MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 85 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 84 | 85 | 86 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 85 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Andy10

Post #1 Ocena: 0

2010-04-07 09:45:46 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam , wiele osob piszacych do mnie w PW lub poczcie meilowej dzieli sie ze mna wiadomosciami jak przebiega procedura ich kupna domu , czasem pisza z roznych stron UK cytuje ….szkoda , ze zajmujesz sie tylko Birmingham….. wyjasniam ja nie zajmuje sie sprawami kupna domow , czasem sluze rada i pomoca , pytacie mnie ile bedzie kosztowac moja pomoc , odpowiadam nic , pomagam za free , taki juz jestem , lubie pomagac innym nieznanym osobom bezinteresownie . Niektorzy z was pytaja mnie z niepokojem o koszty ubezpieczenia kredytu na kupno domu …..czy bedzie nas stac na ubezpieczenie….. w tej kwestii posiadam wiedze i doswiadczenie i chetnie wam wyjasnie wiele kwestii z tym zwiazanych. Pytacie na czym konkretnie polega ubezpieczenie kredytu hipotecznego ,postaram sie odpowiedziec na te pytania na forum bo pytania sie powtarzaja w PW. Kredyt jest wielkim zobowiazaniem finansowym i aby zminimalizowac ryzyko utraty domu na rzecz banku ktory pozyczyl pieniadze na jego kupno jesli stracicie prace lub zdrowie na dluzej (np. w wyniku wypadku) i nie bedzie was stac na placenie niemalych kilkuset funtowych rat. Splate kredytu mozna ubezpieczyc na rozne sposoby , kupujac np. ubezpieczenie od utraty dochodu (Income Protection) ktore da wam miesiecznie 50% utraconego dochodu przez maksymalnie 2 lata , najdrozsza wersja to platnosc od pierwszego dnia choroby przez 2 lata , najtansza wersja to platnosc od 9 tygodnia choroby (czesto pracodawcy placa 8 tyg. chorobowe ale z tym jest roznie a panstwowy zasilek chorobowy (SSP) to tylko ok 75 funtow tygodniowo) przez 1 rok . Innym sposobem zabezpieczenia splaty kredytu jest ubezpieczenie zycia i od chorob krytycznych , gdzie suma ubezpieczenia pokrywa w calosci sume kredytu do splaty, do wyboru macie tutaj opcje drozsza Level Term ze stala suma ubezpieczenia przez caly czas trwania polisy lub o wiele tansza wersja ze zmniejszajaca sie suma ubezpieczenia wraz z malejacym w czasie zadluzeniem w banku , ta wersja dotyczy kredytow w ktorych splaca sie raty kapitalowe i odsetki. Jesli jestescie zainteresowani szczegolami , chetnie zrobie wam symulacje kosztow takich ubezpieczen i podam wiecej informacji ,czekam na pytania , pozdrawiam Andy
the future starts today

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

grekugreku

Post #2 Ocena: 0

2010-04-07 23:43:37 (15 lat temu)

grekugreku

Konto usunięte

witam,
wlasnie sie zarejestrowalem bo chcialem uzyskac informacje dotyczace tych kwestii

myslimy z zonka o kupnie domu, chcemy wziasc kredyt na okolo 65tys i wiem ze trzeba wykupic ubezpieczenie domu i na zycie,
interesuje mnie jakiej kwoty moge sie spodziewac za home insurance miesiecznie,
a jesli chodzi o life insurance czy to sie wykupuje dokladnie na sume mortgage czy mozna np na wiecej a jesli mozna to po np smierci bank automatycznie bierze cala sume czy oddaje "nadwyzke" rodzinie
z gory dzieki za odp

Do góry stronyOffline

Andy10

Post #3 Ocena: 0

2010-04-08 12:32:22 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam
Odpowiadam ogolnie na forum na Twoje pytanie grekugreku
Po pierwsze ubezpieczenie domu , jest obowiazkowe i musicie je wykupic tuz przed koncem procedury kupna domu , ubezpieczenie takie nalezy do grupy ubezpieczen majatkowych i jest stosunkowo tanie , jego wysokosc zalezy od podanej przez was wartosci domu , mozna to zrobic on-line wypelniajac prosty formularz , polisa przyjdzie poczta po kilku dniach. Kwoty miesieczne to ok 10-15F do max 30F , w roznych firmach , rozne ceny , ubezpieczenie ma dwa wazne punkty –calkowita kwota ubezpieczenia budynku i kwota ubezpieczenia wyposazenia , podam przyklad mojego ubezpieczenia w firmie Churchil za ok 15F miesiecznie mam ubezpieczony swoj dom o wartosci 100k na sume maksymalna 300k + 50k wyposazenie domu. Wpisz w google haslo home insurance i zglosza sie firmy ktore oferuja takie ubezpieczenie .

Po drugie pytasz o ubezpieczenie zycia (life insurance) chroniace splate kredytu hipotecznego tu sprawa jest bardziej skomplikowana niz w ubezpieczeniu domu ,jest wiele roznych mozliwych opcji ubezpieczenia -opisze je w skrocie , wykupujesz ubezpieczenie zycia (Life Protection)z suma rowna zadluzeniu lub wyzsza (max 850k , zalecana suma to roczne dochody x 10) czyli zarabiasz 21k rocznie to wlasciwa suma ubezpieczenia to 210k, swiadczenie z tego ubezpieczenia bedzie wyplacone spadkobiercom po smieci ubezpieczonego , a oni splaca zadluzenie w banku z tytulu kredytu, nadwyzka zostanie dla nich do podzialu.
Jesli wybierze sie tylko ubezpieczenie zycia(life cover only) droga opcje nazywajaca sie Level Term to suma ubezpieczenia bedzie niezmienna przez caly okres placenia skladek, ktore beda wzrastac co 5 lat lub czesciej co rok (np.przy indeksacji o wyznaczony wskaznik 2-3% rocznie)
Mozna wykupic rowniez ubezpieczenie od chorob krytycznych (critical illness) , z suma ubezpieczenia rowna zadluzeniu lub wyzsza (max 300k), swiadczenie z tego ubezpieczenia jesli ubezpieczony zachoruje na jedna z wymienionych w warunkach ogolnych chorob np rak a lekarze daja ubezpieczonemu rok zycia , wtedy ubezpieczyciel wyplaci pelna kwote ubezpieczenia do reki ubezpieczonemu, zeby uregulowal swoje zobowiazania finansowe za zycia a nadwyzke przeznaczyl na opieke medyczna , zakup lekarstw i zostawil rodzinie .

Innym tanszym rozwiazaniem jest polisa laczona (zycie i choroby krytyczne- life and early critical illness) w ktorej za nizsza skladke niz w ubezpieczeniach pojedynczych , jest chronione w zaleznosci co pierwsze wystapi –choroba krytyczna lub smierc. Ten rodzaj ubezpieczenia moze byc odrebny i wystepowac niezaleznie czy ma sie do splaty kredyt czy nie.

Jesli splaca sie kredyt w opcji repayment –raty kapitalowe i odsetki mozna wybrac najtansza opcje tzw. Decreasing Term , w ktorej suma ubezpieczenia scisle pokrywa sume zadluzenia w banku i ta suma ubezpieczenia maleje kazdego roku o taki sam poziom jak maleje zadluzenie , przyklad –kredyt 100k , ubezpieczenie poczatkowe 100k , po roku splaty zadluzenie zmniejszylo sie do 95k i suma ubezpiecznia rowniez do 95k.
W kazdym tym ubezpieczeniu pojedynczym czy laczonym swiadczenie jest wyplacane albo ubezpieczonemu za zycia albo spadkobiercom po jego smierci i to oni reguluja zobowiazania zmarlego , w angielskich polisach nie ma tak jak w polskich wskazanych beneficjentow (uposazonych) a wiec wazne jest sporzadzenie testamentu i wskazanie w nim kto ,co i ile dziedziczy po zmarlym ubezpieczonym.
Jesli temat Was interesuje zapraszam do mojego sasiedniego tematu na forum o ubezpieczeniach na zycie w Anglii , moge rowniez przygotowac wam kilka symulacji kosztow roznych wariantow takich ubezpieczen , pozdrawiam Andy

the future starts today

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

slonecz

Post #4 Ocena: 0

2010-04-08 19:08:44 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

prosze doradzcie bo nie wiem

biore kredyt np na 3 lata fix po tym okresie automatycznie przechodze na trackera.
jesli bede chciala po tym okresie znow podpisac na kolejne 3 lata fix ile kosztuje mnie zmiana banku albo zmiana umowy czy podpisanie nowej umowy?
jak to dziala?jakie sa koszta?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2010-04-08 19:29:35 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli skonczy sie promocja to koszty sa znikome. Na Key Facts Form czy jak to sie nazywa masz rozpisane wszystkie koszty. Zwykle jest Redemption Charge, ktore jest roznej wysokosci dla roznych bankow, np od 90 do 200 funtow. Ale ta oplata jest tylko jak splacisz kredyt, czyli jak zmieniasz bank. Jesli pozostaniesz w tym banku to nie bedzie tej oplaty.

http://www.fancyamortgage.co.uk/MortgageFees/Discharge.asp

Koszt nowego kredytu bedzie zalezec od tego jaki kredyt wybierzesz. Moze byc taki bez zadnych oplat itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #6 Ocena: 0

2010-04-08 19:33:57 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

czyli Richmond jaki kredyt wziasc?
5 lat fix 5.44%
3 lata fix 4.19% ?

wczesniej sie "napalilam" na 5 lat fix eby miec na 5 lat spokoj ale teraz tak porobilam roznw symulacje i 3 letni fix jest bardziej korzystny bo po 3 latach splacania jednego i drugiego, mniej zadluzenia zostaje po 3 latax fix niz po 5 latach.

tylko wlasnie zastanawialo mnie jak po tym czasie bede chciala wziasc nastepne 3 lata fix jakie koszta bede musiala ponosic.

no zerkne na stronke, poczytam :)dzieki

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-04-08 19:44:20 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Koszty beda raczej niskie. Inne pytanie, to co bedzie sie dzialo na rynku za 3 lata? Na ile wzrosna stopy procentowe?

Jakie bedzie oprocentowanie tego kredytu po przejsciu na trackera? Base rate + jaka marza?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #8 Ocena: 0

2010-04-08 19:49:25 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Yorkshire bank 3 lata fix 4.19%
4.59% po przejsciu
4.89% comparison

Natwest 5 lat fix 5.49%
4.00% po przejsciu
4.90% comparison

co myslisz?
a moze masz jakies propozycje dla kredytu z 25% wplaty wlasnej?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2010-04-08 19:59:29 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Ja bym chyba wziela ten na 3 lata z nizszym oprocentowaniem. W miedzyczasie mozesz nawet cos nadplacic ekstra. 1.30% w odsetkach moze dac spora roznice przez te 3 lata.

Naprawde trudno wyczuc co bedzie za 3 lata. Moze rynek nieruchomosci rozkreci sie ponownie i oferta kredytow pozytywnie zmieni sie.

Nie znam oferty kredytow na te chwile. Ale jak broker Ci takie wynalazl to pewnie juz wiesz co masz do wyboru. Z tego co widze inne banki maja podobna oferte.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #10 Ocena: 0

2010-04-08 20:16:30 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

powiem ci ze ja to tak za bardzo w brokerow nie wierze bo wiem ze oni nie zawsze maja wszytskie oferty co bank proponuje i dlatego sama szukam bo bankach itd.

Do góry stronyOffline

Strona 85 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 84 | 85 | 86 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,