Str 627 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2022-08-17 09:17:21 (3 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Gdyby to bylo takie proste, to znacznie wiekszy procent osob kupowalby za gotowke. Ale zapewne zdajesz sobie sprawe, ze cale spoleczenstwo nie moze byc geniuszami finansowymi i ludzie musza kupowac domy na kredyt, bo nie maja wyjscia. Nie robia tego dla przyjemnosci.
Zreszta mozemy tez spojrzec na to z drugiej strony, ze zamiast zamrazac pieniadze w nieruchomosci, to lepiej zainwestowac w cos innego i zarabiac wiecej niz jest oprocentowany kredyt i splacac z tego, urzadzic sobie dom jak chcesz i wymienic grzejniki na nowe, zeby nie ciekly. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
cris82 |
Post #2 Ocena: 0 2022-08-17 09:26:05 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Inna sprawa że można zjeść ciastko i mieć ciastko ja się posilkowalem kredytem tworząc biznes kupując dom a dodatkowo inwestuje
Jedno nie wyklucza drugiego można korzystać garściami kredyt dla odpowiedzialnych osób to świetne narzędzie do wzbogacania sie
Przecież wszystkie firmy działają w ten sposób nie ma w tym nic złego wadą jest raczej mentalność która każe ci myśleć że kredyt to jakaś kara i kula u nogi
Kolejna sprawa że tak myśląc o tym na poważnie to dobra średnia stopa zwrotu z inwestycji wynosi 10%rocznie więc biorę moje 20tysi depozytu inwestuje i mam 2k rocznie a czynsz wynosi 10k to się nie klei chyba że pod pojęciem inwestowanie kryją się bitcoiny
Żeby ci rozsądne inwestycje spłacały rent to ktoś musiałby zainwestować ze 100k
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 17-08-2022 09:47 ]
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #3 Ocena: 0 2022-08-17 09:38:21 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Rich, ja nie twierdzę żeby nie kupować domów na kredyt, ale trzeba to robić z głową a wiele osób ma z tym problem.
Znam takie osoby tutaj w UK które, żeby kupić dom zapakowaly się w kredyt i teraz pracują po 7 dni w tygodniu, żeby to jak najszybciej spłacić. Moim zdaniem nie warto.
Sam zapakowałem się w kredyt pod pewną inwestycje kilka tygodni temu, która powinna dać zarobić na czynsz na kolejne kilka lat, a zanim będę musiał zapłacić ten czynsz to te pieniądze, zarobią kolejne pieniądze to jest mój sposób myślenia.
No właśnie ja nie chcę wymieniać grzejników to jest obowiązek właściciela domu z mojej strony jest krótka piłka przyjedź i zrób coś z tym ma przestać ciec, nie chce mieć tego na swojej głowie.
Już kiedyś o tym pisałem gdybym spieniężył wszystkie aktywa plus firmę w Polsce, kupił bym dom za gotówkę to i tak było by skrajnym idiotyzmem bo sama firma zarabia więcej niż czynsz w UK pomimo kiepskich czasów.
Kredyt lepiej wziąć pod coś bardziej perspektywicznego niż dom, który kiedyś będzie Twój, ale to jest moje zdanie i raczej mało osób myśli w ten sposób.
|

|

|
|
sqlserver |
Post #4 Ocena: 0 2022-08-17 09:39:56 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2022-08-17 09:12:52, xxxx1234 napisał(a):
Jak ktoś ma głowę na karku to zrobi tak, że pieniądze przeznaczone na wkład własny dobrze zainwestuje i będą one zarabiać na czynsz i nie będzie uwiązany kredytem na 20-30 lat.
Poza tym mam to gdzieś, że w domu cieknie grzejnik, trzeba wymienić piec itd... właściciel ma przyjechać i to zrobić.
Dokładnie tak myśleli brytyjscy emeryci inwestujący w islandzkie produkty bankowe i młodzi yoopies inwestujący w kryptowaluty. Na nieruchomościach może nie zarobisz tak dynamicznie ale i nie upadniesz spektakularnie moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #5 Ocena: 0 2022-08-17 09:42:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Pewnie ze kredyt jest dla ludzi rozsądnych. Ale nie można twierdzić, że nie wpływa on na nasz stan majątkowy bo czysta matematyka czy księgowość takiego podejścia nie puszcza. Kredyt zawsze jest obciążeniem, które jest dodatkowo płatne. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #6 Ocena: 0 2022-08-17 09:48:08 (3 lata temu) |
SQL dla mnie krypto było świetną inwestycją, która dała świetnie zarobić x kilkanaście tylko wszystko trzeba robić z głową i to nie jest koniec rynku krypto.
Poza tym nie rozumiem dlaczego ludzie, którzy kupują dom dla siebie traktują to jako inwestycję to nie jest inwestycja to jest konsumpcja.
Na inwestycje się nie pracuje, jest na odwrót to inwestycje pracują na nas.
|

|

|
|
sqlserver |
Post #7 Ocena: 0 2022-08-17 10:00:54 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2022-08-17 09:48:08, xxxx1234 napisał(a):
SQL dla mnie krypto było świetną inwestycją, która dała świetnie zarobić x kilkanaście tylko wszystko trzeba robić z głową i to nie jest koniec rynku krypto.
Poza tym nie rozumiem dlaczego ludzie, którzy kupują dom dla siebie traktują to jako inwestycję to nie jest inwestycja to jest konsumpcja.
Mamy skrajnie różne podejście do życia, nie twierdze ze twoje jest gorsze. Ja pracuje i zarabiam po to żeby żyć pełnia życia a odpowiednia ilość środków odkładam na „ciężkie czasy”. Dla mnie ważna jest jakość życia tu i teraz a nie w nieokreślonej przyszłości jak już się dorobię. Ja wole wydawać swoje pieniądze na swoje mniej lub bardziej życiowe potrzeby. Jedna z takich potrzeb jest poczucie bezpieczeństwa a tylko we własnym domu mam taki zapewniony, nie muszę się zastanawiać jak przewiozę SWOJE dobra konsumpcyjne do następnego wynajmowanego lokalu. Jędze swoim samochodem żeby nie zastanawiać się ile mil mi zostało i czy mi zwraca zastaw s na urlop jeżdżę 5-6 razy w roku. Każdy zna kolegę, szwagra czy sąsiada który całe życie ciułały s potem niespodziewanie przekręcił się i nie skorzystał moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
cris82 |
Post #8 Ocena: 0 2022-08-17 10:01:38 (3 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Nie zapominaj o tych co inwestowali w crypto a później otworzyli dla nich specjalna linie dla samobójców
Podobno linia została ostatnio reaktywowana z tego co się orientuję dla doświadczonych inwestorów jest to sygnał do wejścia 😁
|

|
 |
|
rafald |
Post #9 Ocena: 0 2022-08-17 10:06:42 (3 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2022-08-17 09:48:08, xxxx1234 napisał(a):
Tylko jak już wyżej wspomniano - nie każdy ma do tego łeb. A inwestycje bez konsumpcji po drugiej stronie też same z siebie nie zarobią.
Najgorsze co można zrobić, to dać się ponieść emocjom i "zainwestować" odkładane przez lata oszczędności dla szybkiego zarobku. Niejeden taki "inwestor" skończył na ulicy, ewentualnie na gałęzi.
Jak przy wielu decyzjach życiowych - nieruchomość jest stosunkowo mniejszym złem, o ile oczywiście nie musi być okupiona jakimiś drastycznymi wyrzeczeniami.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #10 Ocena: 0 2022-08-17 10:07:13 (3 lata temu) |
Dzięki Cris nie wiedziałem, że linia została reaktywowana nie korzystam 😜 aktualnie jestem poza krypto, mam trochę BTC, bardziej mnie w tej chwili interesuje polska giełda.
SQL, ale ja nie oszczędzam za wszelką cenę też wyjeżdżam na urlop poza UK 5-6 razy w roku, ale mam inne podejście do konieczności posiadania "własnego" domu. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 17-08-2022 10:16 ]
|

|

|
|