Co do agentow, sluchac ich, ale czytac dokladnie warunki umow, bo agent to moze powiedziec Ci wszystko coc chcesz uslyszec, ale liczy sie umowa.
Str 247 z 655 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2013-01-23 14:08:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Duzo ludzi tak robi i mozna powiedziec, ze jest to pewnego rodzaju standard. Bedziesz mogla na spokojnie znalezc cos nowego.
Co do agentow, sluchac ich, ale czytac dokladnie warunki umow, bo agent to moze powiedziec Ci wszystko coc chcesz uslyszec, ale liczy sie umowa. Carpe diem.
|
Unwinka | Post #2 Ocena: 0 2013-01-23 19:46:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2007 Skąd: Unwinkowo |
Dzieki Richmond.
|
regentstreet | Post #3 Ocena: 0 2013-01-24 21:39:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2013 Skąd: londyn |
witam,
Planujemy z mężem zakup domu w uk intersuje nas program rządowy first time buyer ale mamy już mieszkanie w pl. Teraz zaczyna się problem ponieważ nie wiemy czy zaliczamy się do tego programu. Sprawdzałam na stronie reveniue i nie ma zdania mówiącego że dotyczy to całego świata lub UE.Wiem że moglibyśmy ten fakt zachować w tajemnicy ale boje się co może się wydarzyć jak kiedys ta sprawa wyjdzie na jawa co w tedy??Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji?? może znajdzie się ktoś kto postara się to wytłumaczyć. |
jotkadakotka | Post #4 Ocena: 0 2013-01-25 07:03:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2013-01-24 21:39:19, regentstreet napisał(a): witam, Planujemy z mężem zakup domu w uk intersuje nas program rządowy first time buyer ale mamy już mieszkanie w pl. Teraz zaczyna się problem ponieważ nie wiemy czy zaliczamy się do tego programu. Sprawdzałam na stronie reveniue i nie ma zdania mówiącego że dotyczy to całego świata lub UE.Wiem że moglibyśmy ten fakt zachować w tajemnicy ale boje się co może się wydarzyć jak kiedys ta sprawa wyjdzie na jawa co w tedy??Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji?? może znajdzie się ktoś kto postara się to wytłumaczyć. Ja kupowałam mieszkanie w takim programie. Pytałam sie swojego brokera (który zajmował się większością mieszkań od tego dewelopera sprzedawanych w tym programie), czy to, że jestem współwłaścicielką mieszkania ma jakieś znaczenie i odpowiedź była NIE. Ale najlepiej sie skontaktować z agencją, która zajmuje się przyznawanie tych pożyczek, to będziesz mieć najbardziej rzetelną informacje. POWODZENIA ![]() [ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 25-01-2013 07:26 ] |
alice40 | Post #5 Ocena: 0 2013-01-25 07:15:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2010 Skąd: UK |
My mielismy dom w Polsce.Sprzedalismy go i kupilismy tutaj.First time buyer jestes wtedy,gdy kupujesz swoj pierwszy dom w zyciu.
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2013-01-25 08:18:35 (13 lat temu) |
Pojecie FTB ma bardzo rozne definicje, w zaleznosci od insytytucji.
Jak byla ulga stamp duty oferowana przez HMRC, to nie mozna bylo miec zadnej innej nieruchomosci na swiecie i faktycznie kupowac pierwsza w zyciu nieruchomosc (chociaz to jest nie do sprawdzenia). Dla banku, FTB to moze byc osoba, ktora akurat w tej chwili nie posiada innej nieruchomosci. A dla HA i roznych programow kupna nieruchomosci przy wsparciu rzadowych srodkow, definicja moze byc jeszcze inna. Jedna HA bedzie miala wymaganie, zeby nie posiadac nieruchomosci w zadnym innym kraju, innej HA nie bedzie to w ogole obchodzic. Dlatego trzeba pytac sie bezposrednio w HA. Carpe diem.
|
Post #7 Ocena: 0 2013-01-25 14:29:24 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
dzamulina | Post #8 Ocena: 0 2013-01-25 21:10:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2009 Skąd: Sheffield |
Witam wszystkich. Mam pytanie.Kupujemy nowy dom 90/10. Dzisiaj dostaliśmy papiery od adwokatów i kontrakt pomiędzy nami a deweloperem. Jest trochę tego do poczytania. Nie dostaliśmy natomiast żadnych papierów z banku odnośnie naszego kredytu ponieważ podobno czekają jeszcze na referencje z pracy męża. Czy powinam czekać na te papiery z banku przed podpisaniem kontraktu z deweloperem i odesłaniem ich do adwokatów? Ile mniej więcej mogę przetrzymać te papiery? Jeszcze jedno w tych papierach (kontrakt i papiery od adwokatów )jest suma całkowita zakupu domu bez upustu który wynegocjowaliśmy. Dzwoniłam do mojego brokera i ta powiedziała że przy wymianie kontraktu będzie ta właściwa umówiona kwota a teraz musiała być wpisana całkowita cena zakupu tego domu. Dziwne dla mnie dlaczego od razu nie została uwzględniona. Czy nie powinnam czasem odesłać tych papierów bez podpisu z zastrzeżeniem że ustaliliśmy inną ceną a ta jest nie prawidłowa? Pozdrawaim
|
samot80 | Post #9 Ocena: 0 2013-01-26 21:34:20 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2013 Skąd: Londyn |
Wiem ze temat jest walkowany w kolko, ale prawde mowiac nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.
Pracuje w UK i place tutaj podatki co jest oczywiste. Z tego co rozumuje z powyzszych wypowiedzi, kupujac w Polsce mieszkanie i go wynajmujac osiagam przychod z ktorego w Polsce musze sie rozliczyc. Jezeli osiagam przychod przypuszczam ze jest to rownoznaczne z tym jak bym prowadzil jakakolwie dzialalnosc gospodarcza. Teraz moje pytanie. Czy rzeczywiscie jest tak ze granice ktore dziela te kraje rowniez rozdzielaja nasze obowiazki podatkowe? Czy nie jest tak ze osiagajac w Polsce dodatkowy przychod musimy sie z niego tutaj rozliczyc, a co gorsze w druga strone, rozliczyc sie w Polsce z dochodow osiaganych w UK, lub wybrac jeden z tych krajow do rozliczenia...? Dodam tylko ze wypelniajac roczne rozliczenie podatkowe mozna natrafic na punkt w ktorym trzeba zadeklarowac wszystkie dodatkowe dochody osiagniete w UK i poza nim, np z akcji, obligacji nieruchomosci itp... Pozdrawiam, |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2013-01-26 21:37:10 (13 lat temu) |
Mozesz rozliczyc sie tylko z wynajmu w Polsce. Mozesz rozliczyc sie ryczaltem lub na zasadach ogolnych. Nie za bardzo rozumiem zlozonosc Twojego problemu i ten caly dlugi wywod.
Carpe diem.
|