MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 265 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 264 | 265 | 266 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 265 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2013-04-28 21:20:49 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-04-28 13:07:20, adam66 napisał(a):
Mam pytanie, czy ktos z Was dokonywal nadplaty za swoj dom?.Wiem, ze mozna nadplacic 10% wartosci domu rocznie (bez dodatkowych oplat karnych za wczesniejsza splate). Jest to dobre rozwiazanie gdyz zmnieszamy okres kredytowania i przy remortgage mamy mniejsza naleznosc glowna do splaty i odsetki.

Masz oczywiscie na mysli nadplate kredytu, a nie domu? ;-)

W umowie masz napisane warunki nadplat. Te 10% moze byc mozliwe do nadplaty w ciagu calego roku albo tylko raz w roku okreslonym okresie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

pawlak2505

Post #2 Ocena: 0

2013-04-29 21:30:28 (12 lat temu)

pawlak2505

Mężczyzna

Z nami od: 08-04-2013

Witam,

1) Co to jest dokladnie ten mortgage fee? za co to sie placi, czy w tym jest juz np. valuation fee? Czy oprocz tego mortgage fee za cos jeszcze musimy placic pozyczkodawcy?

2) Mam troche dylemat, gdyz nie wiem co wybrac fixed rate czy offset. Czy ktos wie, czy po wybranym okresie fixed rate jesli mam jakies oszczednosci moge je wplacic, zeby zmniejszyc kredyt przed remortgage?

Dziekuje

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2013-04-29 22:11:14 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

1. Oplata za produkt, kasa dla banku i tyle. Za valuation zaplacisz oddzielnie chyba, ze dany produkt ma promocje i oferuje darmowa wycene.

2. Offset ma te zalete, ze w razie potrzeby mozesz skorzystac z oszczednosci, sa dla Ciebie caly czas dostepne. A dzieki temu, ze siedza na koncie offset, to placisz mniejsze odsetki od kredytu. Dobry produkt jak masz oszczednosci i chcesz je zachowac z roznych powodow.

W tej chwili produkty offset maja prawie takie samo oprocentowanie jak zwykle fixed, wiec jest to dosc oplacalne. Yorkshire Building Society ma dosc dobra oferte, ale wymagaja masy papierow.

Jesli skonczy Ci sie okres fixed i nie bedzie ERC, to bedziesz mogl bez problemu nadplacic istniejacy kredyt i zrobic potem remortgage na kolejny produkt.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

pawlak2505

Post #4 Ocena: 0

2013-04-29 22:15:36 (12 lat temu)

pawlak2505

Mężczyzna

co to jest to ERC?

Do góry stronyOffline

Leo1

Post #5 Ocena: 0

2013-04-29 22:30:02 (12 lat temu)

Leo1

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2006

Cytat:

2013-04-29 21:30:28, pawlak2505 napisał(a):
Witam,

1) Co to jest dokladnie ten mortgage fee? za co to sie placi, czy w tym jest juz np. valuation fee? Czy oprocz tego mortgage fee za cos jeszcze musimy placic pozyczkodawcy?

Mortgage fee rowniez znane jako product fee , booking fee, arrangement fee jest to oplata ktora pozyczkodawca dodaje do konkretnej oferty kredytu. Valuation fee to osobna oplata nie zawarta w mortgage fee. Wszystko zalezy od twojej konkretnej sytuacji moze dojsc jeszcze Higher Lending Charge jezeli masz np. tylko 5% depozytu.

Cytat:

2) Mam troche dylemat, gdyz nie wiem co wybrac fixed rate czy offset. Czy ktos wie, czy po wybranym okresie fixed rate jesli mam jakies oszczednosci moge je wplacic, zeby zmniejszyc kredyt przed remortgage?

Ta sama sytuacja musisz przeczytac warunki dla konkretnej oferty np. ja mam fixed rate mortgage i moge nadplacic do 500 funtow miesiecznie. Jezeli nadplace wiecej zostane obciazony oplata Early Repayment Charge i jest to obliczane jako pewien procent (z reguly 2 - 5 %) od pozostalego kredytu.
Natomiast po skonczeniu fixed rate jak przejdziesz na variable rate to raczej (wymaga potwierdzenia w umowie kredytu) bedziesz mogl wplacic wieksza jednorazowa kwote by zmniejszyc zaciagniety kredyt.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

zealot

Post #6 Ocena: 0

2013-04-29 22:33:41 (12 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2013-04-29 22:15:36, pawlak2505 napisał(a):
co to jest to ERC?

Early repayment charge - czyli opłata za wcześniejszą spłatę

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

pawlak2505

Post #7 Ocena: 0

2013-04-30 07:33:41 (12 lat temu)

pawlak2505

Mężczyzna

Ta sama sytuacja musisz przeczytac warunki dla konkretnej oferty np. ja mam fixed rate mortgage i moge nadplacic do 500 funtow miesiecznie. Jezeli nadplace wiecej zostane obciazony oplata Early Repayment Charge i jest to obliczane jako pewien procent (z reguly 2 - 5 %) od pozostalego kredytu.
Natomiast po skonczeniu fixed rate jak przejdziesz na variable rate to raczej (wymaga potwierdzenia w umowie kredytu) bedziesz mogl wplacic wieksza jednorazowa kwote by zmniejszyc zaciagniety kredyt.

Czyli po okresie fixed rate, musze przejsc na variable rate, zeby moc wplacic ewentualne oszczednosci i zmniejszyc zaciagniety kredyt, czyli nie bede mogl juz miec tego fixed? hmm a moge wplacic oszczednosci i wziac remortgage fixed? Po tych latach fixed chyba juz nie ma ERC? Czy moze tez byc?

Dzieki

Do góry stronyOffline

olamakowska

Post #8 Ocena: 0

2013-04-30 08:03:44 (12 lat temu)

olamakowska

Kobieta

Z nami od: 05-05-2009

Witam.
Kilka dni temu zlozylismy oferte na dom. Oferta zostala zaakceptowana. Nastepnego dnia telefon z agencji ze wlasciciele nie sprzedaja juz domu, bo klocili sie cala noc, ze sie rozwodza i jedno z nich zostaje w tym domu z dziecmi. Jest to naprawde bardzo dziwne bo raptem w ciagu jednej nocy podjeli taka decyzje. Nastepnego dnia sprawdzam rightmove i dom ten jest do sprzedazy, dzwonie do agencji i pytam o co chodzi, a oni mowia ze zajmie to pare dni zanim dom zniknie z systemu. Dziwne, bo jak oferta zostala zaakceptowana to dom zniknal z listy w ciagu jednego dnia.
Co o tym myslicie? Mam przeczucie, ze nas oszukuja z tym rozwodem i po prostu chca ten dom sprzedac komus innemu, ale nie wiem dlaczego nas oszukuja? Mysla ze nie sprawdzimy na rightmove czy dom jest na liscie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2013-04-30 08:27:26 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Poczekaj i dowiesz sie.

Dlaczego wlasciciel mialby Cie oszukiwac, jaki mialby miec w tym cel? Agentowi zalezy na sprzedazy, bo bedzie mial prowizje, wiec tez nie ma powodu by odstraszac klientow.

Odrzucili Twoja oferte, wiec temat jest w sumie zamkniety. Moga sprzedac komu chca lub zmienic zdanie i nie sprzedac w ogole.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

olamakowska

Post #10 Ocena: 0

2013-04-30 08:31:16 (12 lat temu)

olamakowska

Kobieta

Z nami od: 05-05-2009

No wlasnie tego nie rozumiem.
Najpierw mi mowia o rozwodzie a potem mowia mi ze moze wlasciciele mieli jakis problem z ewentualna przeprowadzka, tak jakby sami nie wiedzieli o co chodzi.*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Strona 265 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 264 | 265 | 266 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,