MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 356 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 355 | 356 | 357 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 356 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-06-04 22:21:15 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Idzie, czytam te papiery i pare rzeczy mnie niepokoi, moze juz przewrazliwona jestem ;).
Zastanawiam sie, czy standartem jest niemoznosc wynajecia zadnej czesci domu, przerobki domu, sprzedazy, by pokryc splaty kredytu bez wiedzy banku ?

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 04-06-2014 22:27 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2014-06-04 22:33:49 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Cytat:

2014-06-04 21:49:10, WhiteDaisy napisał(a):
Mam takie male pytanko. Ile czeka sie tak mniej wiecej na przygotowanie kontraktu przez prawnika? Wszystko jest juz zrobione, jedynie zostalo przygotowanie raportu i kontraktow przez prawnikow, a nastepnie wymiana. Moj prawnik mowil ze okolo 4-8 tygodni. Czy to mozliwe by az tyle to trwalo?

Niestety, moze tyle trwac, a moze sie przeciagnac, w zaleznosci od wspolpracy prawnikow stron i skomplikowania sprawy.

Do góry stronyOffline

baltazarbr2005

Post #3 Ocena: 0

2014-06-04 22:45:42 (11 lat temu)

baltazarbr2005

Mężczyzna

Z nami od: 07-04-2012

Odpowiadając na sugestie, że to dziwne, że exchange już zrobiony, a dom za 3 miesiace - szacowany czas oddania inwestycji koniec sierpnia, początek września, nie widzę nic dziwnego w tym, że developer chce być pewny, że obie strony dotrzymają umowy. Sprawa druga - jak się kupuje projekt, który będzie oddany w przyszłości, to normalne, że nie można oczekiwać precyzyjnej daty. Co do mortgage offer - na wszelki wypadek moja/e mortgage offer jest do końca października, właśnie na wypadek nieprzewidywanych opóźnień, więc sie nie obawiam wygaśnięcia.

Do góry stronyOffline

kardam

Post #4 Ocena: 0

2014-06-05 20:42:46 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

I zamieszanie z kredytem dopadło również mnie. Do rej pory szło wszystko pięknie, gładko, wręcz nie 'po angielsku'.
Wczoraj miały być powpisywane daty exchange (dokumenty wszystkie podpisaliśmy już wcześniej) i nagle okazało się, że w ostatnim dokumencie z banku jest pomyłka i wartość domu różni się dosłownie o £45 :-/ bank ma nam wystawić nową, poprawioną ofertę, ale generuje to tygodniowy poślizg. Nawalił tak naprawdę każdy - najpierw mortgage advisor, później prawnik który źle sprawdził dokumenty, a na końcu my, bo też tego nie wyłapaliśmy :-(
Mam pytanie: czy to oznacza, że od nowa będzie przeprowadzana cała procedura sprawdzania zdolności kredytowej? Kwota kredytu plus depozytu nie zmieniają się tylko nie dają w sumie kwoty wartości domu ;-) nie wiem jak bank wystawił ten dokument :-D

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2014-06-05 21:33:59 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Pewnie najszybciej sie dowiesz u zrodla, pewnie bedzie tylko kwestia nowego dokumentu, z wlasciwymi kwotami.
Powodzenia!

Do góry stronyOffline

kardam

Post #6 Ocena: 0

2014-06-05 21:45:37 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Pewnie i najszybciej, ale dziś informacje o tym dostaliśmy z biura dewelopera (naprawdę fajna babka nam się trafiła) o takiej godzinie, że zarówno u prawnika jak u brokera sekretarki się włączyły. Co ciekawe oni nie wpadli na pomysł, żeby nas o takiej rzeczy informować ;-)

Do góry stronyOffline

kardam

Post #7 Ocena: 0

2014-06-09 07:04:22 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

U nas cyrk na kółkach. Tak dla 'potomności' spróbuję napisać z czym mamy do czynienia :-D
Nikt nas o niczym nie poinformował, wszystko wiemy od babki z biura sprzedaży naszego dewelopera. Mianowicie prawdopodobnie Valuation ktoś ustalił na kwotę o £45 niższą niż cena domu. Miało dość do exchange of contract. Rożnicę w cenie zauważył nasz prawnik, który zgłosił to naszemu brokerowi a ten automatycznie do banku o poprawę Valuation. Przez to wychodzi, że poślizg z kuponem domu może wynieść nawet miesiąc. Deweloper nie zachwycony, bo sąsiedzi nasi się w tym tygodniu wprowadzili. Nasz broker stwierdził, że z niczym problemu nie będzie, nie trzeba się martwić, sprawa pchnięta do przodu. Na pytanie dlaczego nas o niczym nie informował stwierdził, że po co skoro to nie ma na nic wpływu (a nasza przeprowadzka, plany dewelopera?).
Dla mnie to paranoja, przecież to nie tysiące funtów, żeby wszystko na nowo robić :-/
czy ma to aż tak duże znaczenie, że umowa sprzedaży nieruchomości opiewa na jakąś kwotę, a w dokumentach od banku zabezpieczeniem jest dom o wartości trochę niższej niż kwota sprzedaży?

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 09-06-2014 07:13 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2014-06-09 08:01:12 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Kwota musi sie zgadzac i nie przeskoczysz tego. Ale nie latwiej bylo doplacic samemu te roznice lub poprosic dewelopera o zmiane dokumentow?

Broker nie popisal sie. Placicie za niego czy przyszedl gratis z nieruchomoscia?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kardam

Post #9 Ocena: 0

2014-06-09 11:58:09 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Właśnie jakby broker odezwał się do nas o takim problemie to przecież sami byśmy zapłacili tą kwotę. Byłoby najszybciej i w następnym tygodniu odbieralibyśmy klucze.
Podobno jakby deweloper zmienił kwotę transakcji to nowe dokumenty zaczęły by znowu krążyć między prawnikami a nami, a my kontrakty mamy już podpisane, czekają tylko na wpisanie daty. Plus trzeba by zmienić kwotę pożyczki od H2B, gdzie na decyzję też musielibyśmy swoje czekać. Było by to dłużej niż prosić bank o zmianę kwoty na Valuation.
A brokera wzieliśmy od dewelopera, bo deweloper zachwalał, że ma z nim dobry kontakt i rzeczywiście tak jest. Szybciej nas babka z punktu sprzedaży o wszystkim informuje niż broker bądź prawnik.
Moja koleżanka namawia mnie na pisanie reklamacji na brokera z prośbą pokrycia kosztów wynajmu przez kolejny miesiąc. Ale szczerze nie widzę sensu. Mam tylko nadzieje, że agencja nie znalazła jeszcze nowych lokatorów, bo jedni państwo już byli oglądać mieszkanie, ale byli zniesmaczeni tym, że agent nie poinformował mnie o wizycie i nie mogli obejrzeć ani jednej sypialni :-D w jednej spał mój mąż po nocnej zmianie, a w drugiej miała drzemkę córcia, a ja w salonie miałam rozwalone pranie do sortowania :-D istny sajgon w domu :-D Sam sobie był winny, jakby uprzedził, to bym nawet pięknie wypucowała okna ;-)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2014-06-09 12:04:38 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Lepiej porozmawiaj z agentem, zebyscie nagle nie musieli sie pakowac na hura i przechowywac u znajomych.

Po zakonczeniu transakcji mozesz napisac reklamacje. Tyle, ze odpowiedzialni byli wszyscy: Ty, broker, prawnicy. Nikt nie zauwazyl bledu do ostatniej chwili.

Moi prawnicy tez dali ciala, a ja nawet nie moglam tego sprawdzic, bo to byly dokumenty, ktore oni wypelniali i wyslali do HMRC. Po paru miesiacach HMRC napisalo, ze wisze im £5K, bo prawnicy zadeklarowali zla kwote transakcji w dokumentach stamp duty.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 356 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 355 | 356 | 357 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,