Str 496 z 655 |
|
---|---|
Paulina7077 | Post #1 Ocena: 0 2016-04-05 10:48:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-04-2016 Skąd: Londyn |
Ok, dzieki za odpowiedz
![]() |
gotman25 | Post #2 Ocena: 0 2016-04-05 10:58:50 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
W moim przypadku nikt sie mnie nie pytal dokladnie skad mam depozyt. Padlo tylko pytanie czy depozyt pochodzi z oszczednosci na co odpowiedzialem tak.
Nikt nie sprawdzal czy i jak dlugo leza pieniadze. Jak przyszlo do wplacenia adwokat dal mi tylko znac ze mam mu przelac kase za depozyt i chyba jego oplaty tez tam byly, stamp duty do niego na konto. Musialem przelac z paru kont bo wyszlo ze mam limit dzienny £10k na przelew. Wyslalem z kilku adwokat potwierdzil ze ma calosc i bylo po sprawie. |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2016-04-05 11:02:16 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
W naszym wymagane 3 miesiace, by uznano za oszczednosci. Jesli krotszy okres, to potrzebny bylbu dokument o pochodzeniu pieniedzy. Prawnicy zabezpieczaja sie przed zarzutem prania pieniedzy.
|
OKKirke | Post #4 Ocena: 0 2016-04-05 11:14:45 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2013 Skąd: Westhoughton |
Cytat: 2016-04-05 10:58:50, gotman25 napisał(a): W moim przypadku nikt sie mnie nie pytal dokladnie skad mam depozyt. Padlo tylko pytanie czy depozyt pochodzi z oszczednosci na co odpowiedzialem tak. Nikt nie sprawdzal czy i jak dlugo leza pieniadze. U nas też pytałi na początku, ale potem przy aplikacji chcieli rocznych statementów żeby "udowodnić" że to oszczędności. Cytat: Jak przyszlo do wplacenia adwokat dal mi tylko znac ze mam mu przelac kase za depozyt i chyba jego oplaty tez tam byly, stamp duty do niego na konto. Musialem przelac z paru kont bo wyszlo ze mam limit dzienny £10k na przelew. Wyslalem z kilku adwokat potwierdzil ze ma calosc i bylo po sprawie. A jak to jest z wysyłaniem depozytu do prawnika? My chcemy wpłacić 23% wartości domu a na umowie jest żeby wpłacić 10%. Czy ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć skąd to 10%? i jak ten cały proces z wpłacaniem i przelewaniem pieniędzy między naszym prawnikiem a prawnikiem sprzedającego wygląda, bo trochę się z tym pogubiłam? ![]() |
OKKirke | Post #5 Ocena: 0 2016-04-05 11:24:34 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2013 Skąd: Westhoughton |
Cytat: chodzic po wszystkich agencjach mowic ze szukam chaty od 80 do 110f czy monitorowac siec i isc do agencji z konkretnym ogloszeniem? my się zapisaliśmy do paru agencji, ale żadna praktycznie nie wysyłała nam ofert ;/ sami patrzyliśmy na domy na rightmove albo zoopli i potem dzwoniliśmy jak coś nam się podobało. Cytat: czy jak sie umawialiscie na ogledziny domow to zawsze byl to pon-piatek? w godzinach pracy? troche mnie to przeraza bo mam malo urlopu zeby za kazdym razem brac wolne zeby jedna chalupke zobaczyc jak nie udało się umówić w dogodnych dla nas godzinach to byliśmy umówieni i na weekend (raz miałam sobotę i raz niedziele nawet). My mieliśmy tak, że jak dom był zamieszkany przez sprzedającego to zawsze on nam pokazywał dom, a jeśli był już pusty to agent był z nami. Raz była taka sytuacja że pani z agencji nam podała tylko dwa dni i dwie godziny do wyboru gdzie mogliśmy obejrzeć dom. Miałam wolne akurat w sobotę więc pojechałam bez męża. Dom mi się spodobał i z właścicielką rozmawiałam czy ewentualnie dałoby radę się umówić w jakimś innym terminie w tygodniu żeby i mój mąż też mógł obejrzeć dom. Ona powiedziała że bez problemu bo jest codziennie w domu. Więc nie wiem czemu agencja dała na niewielki wybór dni i godzin. Ale to Anglia więc chyba niewiele rzeczy mnie już tu zdziwi... Opinia moderatora: Poprawilam cytaty. Richmond. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2016-04-05 11:48:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2016-04-05 11:14:45, OKKirke napisał(a): A jak to jest z wysyłaniem depozytu do prawnika? My chcemy wpłacić 23% wartości domu a na umowie jest żeby wpłacić 10%. Czy ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć skąd to 10%? i jak ten cały proces z wpłacaniem i przelewaniem pieniędzy między naszym prawnikiem a prawnikiem sprzedającego wygląda, bo trochę się z tym pogubiłam? ![]() 10% jest potrzebne na exchange, a reszta na completion. Prawnicy Ci powiedza dokladnie kiedy jakiej kwoty potrzebuja. Oni sobie przelewaja miedzy soba pozniej uzywajac CHAPS. Moja niska oferta na dom nr 2 zostala odrzucona. Zostawilam ja na stole, jakby sprzedaz slabo szla i zmienili zdanie. Carpe diem.
|
gotman25 | Post #7 Ocena: 0 2016-04-05 12:12:57 (9 lat temu) |
Cytat: chodzic po wszystkich agencjach mowic ze szukam chaty od 80 do 110f czy monitorowac siec i isc do agencji z konkretnym ogloszeniem? Ja jak szukalem drugiego domu to szukalem na rightmove. Jak bylo cos ciekawego to dzwonilem czy przeszedlem sie do agencji ze chcialbym obejrzec taki a taki dom. W jednej agencji krzywo patrzeli bo chcieli najpierw wiedziec czy wogole mnie stac i chcieli mnie umowic na spotkanie z ich doradca. Tak to agencje raczej nie dzwonily ze cos maja. Pozniej poszedlem do banku i dostalem mortgage promise. Jak szedlem cos obejrzec to im pokazywalem ze mam mortgage promise i sie wszystko zmienilo. Jak mi sie nie spodobal dom to nie bylo dnia zeby nie dzwonili albo wysylali maila ze cos maja. Nawet nie dawalo nic ze im mowilem ze jak cos znajde co mnie interesuje to dam im znac. Przesylali co sie dalo a bylo blisko moich kryteriow na ktore zwracalem uwage. Z pierwszym mieszkaniem tez mialem ciekawie. Poszedlem do mojego banku(Natwest) i powiedzialem ze chce kupic mieszkanie. 50% depozytu LTV 50%. Bank super tak, kredyt moge dostac jezeli valuation bedzie ok. Czekalem 2 tygdonie. Przyszedl Pan z innego miasta, obejrzal, suer fajnie, ze nie widzial jeszcze tak wykonczonego mieszkania, w takim stylu itp. Mysle jest dobrze. Po paru dniach telefon z banku ze niestety Pan powiedzial ze nie ![]() Troche sie wkurzylem, poszedlem z zona do banku po wszystkie papiery, wracajac z banku wszedlem do Halifaxa z ktorym nigdy nic nie mialem wspolnego. Porozmawialem ze szukam kredytu ale to ma byc szybo. Po 15 minutach siedzialem w pokoju, opisalem moj problem ze w Natwest mnie odrzucili i jaki byl powod. Pani na miejscu zadzwonila do Pana ktorych robi wycene i powiedzial ze nie powinno byc problemu, i ze za 2 dni moze byc. Szybko przejrzala papiery, decyzja wstepna ze jest ok. Po 2 dniach byl Pan obejrzec, po nastepnych 2 telefon ze wszystko ok i sprawa byla zalatwiona. Oczywiscie dali jakies oferty ze jak przeniose i otworze konto to dadza jakies tam znizki plus jakis bonus na completition. Direct debity od razu przeniesione i dostali nowego klienta. Najlepsze ze jak przyszlo co do czego to jednak postanowilem zaplacic wszystko gotowka i nie wzialem na koncu kredytu ![]() [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 05-04-2016 12:27 ] |
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2016-04-05 12:50:15 (9 lat temu) |
Broker ma to do siebie, ze wie, ktory bank co lubi, a czego nie lubi. Jak jest za darmo w agencji, to warto skorzystac. Nie trzeba chodzic po bankach i marnowac czasu. A tym co nie sa do konca zorientowani w kredytach, to jeszcze wyjasni roznice i doradzi.
W Londynie ostatnio przestali sie pytac o sytuacje finansowa przed ogladaniem, dopiero przy ogladaniu czy skladaniu oferty. Carpe diem.
|
gotman25 | Post #9 Ocena: 0 2016-04-05 13:15:25 (9 lat temu) |
Zgadzam sie ze broker wiecej doradzi i ma wiecej mozliwosci.
Z pierwszym mieszkaniem poprostu poszedlem do swojego banku bo myslalem ze bedzie poprostu prosciej i szybciej bo juz mnie znaja. A ze wszedlem do innego banku to tak wyszlo na goraco wracajac do domu ![]() Akurat sie udalo. Drugi dom juz kupowalem z brokerem czy agentem i poszedl kredyt w Santander. Za 2 miesiace konczy mi sie fixed i ide robic re-mortgage. Pierwszy raz bede robil zobaczymy jak pojdzie. Cos chce im doplacic i nie wiem czy musza robic valuation ponownie. Chociaz oni robili za darmo. Chce zbic/polepszyc LTV o 10 % tak zeby zmniejszyc dlugosc kredytu. Raty nie chce zmniejszac. Bede bral chyba na 2 lata myslalem na 5 ale chyba za dlugi okres dla mnie. Zaczynam budowac dom i ten bedzie szedl na wynajem a nie wiem jak to bedzie ze zmiana na buy-to-let jesli bede na fixed. Wiec chyba bezpieczniej dla mnie jest na 2 lata. |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2016-04-05 13:26:47 (9 lat temu) |
Mozesz zmienic kredyt online http://www.santander.co.uk/uk/web/santanderuk/mortgages/existing-mortgage-customers-changing-deals?p_v_l_s_g_id=0&p_l_id=106446&jsActive=false
Nie wiem jak wyglada to w Santander, w innych bankach sami robia automatyczna wycene online i wyliczaja LTV. Tutaj tez pewnie to tak dziala. Jak chcesz troche nadplacic, to nadplac przed zmiana produktu. Mozesz wziac trackera, jak nie chcesz wiazac sie minimalnym okresem fixed. Carpe diem.
|