosa. I nie chodzi o Rudego, ale samą intencję, która w dalszej części filmu, gdzie Polacy są przedstawiani w kontrowersyjny (znowu eufemizm) sposób, nie jest już tak niewinnie epicka.

Mam nadzieję że chwytacie moją myśl ....

[ Ostatnio edytowany przez: Markywee 20-06-2013 23:25 ]

Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-06-20 23:18:31 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-06-20 23:22:21 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Markywee

Post #8 Ocena: 0

2013-06-20 23:27:40 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

Swita prawda! To oni ta wojne wywolali, bez dwoch zdan, ale co wojna robi z ludzi to druga sprawa. Ja rozumiem Niemca, ktory nie czuje sie odpowiedzialny za zbrodnie przodkow, tak jak ja nie poczuwam sie do winy za pogrom Zydow w Kielcach. To byli "jacys" kielczanie, ale nie ja, nie ty, nie on... Bo kielczanie to porzadni ludzie, chociaz zdarzaja sie wyjatki, jak u Niemcow :-8

Pomiedzy "nie czuciem sie odpowiedzialnym", a wybielaniem/zaklamaniem historycznym jest roznica, i to znaczna.

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #9 Ocena: 0

2013-06-20 23:35:49 (12 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

No to teraz sobie wyobrazcie co by byly za komentarze,gdyby ten czolgista powiedzial dziekuje zamiast spasiba,za wode ktora mu dal Niemiec.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Markywee

Post #10 Ocena: 0

2013-06-20 23:47:58 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

A mi sie posoba co innego....

"Naszymi" pieniazkami z abonamentu, za jakie zostal ten serial zakupiony, wspomagamy gospodarke niemiec.... uhehe...

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,