Str 6 z 9 |
|
---|---|
rafal80 | Post #1 Ocena: 0 2021-10-16 15:10:08 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
Czy pójdzie w dół czy w górę - dobre pytanie. Ja bym obstawiał że trochę w dół ale prawdę mówiąc ostatnie podwyżki dość mocno mnie zaskoczyły. Myślę, że obecna sytuacja jest bez precedensu: Brexit, którego efekty dopiero mogą przyjść, zawirowania z Covid a także (a może przede wszystkim) wzrost inflacji i możliwa zmiana polityki pieniężnej. Do tej pory drukowanie pieniędzy i niskie stopy procentowe wydawały się mieć dobry efekt na gospodarkę co przyczyniało się do wzrostu cen nieruchomości. Może ten cykl już się kończy? A może będzie jeszcze trwać przez kolejne 5 lat?
|
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2021-10-16 21:22:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Jako uzupełnienie mojej poprzedniej wypowiedzi chciałbym dołożyć jeszcze jeden (w porywach do dwóch) czynników, które należy wziąć pod uwagę. Tym razem będą to czynniki wpływające na wzrost nieruchomości na rynku.
I tak czynnikiem takim może być wprowadzenie podatku 'kastralnego' ![]() Kolejny czynnik mający wpływ na ceny nieruchomości może się okazać demografia, a raczej to, co ona nam mówi. I tak, rozpatrując polskie warunki. Wyż demograficzny przypadał na lata 1950 do 1960. Natomiast najniższy niż w latach 1995 do 2005. Demografowie twierdzą, że populacja będzie się stopniowo zmniejszała aby w okolicach roku 2100 wynieść 15 mln przy udziale ok 70% ludzi po 65roku życia. A teraz sobie weźcie zasoby mieszkaniowe dostępne dla ponad 30mln do zagospodarowania przez 20mln. Dodatkowo dochodzi fakt, że przy ujemnym przyroście naturalnym statystyczne małżeństwo posiada mniej niż jedno dziecko, a więc jednego spadkobiercę. W efekcie może dojdzie do sytuacji kiedy ten jedyny odziedziczy nieruchomości po rodzicach, obojgu dziadkach i bezdzietnej ciotce. I nie są to jakieś wydumane teorie, bo nie jesteśmy w stanie cofnąć się w czasie aby zmienić liczebność wybranych roczników. To już się stało i teraz tylko trzeba czekać na efekty. Podsumowując: Mieszkań na rynku powinno być co nie miara. I to są zjawiska pewne, że zaistnieją i ile nic nieprzewidywalnego typu wojna, następna pandemia tudzież szczepionki "ratujące życie" się nie wydarzy. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 16-10-2021 21:36 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
AnulaAnna | Post #3 Ocena: 0 2021-10-17 23:08:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-10-2020 Skąd: South Yorkshire |
jak po angielsku jest podatek katastralny?
|
Maat17 | Post #4 Ocena: 0 2021-10-17 23:59:35 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-10-17 23:08:56, AnulaAnna napisał(a): jak po angielsku jest podatek katastralny? "An ad valorem tax (Latin for "according to value" ![]() |
malben1 | Post #5 Ocena: 0 2021-10-18 00:10:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
Cytat: 2021-10-16 09:21:11, AnulaAnna napisał(a): ... malben - czy mozesz bardziej szczegolowo powiedziec na czym polegala ta decyzja? ... sytuacja zmienia sie jak... widac ja pisalem prawie rok temu o czyms co mialo miejsce jeszcze wiele miesiecy wczesniej... teraz sam sie mocno zastanawiam co robic... (z pieniedzmi): -oprocentowanie w bankach (mortgage) juz znacznie lepsze niz z HtB; -dobry moment aby sprzedawac chate; -kiepski moment na wycene/splate HtB (nie sprzedajac chaty); ...wiec moze kupic nastepna?, ale czy to legalne (pomijam -moralne-) majac jeszcze HtB na pierwszej chacie... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: malben1 18-10-2021 00:18 ] Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2021-10-18 05:28:25 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-10-17 23:08:56, AnulaAnna napisał(a): jak po angielsku jest podatek katastralny? Cadastral tax Maat17 Ty piszesz o VAT. Wartości dodanej do transakcji wg jej wartości. Kataster jest stałą coroczną opłatą obliczaną od wartości nieruchomości. VAT jest jednorazowy, kataster cykliczny. Co prawda w zacytowanej przez ciebie informacji też jest wzmianka o opłacie rocznej. Ale czy corocznej? Aż takim specjalistom od zawiłości językowych nie jestem. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 18-10-2021 06:04 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
sqlserver | Post #7 Ocena: 0 2021-10-18 07:03:35 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-10-18 05:28:25, Gwontownik napisał(a): Kataster jest stałą coroczną opłatą obliczaną od wartości nieruchomości. taki podatek już jest, nazywa się council tax, który w generalnych założeniach jest podatkiem katastralnym wiec nie sadze żeby wprowadzali nowy podatek ale jest szansa na jego podniesienie a żeby go podnieść znacznie to dodadzą jakiś duży element na poziomie krajowym, ale taki z którym nikt nie będzie dyskutował. Może to będzie oplata za wyprodukowane co2 przez dom, podobnie jak car tax albo na dzieci pozbawione domów przez ocieplanie klimatu w Malezji albo biedne kangury w Austrii Obecnie podatek wynosi średnio 1-2% wartosci mieszkania o maksymalnie jeden procent mogą go podnieść gminy tłumacząc się rosnącymi kosztami utrzymania służb do większej podwyżki np 5% będzie potrzebna rewolucja prawna a żeby prawo było bardziej elastyczne to wprowadza stawki na sztywno powiązane z cena domów w okolicy, austria jest podana jako absurdalny przykładu powodu bo taki będzie promowany w mediach moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2021-10-18 07:51:19 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-10-18 07:03:35, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-10-18 05:28:25, Gwontownik napisał(a): Kataster jest stałą coroczną opłatą obliczaną od wartości nieruchomości. taki podatek już jest, nazywa się council tax, który w generalnych założeniach jest podatkiem katastralnym wiec nie sadze żeby wprowadzali nowy podatek ale jest szansa na jego podniesienie a żeby go podnieść znacznie to dodadzą jakiś duży element na poziomie krajowym, ale taki z którym nikt nie będzie dyskutował. Może to będzie oplata za wyprodukowane co2 przez dom, podobnie jak car tax albo na dzieci pozbawione domów przez ocieplanie klimatu w Malezji albo biedne kangury w Austrii Obecnie podatek wynosi średnio 1-2% wartosci mieszkania o maksymalnie jeden procent mogą go podnieść gminy tłumacząc się rosnącymi kosztami utrzymania służb do większej podwyżki np 5% będzie potrzebna rewolucja prawna a żeby prawo było bardziej elastyczne to wprowadza stawki na sztywno powiązane z cena domów w okolicy, austria jest podana jako absurdalny przykładu powodu bo taki będzie promowany w mediach Council tax nie jest podatnikiem katastralnym. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
sqlserver | Post #9 Ocena: 0 2021-10-18 07:58:11 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-10-18 07:51:19, Gwontownik napisał(a): Council tax nie jest podatnikiem katastralnym. przytłoczyłeś mnie siła argumentów, chyba muszę to chwile przemyśleć moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Maat17 | Post #10 Ocena: 0 2021-10-18 08:11:17 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat z Wikipedia.
|