Str 376 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2014-07-31 11:50:42 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zasadniczo moglby zostawic na srodku cokolwiek. Niestety tak jest. Szkocja ma bardziej cywilizowane reguly.
Testowalas wszystkie okna wczesniej? Dziwne, ze wszystkie tak nagle by sie popsuly same. Watpliwe tez, zeby sprzedajacy specjalnie je psul.
Wiekszosc osob nie ma mozliwosci sprawdzenia takich rzeczy, do czasu otrzymania kluczy. Tak samo jest jak kupujesz mieszkanie w Polsce, nie chodzi sie sprawdzac tego wszystkiego. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
annag |
Post #2 Ocena: 0 2014-07-31 13:16:08 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2007 |
tak, testowaliśmy. Wszystkie działały.
Dla mnie też jest to dziwne, ze nagle wszystkie sa jak opadająca gilotyna.
Dlatego tak mnie to wkurza.
No nic, czekamy co powie właściciel.
Najwyżej będziemy musieli je sami naprawić.
Niesmak jednak pozostaje.
Co do sprawdzenia nieruchomości to my nie mieliśmy z tym problemu ze strony agencji. Nasza prawniczka nam doradziła, żebyśmy poszli mieszkanie jeszcze raz sprawdzić tuż przed wymiana kontraktów.
W Polsce nie sprawdzaliśmy mieszkania przed zakupem. Nawet by nam do głowy nie przyszło, że możemy zastać np demolkę, a zdarzyło się to np mojej koleżance, która oczom nie mogła uwierzyć jak zobaczyła mieszkanie w opłakanym stanie. [ Ostatnio edytowany przez: annag 31-07-2014 13:17 ]
|

|
 |
|
Nora77 |
Post #3 Ocena: 0 2014-07-31 18:55:17 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2010 Skąd: Bhm |
Czesc,mam pytanie: jakie konsekwencje ponosi sprzedajacy, ktory chce zmienic complition date po wymianie kontraktow?
|

|
 |
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2014-08-01 11:29:58 (11 lat temu) |
Kupujacy moze sie nie zgodzisz na zmiane daty, ale jesli jest to jakis obiektywny czynnik niezalezny od sprzedajacego, to warto negocjowac. Jesli kupujacy poniesiec dodatkowe koszty, to mozna te koszty egzekwowac od sprzedajacego. Prawnik wszystko wyjasni i on powinien byc adresatem tego pytania. Carpe diem.
|

|
 |
|
gregov |
Post #5 Ocena: 0 2014-08-01 13:56:28 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2009 Skąd: Cotswolds |
U nas wszystko powoli dopina się na ostatni guzik. Właśnie przyszły wyniki searches, fixtures&fittings itd. Wszystko wygląda w porządku. Jedna rzecz się tylko nie zgadza. Mianowicie, w ofercie sprzedaży jest napisane, że mała lodówka, która jest wbudowana zostaje, a na FF form jest ujęte, że właściciele ją zabierają i jeśli ją chcemy to musimy zapłacić Ł250. Pytaliśmy już o to agenta i właścicielka stwierdziła, że nie wiedziała że ta lodówka jest wliczona w cene sprzedaży. ???
I w takim razie ją zostawi. Ale nie mamy tego na papierze, tylko w mailu od agenta. Czy to wystarczy jako potwierdzenie, czy powinniśmy zażądać korekty FF form?
|

|
 |
|
|
xxxemi |
Post #6 Ocena: 0 2014-08-01 21:24:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2011 Skąd: kto wie? |
A my klucze odbieramy 15.08!Ale się cieszę,po takich udrękach wreszcie u celu,mam nadzieję,że juz nic nieoczekiwanego po drodze nie wyjdzie
|

|

|
|
queenOfChocolat |
Post #7 Ocena: 0 2014-08-04 20:34:40 (11 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
wszystkim wam gratuluje i zazdroszcze jednoczesnie ze macie to juz za soba
u nas bedzie ciezko cos znalezc, zawsze czegos z listy obowiazkowej brakuje...ale czas nas nie goni, wierze, ze ten jeden, jedyny, perfekt domek gdzies tam na nas czeka
prosze o porade - sprawdzilam credit score na experian, i wyszedl excellent, natomiast jak sprawdzilam jakie dane dla mnie maja, to jeden adres maja wpisany inny, pod ktorym na 100 % nie mieszkalam! w drugim rzedzie maja moj poprawny adres, z poprawna data, w ktorym mieszkam ponad 4 lata (czyli okresy na obu adresach sie czesciowo pokrywaja)
i pytanie - czy powinnam cos z tym robic, czy lepiej zostawic jesli nie wplywa to na moj credit score? nie chce za bardzo teraz mieszac, zeby to nie wplynelo jakos na mozliwosc wziecia pozyczki
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2014-08-04 20:38:05 (11 lat temu) |
Zglosic im, ze przypisali Ci adres, pod ktorym nigdy nie mieszkalas. To nie jest mieszanie, tylko upewnienie sie, ze maja Twoje wlasciwe dane. Carpe diem.
|

|
 |
|
ankam85 |
Post #9 Ocena: 0 2014-08-05 19:35:06 (11 lat temu) |
Z nami od: 24-06-2007 Skąd: nottingham |
witam wszystkich i gratuluję tym, którzy kupno domu mają już za sobą  ja chciałam się zapytać czy ktoś brał kredyt bezpośrednio od banku? bo wszyscy moi znajomi tutaj brali kredyt od advisora z agencji nieruchomości, jednak nas z mężem spławili dość szybko, gdy dowiedzieli się, że mąż zmienił pracę 4 miesiące temu i pracuje przez agencję, a nie na kontrakt. Zapytaliśmy się w banku, w którym oboje mamy rachunki i tam od razu widzieli, że mimo zmiany pracy mąż nie ma nawet jednego tygodnia przerwy w wypłatach, a ja mam full time kontrakt. Doslaliśmy w banku taki druk potwierdzający jaką kwotę możemy otrzymać i Pan nas poinformował, że jeśli znajdziemy jakąś ofertę to mamy sprzedającym to pokazać, a potem wrócić do banku po szczegółowe sprawdzenie i przyznanie pożyczki. Jak wygląda w takim przypadku jakieś sprawdzenie domu pod względem elektryki, gazu itd.? czy właśnie musimy wtedy mieć też dodatkowo jakiegoś prawnika do reprezentowania nas? ania m.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2014-08-05 22:04:02 (11 lat temu) |
Wszystko masz w tym watku, przejrzyj pare stron do tylu. Bylo pytanie o sprawdzanie ogrzewania, itp. Carpe diem.
|

|
 |
|