Str 86 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
lewinskismith |
Post #1 Ocena: 0 2010-04-08 22:07:47 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2009 Skąd: Cala Wielka Brytania |
Witam
Czesc brokerow (bardziej financial planners bym nawet powiedzial) ma dostep do tzw. exclusive deals dostepnych jedynie dla najwiekszych sieci. Ja obecnie mam extra deale np. z Abbey, NatWest, Halifax, Platform, Alliance & Leicester i pewnie jeszcze kilku innych bankow. Czy np. korzystal ktos z Nottingham Premier Club?  Ma najlepsze warunki przy 10% depozycie i dostep jedynie przez niektorych brokerow. A moze Newcastle Building Society? Rowniez exclusive deal i rowniez tani
Generalnie przez wielkie sieci ma sie lepsze warunki bo to przez nie przechodzi najwiecej kredytu na rynku. Banki, ktore powaznie mysla o pozyzaniu pieniedzy oferuje lepsze warunki przez te wlasnie sieci zeby zyskac wiecej klientow. Malo kto zalatwia kredyt bezposrednio w banku.
Co do okresu 3,4 czy 5 lat to zalezy to wylacznie od Ciebie. Jezeli planujesz nie sprzedawac domu przez okres min. 5 lat to ozesz wziasc ten dluzszy okres. Jezeli nie jestes pewna jak dlugo bedziesz w tym domu mieszkac to lepiej wez krotszy. Po tym okresie w wiekszosci przypadkow przechodzisz automatycznie na variable rate (zmienna ustalana przez bank), rzadko sie obecnie zdarza ze jakis bank oferuje pozniej trackera, a nawet jesli warunki sa zalosne. Nie ma co sie przejmowac jaka jest oferta po pierwszym okresie bo i tak wszystko bedzie sie zmienialo za te kilka lat.
Inna sprawa to ubezpieczenia. Tak naprawde w przypadku kredytu to im taniej tym lepiej. Mi sie nigdy nie zdarzylo, zeby ktos uzyskac lepsza oferte u innego zrodla, chociaz wiem ze kilku klientow probowalo. Jezeli chodzi o ubezpieczenie czy to domu, czy na zycie, bardzo wazne jest aby kontakowac sie z osoba ktora ma dostep do wielu firm na rynku. Sa olbrzymie roznice, zwlaszcza jezeli chodzi o ubezpieczenia zdrowotne miedzy firmami. Wiekszosc firm np. nie wyplaci ubezpieczenia w przypadku stresu lub problemow z kregoslupem jezeli chodzi o Mortgage Payment Protection. Lepiej placic ciut wiecej za konkretne ubezieczenie z pewnej firmy. Jak ktos rekomenduje jakies ubezpieczenie bo jest najtansze to znaczy ze nie ma pojecia o swoim zawodzie.
Pozdrawiam
Adam Mitula Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|

|
 |
|
|
lewinskismith |
Post #2 Ocena: 0 2010-04-08 22:26:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2009 Skąd: Cala Wielka Brytania |
Witam
Odpowiadam na pytanie. Ciezko jedoznacznie powiedziec bo to zalezy od sytuacji ale generalnie musisz liczyc sie z nastepujacymi oplatami:
1) Arrangement Fee/Booking Fee - tak jak bank pobiera oplata przy kredycie jak kupujesz dom, tak samo pobierze za kazda kolejna umowe. Z reguly jest to od £300 do £1000. Zawsze dodane do kredytu ale caly czas koszt. Obecny bank pobiera rowniez ta oplate. Z rzadka bank nie pobiera Arrangement Fee.
2) Mortgage Account Fee - oplata o korej wszyscy zapominamy. Bank za zamkniecie konta pobiera oplate, z reguly ok. £200. Jezeli np. zmieniamy bank z HSBC na Northern Rock to musimy to zaplacic HSBC.
3) Valuation Fee - czesto jest za darmo, ale zdarza sie ze nalezy zaplacic ponownie za wycene. Koszt- od £150 do £400.
4) Legal Fees - czyli prawnik. Podobnie jak w przypadku wyceny, czesc bankow sama oplaca prawnikow. Jezeli nie to koszt ok. £200.
Generalnie rzadko sie zdarza, ze akurat obecny bank ma najlepsza oferta zwlaszcza jak ktos ma dom w duzej czesci juz splacony. Jezeli chodzi o sytuacje gdzie kredyt jest wyzszy niz wartosc domu/negative equity to nie ma oczywiscie szans na zmiane banku
Ogolnie remortgage jest spokojna transakcja, gdzie jedynie analizuje sie liczby. Nie ma stresu tak jak w przypadku kupna, gdzie tak naprawde glownie chodzi, zeby ten kredyt dostac  Warto zaczac o tym myslec przynajmniej z 3 miesiace przez koncem umowy.
Pozdrawiam
Adam Mitula
Cytat:
2010-04-08 19:08:44, slonecz napisał(a):
prosze doradzcie bo nie wiem
biore kredyt np na 3 lata fix po tym okresie automatycznie przechodze na trackera.
jesli bede chciala po tym okresie znow podpisac na kolejne 3 lata fix ile kosztuje mnie zmiana banku albo zmiana umowy czy podpisanie nowej umowy?
jak to dziala?jakie sa koszta?
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.
|

|
 |
|
slonecz |
Post #3 Ocena: 0 2010-04-08 22:36:46 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
a wiec nastepna jak dla mnie zagadka. Post office ma chyba najlepsza oferte na rynku na 5 lat fix 4.75 wliczone 999f arrangement fees i valuation free ( albo 4.65% i placisz valuation 220f co na to samo wychodzi ). raty 773.24.
wydaje mi sie ze to jest bardzo dobra oferta aczkolwiek dalje mnie kusi te 3 lata fix (od 4,19 do 4.39%). Kusi dlatego ze wlasnie nie wiem czy nie bedziemy chcieli domu sprzedac a z 2 strony zakladajac zarobek na nieruchomosci oplata ERC wynosi przy 5fix ok 3k takze nie jest to jakas zalamujaca na kolana suma.
ach juz sama nie wiem.czekam do jutro na odpowiedz od sprzedajacego.mam nadzieje ze tym razem juz mnie nikt nie przebije ( repossessed house ) bo po 5 razach mam juz dosyc .
|

|
 |
|
grekugreku |
Post #4 Ocena: 0 2010-04-10 15:28:06 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
dzieki Andy10 za odpowiedz
nurtuje mnie jeszcze kwestia tego ubezpieczenia
a co w przypadku gdy juz mam wykupione ubezpieczenie na zycie i teraz ide po mortgage,
powiedzmy ze chce 65k mortgage a miesiac temu wykupilem life insurance na 100k, bank to po prostu przyjmuje i nic wiecej nie wymaga?
czy musze miec pokrycie w tym ubezpieczeniu na kapital czy kapital z odsetkami? (przykladowo kredyt na 100k, do splaty wychodzi 150k z odsetkami, ktos ma life insurance na 125k i umiera to do splaty jest pozostaly kapital czy sie jeszcze "wisi" bankowi troche pieniedzy?
i jesli jest to joint applicant to musimy miec razem z zona wykupione ubezpieczenie czy wystarczy tylko na mnie?
i co tak naprawde sie dzieje kiedy lease sie konczy? pytalem w pracy paru anglikow i slyszalem tylko: i'm not really sure
z gory dzieki za odp
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2010-04-10 15:58:20 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Bank nie wymaga ubezpieczenia na zycie. Bank wymaga tylko ubezpieczenia nieruchomosci.
Nieruchomosc jest leasehold i jest krotki termin? To znaczy, ze bedziesz musial przedluzyc lease, co bedzie CIe troche kosztowalo i zajmie troche czasu. Jak nie przedluzysz to bedzie Ci trudno sprzedac nieruchomosci i malo za nia dostaniesz.
Jak bedzie za krotki lease to bank moze nie dac kredytu.
Carpe diem.
|

|
 |
|
|
Andy10 |
Post #6 Ocena: 0 2010-04-12 11:16:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witaj
Sorry , ze odpowiadam dopiero dzisiaj ale mialem bardzo zajety weekend odwiedzilem klientow zainteresowanych ubezpieczeniami w Manchesterze i w Colchester ,odpowiadam na Twoje pytanie …cytuje powiedzmy ze chce 65k mortgage a miesiac temu wykupilem life insurance na 100k, bank to po prostu przyjmuje i nic wiecej nie wymaga?
Po pierwsze bank nie interesuje Twoje ubezpieczenie na zycie to wylacznie Twoja sprawa , bank oczekuje jedynie potwierdzenia ubezpieczenia majatkowego nieruchomosci , a wiec jesli masz juz polise na zycie z suma ubezpieczenia na 100k to dobrze , nie musisz nic wiecej robic i gdyby stalo Ci sie cos zlego , swiadczenia z tytulu smierci zostanie wyplacone zonie (spadkobiercom) i pokryje zobowiazania splaty reszty kredytu wobec banku dom pozostanie w rekach zony,rodziny . Ubezpieczenia zyciowe moga byc typu mortgage cover lub none mortgage related. Roznica polega na tym , ze ubezpieczenie ochraniajace splate kredytu moze byc zwiazane ze splata np. wybierajac opcje (decreasing cover) wtedy suma ubezpieczona jest powiazana z suma zadluzenia w banku i zmniejsza sie wraz ze splata zadluzenia ale dotyczy to tylko rodzaju splaty kredytu w ktorym splacasz raty kapitalowe i odsetki –zaleta tego ubezpieczenia jest stosunkowo niski koszt w porownaniu do zwyklego ubezpieczenia zycia ze stala suma ubezpieczenia przez caly czas trwania ubezpieczenia –nazywa sie to (Level Term). Jesli zachodzi sytuacja smierci glownego kredytobiorcy kredytu hipotecznego i jednorazowej splaty pozostalej reszty kredytu przez spadkobiercow to zalezy od banku i warunkow umowy ktora podpisales jak zostanie rozwiazana kwestia odsetek (zysku banku z tytulu udzielonego kredytu), sa tu mozliwe opcje –umorzenia odsetek lub zaplaty jednorazowej odsetek wraz z kapitalem , poczytaj umowe zanim ja podpiszesz .
Odpowiadaja na ostatnia kwestie …cytuje…
…musimy miec razem z zona wykupione ubezpieczenie czy wystarczy tylko na mnie?
Odpowiem przekornie jesli wiesz, ze to Ty umrzesz pierwszy ,wystarczy tylko dla Ciebie ubezpieczenie , zona zalatwi sprawy z bankiem, ale jesli nieubezpieczona Twoja zona umrze pierwsza to zostaniesz z problemem splaty kredytu sam. Gdybysmy znali swoja przyszlosc ,wiedzieli kto i kiedy umrze to niepotrzebne by byly firmy ubezpieczeniowe , zycie jest nieprzewidywalne – patrz na to co zdarzylo sie pod Smolenskiem ,nagle zostalo przerwane zycie tylu wartosciowych ludzi. Pozdrawiam Andy
the future starts today
|

|

|
|
Nero07 |
Post #7 Ocena: 0 2010-04-12 18:02:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2010 Skąd: Luton |
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Na początek chciałbym się przywitać, i oczywiście podziękować za założenie bardzo pomocnego dla wielu tematu dla Andy97, jak również za wiele cennych informacji dla Andy10, Richmond, i wielu wielu innych ludzi którzy pomagają od samego początku.
Teraz o mnie:
Jestem w Anglii już prawie sześć lat, i właściwie nie wiem dlaczego tak długo to trwało ale dopiero teraz zacząłem poważnie myśleć o kupnie własnego domu!!.Poczyniłem już nawet pierwsze kroki w tym kierunku, i właściwie mam już nawet przyznaną ofertę kredytową z banku Halifax na kwotę 120K przy zarobku 23.000 rocznie.Wcześniej byłem też osobiście w kilku bankach i agencjach i były takie różnice w kwocie że aż mnie to dziwiło??
-Lloyds TSB 105K
-agencja mieszkaniowa Haart 85K??(bank Abbey)
-Natwest około 100K, aż w końcu zaszedłem do agencji mieszkaniowej Taylors w której przyznano mi 120K.(Halifax)
Aplikowaliśmy w Taylorsie o kredyt razem z żoną ale obecnie żona pracuje na part-time dwa dni w tygodniu dopiero od kilku miesięcy(wcześniej opieka nad synkiem w tej chwili prawie trzy latka), i niestety minimalny czas zatrudnienia dla banku Halifax musi wynosić 12 miesięcy!!
Kredyt wstępnie został przyznany na 35, i z dobrym oprocentowaniem 4.34% przez pierwsze dwa lata 593.43 miesięcznie, a pózniej 3.50% przez kolejne-499.80 miesięcznie.Oczywiście to oprocentowanie będzie dla mnie dostępne jeżeli wpłacę 15% depozytu wartości nieruchomości.Jeżeli wpłacę tylko 10% oprocentowanie podskoczy do około 7%!!
Mam jeszcze jutro donieść kilka dokumentów i właściwie nie wiem co dalej??-czy dostane zaświadczenie o przyznaniu kredytu i mogę z tym, papierkiem chodzić również po innych agencjach i szukać domu??
Co o tym wszystkim myślicie??-pozdrawiam
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2010-04-12 18:09:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie agencja przyznala Ci kredyt tylko bank przez brokera urzedujacego w agencji. Powinienes dostac agreement in principle czyli wstepna oferte kredytowa. Mozesz kupic dom od kogo chcesz.
Ogladac nieruchomosci mozesz juz teraz, zreszta dopiero jak znajdziesz nieruchomosc to ruszy wlasciwa machina przyznania kredytu, bo bedzie potrzebna wycena wybranej nieruchomosci.
Aha i za kazdym razem jak sprawdzaja Twoje mozliwosci to zapewne robia tzw. search i zostaje po tym slad w historii kredytowej. Zbyt wiele takich searches wplywa niektorzystnie na Twoj rating, takze moze na razie nie rob wiecej searches. Carpe diem.
|

|
 |
|
slonecz |
Post #9 Ocena: 0 2010-04-12 18:23:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
a mozesz mi powiedziec z tymi zarobkami to 23tys rocznie za was oboje?? i przyznali wam 120k????
jakos dziwne to dla mnie
|

|
 |
|
Nero07 |
Post #10 Ocena: 0 2010-04-12 18:26:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2010 Skąd: Luton |
Dzięki Richmond za odpowiedz
Tak dostałem wstępna ofertę kredytową,oprócz tego odezwali się do mnie dzisiaj z banku RBS, i przez telefon podałem wstępnie nasze dochody na całą rodzinę i advisor wyliczył że mógłbym pożyczyc od nich 127K??
W sumie umówiłem się na spotkanie w RBS po jutrzejszej wizycie w Taylors, ale nie wiem czy jest sens kombinować i może się okazać że po szczegółowym sprawdzeniu dokumentów przyznali by mi może 2-3 tys więcej!!
|

|
 |
|