I ten brak morza.
Bedzie musial wystarczyc wypad autem od czasu do czasu.
Pomysl kampera niezly, masa wrazen i wspomnien.
Str 5 z 5 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2024-10-16 17:03:12 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Myslelismy nad Moldawia, szpital jakis sie znajdzie, ale standardy pewnie gorsze niz Bulgaria sprzed paru lat, jaka widzielismy
![]() I ten brak morza. Bedzie musial wystarczyc wypad autem od czasu do czasu. Pomysl kampera niezly, masa wrazen i wspomnien. |
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2024-10-17 08:34:48 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Rich, zgadza sie. Ja zawsze uwazalam oszczedzanie na starosc za pomysł dziwny. Zbierać kase i dobra po to , żeby wydać na lekarzy, ktorzy i tak nie pomoga bo na wiek leku nie ma, żeby oplacic dom opieki , ktory i tak sie nalezy, lub nie wykorzystac tego na co sie tyralo, nonsense.
Trzeba chyba po prostu zrobić jak moja para- jakaś skromna alternatywa jak zdrowie sie zawali , gdzieś gdzie przysługuje państwowa opieka zdrowotna na rozsądnym poziomie, a za reszte żyć 😁. Karjo życie przez 30 lat w kamperze jest zdecydowanie poza moja strefa komfortu ale i tak im zazdroszcze. |
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2024-10-18 20:47:53 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Gdzie dom twój ? W moim przypadku należało by zapytać : gdzie jest twoje miejsce na ziemi?
Nie mam żadnej nieruchomości, wszystkie sprzedałem. Pierwszą moją nieruchomość kupiłem w 1979 roku. Kasę zainwestowałem w fundusze ETF odzwierciedlające S&P500 co mi przynosi spore dochody roczne (z tego około 35% jest moim budżetem na bieżące życie a reszta jest reinwestowana). Ja w większości czasu mieszkam w okolicach Montrealu (Kanada) tu gdzie mam najbliższą rodzinę i tu mi to odpowiada. Poczucie bezpieczeństwa i zdrowie zaczynamy doceniać jak się zbliża czas emerytalny. . |
Turefu | Post #4 Ocena: 0 2024-10-18 20:53:33 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Czesc Emeryt, milo Cie znowu widziec
![]() |
iwona38 | Post #5 Ocena: 0 2024-10-18 21:51:12 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat: 2024-10-14 20:15:38, xxxx1234 napisał(a): Miejsce, w którym na pewno nie chciał bym mieszkać Teneryfa byłem raz dla mnie porażka przereklamowane miejsce ludzie grzebiący w śmietnikach w biały dzień, czułem się tam nie swojo. Pierwszy raz na Teneryfie bylam w 2010 i zakochalam sie w tym miejscu. Bylam jeszcze wielokrotnie i nie wiem gdzie ty widziales grzebiacych w smietniku? Wyspe niestety w ostatnim czasie opanowali lekarze i inzynierzy, szkoda bo chcialabym tam jeszcze wrocic. Wracajac do watku, to ja tez myslalam, ze na emeryture wroce do Polski ale tak jak wspomniales, duzo sie tam zmienilo niestety. Tez z polowkiem sie zastanawiamy gdzie na starosc sie przeniesc bo tutaj tez zaczyna sie zamordyzm na dobre. Powoli wchodza w to samo gowno co EU. Mnie osobiscie bardzo przeszkadza pogoda, nagonka na starszych kierowcow, plany platnej sluzby zdrowia, plany wprowadzenia eutanazji (nic nie poradze, ze nie potrafie uwierzyc, ze to z mysla aby zylo nam sie lepiej). Komunizm rozlal sie po calej Europie i to jest glowny powod, ze trzeba bedzie sie stad ewakuowac, pytanie, ktorego kraju wladze jeszcze sie nie sprzedaly. Nie kupuje w Amazonie.
|
|
|
Emeryt56 | Post #6 Ocena: 0 2024-10-20 02:11:06 (7 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-10-18 20:53:33, Turefu napisał(a): Czesc Emeryt, milo Cie znowu widziec ![]() Witam, bywam tu często i należę to tej większości milczącej. . |
Emeryt56 | Post #7 Ocena: 0 2024-10-20 02:54:32 (7 miesięcy temu) |
Cytat: plany wprowadzenia eutanazji (nic nie poradze, ze nie potrafie uwierzyc, ze to z mysla aby zylo nam sie lepiej). Komunizm rozlal sie po calej Europie i to jest glowny powod, ze trzeba bedzie sie stad ewakuowac, pytanie, ktorego kraju wladze jeszcze sie nie sprzedaly. Boisz się Eutanazji ? Masz prawo. Tutaj gdzie mieszkam tz Kanada prowincja Quebec niedawni wprowadzili prawo do Eutanazji i za ostatni rok statystyczny ze wszystkich zgonów aż 7% poddało sie eutanazji. Akurat to mi pasi w wyborze do miejsca gdzie chcę dożyć do momentu gdy to już będzie nie przedłużanie godnego życia ale przedłużanie katorgi. Ktoś może powie że to pisze zgorzkniały starzec ale chyba nikt nie chciałby być na miejscu tych ludzi z mojego otoczenia co byli już za słabi aby popełnić samobójstwo. . |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2024-10-20 09:13:06 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Emeryt, zgorzkniali to sie tu zaraz zleca wylewac zale jak to im zle wszedzie, wiec lepiej wracamy do tematu, as per Karjo: gdzie chcialoby sie mieszkac.
Przy okazji, ( jesli juz mowa o starosci) - sluzbe zdrowia na Malcie wszyscy zachwalaja ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
rafald | Post #9 Ocena: 0 2024-10-20 09:28:05 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: Boisz się Eutanazji ? Masz prawo. Zbyt duże ryzyko, że zostanie użyta jako narzędzie do pozbycia się problemu tzw. starzejących się społeczeństw, żeby nie zwrócić na to uwagi. Dla mnie to trochę paradoks, że społeczeństwa odżegnują się od tematu kary śmierci, jako nieetycznego i niemoralnego, natomiast mocno promowane są właśnie eutanazja i aborcja. |
dominikana36 | Post #10 Ocena: 0 2024-10-20 10:28:34 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Proszę zalozcie temat o eutanzji/ aborcji , jesli już takiego nie ma. Mi off top prawie nigdy nie przeszkadza ale jako podrozniczy maniak to akurat w tym watku chcialam sobie poczytac o spojrzeniu innych na rozne kraje, ale bez roztrzasania ideologicznego 😁. Jasne, w temacie jest napisac ze gdzies nie bedziemy mieszkac bo .. ale nie rozbijajmy tego na czynniki pierwsze.
|