MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sprzedaż nieruchomości w Polsce

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: 0

2024-07-02 18:55:57 (10 miesięcy temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Rafald, zeby przelac z konta walutowego w PL, to najpierw musisz zamienic zlotowki na funty bo bankowym kursie- przeciez zlotowek na walutowe nie wplacisz, zeby przelac. Wiec polski bank ci przewalutowuje na niesamowicie korzystnych warunkach :). Mozesz oczywiscie wyjac walizke zlotowek, wymienic w umowionym kantorze na funty, nastepnie funty wplacic na walutowe ale to juz chyba nie w naszym wieku :). No a potem normalnie, koszta przelewu juz funtow na konto w UK- one zaleza od banku. Ja z tej opcji korzystalam ostani raz lata temu, przed czasem Revoluta bo byla wyjatkowo kosztowna. Moze cos sie zmienilo w tych procesach, niw wiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2024-07-02 19:00:54 (10 miesięcy temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dominikana, niepotrzebne konto walutowe.
Idzie przez kantor internetowy - forma subkonta 'walutowego'.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2024-07-02 19:07:36 (10 miesięcy temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Korzystałem z dobrykantor.pl
Działało to jakoś tak, że blokowało się kurs a później przelewało określoną ilość GBP na ich konto i po krótkim czasie odsyłali na wskazane konto PLN.
Pamiętam, że mieli bardzo niskie spready - dużo niższe, niż fizyczny kantor. Ale to było tak z 14 lat temu - przed revolutami.

Do góry stronyOnline

dominikana36

Post #4 Ocena: 0

2024-07-02 19:12:51 (10 miesięcy temu)

dominikana36

Kobieta

Cytat:

2024-07-02 19:00:54, karjo1 napisał(a):
Dominikana, niepotrzebne konto walutowe.
Idzie przez kantor internetowy - forma subkonta 'walutowego'.

Tak wiem, teraz sie malo sprawdza, tylko wyjasnilam jak to dziala. Ja uzywam bo do tego konta maja pelnomocnictwo i spokojnie robia wyplaty. Moglabym zalozyc zlotowkowe w PL ale od kilkunastu lat sie zebrac nie moge:). Cyrk zreszta tez jest niezly zeby kase z walutowego wyciagnac. Jak chcesz wyjac zlowotki to przelicza Ci po znowu po bankowym kursie, czy w aplikacji , czy w okienku. Funty owszem, mozesz wyjac ale niezaleznie od kwoty musisz im zglosic 48h do przodu, bo przeciez funtow nie trzymaja :).
Co do limitow przelewow i okresow rozliczeniowych w Revolut to w jak przelewasz swoje konto-przez swoje konto-na swoje konto, to nie ma znaczenia. A tylko to tez zalezy od rodzaju konta , ktore sie posiada.
Nie uzywalam nidgy kantorow internetowych bo Revolu do tej pory dawal rade. Natomiast duza jednorazowa wplate brytyjskie banki lubia sobie prztrzynmac.
Generalnie rzecz biorac system bankowy jest coraz mniej ciekawy- dla naszego dobra oczywiscie nie mamy bezwarunkowego dostepu do wlasnej kasy, naszymi pieniedzmi obracaja instytucje a my za to im placimy.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #5 Ocena: 0

2024-07-02 19:34:35 (10 miesięcy temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Przy próbie wypłaty gotówki w okienku tu też zaraz miliony pytań. I to wcale nie jakieś wielkie kwoty. Raz spróbowałem i teraz wolę z kilkoma kartami przejść się do bankomatu.

Do góry stronyOnline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2024-07-02 21:54:03 (10 miesięcy temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2024-07-02 19:34:35, rafald napisał(a):
Przy próbie wypłaty gotówki w okienku tu też zaraz miliony pytań. I to wcale nie jakieś wielkie kwoty. Raz spróbowałem i teraz wolę z kilkoma kartami przejść się do bankomatu.

iedys w NatWest w Downham Market bralem piec tysiecy funtow cashem. Pani pyta na co bo "musi cos napisac". Podpowiedziala ze moze wpisac ze "na auto" a ja mowie: wpisz ze na urodziny. Usmiechnela sie i wyplacila. Co wpisala nie wiem.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2024-07-02 22:15:01 (10 miesięcy temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Kiedyś można było wypłacić więcej.
U mnie teraz bez zgłoszenia to tylko dwa i pół ci dadzą, 500 można karta dobrać w ATM.
Czyli ni więcej jak 3 tys.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2024-07-02 22:26:01 (10 miesięcy temu)

dominikana36

Kobieta

To zalezy od branch Maat- u mnie " na wsi" cienko wybrac nawet 1500 bez zgloszenia :). Kiedys chcialam (lockdown) i wyplacalam na raty tzn 1000 w okienku a 500 musialam z bankomatu dobrac bo nie mieli.

Andypole- ja zawsze mowie, ze na wakacje :)

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2024-07-15 14:11:09 (10 miesięcy temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Ponieważ temat temat skręcił trochę w dyskusję o bankach i kontach bankowych.

Jakiś czas temu dostałem list polecony ze swojego banku w PL, ale mama nie chciała go odbierać. Przy okazji wizyty w PL poszedłem do banku zapytać o co chodzi i okazało się, że moje konto zostało zamknięte powód nie jestem rezdytentem podatkowym polskim. Moja żona też miała konto w tym banku (BNP Paribas) i poprosiła tego człowieka, żeby sprawdził cos na jej koncie i zaczął się problem próbował zmienić jej rezydencje podatkową na polską, ale "system" zauważył to , że nie płaci podatków w PL od lat i też nakazał zamknięcie jej konta. Dodatkowo w tym samym czasie zrobiłem przelew na polską giełdę kryptowalut (kanga) i też mnie poinformowali, że to jest ostatni przelew jaki przyjęli z angielskiego konta i kolejne będę musiał robić z polskiego inaczej przelewy będą odrzucane. Właśnie do tego było mi potrzebne polskie konto, żeby robić przelewy na giełdę krypto, a teraz zostałem pozbawiony tej możliwości.
Tutaj moje pytanie czy ktoś z was miał podobną sytuację w ostatnim czasie i zostało mu zamknięte konto w banku w Polsce? Bo nie wiem czy to BNP Paribas ma jakąś swoją politykę, czy może zmieniły się jakieś regulacje i jeśli jesteś rezydentem podatkowym z poza PL/EU nie możesz mieć konta w banku w Polsce.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,