MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 628 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 627 | 628 | 629 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 628 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sqlserver

Post #1 Ocena: 0

2022-08-17 10:24:59 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Na tym forum widziałem tylko dwoch dragoński den, pewnie jest ich więcej ale te biznesy śledziłem. Wielim i Torefu o tym jak zainwestowali swój czas i pieniądze w siebie. To jest najlepsza i najbezpieczniejsza inwestycja
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2022-08-17 10:37:09 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Prawda jest taka że ty z inwestowania zrobiłeś sobie pasję masz wiedzę i wolisz wieczorem poczytać jakieś "branżowe" newsy niż obejrzec film w tv

Dla większości osób kwestie finansowe są nudne gdyby typowy Kowalski podszedł do inwestowania jak ktoś ze stanów gdzie jest to o wiele prostsze byłby w czarnej dupie już nie mówiąc o krypto

Swój biznes to jest jakaś opcja ale wiadomo jak to wygląda w praktyce większość nowo założonych działalności upadnie po pierwszych 2latach to też jest ryzyko

Dlatego kupno domu zwłaszcza w Anglii nie ma dla siebie alternatyw bo większość osób może tylko spłacać swoje i wyciągnąć wpłacony kapitał albo spłacać komus

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #3 Ocena: 0

2022-08-17 11:21:05 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Jakiś czas ciekawie na ten temat wypowiedziała się Dorota Sierakowska (analityk/inwestor giełdowy).
Są trzy typy inwestycji:
1) Jest jak jazda autobusem pomału bezpiecznie ze wszystkimi dojedziesz do celu i do tej grupy można zaliczyć nieruchomości, dużo nie zarobisz, ale na 99% nie stracisz. Określiła to jako inwestycje, dla osób które nie lubią zmienności i są raczej początkujące.
2) Jazda passatem dalej jedziesz w miarę bezpiecznie ale dużo szybciej niż autobusem i bardziej komfortowo. Tutaj były akcje, etfy, metale szlachetne itd... określiła to jako inwestycje dla osób średnio zaawansowanych, które chcą zarobić więcej, ale nadal w miarę bezpiecznie
3) Trzecia grupa jedziesz "Lambo" zazwyczaj w aucie siedzisz sam, jesteś bardzo dobrym kierowcą jedziesz bardzo szybko, ale jak coś nie wyjdzie to nie ma lambo i być może nie ma ciebie. Tutaj wrzuciła krypto i spółki technologiczne, zarabiasz bardzo dużo, ale jak ci się powinien noga to cię nie ma, to są rynki dla doświadczonych inwestorów.
Po tych słowach zastanowiłem się nad sobą i wyszło mi, że ja jestem między passatem i lambo.
Tak piszemy na forum Polaków mieszkających w Anglii, a nie inwestorów ja czasem o tym zapominam więc tutaj będzie najlepszym rozwiązaniem autobus.

Cris zgadza się przez ostanie kilka lat ciągle siedzę w książkach o ekonomii/inwestowaniu, wykresach, ciągle słucham jakiś wykładów itd... Ostatnio uświadomiła mi to żona, że dla mnie i ludzi z którymi się obecnie zadaje to jest fajna zabawa, ale dla 95% ludzi to była by ciężka i nudna praca dlatego, faktycznie może kupno domu będzie najlepszym rozwiązaniem.
Sorry ja czasami się zapominam i postaram się nie nudzić i nie narzucać swojego sposobu myślenia.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #4 Ocena: 0

2022-08-17 13:07:13 (3 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

W mojej okolicy średni rent to 1200 na miesiąc za 2 bedroom.

Średnia rata kredytu to 900-1000 na miesiąc. Ciągle więc opłaca się wziąć kredyt, bo jest to jednak inwestycja, z której za ileś lat coś zostanie dla potomnych. Wynajmowanie to czysta strata, bezpośredni przepływ kasy do kieszeni landlorda.

Ale być może to się zmieni - o to zresztą pytałem. Czy Waszym zdaniem warto teraz jeszcze wziąć kredyt i kupić? Czy może za rok sytuacja na rynku tak się zmieni, że nie będzie to opłacalne?

A może się zmienić. Przykładowo - koszty życia dalej drastycznie rosną, ludzi nie stać, koszty najmu spadają. Za to rosną stopy % i raty kredytów. Wtedy mogłoby się okazać, że wynajem jest korzystniejszy niż kupno na kredyt...

co sądzicie?

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #5 Ocena: 0

2022-08-17 13:12:15 (3 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Każdy ma swój rozum, jeden będzie tracił 1000 na czyjś kredyt, inny na swój, aż się spłaci i koniec tej zabawy.

Mój kredyt prawie się już spłacił, ale musiałam się dopożyczyć na zakup drugiego domu, nie ma tragedii, ponad 600 za dwa.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2022-08-17 14:39:23 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-08-17 13:07:13, Horacy21 napisał(a):
W mojej okolicy średni rent to 1200 na miesiąc za 2 bedroom.

Średnia rata kredytu to 900-1000 na miesiąc. Ciągle więc opłaca się wziąć kredyt, bo jest to jednak inwestycja, z której za ileś lat coś zostanie dla potomnych. Wynajmowanie to czysta strata, bezpośredni przepływ kasy do kieszeni landlorda.

Ale być może to się zmieni - o to zresztą pytałem. Czy Waszym zdaniem warto teraz jeszcze wziąć kredyt i kupić? Czy może za rok sytuacja na rynku tak się zmieni, że nie będzie to opłacalne?

A może się zmienić. Przykładowo - koszty życia dalej drastycznie rosną, ludzi nie stać, koszty najmu spadają. Za to rosną stopy % i raty kredytów. Wtedy mogłoby się okazać, że wynajem jest korzystniejszy niż kupno na kredyt...

co sądzicie?

Jeżeli masz wkład własny i stać cię na ratę kredytu to nie zastanawiaj się tylko szukaj, fajnego domu i dobrego doradcy. W obydwu przypadkach się nie spiesz i nie oszczędzaj bo chytry dwa razy traci. Jak zmieni się koniunktura to dom sprzedasz nawet jeżeli ze strata to będzie ona mniejsza niż pieniądze wydane na wynajem, rynek nieruchomości w uk jest nie do ruszenia w ciągu najbliższych kilku lat a każdy rząd który nie będzie tego wspierał szybko upadnie

I co najważniejsze nie słuchaj frustratów który nie są w stanie spełnić dwóch początkowych warunków i wyszukują wymówek w które byc moze już sami uwierzyli. Nawet jak będzie głód, wojna czy kometa to i tak lepiej koniec świata spotkać w swoim łóżku w swoim domu niż gdzieś jak przybłęda kontem

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 17-08-2022 14:49 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2022-08-17 14:47:36 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Watpliwe, zeby ceny wynajmu spadly, bo jak ludzi nie bedzie stac na kupno, to bedzie wiecej chetnych na wynajem. Do tego konczy sie Help to Buy, wiec znowu odpadnie jakas grupa kupujacych, ktorzy beda kontynuowac wynajem.

Masz w opisie lokalizacje Reading. Moja kolezanka mieszkala w Maidenhead, ale nie bylo ja stac na kupno domu tam, wiec szukala w Reading, z budzetem max. 350K. Kupila w 2018r za te 350K, ostatnia wycena do kredytu w tym roku w czerwcu ponad 400K. Jakby czekala, to znowu nie byloby jej stac. A tak od 4 lat splaca swoj wlasny dom.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #8 Ocena: 0

2022-08-17 15:56:28 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 18-07-2022

Niektórzy tu to takie dyrdymały opowiadają ,że masakra, typowe teksty typu: Spłacasz czyjś nie swój, ale każdy ma inną sytuacje, tak jak pisałem wcześniej niektórzy w 2008 mieli 18 lat albo i mniej, a wy im ciśniecie,że trzebabyło wtedy brać. Nie każdy jest dinozaurem, tak jak pisałem.

Po za tym ja płace 750 funtów czynszu na miesiąc , chata jest warta uśredniając 350K nawet jeżeli dam depozytu 15% czyli 52,500 i tak to jest prawie a nawet i 2x tyle co płace teraz , więc gdzie tu jest opłacalność brać chate w 2022 w mojej lokalizacji?

Sprawdzałem na wszystkich i mniej więcej to wygląda tak.

Na dzień dzisiejszy nie opłaca się więc brać domu, jeżeli płacisz 300-400 funtów mniej RENTU.

Każda sytuacja jest inna i nie każdy mieszka w Londynie albo okolicach.

Jak mój Lanlord kupował chate w 2009 roku to była warta 2x mniej, więc ma niski mortgage, więc nie podnosi mi niewiadomo ile.

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 17-08-2022 15:58 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2022-08-17 16:04:56 (3 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

haha serio ktos gdzies cos pisal o 2008 ze trzeba bylo wtedy brac?

pierwsze slysze za to 2016 -2018 przewija sie bardzo czesto ale nie ma jak to odwrocic kota ogonem ; )

ale musze ci przyznac pelen szacun ze pracujac na roli i rozwazasz zakup nieruchomosci za 350klopsow nie ma to jak zostac rolnikiem w okolicach "londynu" *DRINK*

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 17-08-2022 16:10 ]

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #10 Ocena: 0

2022-08-17 16:07:36 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 18-07-2022

I kto tu odwraca kota ogonem przekonaj mnie do tego co napisalem wyzej, lepiej placic Landlordowi i odkladac 1500 funta na miesiac , czy dac zie zrznac bankowi? ;) 600-700 funtów w kieszeni na inwestycje w Polsce.

Do góry stronyOffline

Strona 628 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 627 | 628 | 629 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,