MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 416 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 415 | 416 | 417 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 416 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2015-03-14 13:41:52 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Widocznie dokonali dokladniejszej analizy Waszej sytuacji finansowej. Bank moze odwolac oferte do ostatniej chwili.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2015-03-14 16:57:13 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Mam i ja :-]

Do siedmiu razy sztuka. Pierwsze mieszkanie, gdzie po wejsciu czlowiek poczul sie jak w domu :)

No ale nie tak szybko :] Zobaczymy czy zaakceptuja nasza oferte ...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2015-03-14 19:19:39 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Ja rozgladam sie za domem od 9 miesiecy i jak do tej pory tylko jeden spodobal mi sie na tyle z ogloszenia, ze poszlam ogladac.

Niedawno sprawdzilam za ile sie sprzedal i kwota transakcji byla powyzej asking price, co w sumie nie dziwi mnie, bo ludzie walili drzwiami i oknami ogladac.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

misiekcafe

Post #4 Ocena: 0

2015-03-14 23:19:28 (10 lat temu)

misiekcafe

Mężczyzna

Z nami od: 10-03-2015

Richmond- jak tak dalej pójdzie to i my będziemy tyle szukać ;) Jak napisałaś w jednym z poprzednich postów praktycznie większość domów odrzucamy już po samym obejrzeniu zdj. Dzisiaj byliśmy popatrzeć na nowe osiedle domów które się budują i widzieliśmy dom pokazowy. Już nawet nie chodzi o tą cenę, że droższy ale rozmiar pomieszczeń którą oferują to jakaś masakra :/

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2015-03-15 09:36:06 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Duze pomieszczenia sa jednym z moich kryteriow. Nie potrzebuje 4 sypialni, kazda jak schowek na miotly. Wystarcza mi dwie, ale duze.

Ostatnio znalazlam dom 2 bedroom 134m2, ktos polaczyl dwie sypialnie w jedna, bardzo rzadki przypadek w UK, bo oni dokladaja sypialnie, zeby niby wartosc rosla. Dom mial tez bardzo duza dzialke, ale byl za daleko od stacji kolejowej. Mialam isc go ogladac, ale jak przejechalam sie po okolicy i zobaczalam, ze stacja jest spory kawalek drogi i jeszcze trzeba isc pod gorke z powrotem, to dalam sobie spokoj. Dom zmienil status do Sold w 3 dni.

Nowe budownictwo ma w wiekszosci male pomieszczenia chyba, ze jest reklamowane jako exective houses/flats, ale wtedy ceny sa jak z kosmosu.

Mi sie nie spieszy, bo mam gdzie mieszkac, a im dluzej czekam, tym wiecej gotowki sie zbiera. Chcialam kupic dom, z ktorego nie bede musiala przeprowadzac sie wiecej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2015-03-15 11:17:51 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zgadza sie, jak duze pomieszczenia, to ceny z kosmosu.

Misiek, w jakiej okolicy Bham szukasz, moze uda sie cos podpowiedziec?
Duze (stosunkowo) sypialnie beda mialy domy do lat 80. Nowe domy, to porazka czesto i pod katem budowlanki i wielkosci (pomieszczen i dzialki).

Do góry stronyOffline

minicab

Post #7 Ocena: 0

2015-03-15 11:29:53 (10 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Cytat:

2015-03-15 11:17:51, karjo1 napisał(a):
Zgadza sie, jak duze pomieszczenia, to ceny z kosmosu.

Misiek, w jakiej okolicy Bham szukasz, moze uda sie cos podpowiedziec?
Duze (stosunkowo) sypialnie beda mialy domy do lat 80. Nowe domy, to porazka czesto i pod katem budowlanki i wielkosci (pomieszczen i dzialki).

To prawda, z reguly sypialnie w nowym budownictwie to klitki, ale zdarzaja sie wyjatki - trzeba dobrze poszukac.
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

misiekcafe

Post #8 Ocena: 0

2015-03-15 15:31:17 (10 lat temu)

misiekcafe

Mężczyzna

Z nami od: 10-03-2015

Właśnie wróciliśmy po obejrzeniu 3 domów pokazowych. Ceny od 165 do 235 tyś. Jeśli chodzi o nowe budownictwo rozglądamy się za 3 bed. ale tylko takie 3 poziomowe, bo umieszczenie 3 sypialni na jednym poziomie to porażka aż przykro patrzeć :/ Niestety te rozmiary sypialni plus cena i malutkie gardeny odpychają. Zwłaszcza, że używane można dostać kilkadziesiąt tys taniej. Szukamy w okolicach Oldbury ale nie na siłę - jak coś by się znalazło trochę dalej a by nam odpowiadało czemu nie.
... przypomniało mi się coś właśnie- babka w jednym z domów zapytała czy mamy już swojego mortgage advisora- my odp że tak. Na co powiedziała, że w ich umowie przedwstępnego kupna domu (czy coś takiego) jest że oni muszą dać osobę która wszystko sprawdzi i że za to nie pobiera opłaty poza search itd i w przypadku gdy mamy już swojego advisora musimy się umówić na spotkanie z kimś od nich żeby się dogadać. Oczywiście zapewniała, że to jest uwzględnione prawnie itd. Czy może firma narzucać swoich ludzi?

Do góry stronyOffline

sabriel

Post #9 Ocena: 0

2015-03-15 21:38:48 (10 lat temu)

sabriel

Konto usunięte

Richmond - przejrzalam ostatnie kilkanascie stron wpisow na tym watku I stwierdzam, ze Ty babeczka z ogromna wiedza, doswiadczeniem zyciowym i logicznym podejsciem do zycia jestes ;) Bardzo pozyteczna wiedza sie dzielisz - serdecznie dziekuje!

misiekcafe - kazda agencja nieruchomosci bedzie chciala wam wcisnac ich mortgage brokera I ich prawnikow. Z tego co sie orientuje to w UK umowa przedwstepnego kupna domu jest rzadkoscia. Do momemtu podpisania I wymiany kontraktow kazda ze stron moze sie jeszcze wycofac. To sie nazywa 'gezampft' o ile sie nie myle (nie wiem czy tak to sie pisze? - zgoogluj). Ja powiem tak, do momentu kiedy nie zgodzisz sie wzisc konkretny product od mortgage brokera i do kiedy ten nie zalatwi wam 'agreement in principle' to do niczego zobligowani nie jestescie. W wiekszosci przypadkow pierwsze czy tez nawet drugie spotkanie z mortgage broker jest za darmo - watro wiec poumawiac sie z kilkoma i kazdego zapytac o to samo. Ja przy okazji od razu mowie, ze poprzedni broker zaoferowal mi taki a taki deal i dodaje: 'can you beat it'? ;) Wtedy ten drugi sie poci by byc lepszy od pierwszego. Pamietaj ze nie kazdy broker ma dostep do takich samych produktow. Np. z moich research i doswiadczenia (krotkie bo krotkie w tym temacie ale za to intensywne) to np. brokerzy z Money Sprite maja dostep do o polowe mniej produktow niz brokerzy Countrywide. Warto rozmawiac z kazdym wiec lacznie z brokerem z agencji od ktorej kupujesz, ale nie oznacza to ze jestes do czegokolwiek zobligowany. Dla brokera Ty=sprzedany product=kasa. Ahah i nie wierz w to ze oni ci mowia ze sa 'niezalezni'. Kazdy broker dzialajacy przy agencji nieruchomosci praktycznie pracuje dla nich. Ich firma brokerska jest jak oni to mowia 'umbrella company' dla agencji nieruchomosci z ktora wspolpracuja.

Czy sa faktycznie niezalezni doradcy? Niby we wtorek mamy sie z takowym spotkac - zobaczymy co powie i ile zazyczy sobie kasy. Kolezanka z pracy polecala, gdyz zadowolona z deala jest ale oni maja (Anglicy) 70%LTV wiec latwiej takich zadowolic hehe.

Co do proponowanych dealow i brania kredytu to wczoraj usiadlam przy kompie i jako humanistka otworzylam Excel i zaczelam sobie wszystko wyliczac - ze ktory to ten deal niby lepszy czy gorszy. Po porownaniu wszystkich opcji stwierdzilam, ze mimo ze na pierwszy rzut oka roznia sie to jesli prownam 5-letnie zestawienie miesiecznych rat uzwgledniajac wszystkie koszta uzyskania kredytu i obslugi brokerskiej to oferty ksztaltuja sie podobnie +/- 13-15 funtow miesiecznie roznicy, co w ciagu 5 lat daje jakas tam sumke, lecz niewielka. Bedziemy wiec szli nie na najmniejszy rate z wysokimi kosztami kredytu lecz tam gdzie na dzien dobry nie musimy za te dodatkowe koszta wybulic kasy. Faktem jest ze niektorzy wliczaja koszty mortgage do kredytu gdyz tak mozna, lecz placenie dodatkowych odsetek od tego nie za bardzo sie chyba kalkuluje.

Mam jednak pytanie - na jaka survey nieruchomosci warto sie zdecydowac? Basic mortgage valuation, Homebuyer's report czy full structural survey? Wiadomo, roznia sie cenowo, lecz co konkretnie wchodzi w kazda z tych opcji? Czy warto brac full structural survey? Jakbym chciala by zorbili mi dokladnie search calego ogrodu, co konkretnie mam pod ziemia to zrobia??

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2015-03-15 22:00:34 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Ten dom, ktory chcesz kupic, to jest do remontu? Polecam full structural survey. Przynajmniej surveyor bedzie odpowiedzialny, za to co napisze w raporcie.

Czego spodziewasz sie w ogrodzie? Prawnicy zrobia drainage and water search, wiec jakby jakies rury tam szly, to sie dowiesz. http://www.actlegal.co.uk/faq/buying-house-faqs/7/

Na tej stronie jest opis innych searches.

Gazumping - nastepuje wtedy, gdy sprzedajacy przyjmuje wyzsza oferte od innego klienta

Gazundering - gdy kupujacy negocjuje cene w dol

Kazda ze stron moze wycofac sie bezkarnie do czasu wymiany kontraktow - exchange.

Jak na humaniste to niezle Ci idzie liczenie.

Licza sie laczne koszty produktu w danym okresie. Jak patrzysz na 2 letnie produkty, to warto porownac dwa produkty z wyzsza oplata i nizsza lub jej brakiem. Moze sie okazac, ze ten bez oplat, z wyzszym oprocentowaniem jest tanszy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 416 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 415 | 416 | 417 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,