MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 216 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 215 | 216 | 217 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 216 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cahir123

Post #1 Ocena: 0

2012-08-22 10:49:40 (13 lat temu)

cahir123

Mężczyzna

Z nami od: 15-02-2011

Prosba o rade:

Konczy mi dwuletni tracker i stoje przed koniecznascia/mozliwoscia remortgage.Najwiekszym problemem jest fakt ze moj obecny pozytkodawca(YBS) przysylajac nam nowa oferte strasznie zanizyl nam wartosc nieruchomosci.Mieszkanie kupione 2lata temu wycenione bylo na 94,000,obecna wartosc wyceniaja na troche ponad 90,000 a przy wycenie kieruja sie tylko srednimi spadkami cen mieszkan w moim miescie przez ostatnie lata(we base this value on movements in Nationwide and Halifax house price indices since your last valuation with us)
Zastanawia mnie czy to standardowa procedura,bo moim zdaniem wartosc jest sporo zanizona,biorac pod uwage ceny identycznych mieszkan w tej okolicy ktore nie spadly a wrecz wzrosly przez ostatnie 2 lata i faktu remontu mieszkania jaki przeprowadzilismy oraz np istalacji nowego boilera itp.
Zastanawia mnie czy to celowe tak zanizac wartosc mieszkania i czy da sie cos z tym zrobic?
Kolejna kwestia to czy jak zdecyduje sie na remortgage w innym banku(HSBC) jak tam bedzie wygladac kwestia wyceny?(przysla kogos czy tez zrobia to na podstawie srednich cen mieszkan w moim miescie?)
I ostatnie pytanie na koniec-jesli remortggage ma oferte 'fee free' to mimo wszystko dochadza do tego jeszcze jakies koszta tak?jka np Conveyancing solicitorowi itp?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-08-22 13:13:07 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kosira

Post #3 Ocena: 0

2012-08-23 12:56:34 (13 lat temu)

kosira

Mężczyzna

Z nami od: 13-08-2012

Witam wszystkich! W związku z tym, że za kilka dni jadę przyjrzeć się nieruchomościom, mam pytanie odnośnie rozmowy z pracownikiem agencji.Jakie pytania mam mu zadawać odnośnie stanu domu oraz na co powinienem zwracać uwagę.Z góry dziękuję za sugestie.Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-08-23 13:08:00 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie chce mi sie powtarzac, wiec:

http://inwestowanieuk.blogspot.co.uk/2010/11/kupno-nieruchomosci-w-uk-cz2-szukanie.html

Masz tam sporo informacji.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-08-23 19:36:26 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

siwa66

Post #6 Ocena: 0

2012-08-31 09:48:50 (13 lat temu)

siwa66

Kobieta

Z nami od: 31-08-2012

witaj. Jestem wlasne w trakcie kupna domu i twoje wskazowki bardzo mi sie przydadza. Fajnie jest gdy ktos moze pomoc w niektorych sprawach zwlaszcza ,ze jestesmy w uk i mamy prolem czesciowo z jezykiem angielskim.Jak bede miala jakis pytania czy moge do ciebie pisac? pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-08-31 10:16:14 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-08-23 19:36:26, Bubinka napisał(a):
Witam :) ja ponownie z pytaniami. Znalezlismy dom, wycena odbyla sie kilka dni temu, no i pytanie brzmi: kto ma Valuation Report? Nasz broker jest obecnie na urlopie (jemu dobrze, gorzej dla nas ;)ale wiadomo- odpoczynek nalezy sie kazdemu), dostalismy formularz od prawnikow do wypelnienia i podpisania, no i prosza o dolaczenie Valuation Report... Tylko skad ja to wezme :-] 1. z banku udzielajacego kredytu 2. z agencji nieruchomosci sprzedajacej dom 3. od wlascicieli domu :-o ? Czy moge uzyskac gdziekolwiek kopie, czy tez musze czekac az broker wroci i ''zalatwi'' nam ten dokument?

I co dostalas valuation? Powinnas dostac poczta od firmy, ktora robila wycene.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-08-31 11:03:07 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Eddmund

Post #9 Ocena: 0

2012-08-31 11:56:08 (13 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Cytat:

2012-08-22 10:49:40, cahir123 napisał(a):
Prosba o rade:

Konczy mi dwuletni tracker i stoje przed koniecznascia/mozliwoscia remortgage.Najwiekszym problemem jest fakt ze moj obecny pozytkodawca(YBS) przysylajac nam nowa oferte strasznie zanizyl nam wartosc nieruchomosci.Mieszkanie kupione 2lata temu wycenione bylo na 94,000,obecna wartosc wyceniaja na troche ponad 90,000 a przy wycenie kieruja sie tylko srednimi spadkami cen mieszkan w moim miescie przez ostatnie lata(we base this value on movements in Nationwide and Halifax house price indices since your last valuation with us)
Zastanawia mnie czy to standardowa procedura,bo moim zdaniem wartosc jest sporo zanizona,biorac pod uwage ceny identycznych mieszkan w tej okolicy ktore nie spadly a wrecz wzrosly przez ostatnie 2 lata i faktu remontu mieszkania jaki przeprowadzilismy oraz np istalacji nowego boilera itp.
Zastanawia mnie czy to celowe tak zanizac wartosc mieszkania i czy da sie cos z tym zrobic?
Kolejna kwestia to czy jak zdecyduje sie na remortgage w innym banku(HSBC) jak tam bedzie wygladac kwestia wyceny?(przysla kogos czy tez zrobia to na podstawie srednich cen mieszkan w moim miescie?)
I ostatnie pytanie na koniec-jesli remortggage ma oferte 'fee free' to mimo wszystko dochadza do tego jeszcze jakies koszta tak?jka np Conveyancing solicitorowi itp?

Gdy mówisz o wzrastających cenach w twojej okolicy, to rozumiem że mówisz o cenach sprzedaży, a nie cenach z ogłoszenia. Z reguły sprzedający dają w ogłoszeniach zupełnie nierealistyczne ceny, często za namową agentów nieruchomości. Banku nie interesuje za ile ktoś chce sprzedać dom, ale jakie były ostatnio wartości zawartych transakcji na nieruchomości takie jak twoja. Ceny transakcji w twojej okolicy możesz sprawdzić tutaj: http://www.nethouseprices.com

Większość banków będzie miała bardzo podobne wyceny (bazują na tych samych danych z rejestru), więc wątpie żeby zmiana banku podniosła wartość twojego mieszkania.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2012-08-31 13:05:53 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-08-31 11:03:07, Bubinka napisał(a):
No wlasnie nie dostalam :-? Wczoraj otrzymalismy poczta ''formal mortgage offer'' (Nationwide), a tam nic o wycenie, pytam sie brokera (wrocil juz z urlopu) co z ta wycena, gdyz rownoczesnie dostalismy ''ponaglenie'' od prawnikow o odeslanie dokumentow, a on mi mowi, ze: ''ZAZWYCZAJ wycene dolaczaja do mortgage offer, ale skoro nie dolaczyli to on sprobuje zalatwic i przeslac mi mailem''. No i co w takiej sytuacji? Napisalam pismo do prawnikow, ze nie otrzymalismy wyceny i ze zostalismy poinformowani, iz oni rowniez otrzymaja nasza ''formal mortgage offer''. Wyrazilam nadzieje, iz taki dokument wystarczy do dalszych dzialan, a jesli nie to juz nie wiem? Jesli do poniedzialku broker nie dosle mi wyceny to planuje wyslac podpisane dokumenty + pismo.

Ja dostalam wycene dolaczona do Mortgage Offer, z Nationwide (bezposrednio, bez brokera).

A robilas tylko valuation czy bralas tez Homebuyer's Report?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 216 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 215 | 216 | 217 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,