|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-03-01 12:21:46 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
OKidoki444 | Post #2 Ocena: 0 2013-03-01 12:36:41 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-06-2012 Skąd: kettering |
![]() ![]() ![]() ![]() [url=][img][/img][/url]
|
Post #3 Ocena: 0 2013-03-01 12:40:19 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Nie_z_tej_bajki | Post #4 Ocena: 0 2013-03-01 12:49:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
![]() Oszukani, porzuceni, nieugięci! Opluwani, poniżeni i wyklęci! Pozbawieni swoich domów, swojej ziemi! Poszli walczyć, żeby zginąć, albo zmienić! Lecz ich los dawno sprzedano potajemnie, razem z tymi wrzuconymi w obcą ziemię, razem z całą konspiracją i narodem - oddał aneks podpisany mimochodem. Ich zasługi przekreślono polityką. I oddano ich kupionym najemnikom, żeby zwłoki najlepszych obrońców rozrzucili pohańbione gdzieś na słońcu. A to słońce nazwano zwycięstwem, a karłami - to co było męstwem! I rozsiano kości ofiar różnych nacji na pożywkę powojennych demokracji. Dzień Zwycięstwa? Czy Dzień Fałszu, lub Dzień Zdrady? Podły układ świętują parady! A my wciąż szukamy grobów tych wyklętych! Nieugiętych, rozstrzelanych - Naszych Świętych! Marek Gajowniczek Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
marklar666 | Post #5 Ocena: 0 2013-03-01 12:53:00 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Dzieki united za zalozenie tematu! Nie slyszalem nigdy o nich.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-03-01 13:05:09 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2013-03-01 13:18:25 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
autor65 | Post #8 Ocena: 0 2013-03-01 13:24:32 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
Ja słyszałem. Mialem takiego w domu. Rocznik 21 -kolumbowski. Spędził sporo czasu w piwnicach Zamku Rzeszowskiego a potem budował Warszawę w kajdanach.
Napisałem już kiedyś ta nienapawająca mnie duma historie- dziś zacytuje ja jeszcze raz. Wybaczcie.. ... historia mojego przodka (taty) jest bardzo "prozaiczna". Wrócił z emigracji z okazji rozpoczęcia II Wojny do Polski. Miał 18 - cie lat. Jak wiec można zauważyć był z rocznika słynnych Kolumbów. Po wojnie zamiast grzybów w lesie, szukał bolszewików (nie mylić z borowikami). Obudził sie z ręką w nocniku. Opuścili go wszyscy. Jedni wyjechali na zachód, inni na wschód. Poszedł wiec pracować do Cukrowni w Przeworsku - taka ciekawostka, bo kilka lat temu została ona sprzedana Niemcom za cenę komina i zrównana z ziemia - równo 50 lat po wojnie przy akompaniamencie North Sucker Orchestra. Zadenuncjowany, spędził kilka lat mocząc stopy w katakumbach zamku w Rzeszowie. Wakacje przydłużono mu na następne kilka lat, zapewniając rozrywkę przy budowie stolicy. Wreszcie usłyszał wyrok. Czapa. Wyszedł po kilku szczerych rozmowach z bolszewickimi prokuratorami, którym bardzo podobały się sie szczerozłote prezenty przysyłane przez jego siostrę z Francji. Jaki wniosek z tej historii? Taki, ze nie mam spokoju. Sprawa, której się wstydzę i nigdy sobie nie wybaczę. W Polowie lat 90-tych była „moda” na odszkodowania dla osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego. Namówiłem ojca, żeby tez złożył wniosek do sadu. Nie dostał nic. W polskim, niezawisłym sadzie, potraktowano go w sposób poniżający, niczym wroga. Być może wysłuchiwali go potomkowie „borowików”? Proszę wybacz mi tato.. Jaki ja byłem głupi. Autor65 człowiek się zmienia za ...granicą
|
BKRIS40 | Post #9 Ocena: 0 2013-03-01 13:26:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: manchester |
Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra pogarda dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys
i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie” Zbigniew Herbert nie damy zapomniec |
clockwork_orang | Post #10 Ocena: 0 2013-03-01 13:30:24 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2013-03-01 13:18:25, Izabella111 napisał(a): Ja nie pojmuje czemu narod sie o nich nie upomnial? Czemu pozwolono na to wszystko? Czy ktos kto lepiej zna historie moze mi to jakos wyjasnic bo nie miesci mi sie to w glowie poprostu..Dlaczego ludzie, Polacy tak latwo pozwolili zeby ci wspaniali chlopcy, mlodzi ludzie pelni idealow mimo tylu lat poniewierki zostali tak potraktowani, tak zniszczeni, w taki jeszcze sposob, w niby wolnej Polsce..I dopiero teraz ludzie zaczynaja mowic, pamietac. hmm, a mnie sie wydaje, ze cos musieli jesc... zapytaj sie kogokolwiek starszego, kto przezyl 'wyzwolenie' przez Rosjan... to byla dzicz, prosci ludzie sciagnieci z kazdego zakatka imperium, by sluzyc za mieso armatnie wraz z nimi przyszla ideologia rownosci, co pociagalo prostakow, dodatkowo wladza sowicie wynagradzala lojalnosc, wiec nie brakowalo ochotnikow pieniadze sa duza pokusa, ale nawet namiastka wladzy jest nie do odparcia ![]() |