MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 75 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 74 | 75 | 76 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 75 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Andy10

Post #1 Ocena: 0

2010-02-19 12:49:15 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam , wracam do informacji o kredytcie hipotecznym na kupno domu(w skrocie) ,gdy brakuje Ci środków finansowych jesteś zmuszony by zaciągnąć kredyt hipoteczny (mortgage). Możesz zaciągnąć kredyt na dwa sposoby. Pierwszy, zaciągasz kredyt przed zakupem nieruchomości, bądź w drugim przypadku po dokonaniu aktu zakupu. Co dotyczy drugiego przypadku, przydatne jest otrzymanie „wstępnej promesy” od pożyczkodawcy, która potwierdza Twoją zdolność kredytową i sprawia, że składając ofertę na kupno domu, masz większe szansę na nawiązanie porozumienia.Kredyt hipoteczny jest wystawiany zwykle na okres 25 lat spłaty. By ustalić wysokość kredytu, jaki masz otrzymać następuje wycena nieruchomości, którą chcesz zakupić. Za wycenę Ty płacisz. We własnym zakresie możesz też zorganizować przegląd nieruchomości. Wiele niedociągnięć związanych z konstrukcją domu bądź zabezpieczeń przeciwpożarowych mogą nie być widoczne na pierwszy rzut oka.Cały proces prawny możesz prowadzić sam, jednak lepiej zasięgnąć porady fachowca: radcy prawnego lub osoby specjalnie upoważnionej do przeprowadzania tego typu transakcji (conveyancer, tylko w Anglii i Walii).Generalnie, od zaakceptowania oferty, w ciągu siedmiu tygodni zwykle dochodzi do wymiany kontraktów, aby po kolejnych czterech tygodniach (mniej więcej) doszło do finalizacji transakcji. Zwykle, kiedy następuje wymiana kontraktów, strona kupująca jest zobowiązana zapłacić depozyt, który zazwyczaj wynosi 10-15-20 procent całej sumy. Na tym etapie ważne jest, by zakupić ubezpieczenie Twojej nowo-nabytej nieruchomości. Gdyż od momentu przepisania na Ciebie nieruchomości to Ty jesteś prawnie za nią odpowiedzialny, a co za tym idzie, również ciąży na Tobie odpowiedzialność za szkody, włamania i kradzieże. Jeśli wszystko zostało załatwione, pożyczkobiorca przekazuje ustaloną sumę sprzedającemu, który do określonego terminu musi opuścić nieruchomość. W Szkocji prawnik jest obecny w procesie od samego początku – to on składa ofertę kupna w imieniu kupującego, a oferta ta może zostać bardzo szybko sfinalizowana. Jeśli sprzedający zgodzi się na warunki zaproponowane przez prawnika kupującego, zostaje skonstruowana finalna wersja. Prawnik przygotowuje szereg dokumentów, przede wszystkim disposition, czyli dokument przekazujący dom w posiadanie kupującego.
Kredyt hipoteczny to typ kredytu, który wymaga od pożyczkobiorcy spłaty odsetek i który, w razie, jeśli spłaty nie będą wpływały regularnie, umożliwia pożyczkodawcy(bankowi) przejęcie nieruchomości, w celu której nabycia kredyt został wzięty. Bądź obciążenia ratami kredytu innych osób wyszczególnionych w umowie. W większości przypadków są to członkowie naszej rodziny.Co więcej, wyszczególnienie takich osób (współwłaścicieli kupna) we wniosku kredytowym, daje Ci kolejne zabezpieczenie w razie naszej śmierci, nabyta nieruchomość nie przechodzi w ręce banku. Żeby dostać kredyt musisz zapłacić oplate wstepna, przedłożyć umowę o pracę (często umowa na czas określony lub kontrakt podpisany z agencją nie są honorowane), przedstawić P60 oraz potwierdzenie wynagrodzenia za ostatnie trzy miesiące (pay slips), przedstawić adresy zamieszkania z ostatnich trzech lat, potwierdzić tożsamość i obecne miejsce zamieszkania, okazać swój National Insurance Number oraz aktualne dane dotyczące naszego pracodawcy, wykazać wszelkie inne zobowiązania finansowe. Musi mieć miejsce także oszacowanie Twojej zdolności kredytowej. Szansę na uzyskanie kredytu, czyli na uzyskanie większej ilości punktów, zwiększy fakt, że pracujesz w konkretnym miejscu już od dłuższego czasu, że mieszkasz od dłuższego czasu pod tym samym adresem. Korzystnie mieć też dobrą historię kredytową. Większe szanse na kredyt mają ludzie w średnim wieku oraz ludzie w związkach małżeńskich. Pozdrawiam ,Andy

the future starts today

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

Post #2 Ocena: 0

2010-02-19 13:21:30 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-02-19 13:27:35 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Andy10

Post #4 Ocena: 0

2010-02-19 13:42:15 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

witaj, okidoki29 jesli chcesz skorzystaj z uslug mojego sprzed 3lat brokera Jona ,ja bylem zadowolony z jego pracy a co wazne nie zaplacilem zadnych oplat(fee),pytalem go o koszty jego uslugi to powiedzial,ze zaplata za jego prace bedzie 1% wartosci kredytu (w moim przypadku 90k kredytu -prowizja dla brokera 900F)ktory wyplaci mu bank udzielajacy mi kredytu (super rozwiazanie),napisz mi na priva czy chcesz numer komorki do Jona, polecilem go kilku osobom ,ktorzy teraz mieszkaja w swoich domkach , pozdrawiam Andy
the future starts today

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

Post #5 Ocena: 0

2010-02-19 15:53:43 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #6 Ocena: 0

2010-02-19 16:37:10 (15 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

U nas sie obylo bez brokera tzn, wszystko zalatwilismy przez telefon z bankiem w cigu 50 minut rozmowy.
Po 3 dniach przyszly papiery do podpisania o kredyt i z ubezpieczniem itp. Po nastepnych 4 przyszedl "mortgage offer pack"
Tylko, ze my mamy konto (7lat) w banku przez, ktory bralismy kredyt moze dlatego. Jedynie za co musze zaplacic to stamp duty, prawnik.
I jeszcze Survey bo bank kogos tam wysle od siebie.
Postepy prawnika podobno bede mogla sprawdzac online ale jak to bedzie w praktyce to nie wiem.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

lewinskismith

Post #7 Ocena: 0

2010-02-19 16:38:27 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Z nami od: 27-12-2009

Cytat:

2010-02-19 15:53:43, okidoki29 napisał(a):
chetnie bym skorzystala z uslug kogos innego,tylko nie zabardzo wiem jak sie teraz wyplatac z tego wszystkiego-ta niekompetentna kobieta dalej zajmuje sie moja sprawa-odkreca teraz to co zwalila-niby odkreca,nie mam pojecia jak to wyglada od strony prawnej??Jak zrezygnowac z jej uslug-wylkuczyc ja z calego procesu ktory juz jest w toku??

Witam

Moze nie powinienem tego pisac jako mortgage broker ale zobacz jakie dokumenty podpisalas Twojemu brokerowi. Jezeli nie podpisalas nic zobowiazujacego Ciebie do zaplacenie tej oplaty to zadzwon do swojego solicitora i poinformuj, ze jej nie zaplacisz. Swoja droga to jak to mozliwe ze ktos niekompetentny sie jeszcze uchowal po tym jak 70% mortgage advisorow stracilo prace w 2 ostatnich latach...

Odpowiadajac Tobie Andy. Rozumiem, ze brales kredyt przed kryzysem, gdy wynagrodzenia dla brokerow byly zupelnie inne i rzeczywiscie prowizja z banku mogla wynosic nawet £800 w zaleznosci od banku. Obecnie jest zupelnie inna sytuacja - za kredyt na £80000 to z banku otrzymasz ok. £250 i oczywiscie nikt szanujacy sie tego za taka cene nie zrobi. Cena do £500 za porade i zalatwienie calej transakcji jest przystepna i warto ja zaplacic oczywiscie jezeli ktos kompetentny sie tym zajmuje. Jest to rowniez ostatnio wymaganie FSA - banki placa rozna prowizje a doradca musi doradzac najlepsza oferta dla klienta dlatego to klient powinien ponosic pewne koszta.
Jezeli ktos znajdzie doradce ktory nie pobiera oplat to z reguly ta osoba nie zrobi nic poza wyslaniem dokumentow i aplikacji. Wszelkie problemy w trakcie (zawsze jakies sa) - doradce to nie obchodzi. Oczywiscie np. w Londynie gdzie kredyty na £200k to codziennosc mozna sobie pozwolic na brak oplat.
Naprawde mozna zoszczedzic jezeli wybierzecie mortgage brokera(najlepiej IFA) ktory ma dostep do wszystkich bankow i ubezpieczalnii na rynku z duzych sieci, gdzie sa oferty specjalne niedostepne bezposrednio z bankow lub u innych brokerow. Ja np. w zaleznosci od depozytu mam oferty z Abbey, NAtWest i Halifax czesto o blisko 1% lepsze niz bezposrednio w banku.

Pozdrawiam

Adam
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #8 Ocena: 0

2010-02-19 16:42:28 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-02-19 16:37:10, dominika-essex napisał(a):
U nas sie obylo bez brokera tzn, wszystko zalatwilismy przez telefon z bankiem w cigu 50 minut rozmowy.
Po 3 dniach przyszly papiery do podpisania o kredyt i z ubezpieczniem itp. Po nastepnych 4 przyszedl "mortgage offer pack"
Tylko, ze my mamy konto (7lat) w banku przez, ktory bralismy kredyt moze dlatego. Jedynie za co musze zaplacic to stamp duty, prawnik.
Postepy prawnika podobno bede mogla sprawdzac online ale jak to bedzie w praktyce to nie wiem.

Witam

A co jezeli sie okaze, ze straciliscie na wyborze banku np. z £1000 w ciagu nastepnych kilku lat? :)
Inna sprawa, ze do completion jeszcze troche czasu zostalo, wiec pomoc profesjonalisty moze sie przydac.

Pozdrawiam
Adam Mitula
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

dominika-essex

Post #9 Ocena: 0

2010-02-19 16:58:02 (15 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

Cytat:

2010-02-19 16:42:28, lewinskismith napisał(a):
Cytat:

2010-02-19 16:37:10, dominika-essex napisał(a):

Witam

A co jezeli sie okaze, ze straciliscie na wyborze banku np. z £1000 w ciagu nastepnych kilku lat? :)
Inna sprawa, ze do completion jeszcze troche czasu zostalo, wiec pomoc profesjonalisty moze sie przydac.

Pozdrawiam
Adam Mitula

W naszej sytuacji tak wyszlo, ze to akurat NatWest mial najlepsza dla nas oferte. Zrobilam dobre rozeznanie rynku poprzez Experian Credit itd. A jesli bede potrzebowala jakiejs jeszcze rady to mam pare cennych namiarow ;-) Nie jestem uparta, ze niby wiem wszystko najlepiej i jak nie jestem pewna to pytam, pytam i pytam. Sa tez agencje, ktore maja wlasnego mortgage adviser i jego uslugi sa darmowe. Pierwszy domek co nam sie spodobal wlasnie byl z takiej agencji. Jednak ktos nas przebil oferta. On tez stwierdzil, ze natwest w naszym przypadku najlepsza ma oferte.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

lewinskismith

Post #10 Ocena: 0

2010-02-19 17:05:15 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Witam

Doradcy z agencji w wiekszosci sytuacji nie maja dostepu do wszystkich dealow na rynku. Inna sprawa to oni reprezentuja agencje, czyli tak naprawde sprzedawce domu a nie kupujacego. Jedyne na czym im zalezy to podbicie ceny nieruchomosci bo za maja pieniadze.
Ja Ci zycze, zebys rzeczywiscie wybrala najlepsza oferte :)
Pozdrawiam
Adam Mitula

Do góry stronyOffline

Strona 75 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 74 | 75 | 76 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,