MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Określenie wartości mieszkania według wartości z zoopla i mousepric

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

betti85

Post #1 Ocena: 0

2016-04-23 20:44:10 (9 lat temu)

betti85

Kobieta

Z nami od: 26-07-2013

Witam zastanawiam sie nad zakupem mieszkania w UK wiem późno ale lepiej pozno niż wcale. Moje pytanie dotyczy adekwatności asking price do tego jaka jest wartość na zoopla i na mouseprice. Mieszkanie którym jestem zainteresowana jest wystawione za 220 tys wartość mieszkania na portalu zoopla to 181 tys a na mouseprice 200 tys. Jak ma sie wartość określona na tych portalach do rzeczywistej wartości mieszkania? Czy jak dam za to mieszkanie 220 to bank udzieli mi kredytu skoro cena rynkowa ( jeżeli można wierzyć w wyceny z wyżej wymienionych portali) jest niższa. Czy wogole taki tok myślenia ma sens. Czy opieranie sie na cenach i wartościach podanych na wymienionych portalach ma jakos sens? Dziękuje za każda informacje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: 0

2016-04-23 21:13:25 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Kazdy moze sobie wystawiac mieszkanie za cene, jaka mu sie podoba, niekoniecznie te cene otrzyma. Mouseprice I Zoopla maja program wyliczajacy cene domu na podstawie cen domow sprzedanych w poblizu. One czesto nijak sie maja do rzeczywistosci. Sprawdz ceny niedawnych transakcji podobnych nieruchomosci ,bedziesz miec lepsza wizje. Bank wysyla waluatora przed przydzieleniem kredytu i jesli uzna, ze dom nie jest warty 220tys, to pozyczki nie przyzna.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Suzuki

Post #3 Ocena: 0

2016-04-23 21:17:11 (9 lat temu)

Suzuki

Z nami od: 20-02-2006

Bank daje kredyt na czesc wartosci nieruchomsci (cos kolo 60 %). W razie czego sprzeda nieruchomosc i odzyska swoje pieniadze. Bank sobie poradzi.

Rysiek

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-04-23 21:21:50 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Sa jeszcze kalkulatory wyliczenia wartosci na podstawie ceny poprzedniej transakcji.

http://www.nationwide.co.uk/about/house-price-index/house-price-calculator

http://houseprices.landregistry.gov.uk/price-calculator

Kazdy z tych kalkulatorow da Ci inna cene, poniewaz kazdy uzywa innego algorytmu do jej wyliczenia.

Na dodatek ktos mogl kupic nieruchomosc taniej, bo jest dobrym negocjatorem albo wymagala remontu. A teraz moze sprzedawac po remoncie lub odnowieniu i cena bedzie inna niz wyliczaja rozne strony.

Najlepiej sprawdzic ceny transakcji w okolicy, porownac stan nieruchomosci i ocenic ile chcemy dac. Nie boj sie proponowac duzo mniej, nic sie nie stanie, co najwyzej oferta bedzie odrzucona i mozesz podwyzszyc lub zrezygnowac. Nikogo tym nie obrazisz.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #5 Ocena: 0

2016-04-23 21:24:29 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2016-04-23 20:44:10, betti85 napisał(a):
Witam zastanawiam sie nad zakupem mieszkania w UK wiem późno ale lepiej pozno niż wcale. Moje pytanie dotyczy adekwatności asking price do tego jaka jest wartość na zoopla i na mouseprice. Mieszkanie którym jestem zainteresowana jest wystawione za 220 tys wartość mieszkania na portalu zoopla to 181 tys a na mouseprice 200 tys. Jak ma sie wartość określona na tych portalach do rzeczywistej wartości mieszkania? Czy jak dam za to mieszkanie 220 to bank udzieli mi kredytu skoro cena rynkowa ( jeżeli można wierzyć w wyceny z wyżej wymienionych portali) jest niższa. Czy wogole taki tok myślenia ma sens. Czy opieranie sie na cenach i wartościach podanych na wymienionych portalach ma jakos sens? Dziękuje za każda informacje.

Bank wysyla swojego rzeczoznawce, by potwierdzic lub zaprzeczyc wycene sprzedawcy.

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

betti85

Post #6 Ocena: 0

2016-04-23 21:32:00 (9 lat temu)

betti85

Kobieta

Mieszkanie jest w kompleksie bloków. W sumie składa sie z 5 klatek w każdej takie same mieszkanie. To które chce kupić jest na trzecim pietrze w klatce obok na parterze takie same mieszkanie parametry itp zostało sprzedane w lutym 2016 za 155 stad moje zaskoczenie obecnymi cenami. I teraz nie wiem czy ktos sztucznie zawyża ceny bo obecnie juz cztery mieszkania na tym osiedlu sa wystawione za takie ceny choc wartość żadnego z nich na zoopla czy mouseprice nawet nie jest bliska tym wartościom. Jako osoba zaczynające zabawę w zakup mieszkania jestem zmieszana, ponieważ nie wiem jak ocenić ile warte jest mieszkanie bo nie chce zaplacic za nie wiecej niz jest obecnie warte. Dodam jeszcze ze mieszkanie ktorym jestem zainteresowana pod koniec 2014 zostało kupione za 165 tys wiec taki wzrost przez dwa lata (asking price teraz 220) jest dla mnie zdziwieniem tym bardziej ze jest to zwykły mały flat w ktorym nic nie było powiększane ulepszane czy tym podobne rzeczy pewnie jedynie ściany zaczęły bardziej pękać niz dwa lata wczesniej.
Druga kwestia jeśli juz dam to 220 a bank uzna ze nie da mi tych powiedzmy 200 to czy Koszty poniesione do tego momentu sa juz znaczne?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2016-04-23 21:36:46 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zakladam, ze jestes w Londynie, wiec nie powinnas byc zdziwiona taka duza roznica w cenie miedzy 2014, a 2016.

Zobacz sobie te kalkulatory, ktore podalam. Wedlug Nationwide, cena wzrosla w tym czasie o okolo 13%. Tyle, ze wszystko co zostalo najtansze w Londynie, to poszybowalo do gory, bo ludzie szukaja ostatnich tanich nieruchomosci i zwracaja sie w strone rejonow, gdzie jeszcze ich stac.

Jesli bank uzna, ze wartosc jest nizsza, to masz dwie opcje: negocjujesz cene lub doplacasz sama gotowka. Ja bym sugerowala negocjacje lub wycofanie sie, niz przeplacanie.

Mozesz poczekac z prawnikami i wszystkim innym, dopoki nie dostaniesz wyceny z banku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

betti85

Post #8 Ocena: 0

2016-04-23 22:14:04 (9 lat temu)

betti85

Kobieta

Jest to mieszkanie w okolicach Heathrow wiec tak powiedzmy prawie Londyn. Z obu kalkulatorów wynika wartość koło 190 tys wiec 30 tys mniej niz cena za jaka mieszkanie jest wystawione. Moze rzeczywiście jest tam cos co nie jest brane pod uwagę przy wycenie. Jednak i tak spróbuje zaczac od ceny w okolicach 190 tys. Dziękuje tez za wskazówki, aby najpierw isc do banku prosić o wycenę. Jeżeli chce te kwestie zostawic brokerowi to rozumiem ze jak juz wybiorę u brokera interesujący mnie kredyt to wtedy kredytodawca juz sam sobie kogos tam wyślę ja tylko będę musiała pokryć tego koszty?
Mam jeszcze pytanie czy lepiej dać wszystkimi sprawami zajac sie agencji w jakiej mieszkanie jest na sprzedaż czy lepiej samemu szukać brokera i prawnika?

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #9 Ocena: 0

2016-04-23 22:26:05 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Już przy dwóch pasach mieszkanie jest uciążliwe a jak będzie trzeci pas to będzie pieło. Na pewno chcesz mieszkać koło Heathrow?

Do góry stronyOffline

betti85

Post #10 Ocena: 0

2016-04-24 07:57:08 (9 lat temu)

betti85

Kobieta

Mieszkam tu 9 lat i juz nawet nie zauważam ze nad głowa latają samoloty. To kwestia przyzwyczajenia i tego od której strony Heathrow sie mieszka.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,