Str 3 z 3 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-10-01 19:52:08 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kaszuba | Post #2 Ocena: 0 2011-12-10 10:20:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-07-2011 Skąd: kirckaldy |
ELBLAG Tak z pewnym rozrzewnieniem wspominam , patrząc na zdjęcia z okresu mojej mlodosci.
Kosciól św . Mikolaja w ktorym bylem chrzczony nastepnie komunia . Zabawy w bunkrach pod miastem jeszcze pelne uzbrojenia niemieckiego, jak również konserwy mięsne które przynosilismy do domu . Szkola Nr 3 nowa do której nas przeniesiono to wszystko odbywalo sie w otoczeniu powojennych gruzów . Pamietam te wieżowce budowane , ta galerie rzeżb z metalu na Grunwaldzkiej . Szkola srednia pierwsze randki w bażantarni w cieniu Pomnika Pilotow chyba niemieckich . Zycie dorosle związalo mnie z Gdynią dalsza nauka - praca, inne miasto inne otoczenie. Zawsze gdy wracalem do miasta mojej mlodośći widzialem CIEN jaki się kladl na MOJE miasto to ten UMIERAJACY od 60 lat port .To miasto jest w AGONI do dnia dzisiejszego, choć reanimacja pomalu postępuje odbudowa Starego Miasta przez osoby prywatne , nie jak warszawska starówka . . Ten umierający PORT w Elblągu caly czas nie pozwala nam zapomnieć kto to są ROSJANIE czy jak kto woli ZSRR . ( Wyjscie z portu prowadzi przez ZALEW WISLANY ktory ZSRR a dzis ROSYJSKA FEDERACJA zablokowala i faktycznie nieczynny do dnia dzisiejszego ) Ponoć nie ma MOCNYCH ani mądrych aby REANIMOWAC PORT w ELBLAGU . Powinni otworzyć tam MUZEUM glupoty , uporu i polityki ROSYJSKIEJ jak i POLSKIEJ bez przyszlosci . Soorki troche sie rozrzewnilem . |