Str 2 z 2 |
|
---|---|
dominikana36 | Post #1 Ocena: 0 2024-07-02 18:55:57 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Rafald, zeby przelac z konta walutowego w PL, to najpierw musisz zamienic zlotowki na funty bo bankowym kursie- przeciez zlotowek na walutowe nie wplacisz, zeby przelac. Wiec polski bank ci przewalutowuje na niesamowicie korzystnych warunkach
![]() ![]() |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2024-07-02 19:00:54 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dominikana, niepotrzebne konto walutowe.
Idzie przez kantor internetowy - forma subkonta 'walutowego'. |
rafald | Post #3 Ocena: 0 2024-07-02 19:07:36 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Korzystałem z dobrykantor.pl
Działało to jakoś tak, że blokowało się kurs a później przelewało określoną ilość GBP na ich konto i po krótkim czasie odsyłali na wskazane konto PLN. Pamiętam, że mieli bardzo niskie spready - dużo niższe, niż fizyczny kantor. Ale to było tak z 14 lat temu - przed revolutami. |
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2024-07-02 19:12:51 (10 miesięcy temu) |
Cytat: 2024-07-02 19:00:54, karjo1 napisał(a): Dominikana, niepotrzebne konto walutowe. Idzie przez kantor internetowy - forma subkonta 'walutowego'. Tak wiem, teraz sie malo sprawdza, tylko wyjasnilam jak to dziala. Ja uzywam bo do tego konta maja pelnomocnictwo i spokojnie robia wyplaty. Moglabym zalozyc zlotowkowe w PL ale od kilkunastu lat sie zebrac nie moge ![]() ![]() Co do limitow przelewow i okresow rozliczeniowych w Revolut to w jak przelewasz swoje konto-przez swoje konto-na swoje konto, to nie ma znaczenia. A tylko to tez zalezy od rodzaju konta , ktore sie posiada. Nie uzywalam nidgy kantorow internetowych bo Revolu do tej pory dawal rade. Natomiast duza jednorazowa wplate brytyjskie banki lubia sobie prztrzynmac. Generalnie rzecz biorac system bankowy jest coraz mniej ciekawy- dla naszego dobra oczywiscie nie mamy bezwarunkowego dostepu do wlasnej kasy, naszymi pieniedzmi obracaja instytucje a my za to im placimy. |
rafald | Post #5 Ocena: 0 2024-07-02 19:34:35 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Przy próbie wypłaty gotówki w okienku tu też zaraz miliony pytań. I to wcale nie jakieś wielkie kwoty. Raz spróbowałem i teraz wolę z kilkoma kartami przejść się do bankomatu.
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2024-07-02 21:54:03 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2024-07-02 19:34:35, rafald napisał(a): Przy próbie wypłaty gotówki w okienku tu też zaraz miliony pytań. I to wcale nie jakieś wielkie kwoty. Raz spróbowałem i teraz wolę z kilkoma kartami przejść się do bankomatu. iedys w NatWest w Downham Market bralem piec tysiecy funtow cashem. Pani pyta na co bo "musi cos napisac". Podpowiedziala ze moze wpisac ze "na auto" a ja mowie: wpisz ze na urodziny. Usmiechnela sie i wyplacila. Co wpisala nie wiem. |
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2024-07-02 22:15:01 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Kiedyś można było wypłacić więcej.
U mnie teraz bez zgłoszenia to tylko dwa i pół ci dadzą, 500 można karta dobrać w ATM. Czyli ni więcej jak 3 tys. |
dominikana36 | Post #8 Ocena: 0 2024-07-02 22:26:01 (10 miesięcy temu) |
To zalezy od branch Maat- u mnie " na wsi" cienko wybrac nawet 1500 bez zgloszenia
![]() Andypole- ja zawsze mowie, ze na wakacje ![]() |
xxxx1234 | Post #9 Ocena: 0 2024-07-15 14:11:09 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Ponieważ temat temat skręcił trochę w dyskusję o bankach i kontach bankowych.
Jakiś czas temu dostałem list polecony ze swojego banku w PL, ale mama nie chciała go odbierać. Przy okazji wizyty w PL poszedłem do banku zapytać o co chodzi i okazało się, że moje konto zostało zamknięte powód nie jestem rezdytentem podatkowym polskim. Moja żona też miała konto w tym banku (BNP Paribas) i poprosiła tego człowieka, żeby sprawdził cos na jej koncie i zaczął się problem próbował zmienić jej rezydencje podatkową na polską, ale "system" zauważył to , że nie płaci podatków w PL od lat i też nakazał zamknięcie jej konta. Dodatkowo w tym samym czasie zrobiłem przelew na polską giełdę kryptowalut (kanga) i też mnie poinformowali, że to jest ostatni przelew jaki przyjęli z angielskiego konta i kolejne będę musiał robić z polskiego inaczej przelewy będą odrzucane. Właśnie do tego było mi potrzebne polskie konto, żeby robić przelewy na giełdę krypto, a teraz zostałem pozbawiony tej możliwości. Tutaj moje pytanie czy ktoś z was miał podobną sytuację w ostatnim czasie i zostało mu zamknięte konto w banku w Polsce? Bo nie wiem czy to BNP Paribas ma jakąś swoją politykę, czy może zmieniły się jakieś regulacje i jeśli jesteś rezydentem podatkowym z poza PL/EU nie możesz mieć konta w banku w Polsce. |