Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
iwona38 |
Post #1 Ocena: 0 2024-06-29 11:26:32 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat:
2024-06-29 10:40:48, Turefu napisał(a):
Nie rozumiem, to w końcu ta umowa jest zerwana czy nie? Czy ta druga osoba wypowiedziała umowę landlordowi? Bo jeśli tak, to umowa już nie obowiązuje. Co do odmowy podjęcia podwyżki. Nie można dyktować landlordowi co powinien, a czego nie powinien robić. Jeśli ktoś nie akceptuje podwyżki, to może dalej płacić te samą kwotę , a wtedy landlord może wystąpić o eksmisję.
Umowa nie jest zerwana bo nie moze jej zerwac tylko jedna osoba i sie wyprowadzic a druga zostac. Oboje musza sie wyprowadzic i w tym jest problem.
I co to znaczy, ze nie mozna dyktowac warunkow landlordowi? Tzn co, moze ci podniesc czynsz o 200% a ty mozesz sie godzic albo ryzykujesz spapranie sobie historii i eksmisje? Rozumiem, ze jestes landlordem?
Byli pytac w councilu ale nie ruszy palcem, dopoki landlord im nie wypowie umowy. A landlord chyba nie za bardzo chce bo byli bardzo dobrymi tenantami przez ponad 5 lat i moze sie boi, ze nie ma powodu do wypowiedzenia. No to dowalil im podwyzke i ma nadzieje, ze sami zerwa ta umowe. I oczywiscie mogliby czegos poszukac i sie wyprowadzic. Ale landlord nie da im referencji zanim nie dadza mu wypowiedzenia. No i ona sie boi, ze jak nic nie znajdzie to wyladuje na ulicy z dziecmi, a ze sama wypowie umowe, to nie dostanie zadnej pomocy.
No bledne kolo.
Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2024-06-29 11:33:45 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Skoro ma dobre dochody, nie przewiduje problemow z platnosciami, to jaki problem rozejrzec sie za nowa miejscowka? Dlaczego ma jej nikt nie wynajac?
Landlordowi mozna dyktowac warunki, tylko czy je uzna? Nie musi, podobnie jak najemca nie musi zaakceptowac zmian.
|

|
 |
|
Turefu |
Post #3 Ocena: 0 2024-06-29 11:45:38 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
@Iwona38. Tak, jestem landlordem. Jak pisalam wczesniej, jesli to jest joint tenancy, tylko jedna osoba wystarczy do zerwania umowy, nie musza byc obie. Landlord moze podniesc czynsz o duza kwote, ale jesli nowy czynsz jest podobny do tego, co ludzie w okolicy placa za podobne domy, to tenant nie ma podstaw do dysputy. Jesli landlord zarzada £1500, podczas, gdy podobne domy sa wynajmowane za £1000, to co innego i mozna rozpoczac dyspute.
|

|

|
|
xxxx1234 |
Post #4 Ocena: 0 2024-06-29 11:48:19 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Trochę nie kumam sytuacji jeśli Landlord stwierdził, że chce 20% więcej, a ta osoba pracuje i "dobrze zarabia" to dlaczego nie poszuka innego domu/mieszkania nie powinno być z tym problemu.
"I teraz niech ktos powie, zeby nie pakowac sie w kredyt na mieszkanie tylko wynajmowac. Swoje to jednak swoje"
Tak długo jak nie spłacisz kredytu to ciągle nie jest Twoje. To nie jest takie czarno-białe w 2019 miałem kasę na wkład własny i wziąć kredyt jednak podjąłem inną decyzję i w 5 lat pomnożyłem ten kapitał x11,5 i stać mnie kupić dom bez kredytu jednak wydać te pieniądze tylko po to żeby nie płacić czynszu uważam za głupia decyzję w innym miejscu wypracują o wiele lepsze zwroty niż oszczędności z niepłacenia czynszu i ewentualny wzrost ceny nieruchomości.
Jak się wynajmuje trzeba mieć w głowie to, że właściciel ma większe prawa niż wynajmujący i to uszanować i mieć plan B. W moim przypadku wiem, że w tym kraju wszyscy krzywo patrzą jak nie pracujesz na etacie tylko na własne konto, trochę zorientowałem się w temacie i wiem, że nie powinno być problemu jeśli powiem, że zapłacę za pół roku z góry więc w razie jak by mi mój Landlord powiedział, że mam się wyprowadzić to jestem przygotowany na to, żeby zaproponować nowemu landlordowi, że zapłacę nawet za 12 miesięcy z góry.
Zawsze trzeba mieć plan awaryjny w głowie.
|

|

|
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2024-06-29 12:01:56 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
I oczywiście każdy z ulicy pomnoży oszczędności x 11. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
rafald |
Post #6 Ocena: 0 2024-06-29 12:01:59 (11 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2024-06-29 11:48:19, xxxx1234 napisał(a):
wydać te pieniądze tylko po to żeby nie płacić czynszu uważam za głupia decyzję w innym miejscu wypracują o wiele lepsze zwroty niż oszczędności z niepłacenia czynszu i ewentualny wzrost ceny nieruchomości.
Tak xxxx, tylko realistycznie jaka część populacji tak potrafi? 5%
Iwona - przy obecnym stanie prawnym to raczej landlord dyktuje warunki. Labour mają coś w tej kwestii zmienić, ale pewnie też nie stanie się to z dnia na dzień.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #7 Ocena: 0 2024-06-29 12:03:07 (11 miesięcy temu) |
No i landlord najpierw chcial 6 mcy z gory ale sie rozmyslil.
No jest problem bo to ciagle bedzie matka z dwojka dzieci. Ona nie ma tu nikogo, kto moglby dopisac sie do kontraktu jako zyrant. Ma wlasnie taki problem, ze czesc dochodu ma z etatu a czesc z dzialnosci.
Dzieciaki chodza tez blisko szkoly, to tez dodatkowy problem. No i mieszkaja w Londynie, tu na jeden dom jest 40 chetnych...
Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2024-06-29 12:21:57 (11 miesięcy temu) |
Rich i Rafał jasne mało kto tak potrafi, a może nie ma chcecie się nauczyć raczej bym obstawiał to drugie.
Dlatego napisałem, że to nie jest takie czarno-białe, że kredyt na całe życie jest jedyną słuszną drogą no nie do końca.
Nie znam dokładnej sytuacji tej kobiety Iwona trochę chaotycznie to napisałaś, a Landlord chce kasę za 6 miesięcy z góry i podnieść czynsz o 20% czy chce podnieść tylko czynsz o 20%? Może warto podpisać z nim nową umowę z miesięcznym wypowiedzeniem i rozglądać się za czymś nowym? [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 29-06-2024 12:23 ]
|

|

|
|
iwona38 |
Post #9 Ocena: 0 2024-06-29 12:32:47 (11 miesięcy temu) |
On nie chce podpisac nowej umowy.
Chcial najpierw za 6 mcy z gory ale sie rozmyslil i podniosl im czynsz.
Poprostu nie chce jej samej wynajac tego mieszkania dlatego ona sie boi, ze nic nie znajdzie w tej okolicy. Ona chce placic nawet ten podniesiony czynsz.
Druga osoba z kontraktu znalazla juz sobie inny dom ale nie moze go wynajac bo landlord nie da referencji, dopoki nie zloza wypowiedzenia. Ten landlord to poprosty zwykly gnojek. Nie idzie sie z nim dogadac. Probowali i nic. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #10 Ocena: 0 2024-06-29 12:48:06 (11 miesięcy temu) |
Acha czyli stara się zablokować też drugą osobę w ten sposób, albo zostajecie tutaj razem albo wcale.
Ja wiem, że działają teraz emocje i dużo strachu, ale może wcale tak nie jest, że nic nie znajdzie bo jeden landlord robi jej pod górę. Rozglądała się za jakimiś innym mieszkaniem? Nie wiem jaka jest sytuacja finansowa tej osoby, ale tak jak pisałem wcześniej zazwyczaj landlordzi wynajmują jeśli zapłacisz za 6 miesięcy z góry i kwestia czasu powinna coś znaleźć tylko domyślam się, że nie ma tego czasu
|

|

|
|