Str 502 z 655 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2016-04-16 22:36:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
W praktyce do konca bank moze zmienic zdanie inie udzielic kredytu,ale zdarza sie tak, jak kredytobiorcy drastycznie zmienia sie sytuacja finansowa, nabierze pozyczek, straci prace itp.
Planujac zakup domu,nie robi sie zadnych naglych ruchow typu nowa karta kredytowa, zmiana adresu, zmiana pracy, przejscie na samozatrudnienie i nie bedzie problemu. Bank zarabia na kredytach, a hipoteka jest jedna z najstabilniejszych, dom jest zabezpieczeniem splat. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-04-17 17:44:44 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2016-04-16 13:50:52, Marcin_1984 napisał(a): Witam. Mam dosc precyzyjne pytanie. Czy na jakimkolwiek etapie kupna domu mozna stracic swoj depozyt? Rozumiem ze po exchange nie mozna juz sie juz wycofac, a co gdy bank mimo AIP nie przyzna mortgage? Moja sytuacja jest nastepujaca: Dostalismy AIP z Barclaysa na 100k, mamy depozyt 18k, zlozylismy oferte 118k na wybrany dom, oferta zostala zaakceptowana. I teraz rozumiem ze bank daje pisemne potwierdzenie ze da mortgage przed exchange tak? Czy to jest w 100% wiazace dla banku? Podczas exchange my dajemy swoj depozyt, a jak nam sie wtedy bank wycofa to co wtedy? Nawet gdyby isc do innego banku wtedy to kolejny dal AIP 92 wiec nie starczy nam na zakup. Jak to wyglada w praktyce? Kolejnosc wyglada tak: -oferta na dom zaakceptowana -wystapujesz o kredyt i po 5-15 dniach dostajesz zatwierdzona oferte kredytu -prawnicy sprawdzaja nieruchomosc, zbieraja dokumenty -wplacenie depozytu nastepuje dopiero, gdy wiesz kiedy bedzie exchange i do tego jest potrzebne tylko 10% wartosci nieruchomosci. -nastepny etap to completion i na te date jest uruchamiany kredyt wlasciwy i Ty musisz wplacic wtedy reszte depozytu. Odstep miedzy exchange, a completion jest zwyczajowo tydzien, ale mozna zrobic tego samego dnia, a mozna zrobic dluzszy odstep w miedzyczasie, zalezy jakie kto ma potrzeby. Jak miedzy przyznaniem kredytu, a completion nie popsujesz sobie historii kredytowej, nie nabierzesz nowych zobowiazan, to nie musisz sie martwic. Czasami bank sprawdza jeszcze raz historie kredytowa przed sama transakcja, ale nie jest to regula. Carpe diem.
|
gotman25 | Post #3 Ocena: 0 2016-04-18 09:25:50 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Cytat: 2016-04-05 13:40:52, Richmond napisał(a): Online nie mozesz zmienic okresu kredytowania, zeby zmienic okres kredytowania, trzeba przejsc od nowa sprawdzenie zdolnosci. Kiedys mozna bylo, ale zmienili to dwa lata temu. Potwierdzam online nie moglem zmienic nic. Mialem tylko pare opcji do wybrania, dlugosc fixed, czy tracker. Zadzwonilem do banku dowiedziec sie co i jak. Mialem na 2 lata fixed w santander z 10% wkladem wlasnym LTV90% na 4.54% Online mialem mozliwosci: 2Y fixed 2.99% no fee 3Y fixed 3.49% no fee 5Y fixed 3.99% no fee Pare bylo z fee £999 ale przy takiej kwocie kredytu i roznicy oprocentowania miedzy "z fee" albo "bez fee" uwazam ze koszt fee przewyzsza oszczednosci z roznicy oprocentowania wiec je odrzucilem. Podczas rozmowy telefonicznej z bankiem powiedziano mi ze w oddziale nic nie zalatwie bo nie maja dostepu niby ![]() Pan mi powiedzial ze te kwoty bazuja na obecnym LTV 81%. Wiec bank zalozyl ze wartosc nieruchomosci poszla do gory. Chcialem zejsc do 80% wiec musze nadplacic £1500 - OK ![]() Oprocentowanie dostalem bazujac na 80%LTV 2Y fixed 2.79% 3Y fixed 3.19% 5Y fixed 3.19% o dziwo tez 3.19% tak jak z 3Y. Tylko tutaj jest 5% kary za nadplate gdzie przy 3Y jest 3%. (gdy nadplacimy wiecej niz 10% wartosci kredytu w ciagu roku) te 3.19% na 5 lat jest kuszace ale biorac pod uwage ze moze bede chcial wynajac chyba zdecyduje sie na 2Y. Bank of England nie ma podnosic stop procentowych przez nastepny rok ale co bedzie potem to nie wiadomo. Jedynie co mnie zaskoczylo to przy takich wkladach moje oprocentowanie jest o 0.5% wyzsze w porownaniu do nowego klienta ![]() Czekam na papiery (wysylaja poczta) do podpisu. Jednego co nie jestem pewien to te £1500 do nadplaty. Pan powiedzial ze mam wystawic czek na siebie, jak dobrze zrozumialem. Musze potwierdzic. Myslalem zeby zmienic okres kredytowania, zmniejszyc o pare lat zeby rata byla taka sama. Z uwagi na utrudnienia, zostawie tak jak jest i bede roznice nadplacal co 3 miesiace - min £500 funtow mozna wplacic. Tracker tez odpada £999 fee. [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 18-04-2016 09:27 ] |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2016-04-18 09:40:11 (9 lat temu) |
Nie ma darmowych trackerow?
Carpe diem.
|
gotman25 | Post #5 Ocena: 0 2016-04-18 10:08:32 (9 lat temu) |
Jak sobie sprawdzasz online na stronie santandera to niby sa.
Mi trackera zaproponowali: 2 Year Tracker Bank Base Rate plus 1.79% = 2.29% booking fee £999. Moze z uwagi ze juz jestem ich klientem ![]() Bo jako nowy klient to mozna znalesc przy 80%LTV 2 Year tracker 2.04% no booking fee. Nowy klient ma lepiej niz taki co juz z nimi jest |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2016-04-18 10:12:45 (9 lat temu) |
Kiepski bank, inne maja lepsze warunki dla obecnych klientow.
Carpe diem.
|
kasiapool | Post #7 Ocena: 0 2016-04-18 10:19:12 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-01-2011 Skąd: watton |
Witam. Jestem wlasnie po obejrzeniu domu . Cena wyjsciowa to 145 tys ( pierw bylo 148 potem 140 a obecnie 145 ) . Dom ogolnie jest w dobrej lokalizacji ale wnetrze odbiega bardzo od tego co jest w ofercie agencji. Wyposazenie kuchni praktycznie nie ma nic nawet zlew jest stary i po obdzierany. Wykladziny do wimiany . Okna niby plastiki ale przy futrynach silikon i slady wilgoci . No i jeszcze mokra plama na suficie nad lazienko niby naprawione ale woda byla zakrecona wiec niemoglismy sprawdzic czy juz wszystko w porzadku. Dom 2 sypialnie ,garaz i conserwatorium ( kosztem ogrodu ) . Dom wystawiony na poczatku stycznia . Moje pytanie jak zaczac negocjowac cene ,jakie argumenty podac aby osiagnac jak najnizsza cene .
|
Post #8 Ocena: 0 2016-04-18 10:19:59 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gotman25 | Post #9 Ocena: 0 2016-04-18 10:20:41 (9 lat temu) |
No na to wyglada
3.07.2016 przechodze na variable wiec mam troche czasu. Zreszta przy moim obecnym oprocentowaniu 4.54% i variable 4.74% nie ma duzej roznicy i mozna poczekac troche, ale 4.54% a 2% z kawalkiem to juz jest roznica i najlepiej zmieniac jak najszybciej sie da Jeszcze jest czas na podjecie decyzji. Niestety wszystkie papiery za ostatnie 12 lat zostaly wyslanie i od marca czekaja na rezydenta ![]() No moze moge isc i wstepnie porozmawiac co moga zaoferowac, a jak bede mial papiery zalatwic juz wszystko formalnie. Jak dostane od santander papiery do podpisania to przejde sie moze do kogos z tym i zobacze czy dostane gdzies cos lepiej [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 18-04-2016 10:34 ] |
gotman25 | Post #10 Ocena: 0 2016-04-18 10:24:27 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-04-18 10:19:12, kasiapool napisał(a): Witam. Jestem wlasnie po obejrzeniu domu . Cena wyjsciowa to 145 tys ( pierw bylo 148 potem 140 a obecnie 145 ) . Dom ogolnie jest w dobrej lokalizacji ale wnetrze odbiega bardzo od tego co jest w ofercie agencji. Wyposazenie kuchni praktycznie nie ma nic nawet zlew jest stary i po obdzierany. Wykladziny do wimiany . Okna niby plastiki ale przy futrynach silikon i slady wilgoci . No i jeszcze mokra plama na suficie nad lazienko niby naprawione ale woda byla zakrecona wiec niemoglismy sprawdzic czy juz wszystko w porzadku. Dom 2 sypialnie ,garaz i conserwatorium ( kosztem ogrodu ) . Dom wystawiony na poczatku stycznia . Moje pytanie jak zaczac negocjowac cene ,jakie argumenty podac aby osiagnac jak najnizsza cene . Nie ma reguly. Od stycznia to nie za dlugo. Jak sprzedajacy ma czas to moze chciec czekac, jak nie jest w chain i nie musi sprzedawac zeby cos kupic to tez ci nie pomoze. Wszystko zalezy od sprzedajacego jak mu zalezy. Ja widze domy co sa od 5 lat z cena o wiele za duza. Nie mowie o wielkich drogich domach. okolo £150k i sprzedajacy sobie czeka. Mozesz zrobic survey i poprosic o wycene ile trzbe wydac zeby to wszystko porobic. Ale sprzedajacy moze to "olac". Jak ma od stycznia i duzo ogladajacych, to moze myslec ze jest duze zainteresowanie i w koncu trafi sie ktos komu sie spodoba. Jak potrzyma dluzej i dostanie taki feedback od wiekszej ilosci osob to moze zaczac zastanawiac sie nad cena. Moze byc tak ze kupil kiedys i dom byl wiecej wart, ma w kredycie i ma jakas cene swoja minimalna ponizej ktorej nie moze zejsc zeby pokryc kredyt jesli wiesz co mam na mysli Przemyslcie ile chcecie dac jak wam sie podoba i dajcie oferte. Zobaczycie jaki bedzie odzew. Moze zlozy kontre. Mozecie tez powiedziec ze tyle i tyle to was max i koniec Ja kiedys ogladalem dom. Pierwszy raz przez agencje no ale podczas ogladania wzialem sobie numer do wlasciciela. Pozniej ogladalem drugi raz na spokojnie, zeby wszystko co mi na mysl przyszlo posprawdzac i potwierdzic. Wszystko ladnie pieknie. Z wlascicielem ustalilismy cene juz nie pamietam chyba £2-£3k ponizej jego wywolawczej tak symbolicznie. Uzgodnilismy ze skladam oficjalna oferte w agencji, co i uczynilem. Po paru dniach wiadomosc od agencji ze sprzedajacy wycofuje dom z rynku bo postanowil nie sprzedawac bo jego sytuacja sie zmienila. [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 18-04-2016 10:44 ] |