MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 44 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43 | 44 | 45 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 44 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2009-09-04 16:24:03 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

4ary i dominika-essex,
za daleko mieszkacie ;-)
Jak już napisałem na końcu (a pisałem wiadomość gdy już wysłaliście swoje), że można wynająć ludziom całe mieszkanie i ja tam bym się nie wprowadzał. Wtedy za nic nie musiałbym mu płacić, a kredyt byłby płatny po połowie. Chyba jednak lepiej wszystko na siebie i nie angażować go do remontu.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ChrisCov

Post #2 Ocena: 0

2009-09-09 13:51:03 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Walki z mortgage'm ciąg dalszy...
7 września byłem w HSBC, gdzie zaoferowano mi następujące opcje:
1.
Code:
<BR>5 year fixed rate 6.49%
<BR>Mortgage requirement Ł90,000
<BR>62 payments of Ł608
<BR>237 payments of Ł493
<BR>1 payment of Ł492
<BR>Booking fee Ł599
<BR>Valuation fee 0
<BR>Total overall cost Ł155,410
<BR>APR(%) 5.3
<BR>

2.
Code:

<BR>2 year fixed rate 5.99%
<BR>26 payments of Ł580
<BR>273 payments of Ł479
<BR>1 payment of Ł479
<BR>Booking fee Ł599
<BR>Valuation fee 0
<BR>Total overall cost Ł146,876
<BR>APR(%) 4.5
<BR>

3.
Code:
<BR>2 year discounted rate 3.84%
<BR>24 payments of Ł470
<BR>275 payments of Ł473
<BR>1 payment of Ł473
<BR>Booking fee Ł1,199
<BR>Valuation fee 0
<BR>Total overall cost Ł142,777
<BR>APR(%) 4.1
<BR>

4.
Code:

<BR>Tracker 4.09%
<BR>299 payments of Ł506
<BR>1 payment of Ł506
<BR>Booking fee Ł999
<BR>Valuation fee 0
<BR>Total overall cost Ł152,530
<BR>APR(%) 4.8
<BR>

Do tego musiałbym mieć drogie konto w HSBC (bodajże 14 funciaków z miesiąc) i obowiązkowo wykupić ubezpieczenie.

Wczoraj rozmawiałem z niezależnym doradcą hipotecznym i kobieta mocno odradzała mi jakiekolwiek stopy zmienne i trackery. Określiła te symulacje jako podstępne (sneaky) i twierdziła, że w rzeczywistości może być to różnie. APR ma tu mniejsze znaczenie. Powiedziała, że stopy procentowe są tak niskie, że na pewno pójdą w górę, a to oprocentowanie przy discounted rate i trackerze to tylko symulacja. W rzeczywistości może być inaczej i mogę się mocno przejechać. Mogłaby mi zaoferować lepsze stopy procentowe, niż w HSBC, gdybym wpłacił 15% depozytu.

W każdym bądź razie w sobotę idę do Leicester Alliance i zobaczę co oni powiedzą.

Ogólnie jestem ciekaw waszych opinii jak widzicie te stopy procentowe i kto się na co decydował. Ciekawi mnie też jakie były stopy procentowe kilka lat temu, powiedzmy 2-3, tak, żebym miał porównanie do okresu obecnego.

Znalazłem fajny domek z 2 pokojami sypialnymi, normalnej wielkości kuchnią, łazienką, salonem, ogródkiem i garażem w bardzo spokojnym miejscu za 90,000 funtów, więc musiałbym brać gdzieś 80,000 funtów kredytu. Szkoda, żeby mi coś takiego przepadło, bo to naprawdę okazja.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 09-09-2009 14:03 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2009-09-09 14:18:53 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Historyczne stopy procentowe Bank of England http://www.bankofengland.co.uk/statistics/rates/baserate.pdf

Ja bym skupila sie na niezaleznych doradcach plus przetestowala sama opcje bankow, ktore sprzedaja tylko bezposrednio. Nie wiem tylko po co chodzisz do bankow osobiscie, skoro maja one kalkulatory kredytowe na swoich stronach.

Fixed na 5 lat na 6.49% to zaden biznes. To prawie tak samo wysokie oprocentowanie jak pare lat temu przed obnizka stop. Pomysl o zebraniu wyzszego depozytu, to Ci zdecydowanie pomoze.

W spolki i domowe developerki bym nie wchodzila, bo jak wezmiesz z kims kredyt to oboje bedziecie odpowiedzialni za jego splate i bank bedzie potem scigal te osobe, ktora latwiej dopadnie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2009-09-09 14:21:23 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

To jest broker internetowy, zobacz co oni Ci znajda http://www.charcol.co.uk/
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

karolkowa

Post #5 Ocena: 0

2009-09-09 16:04:11 (16 lat temu)

karolkowa

Z nami od: 03-06-2007

Opcja 3 dobrze wyglada mimo wysokiej oplaty.Jak by mi zalezalo na tym domu to mysle,ze bym sie zdecydowala.Mozesz tez pytac jakie warunki Ci zaoferuja jak uzbierasz do 15% a jakie teraz majac 10%.Zobaczysz czy czekanie sie kalkuluje.Jak cos to pozniej mozesz zrobic sobie re-mortgage.Nieruchomosci nie powinny juz tracic na wartosci.
Zamiast chodzic po bankach,szukaj ofert u niezaleznych doradcow tak jak juz Richmond pisala,zaoszczedzisz czas.

Powodzenie i trafnego wyboru zycze :-)

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2009-09-10 00:47:15 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2009-09-09 14:18:53, Richmond napisał(a):
Historyczne stopy procentowe Bank of England <a href="http://www.bankofengland.co.uk/statistics/rates/baserate.pdf" target="_blank" target="_new">http://www.bankofengland.co.uk/statistics/rates/baserate.pdf</a>

Tego właśnie mi było trzeba - wiele wyjaśniający link.

Cytat:

Ja bym skupila sie na niezaleznych doradcach plus przetestowala sama opcje bankow, ktore sprzedaja tylko bezposrednio. Nie wiem tylko po co chodzisz do bankow osobiscie, skoro maja one kalkulatory kredytowe na swoich stronach.

A które banki sprzedają bezpośrednio? ;-)
Cytat:

Fixed na 5 lat na 6.49% to zaden biznes. To prawie tak samo wysokie oprocentowanie jak pare lat temu przed obnizka stop. Pomysl o zebraniu wyzszego depozytu, to Ci zdecydowanie pomoze.

Większy depozyt uzbierałbym za kilka miesięcy, ale nie wiem jak do tej pory by poszły w górę ceny mieszkań, ale chyba nie aż tak mocno... Obecnie miałbym na 15% depozytu, ale nie chcę zostać całkowicie bez pieniędzy. Te 2000-3000 funtów trzeba w zapasie mieć. Poza tym jak wynajmę komuś pokój, to umeblować też go jakoś trzeba, a to dodatkowy koszt.

Cytat:

W spolki i domowe developerki bym nie wchodzila, bo jak wezmiesz z kims kredyt to oboje bedziecie odpowiedzialni za jego splate i bank bedzie potem scigal te osobe, ktora latwiej dopadnie.

Do spółki już z nikim nie wchodzę - biorę kredyt sam. Dom, który chcę kupić jest w bardzo dobrym stanie i nie trzeba żadnego remontu.
Cytat:

2009-09-09 14:21:23, Richmond napisał(a):
To jest broker internetowy, zobacz co oni Ci znajda <a href="http://www.charcol.co.uk/" target="_blank" target="_new">http://www.charcol.co.uk/</a>

Dzięki za link, ale nic mi szczególnego nie wyszukało.
Zarobek brutto wpisałem Ł22,000 (podstawa to Ł21,000, w poprzednim roku zarobiłem Ł24,000 z nadgodzinami, w tym jeszcze więcej będzie, ale od października zmieniają się zasady i nie wiem ile będzie dostępnych nadgodzin), urodziłem się w 1976 roku, biorę kredyt w wysokości Ł80,000 przy wartości domu Ł90,000 na 25 lat, przy spłacie hipoteki i odsetek.
Wyszukało mi tylko ofertę The Bank of Scotland, fixed rate w wysokości 7,25% przez 61 miesięcy. Jakby nie było - gorzej, niż w HSBC.
Generalnie z Twojego linka ze stopami procentowymi wnioskuję, że nie mają one prawa wzrosnąć w ciągu najbliższych 5 lat do oprocentowania w najlepszej opcji na fixed rate. Skoro był boom 2 lata temu i tyle nie było, to teraz tym bardziej.

Ogólnie wielu ludzi boi się brać na coś innego niż na stałą stopę procentową (mam na myśli Anglików z pracy).
Dzisiaj rozmawiałem z Hinsudem, który ma do spłacenia dom o wartości Ł300,000 i gościu twierdzi, że najlepszą opcją byłby dla mnie tracker, bo nie spodziewa się w najbliższych kilku latach znaczących podwyżek stóp procentowych.

Koledzy z pracy (Anglicy) mają mortgage głównie w Nationwide Building Society (tu mi chcą dać zmienne tylko przy wpłacie 15% depozytu) i Northern Rock.

Cytat:

2009-09-09 16:04:11, karolkowa napisał(a):
Opcja 3 dobrze wyglada mimo wysokiej oplaty.Jak by mi zalezalo na tym domu to mysle,ze bym sie zdecydowala.Mozesz tez pytac jakie warunki Ci zaoferuja jak uzbierasz do 15% a jakie teraz majac 10%.Zobaczysz czy czekanie sie kalkuluje.Jak cos to pozniej mozesz zrobic sobie re-mortgage.Nieruchomosci nie powinny juz tracic na wartosci.
Zamiast chodzic po bankach,szukaj ofert u niezaleznych doradcow tak jak juz Richmond pisala,zaoszczedzisz czas.

Ta niezależna doradczyni określiła tę opcję jako sneaky, czyli podstępną ;-) Zobaczymy co powiedzą inni doradcy. Nieruchomości nie tracą już na wartości, u nas w Coventry ceny powoli rosną.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :-)

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 10-09-2009 00:48 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

niunia_840

Post #7 Ocena: 0

2009-09-11 12:02:43 (16 lat temu)

niunia_840

Kobieta

Z nami od: 25-11-2008

witam serdecznie :-) ja mam takie pytanko - jestesmy w trakcie zakupu domu, dostalismy juz morgate i od poniedzialku wchodzi juz pan wycenic nasz przyszly domek, i moje pytanie jest nastepujace jak dlugo moze to wszystko potrwac tzn. do konca i kiedy bedziemy musieli w przyblizeniu dokonac tej 10% wplaty? dziki za odpowiedzi i pozdrawiam
Cieszmy sie zyciem. Odchodzi tak szybko..Pozostaja wspomnienia...Te dni ktore nie powroca.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2009-09-11 13:21:56 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Tygodnie, miesiace. Zalezy jaka to transakcja (czy jest chain i wielu kupujacych i sprzedajacych), czy beda jakies problemy, czy cos bedzie przeciagac sie po drodze, czy sprzedajacym spieszy sie czy nie itp.

Min. 4-8 tygodni.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-09-12 21:07:03 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #10 Ocena: 0

2009-09-14 00:31:03 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Domek mam wybrany i delikatnie targuję się z właścicielami o cenę. Jest to 2-bedroom semi-detached house z ogródkiem, solidnym garażem, szopką i malutką szklarnią (greenhouse). Chcą za tę imprezę 90,000 funtów i twierdzą, że wcześniej opuścili już o 5000. Ludzie są w wielu emerytalnym, mają zamiar to sprzedać i desantować się na stałe do Hiszpanii. Zaproponowałem 80,000, ale się nie zgodzili, teraz podałem do agencji cenę 87,500 i zobaczymy co z tego wyjdzie. W każdym bądź razie domek jest ładny i zadbany, a znajomy Anglik po oglądnięciu kilkudziesięciu zdjęć zrobionych przeze mnie w środku i na zewnątrz był zdziwiony, że to kosztuje tylko 90,000. Powiedział, że skoro poniżej 100,000, to tylko brać.

Nie wiem jaki wpływ na załatwienie kredytu hipotecznego ma to, że nie mam udokumentowanego statusu rezydenta w Wielkiej Brytanii. Przyjechałem tu 29 września 2007, pracę mam od pierwszego tygodnia października 2007, a stały kontrakt od 7 kwietnia 2008. Czyli jestem tu prawie 2 lata, a automatyczny status rezydenta dostaje się po roku, natomiast oficjalnego dokumentu nie posiadam. Electoral roll załatwiłem dopiero 2 miesiące temu, ale liczy się, że już mam ;-) Słyszałem od znajomych w pracy, że wielu ludzi nie dostało kredytu przez samo to.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 44 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43 | 44 | 45 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,