Str 418 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
radzik77 |
Post #1 Ocena: 0 2015-03-17 16:35:43 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-03-17 11:36:30, sabriel napisał(a):
Cytat:
2015-03-17 09:23:43, radzik77 napisał(a):
Cytat:
2015-03-14 16:57:13, radzik77 napisał(a):
Mam i ja
Do siedmiu razy sztuka. Pierwsze mieszkanie, gdzie po wejsciu czlowiek poczul sie jak w domu
No ale nie tak szybko ![:] :]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Zobaczymy czy zaakceptuja nasza oferte ...
Jak żona słusznie stwierdziła, to była 9 chatka. W sumie długo nie szukaliśmy bo ok 6tyg. Mistrzem negocjacji to ja nie jestem, ale ofertę zaakceptowano.
Tak dla statystyk będę informował w jakim tempie sprawy postepują. Dzisiaj zaczynaja prawnicy i broker. Jednak broker, sam nie byłem w stanie znaleźć lepszej oferty.
Może kiepsko szukałem, nie wiem. Broker zaoferował 2,49% bez żadnych opłat za udzielenie kredytu. Jakieś tylko drobniaki na "surveys". LTV 85%
Prawnik ok £800.
I na jaka sume bierzecie kredyt jesli mozna spytac - do ci zaraz powiem czy macie dobra oferte czy nie od brokera - po moich nocnych siedzeniach I kalkulacjach to chyba zostane sama mortgage brokerem hehe
No teraz to juz nie wiem czy chce wiedzieć
Z licytowaniem domu juz wystarczajaco dałem ciała
Ale co tam. Bierzemy kredyt na 216,750
|

|
 |
|
|
sabriel |
Post #2 Ocena: 0 2015-03-17 22:27:19 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Super ze macie 15% depozyt. Bierzemy kredyt na podobna sume ale wpacamy tylko 10% wiec nasz kredyt jest drozszy ;(
Wam dobra oferte zaproponowal. Dobre oprocentowanie I zero kosztow - tez bym tak chciala
Dzis bylismy u niezaleznego niby brokera I wyjasnil mi na kilku symulacjach o co chodzi z doborem mortgage. I jak myslelismy o 5 years fixed term to wezmiemy jednak 2 lata by miec przynajmniej 85%LTV wlasnie albo I 80% jak nieruchomosc wzrosnie by wskoczyc na lepsze widelki. Z tego co mi powiedzial to przy 75%LTV to juz raczej mozna spac spokojnie I robic na 5 years fixed term albo I na 10 bo odsetki beda juz niskie. Wiec na razie to bedziemy na krotkoterminowy kredycie az uzbieramy te 80-75%LTV a potem 'odzyjemy'  . W poprzednich postach wyczytalam wlasnie ze Richmond proponowala takowe rozwiazanie - przeczekac na krotkoterminowych kredytach by obnizyc LTV - madra kobitka!
A dlaczego ciala dales? Ze za duzo dales?
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #3 Ocena: 0 2015-03-17 22:52:18 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-03-17 22:27:19, sabriel napisał(a):
Troche mnie ponioslo
Zlozylismy oferte na "full asking price". Kiedy po kilku godzinach zadzwonili z agencji i poinformowali, ze niestety jest wyzsza oferta i czy chcemy podbic, bez zastanowienia palnelem 5tys wiecej.
Pomyslalem ze nikt nie podbija setkami a raczej tysiacami jesli chodzi o nieruchomosci. To jak ktos dal 1 lub 2 wiecej to zniechece ich skutecznie i dam 5.
Bo jak ja dam 3 lub 4 to wtedy oni dadza 5 i ja bede musial przebic ta piatke, wiec bedzie jeszcze drozej
Tak mi sie te mieszkanie spodobalo, ze zrobilem najgorszy manewr z mozliwych.
Moglem spokojnie po tysiaczku dokladac a ja spanikowalem i coz, slowo sie rzeklo...
Moze cena doszlaby do tych 5tys wiecej, kto wie, nie znam i nie poznam drugiej oferty. Moze to i lepiej
Jedyne pocieszenie, to ze ta piatka nie bedzie az tak bardzo bolesna w mortgage. Depozyt troche podskoczyl :/ ehhh ale za to nic dosłownie nic nie trzeba tam remontować. Mieszkanie po polskiej rodzinie. Pan domu jest budowlańcem i to widać
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-03-2015 23:12 ]
|

|
 |
|
sabriel |
Post #4 Ocena: 0 2015-03-17 23:30:59 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-03-17 22:52:18, radzik77 napisał(a):
Cytat:
2015-03-17 22:27:19, sabriel napisał(a):
Pomyslalem ze nikt nie podbija setkami a raczej tysiacami jesli chodzi o nieruchomosci. To jak ktos dal 1 lub 2 wiecej to zniechece ich skutecznie i dam 5.
Bo jak ja dam 3 lub 4 to wtedy oni dadza 5 i ja bede musial przebic ta piatke, wiec bedzie jeszcze drozej
Tak mi sie te mieszkanie spodobalo, ze zrobilem najgorszy manewr z mozliwych.
Moglem spokojnie po tysiaczku dokladac a ja spanikowalem i coz, slowo sie rzeklo...
Moze cena doszlaby do tych 5tys wiecej, kto wie, nie znam i nie poznam drugiej oferty. Moze to i lepiej
Jedyne pocieszenie, to ze ta piatka nie bedzie az tak bardzo bolesna w mortgage. Depozyt troche podskoczyl :/ ehhh ale za to nic dosłownie nic nie trzeba tam remontować. Mieszkanie po polskiej rodzinie. Pan domu jest budowlańcem i to widać
[ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 17-03-2015 23:12 ]
No to zaszalales
Moze znalazbys inne, tansze i 5 wpakowalbys w remont  A tak to chata Wasza I remont nie jest potrzeby
Zawsze mozesz po zrobieniu survey I otrzmniu kredytu 'potargowac' sie o cene jeszcze
Z tymi agencjami I wlascicielami to nigdy nic nie wiadomo. Nam w agencji powiedziano ze po tym jak juz wytargowalismy cene to ktos zlozyl troche wyzsza, ale ponoc wlasciciel powiedzial ze zgodzil sie juz na nasza oferte I dal juz nam slowo wiec tamta odrzucil. Po naszej stronie bylo tez to ze zamykamy ich chain, a ze ich oferta kupna domu tez byla zaakceptowana wiec chca wszystko zalatwic szybko. Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Ja sie tylko denerwuje tym ze jutro bedzie tydzien od zaakceptowania naszej oferty a my jeszcze mortgage nie mamy zalatwionej. Jutro nasz 'dzisiejszy' advisor przesle nam quotes z rana co proponuje konkretnie w naszej sytuacji (stwierdzil ze zrobi dzis wieczorem kilka symulacji I wyliczen) I bedziemy wiedziec na czym stoimy. Dobrze ze AIP zalatwia sie od reki to byc moze jutro damy juz agencji informacje z kim bierzemy mortgage. Powiedzieli w agencji ze dopoki nie podamy im z kim bierzemy mortgage I kto jest prawnikiem to ne sciagna chaty z neta! A my w powijakach jestesmy
Super ze znalezliscie chate ktora sie Wam podoba - to juz duzy sukces!!
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #5 Ocena: 0 2015-03-17 23:49:35 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-03-17 23:30:59, sabriel napisał(a):
Ja sie tylko denerwuje tym ze jutro bedzie tydzien od zaakceptowania naszej oferty a my jeszcze mortgage nie mamy zalatwionej. Jutro nasz 'dzisiejszy' advisor przesle nam quotes z rana co proponuje konkretnie w naszej sytuacji (stwierdzil ze zrobi dzis wieczorem kilka symulacji I wyliczen) I bedziemy wiedziec na czym stoimy. Dobrze ze AIP zalatwia sie od reki to byc moze jutro damy juz agencji informacje z kim bierzemy mortgage. Powiedzieli w agencji ze dopoki nie podamy im z kim bierzemy mortgage I kto jest prawnikiem to ne sciagna chaty z neta! A my w powijakach jestesmy
Dacie rady spokojnie.
Ja poniekad dlatego zdecydowalem sie korzystac z uslug prawnikow i brokerow tej samej agencji z ktorej jest mieszkanie. Cale szczescie, ze sa w miare konkurencyjni
Za wszelkie poslizgi moga winic tylko siebie
|

|
 |
|
|
Saphire |
Post #6 Ocena: 0 2015-03-18 02:10:27 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2015 Skąd: Devon |
Witam  my jestesmy dopiero na poczatku naszej przygody o wymarzone 4katy  i bardzo bede wdzieczna za wszelkie wskazowki i rady!
Otoz znalezilismy dom od dewelopera ktory bedzie do oddania w sierpniu(depozyt 5%platne 28dni przed podpisaniem kontraktow),wiec
1)zarezerwowalismy dom
2)mortgage advisor spr nasz credit score i wszelkie dokumenty
3) zostal zlozony wniosek o valuation do banku przez naszego advisora i na tym etapie stoimy ... Czego mozemy sie spodziewac nastepnie? Rozumiem ze bank wysyla swojego czlowieka ktory spr wszystko i potem jest decyzja czy nam przyznaja ten kredyt czy nie...? Tylko nurtoje mnie pytanie jak to wyglada z tym kredytem bo skoro dom bedzie oddany w sierpniu wiec czy ten kredy bd poprostu uaktywniony w sierpniu czy jak to dziala?
bede bardzo wdzieczna za jakies wskazowki ..a moze ktos tez jest na podobnym etapie i podzieli sie info  dzieki
|

|
 |
|
Saphire |
Post #7 Ocena: 0 2015-03-18 02:36:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2015 Skąd: Devon |
Rowniez otrzymalismy od naszego dewelopera taka otoz wiadomosc :We have reserved your new home for you at the purchase price detailed in the attached document subject to you exchanging contracts within the agreed time period. Please note your fixed price will be held only for the period of reservation. If exchange of contracts has not taken place by the reservation expiry date bovis reserve the right to amend your price or to offer the plot for sale to any other buyer at the end of this period.
Zarezerwowalismy dom tydzien temu i reservation expired jest 17april czy to znaczy ze do tego czasu musimy podpisac jakals wstepna umowe (bo myslalam ze exchange contracts nastapi 28dni przed oddaniem domu)inaczej anuluja wszystko??... Chyba za duzo mam tego na glowie i zaczynam sie gubic :/ czy ktos bylby na tyle mily aby mi to troszke rozjasnic  dzieki za cierpliwosc i qyeozumialosc  pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: Saphire 18-03-2015 02:41 ]
|

|
 |
|
sabriel |
Post #8 Ocena: 0 2015-03-18 09:42:55 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2015-03-18 02:36:58, Saphire napisał(a):
Rowniez otrzymalismy od naszego dewelopera taka otoz wiadomosc :We have reserved your new home for you at the purchase price detailed in the attached document subject to you exchanging contracts within the agreed time period. Please note your fixed price will be held only for the period of reservation. If exchange of contracts has not taken place by the reservation expiry date bovis reserve the right to amend your price or to offer the plot for sale to any other buyer at the end of this period.
Zarezerwowalismy dom tydzien temu i reservation expired jest 17april czy to znaczy ze do tego czasu musimy podpisac jakals wstepna umowe (bo myslalam ze exchange contracts nastapi 28dni przed oddaniem domu)inaczej anuluja wszystko??... Chyba za duzo mam tego na glowie i zaczynam sie gubic :/ czy ktos bylby na tyle mily aby mi to troszke rozjasnic  dzieki za cierpliwosc i qyeozumialosc  pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: <i>Saphire</i> 18-03-2015 02:41 ]
Z tego co piszesz to do 17 kwietnia musicie zamknac cala treanzakcje mimo ze klucze do domu I dom dostaniecie pozniej (zapewne dom jest w trakcie budowy dopiero). Zapytaj sie developera czy do 17 kwietnia to ma byc umowa przedwstepna czy calkowite completion and exchange of contracts. Wydaje mi sie ze chopdzi tutaj o umowe przedwstepna bo jesli nie ukoncza budowy waszego domu to w sumie nic nie kupiliscie  .
|

|
 |
|
Richmond |
Post #9 Ocena: 0 2015-03-18 10:20:53 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Przy kupnie od developera, nalezy zrobic exchange w umowionym terminie, a completion jest dopiero gdy jest zakonczona budowa. Ryzykiem jest to, ze moze wygasnac oferta kredytu jesli dojdzie do opoznien w oddaniu albo bank moze wycofac kredyt z jakiegos powodu.
Robisz exchange do 17 kwietnia, a potem czekasz 4 miesiace z completion.
Do czasu completion trzeba trzymac czysta historie kredytowa, nie dodawac zadnych dlugow, bo jest spora szansa, ze bank zrobi ponowny credit check przed wyslaniem srodkow do prawnikow. Carpe diem.
|

|
 |
|
sabriel |
Post #10 Ocena: 0 2015-03-18 20:46:19 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Mam pytanie: kiedy I po koleji za co place przy zakupie domu?
Za prawnika place na poczatku czy na koncu?
Depozyt bede musiala wplacic zaraz po tym jak przyznaja nam kredyt czy jak podpisze kontrakt?
Pytam bo nie wiem kiedy pieniadze z polski (I ile?) przelac. Jesli platnosci sa nie wszystkie na raz to spokojnie damy rade zaplacic w ciagu 2-3 tyg jak nowa wyplata przyjdzie. Jesli szybciej to musimy robic przelew, a funt poszybowal w gore ;(
|

|
 |
|