Str 245 z 655 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2013-01-15 11:34:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Bedzie potrzebna wycena i czemu chcesz ograniczyc sie tylko do HSBC? Idea remortage polega na tym by wybrac najlepszy produkt dostepny na rynku, nie koniecznie w tym samym banku, w ktorym masz obecny kredyt.
Carpe diem.
|
Post #2 Ocena: 0 2013-01-15 11:46:01 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kokusia | Post #3 Ocena: 0 2013-01-15 11:46:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2010 Skąd: blackpool |
No właśnie Richmond zastanawiamy się nad jeszcze jednym bankiem, mianowicie Nationwide, ale chcielibyśmy uniknąć jak największej ilości biegania i "paierkowej roboty", więc pomyśleliśmy że w HSBC będzie sprawniej i szybciej
![]() Jestem w 9 miesiącu ciąży i w nowym banku mogą niechętnym okiem patrzeć na potencjalnych nowych klientów, którym przychody spadną o połowę :/ |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-01-15 11:54:00 (13 lat temu) |
Zadzwon do Nationwide na infolinie kredytowa i zapytaj sie czy bedzie problem w zwiazku ze zblizajacym sie macierzynskim. Zreszta to wszystko zalezy czy i o ile spadna Twoje dochody i jak to sie ma do zdolnosci kredytowej. W Twoim banku moze byc ten sam problem. Tez mozesz z nimi porozmawiac bez zadnych zobowiazan.
Cytat: 2013-01-15 11:46:01, meerkat_ek napisał(a): Ponowie pytanie skoro Richmond jest online ![]() Czy sa jeszcze jakies plusy bycia First Time Buyer? Glownie oferta kredytowa, poza tym zadnych. Moze byc latwiej dostac kredyt z mniejszym depozytem, ale maly depozyt = wysoki procent. Carpe diem.
|
neonka81 | Post #5 Ocena: 0 2013-01-15 13:02:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2008 |
Ja robilam remorgage w HSBC.Pierwszy kredyt wzielam w tym samym banku. Przy remorgage w tym czasie mieli najlepsze oprocentowanie i warunki. Kolejna wycene robia 'przez telefon'. Zazwyczaj jest bardzo zanizona. W naszym przypadku nie zalapalismy sie na 70% wartosci domu , wiec musielismy wplacic troche kasy, albo zaplacic za normalna wycene i pewnie bysmsy sie zalapali, ale bez sensu bylo wyrzucac kase, lepiej bylo ja wpalcic przy obnizyc wartosc kredytu.
|
|
|
kokusia | Post #6 Ocena: 0 2013-01-15 13:52:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2010 Skąd: blackpool |
Cytat: 2013-01-15 13:02:59, neonka81 napisał(a): Ja robilam remorgage w HSBC.Pierwszy kredyt wzielam w tym samym banku. Przy remorgage w tym czasie mieli najlepsze oprocentowanie i warunki. Kolejna wycene robia 'przez telefon'. Zazwyczaj jest bardzo zanizona. W naszym przypadku nie zalapalismy sie na 70% wartosci domu , wiec musielismy wplacic troche kasy, albo zaplacic za normalna wycene i pewnie bysmsy sie zalapali, ale bez sensu bylo wyrzucac kase, lepiej bylo ja wpalcic przy obnizyc wartosc kredytu. dzięki neonka... właśnie tego się boję, że za bardzo zaniżą wartość domu :/ Wiem, że ceny nieruchomości idą strasznie w dół, ale nie chcę, ąby wartość raty zależała od jakiegoś człowieka, który oszacuje wartość domu według swojego widzimisię z kolei w innym banku może być taka sytuacja, że ktoś będzie zbyt nadgorliwy i będzie się czepiał, po to żeby "znaleźć" tak źle i tak niedobrze, bo wprowadziliśmy zmiany na lepsze ale tylko na piętrze, a dół czeka na remont po rekredytowaniu :/ a jak wydlądała ta wycena przez telefon?? bo w sumie można im wszystko powiedzieć ;D my się chcemy załapać na 60% ale przy założeniu, że wartość domu spadnie od ostatniej wyceny tylko/aż o 7000 [ Ostatnio edytowany przez: kokusia 15-01-2013 13:55 ] |
jotkadakotka | Post #7 Ocena: 0 2013-01-15 13:53:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2013-01-15 11:25:01, kokusia napisał(a): Witam, zastanawiamy się nad remortgag'em, jakoże fix skończył nam się z końcem grudnia. Kredyt mamy w HSBC. Fix był na dwa lata.Nie przysłano nam nowej oferty, tylko pismo z nowymi warunkami dla flexible rate, która nie bardzo nam odpowiada. Ponadto chcemy sie uchronić przed ewentualnymi podwyżkami rat. Chcemy zburzyć kilka ścian i ogólnie mówiąc zmienić kilka rzeczy już po wzięciu nowego fixa. Czy ktoś przechodził remortgage w HSBC?? Czy będzie potrzebna nowa wycena? Jakie są opłaty na które musimy się przygotowac? Czy będzie potrzebny solicitor, czy wszystko odbywa się "wewnętrznie"? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie Ja robilam remorgage niedawno w RBS (w tym samym co mialam mortgage). Nie potrzeba bylo nowej wyceny - uznali ta ktora byla robiona przedtem. Wszystko zajelo chyba 10 min - ale ja wiedzialam od poczatku ktory produkt chce. Oczywiscie mialam wybor, moglam zaplacic za kolejna wycene, albo bank sprawdzil by srednie zmiany w cenach domow w moim regionie i wedlug tego podnioslby albo obnizylby wartosc mojego mieszkanie. W moim przypadku, nawet jesli wartosc poszlaby do gory to nie wiele by mi dalo (nie skoczylabym na nizsze oprocentowanie), a jesli minimalnie by poszlo w dol, to napewno bym weszla w wyzszy prog procentowy. Dlaczego ten sam bank? Ich oferta nie byla moze najlepsza, ale byla prawie najlepsza, a zachod ze zmiana banku nie byl warty tego co bysmy zaoszczedzili. [ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 15-01-2013 13:54 ] |
davidek84 | Post #8 Ocena: 0 2013-01-17 15:34:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-11-2010 Skąd: Wigan |
mam prosbe moze ktos mi podac sprawdzonego brokera gdzies na terenie Wigan albo okolic.
|
crostic | Post #9 Ocena: 0 2013-01-20 23:06:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-01-2013 Skąd: Boston |
Witam. W polowie grudnia zdecydowalem o kupnie domu ktory kilka tygodni wczesniej mial juz kupca ale (nie)stety bank nie udzielil kredytu.Mortgage Advisor znalazl oferte Nationwide i machina ruszyla.Agencja polecila radce prawnego, wycena domu byla jeszcze przed swietami, wszystko poszlo gladko a papiery od sprzedajacego z mapkami i dotyczace samego domu oraz jego stanu przychodzily co kilka dni i po datach mozna bylo sie domyslic ze byly juz przygotowane dla poprzedniego kupujacego.Teraz otrzymalem list od MA ze bank chce zobaczyc moje P60, payslipy oraz bank statement z 6 miesiecy.I tu pojawia sie moje pytanie poniewaz MA mial juz ode mnie kopie tych dokumentow - na jakim etapie jest bank w udzieleniu mi kredytu poniewaz w tej chwili wynajmuje dom z agencji a okres wypowiedzenia jest 2 miesiace. Czy to jest dopiero poczatek i lepiej poczekac kolejny miesiac zeby - w razie czego - nie zostac bezdomnym czy z koncem miesiaca mozna juz odwiedzic agencje. Pozdrawiam.
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2013-01-21 06:48:22 (13 lat temu) |
Jesli korzystasz z uslug Mortgage Adv. to zapytaj sie jego, zeby dowiedzial sie dla Ciebie wszystkiego. Niech dzwoni do banku i pyta sie dlaczego chca ogladac te dokumenty jeszcze raz, kiedy bedzie mortgage offer itp.
Carpe diem.
|