Witam wszytkich
Na poczatku chcialem podkreslic ze to co robicie tu na tym forum jest nie do przeceniena! Naprawde genialna sprawa ze mozna znalezc rodakow pomagajacych sobie w UK na przekor opiniom w wielu magazynach i tygodnikack. Wielkie plus dla osoby o nicku Richmond - genialna praca!
Mam pare pytan zwiazanych z kupnem naszych 4 katow. Dodam ze nie bylem jeszcze w banku pytac sie o mortgage, ogladalismy jedynie ceny domow w okolicy ktora nas interesuje!
Mieskzamy w Londynie, jestesmy po slubie oboje pracujemy w edukacji, zarobki na osobe okolo 27k rocznie, w sumie 54k na rok.
Mimo iz mieskzamy w Londynie interesuje nas dom poza Londynem, bardzo podobalo nam sie
Exeter
i tam tez chcielibysmy sie przeniesc. Powodow jest mnostwo nie chcialbym sie teraz o nich zaglebiac. Domy ktorych bedziemy szukali kosztuja okolo 150 tysiecy funtow przy czym dodam ze mamy okolo 55 tysiecy wkladu wlasnego.
1. Chcialibysmy sie dowiedziec ile by nam wyniosla rata kredytu ORIENTACYJNIE na 10, 15 lub 20 lat. Nie chcemy brac kredytu na wiecej niz 20 lat. Jesli ktos umialby nam to wyliczyc byloby super.
2. Ile procent zarobkow lacznych za dwie osoby idealnie wychodzi zeby placic mortgage? Powiedzmy zarobki 3000 funtow ile placic mortgage zeby nie splacac ani za duzo ani za malo.. kolokwialnie mowiac zeby starczalo.
3. Chcialibysmy kupic mieszkanie w Exeter caly czas mieszkajac w Londynie zeby bank wzal pod uwage nasze zarobki a nie zarobki jak bedziemy sie przenosic tam i tylko jedno z nas dwojga bedzie mialo prace. Pozniej mielibysmy zamiar mieszkanie ktore kupujemy na kredyt - podnajmowac innym ludziom zeby oni nam czesciowo badz calosciowo splacali mortgage. Mam nadzieje ze ma to sens

Cos w desen kupienia domu na prowincji i splacania go przy pomocy innych ludzi. --> mam pytanie jaka jest oplata dla agencji (orientacyjna) gdyby agencja znalazla kogos do podnajmowania naszego mieszkania? Czy jest to oplata miesieczna czy jednorazowa?
4. Ile trwa procedura kupowania mieszkania - mamy 6 tygodni wolnego w wakacje. Czy to wystarczy? Jesli nie jak by to moglo logistycznie wygladac po tym czasie? Czy musialbym jezdzic do Exeter wiele razy PO TYM CZASIE zeby zalatwiac jakies sprawy, papiery itp.
5. Jakie dokumeny potrzebne sa do zlozenia bankowi gdybysmy brali mortgage -> wiem ze pewnie gdzie to bylo na forum ale moze ktos by mi chociaz podal do linka gdzie te informacje sie znajduja?
Na razie to tyle. Bede czekal na jakiekolwiek odpowiedzi!
Z gory dziekuje!