Od 2021 roku istnieje w Anglii - ale obecnie nie w calej Wielkiej Brytanii - program HOLD- home ownership for people with long-term disabilities.
Przypadkowo sie dowiedzialam. Ciekawe czy ktos probowal.
"Curiosity killed the cat", they say.
|
|
---|---|
CuriousCatAlive | Post #1 Ocena: 0 2023-02-21 22:35:15 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Czy oprocz mnie sa tu jeszcze jakies osoby z dlugotrwala niepelnosprawnoscia, zamieszkale na terenie Anglii?
Od 2021 roku istnieje w Anglii - ale obecnie nie w calej Wielkiej Brytanii - program HOLD- home ownership for people with long-term disabilities. Przypadkowo sie dowiedzialam. Ciekawe czy ktos probowal. "Curiosity killed the cat", they say.
|
CuriousCatAlive | Post #2 Ocena: 0 2023-02-25 23:26:23 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Program HOLD jest o tyle fajny ze mozna starac sie o zakup udzialu na zasadzie Shared Ownership w dowolnym wystawionym na sprzedaz budynku w Anglii - oczywiscie jezeli nie mozna znalezc odpowiedniej nieruchomosci oferowanej juz od poczatku na zasadzie Shared Ownership.
Natomiast malo niepelnosprawnych osob sie kwalifikuje do udziału w tym programie nie tylko z uwagi na fakt ze osoby uzupelniajace niskie dochody zasilkami odpadaja, ale tez dlatego ze nie wiadomo kto mialby zakupic pozostala czesc nieruchomosci wspolnie z niepelnosprawnym. Myslalam ze council, ale w mojej dzielnicy oni sie w ten program nie angazuja. Wiec pozostaje szukac zainteresowanej Housing Association ktore maja dowolnosc decyzji o ewentualnym przystapieniu do HOLD. Czyli, ubieganie sie o udzial w tym programie wyglada mi obecnie na walke z wiatrakami.. "Curiosity killed the cat", they say.
|
CuriousCatAlive | Post #3 Ocena: 0 2023-08-25 01:16:49 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Pomyslalam ze dopisze jeszcze tutaj ze teoretycznie HOLD dziala na terenie Anglii, ale nie jest praktykowany nigdzie w Londynie. Pani specjalizujaca sie w kredytach hipotecznych dla niepelnosprawnych wytlumaczyla mi telefonicznie ze z uwagi na ceny, w Londynie i ogolnie wewnątrz M25 nie jest to wykonalne. To by było na tyle co do terenu Anglii.
"Curiosity killed the cat", they say.
|
|