Dessde - bo taki temat założyłam - UB... i zadałam pytanie TYLKO o polskich oficerów.
Na końcu dodałam - zadawać pytania... Żeby temat się rozwinął.
Więc bez pretensji proszę mi tutaj

Str 2 z 4 |
|
---|---|
Nie_z_tej_bajki | Post #1 Ocena: 0 2012-11-09 21:28:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Konduktor
![]() Dessde - bo taki temat założyłam - UB... i zadałam pytanie TYLKO o polskich oficerów. Na końcu dodałam - zadawać pytania... Żeby temat się rozwinął. Więc bez pretensji proszę mi tutaj ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
berenika | Post #2 Ocena: 0 2012-11-09 21:32:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: EM |
Cytat: 2012-11-09 21:16:31, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Cytat: 2012-11-09 21:09:45, berenika napisał(a): Cytat: 2012-11-09 21:05:31, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Pomijając wypowiedz konduktora - to nadal jest temat tabu? Kiedy przestanie nim być????? Chyba nigdy, bo wszyscy chcieliby byc bohaterami a nie ub-kami. Śliski temat! Sorry, ale gówno prawda. Niektórzy by chcieli poznać powody podjęcia pewnych decyzji. Jakby nie było życiowych. Dlaczego nigdy nie będzie " nie tematem tabu" ? Bo co? Każdy ma prawo popelniać błędy. Każdy ma prawo do własnych wyborów... Dlaczego teraz, w obecnym czasie, akurat to gnoić? Kiedy mamy "gejów", "lesbijki", zapłodnienia in vitro, "wszechobecne wybaczanie". Dlaczego nie? Na przykład teraz - kiedy 11 Listopada jest tuż tuż.... I kiedy mamy się razem WSZYSCY - bez względu na poglądy ( różnorakie ) - łączyć... Może i gówno prawda, ale jak ten wątek się rozwinie to policz ile było osób, które napisały że ich dziadek, ojciec, ciotka byli w ub a ile, że w ich rodzinie to sami bohaterowie co uratowali Żydów, byli w obozie itd. Ja myślę że to złe porównanie gejów, lesbijek i ub-eków. Moim zdaniem bycie homoseksualnym w dzisiejszych czasach jest trochę na topoie( odmienność jest ok) ale bycie ub-ekiem chyba nigdy nie będzie na topie bo to było minęło i nikt do tego nie chce wracać. Takie moje zdanie. [ Ostatnio edytowany przez: berenika 09-11-2012 21:34 ] ...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...
|
autor65 | Post #3 Ocena: 0 2012-11-09 21:35:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
......... historia mojego przodka (taty) jest bardziej prozaiczna. Wrócił z emigracji z okazji rozpoczęcia II Wojny do Polski. Miał 18 - scie lat. Jak wiec można zauważyć był z rocznika słynnych Kolumbów. Po wojnie zamiast grzybów w lesie, szukał bolszewików ub-kow (nie mylić z borowikami). Obudził się z ręką w nocniku. Opuścili go wszyscy. Jedni wyjechali na zachód, inni na wschód. Poszedł wiec pracować do Cukrowni w Przeworsku - taka ciekawostka, bo kilka lat temu została ona sprzedana Niemcom za cenę komina i zrównana z ziemia - równo 50 lat po wojnie przy akompaniamencie North Sucker Orchestra. Zadenuncjowany, spędził kilka lat mocząc stopy w katakumbach zamku w Rzeszowie. Wakacje przydłużono mu na następne kilka lat, zapewniając rozrywkę przy budowie stolicy. Wreszcie usłyszał wyrok. Czapa. Wyszedł po kilku szczerych rozmowach z bolszewickimi prokuratorami, którym bardzo podobały się sie szczerozłote prezenty przysyłane przez jego siostrę z Francji.
Jaki wniosek z tej historii? Taki, ze nie mam spokoju. Sprawa, której się wstydzę i nigdy sobie nie wybaczę. W Polowie lat 90-tych była „moda” na odszkodowania dla osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego. Namówiłem ojca, żeby tez złożył wniosek do sadu. Nie dostał nic. W polskim, niezawisłym sadzie, potraktowano go w sposób poniżający, niczym wroga. Być może wysłuchiwali go potomkowie „borowików”? Proszę wybacz mi tato.. Jaki ja byłem głupi. autor65 człowiek się zmienia za ...granicą
|
Nie_z_tej_bajki | Post #4 Ocena: 0 2012-11-09 21:38:43 (13 lat temu) |
Berenika - może i porównanie złe wg Ciebie.
Ale wg dzisiejszych czasów - na czasie. Tak jak kiedyś na czasie było/byłoby mówienie o UBekach... :/ Nie mówię tutaj o UK. Mówię o Polsce. Cały czas. Wg Ciebie na topie jest bycie gejem czy less? Ciekawe. Bo mam i kolegę geja i koleżankę les - żadne z nich nie czuję się dobrze w swojej skórze w dzisiejszych czasach - w UK, w małym mieście... Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
Nie_z_tej_bajki | Post #5 Ocena: 0 2012-11-09 21:52:18 (13 lat temu) |
A w sumie - to co byś powiedziała Berenika, gdybym np ja napisała, że moja Babcia
( a w sumie Ona i jej Rodzina ), ratowała Żydów, a mój Dziadek był UB-ekiem? Ma to sens? Jak byś ich wtedy wytłumaczyła? Starali się przeżyć jakoś - każde na swój sposób, a jednak RAZEM? Czy może inaczej??? [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 09-11-2012 21:53 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
|
|
berenika | Post #6 Ocena: 0 2012-11-09 21:53:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: EM |
Nie z tej bajki to ty napisałaś "kiedy mamy gejów, lesbijki, zapłodnienia in vitro wszechobecne wybaczanie". Dlaczego nie?"
Dlaczego nie? bo świat się trochę zmienił, bo nie cofniesz czasu o 50lat, ba nawet o 20cia. Co innego być lesbijka teraz, a co inego być ub-kiem 20lat temu. ...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...
|
MrMaverick1971 | Post #7 Ocena: 0 2012-11-09 21:55:30 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-11-09 21:28:18, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Konduktor ![]() Dessde - bo taki temat założyłam - UB... i zadałam pytanie TYLKO o polskich oficerów. Na końcu dodałam - zadawać pytania... Żeby temat się rozwinął. Więc bez pretensji proszę mi tutaj ![]() Szczerze mowiac, to jednym z powodow(moze nawet glownym) mojego wyjazdu z Polski do UK , byl fakt, ze musialem sluzyc pod dowodztwem bylych ubekow , ktorzy za wszelka cene chcieli sie utrzymac przy funkcji ktora pelnili i gnoili mlodych oficerow tylko za to, ze mieli swieze podejscie do nowej Polski. Stara nomenklatura jakims dziwnym trafem po upadku komuny w 1989 pomimo lustracji i weryfikacji zostala przy korycie i do dnia dzisiejszego chroni swoich. Teraz mam to w dupie, ale to nie znaczy, ze o tym zapomne. Nie_z_tej_bajki.. dziekuje, ze taki temat zalozylas, bo dla ludzi w naszym wieku to bardzo wazne i nie mozna zapominac o ciagle aktywnych ubekach, ktorzy sobie zrobili z Polski prywatne przedsiebiorstwo w porozumieniu z wladza. "Okragly Stol" ![]() |
Post #8 Ocena: 0 2012-11-09 22:07:27 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2012-11-09 22:09:43 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #10 Ocena: 0 2012-11-09 22:14:23 (13 lat temu) |
|