MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 226 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 225 | 226 | 227 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 226 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MrMaverick1971

Post #1 Ocena: 0

2012-10-02 13:40:29 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-09-30 13:27:04, zealot napisał(a):
Cytat:

2012-09-30 10:06:12, kiti82 napisał(a):
[...]
no i posiadając nieruchomość nie możecie występować o żadne benefity, a jak się nóżka powinie niby zawsze można sprzedać - ale spróbujcie szybko sprzedać niespłacony dom - chyba, że za pół ceny"

Kolejna nieprawda. Posiadając dom można występować o wszelkie benefity. Jedynym którego się nie dostanie to Housing benefit, który jest dodatkiem tylko dla osób wynajmujących, będących w trudnej sytuacji. Working tax credit, child tax credit, itp jak najbardziej możesz dostać.

Od choroby, utraty pracy i kalectwa można się ubezpieczyć. Nawet powiem że drogo to nie wychodzi.

Nie bój się kupna domu. To naprawdę dobra inwestycja na przyszłość *THUMBS UP*

Zgadza sie, to jest dobra inwestycja na przyszlosc, ale wiekszosc naszych rodakow przebywajacych na wyspach, nie jest zdecydowana na pozostanie tutaj i dlatego nie sa zainteresowani zakupem domu.

Mysle, ze na stu Polakow/Polek w UK, decyduje sie tylko jeden na zakup nieruchomosci. Reszta zyje jedna noga w Polsce, a druga w UK.
Ja tez juz mam to za soba ...od 2007 mam swoj dom w UK ktory splacam.

Zachecam wszystkich do tego.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

april28

Post #2 Ocena: 0

2012-10-02 13:58:50 (13 lat temu)

april28

Kobieta

Z nami od: 10-07-2011

Cytat:

2012-10-02 13:40:29, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:

2012-09-30 13:27:04, zealot napisał(a):
Cytat:

2012-09-30 10:06:12, kiti82 napisał(a):
[...]
no i posiadając nieruchomość nie możecie występować o żadne benefity, a jak się nóżka powinie niby zawsze można sprzedać - ale spróbujcie szybko sprzedać niespłacony dom - chyba, że za pół ceny"

Kolejna nieprawda. Posiadając dom można występować o wszelkie benefity. Jedynym którego się nie dostanie to Housing benefit, który jest dodatkiem tylko dla osób wynajmujących, będących w trudnej sytuacji. Working tax credit, child tax credit, itp jak najbardziej możesz dostać.

Od choroby, utraty pracy i kalectwa można się ubezpieczyć. Nawet powiem że drogo to nie wychodzi.

Nie bój się kupna domu. To naprawdę dobra inwestycja na przyszłość *THUMBS UP*

Zgadza sie, to jest dobra inwestycja na przyszlosc, ale wiekszosc naszych rodakow przebywajacych na wyspach, nie jest zdecydowana na pozostanie tutaj i dlatego nie sa zainteresowani zakupem domu.

Mysle, ze na stu Polakow/Polek w UK, decyduje sie tylko jeden na zakup nieruchomosci. Reszta zyje jedna noga w Polsce, a druga w UK.
Ja tez juz mam to za soba ...od 2007 mam swoj dom w UK ktory splacam.

Zachecam wszystkich do tego.

hej , ja mysle podbnie,tzn zostajemy tu na stale . moj syn urodzil sie tutaj, mowi pieknie po angielsku (po polsku tez ;) i nie chcialabym go zabierac z miejsca, gdzie ma wieksze mozliwosci rozwoju.
poza tym ja uwielbiam UK,pomimo,ze (jak kazdy kraj ) ma wady ....przyjachalam tu jako mloda dziewczyna i nie zaluje.

Do góry stronyOffline

marszus

Post #3 Ocena: 0

2012-10-02 15:28:22 (13 lat temu)

marszus

Kobieta

Z nami od: 16-06-2008

Witam,
Bardzo prosze o poradę! może ktoś z Was jest w podobnej sytuacji albo juz ma jakies doświadczenie w tej kwestii.

Wraz z partnerem chcemy kupic nowy dom i skorzystać z rządowego programu FirstBuy scheme (czyli pożyczka od rządu do 20% wartości nieruchomości na 5 lat bez odsetek)
Spełniamy wszystkie wymagane kryteria. Nie jestem jedynie pewna czy mozna nas nazwac "first time buyers"
W 2008 roku kupilismy razem działkę budowlaną w Polsce. Poza tym nigdy nie posiadalismy żadnego domu ani mieszkania.
Otrzymałam dużo sprzecznych informacji dotyczących definicji first time buyers. HomeBuy Agency nr1 twierdzi, ze mozna mieć działkę ale należy ją sprzedać przed kupnem domu w Anglii. HomeBuy Agency nr 2 twierdzi, że jesli na działce mozna wybudować dom to nas to dyskwalifikuje i juz nie jestesmy first time buyers. Z kolei na stronie Directgov przeczytałam że:
"A ‘first-time buyer’ is defined differently by different schemes. HM Revenue & Customs defines you as a first-time buyer if you haven’t bought, alone or with others:
-an interest in residential property in the UK (except property with less than 21 years left on the lease)
-an equivalent interest anywhere in the world "

Sprawdziłam na stronie HMRC definicję "residential property"

Residential property can be in the UK or elsewhere and is
-a building or structure that is used or suitable for use as a dwelling.
-any related land that is wholly or partly the garden for the building or structure,
-any related land that is wholly or partly grounds for the residential property and which is used or intended for use for a purpose connected with the enjoyment of the building,
-any building or structure on any such related land,
-in limited situations a hotel, which includes an inn, or similar accommodation, will be counted as taxable property though this will only be where it provides accommodation rights such as timeshare. See RPSM07109080,
-a beach hut
-any building specified in Regulations as residential property.

Certain buildings that would otherwise be within the definition of residential property are not to be treated as residential. A building used for any of the following purposes is not residential property
-a home or other institution providing residential accommodation for children. This means a dedicated children's home not simply any home that children can live in, for example, a family's house,
-a hall of residence for students. This does not include normal houses or flats let to, for example, university students. RPSM07109085 gives more information on halls of residence for students,
-a home or other institution providing residential accommodation with personal care for persons in need of personal care by reason of old age, disability, past or present dependence on alcohol or drugs or past or present mental disorder,
-a hospital or hospice,
-a prison or similar establishment,
-any building specified in Regulations as not to be treated as residential property.

If a building is not currently in use then you need to look back at the last time it was used. If it was last used for one of the non-residential purposes set out above then it is not treated as residential property. If the building has never been used and is more suitable for one of the uses specified above than for any other purpose it is not treated as residential property regardless of their suitability for use as a dwelling.

Tu też nie ma wprost informacji czy działka (land) bez domu (zabudowań) sama w sobie jest "residental property"

Chcielibyśmy starać sie o EQUITY LOAN i nie wiem czy formalnie możemy. Nie chciałabym byc też w sytuacji, gdzie podpiszemy papiery, że jesteśmy first time buyers, uda nam się dostać kredyt, kupić dom a potem po paru miesiącach HMRC dopatrzy sie w polskim US ze placimy podatek od posiadania nieruchomosci i oskarży nas o defraudacje. Nie wiem jakie wtedy byłyby konsekwencje...
Generalnie potrzebuje zapewnienia czy można miec działke budowlaną i LEGALNIE podawac sie za FIRST TIME BUYER.
Czy ktos ma jakies cenne informacje na ten temat?
Prosze o pomoc

Do góry stronyOffline

dami1981

Post #4 Ocena: 0

2012-10-02 18:54:26 (13 lat temu)

dami1981

Kobieta

Z nami od: 24-04-2012

Davidek84 u nas jest to tak:
- zlozylismy oferte (koniec sierpnia)-> akceptacja,
- spotkanie w banku (pocztatek wrzesnia) -> wystapienie o mortgage offer,
- 'inspekcja' nieruchomosci przez bank,
- wszystkie 'searches' z prawnikami,
- po 4 tyg od spotkania w banku wydanie mortgage offer,
- podpisanie wszystkich papierow z prawnikami - nawet z data in blanco odnosnie exchange na kontrakcie. Teraz czekam wlasnie na forme odnosnie depozytu od pranikow - wowczas dokonam przelewu. W sumie jest to jeden z ostatnich krokow w procesie.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

davidek84

Post #5 Ocena: 0

2012-10-02 19:12:55 (13 lat temu)

davidek84

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2010

dami1981 dziekuje za informacje :)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2012-10-02 22:25:02 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2012-10-02 15:28:22, marszus napisał(a):
Witam,
Bardzo prosze o poradę! może ktoś z Was jest w podobnej sytuacji albo juz ma jakies doświadczenie w tej kwestii.

Wraz z partnerem chcemy kupic nowy dom i skorzystać z rządowego programu FirstBuy scheme (czyli pożyczka od rządu do 20% wartości nieruchomości na 5 lat bez odsetek)
Spełniamy wszystkie wymagane kryteria. Nie jestem jedynie pewna czy mozna nas nazwac "first time buyers"
W 2008 roku kupilismy razem działkę budowlaną w Polsce. Poza tym nigdy nie posiadalismy żadnego domu ani mieszkania.

Jak sama napisalas, kazda instytucja ma inna definicje, ale HMRC nie ma tutaj nic do tego. Pozyczke dostajesz od HA lub kto Wam to funduje.

Definicja HMRC dotyczyla zwolnienia ze stamp duty, ktore juz nie skonczylo sie juz.

Wez pod uwage, ze kawalek ziemi w Polsce lub innym kraju, to moze byc kawalek lasu bez prawa zabudowy. Ja bym sie tym nie przejmowala, tylko skladala wniosek. A juz na pewno zadne HMRC czy HA, nie dopatrzy sie, ze gdzies w Polsce jest ziemia na Twoje nazwisko i placisz podatek gruntowy. Jak pisalam wyzej, to moze byc ziemia bez prawa do zabudowy.

Wiekszosc bankow za FTB uwaza osobe, ktora nie posiada nieruchomosci w UK.

Cytat:

2012-10-02 13:29:41, davidek84 napisał(a):
mam pytanie kiedy(w jakim momencie) trzeba wplacic swoj wklad finansowy do kredytu?

Depozyt wplaca sie na konto prawnikow, przed exchange.

Cytat:

2012-10-02 11:04:55, april28 napisał(a):
a to nasza valuation

nie wiemy co o tym myslec. azbest mnie przeraza ,a podobno jest w 70 proc domow budowanych do 1990r (tak wyczytalam)no i jeszcze nie widzialam pelnego raportu,mozliwe ,ze jest w domku na zewnatrz (takim drewnianym na narzedzia) ...a te sciany to sama nie wiem . z drugiej strony nie oferowali by nam mortgage przy naszym niskim depozycie,jakby bylo jakies wielkie zafrozenie ,chyba ,ze sie myle? obecny wlasciciel mieszka tam od 1998 i nic mu na glowe nie spada (i tak by sie nie przyznal pewnie he he )
-nastepne to ,ze jest to shared ownership i wyjdzie nas mniej niz wynajmowanie prywatnie.

co myslicie?

A jest tam garaz? Jesli jest, to obstawiam, ze asbest moze byc w garazu.

Cytat:

2012-10-01 10:21:04, dami1981 napisał(a):
Wczoraj przestudiowalam wszelka papierologie zwiazana z mieszkaniem - przedluzanie leasow, dokumenty z lat 60tych jeszcze z prawie ze pieczeciami woskowymi i znalazlam to:
The new rent: The annual rent of a PEPPERCORN (if demanded) ... i potem Modification to existing lease: (a) In clausule 3(f) replace "TWO GUINEAS" with "a reasonable fee not less than Twenty- Five Pounds plus VAT Thereon" - co ten pieprz i te "two guineas" znacza ...? (dokument z 2003)

Nie interesuje Cie Guineas, interesuje Cie, ze roczna fee ma byc nie mniejsza niz 25 funtow + vat. Prawnicy powinni dowiedziec sie ile w tej chwili wynosi ground rent.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

april28

Post #7 Ocena: 0

2012-10-02 22:52:00 (13 lat temu)

april28

Kobieta

Z nami od: 10-07-2011

Jest taki budynek na zewnatrz , taka niby komorka . Jesli tam bylby azbest to pol biedy.

Do góry stronyOffline

morisroe

Post #8 Ocena: 0

2012-10-04 07:55:30 (13 lat temu)

morisroe

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2010

"Wiekszosc bankow za FTB uwaza osobe, ktora nie posiada nieruchomosci w UK."

Richmond FTB to pozyczka rzadowa ktora takze udziela bank? Bedac wlascicielem mieszkania w Polsce ktore dostalo sie w spadku podlega sie pod program FTB?

[ Ostatnio edytowany przez: morisroe 04-10-2012 08:02 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2012-10-04 08:02:49 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pozyczki Equity loan udziela HA lub podobna instytucja, nie bank.

Podalam definicje FTB wedlug bankow, bo jak widac kazdy ma inna.

To czy ktos dostanie EL, posiadajac jakas nieruchomosc w PL, to kwestia zasad danej HA.

W poscie powyzej w zakreconym zdaniu o stamp duty powinno byc, ze promocja na stamp duty dla FTB skonczyla sie. Niestety nie moge poprawic tego postu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-10-05 13:45:12 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 226 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 225 | 226 | 227 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,