MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 211 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 210 | 211 | 212 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 211 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Mikos_24

Post #1 Ocena: 0

2012-08-10 11:47:59 (13 lat temu)

Mikos_24

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2012

Wiec nie ma chain-u na ten dom. Właściciel go wynajmował i teraz sprzedaje. Ktoś tam teraz mieszka w tym domu i z tego co wiem to oni maja krotki okres wypowiedzenia. Zdaje sobie sprawę ze wszystko się może stać do wymiany kontraktów ale na pewno nie będę czekał tak długo z wypowiedzeniem umowy.
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie ale interesuje mnie jak Wy byście postąpili albo czy mieliście podobny problem i jaka decyzje podjęliście.
A cha, dodam jeszcze ze sprzedajacy przed zaakceptowaniem mojej oferty upewniał się czy jestem poważnie zainteresowany i czy się łatwo nie wycofam wiec myślę ze on sam nie zrobi mi takiego numery, choć nigdy nic nie wiadomo.

[ Ostatnio edytowany przez: Mikos_24 10-08-2012 11:50 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-08-10 13:30:31 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja bym zebrala wszystkie dostepne informacje i potem podjela decyzje. Poczekalabym na searches, zeby wiedziec, ze na pewno chce kupic te nieruchomosc, bo tak naprawde nie masz jeszcze wszystkich niezbednych informacji potwierdzajacych status nieruchomosci.

Dowiedz sie co to znaczy krotki okres wypowiedzenia i czy lokatorzy na pewno wyprowadza sie, bo dopoki oni nie znikna, to nie bedzie exchange.

Mozesz nawet sprobowac ustalic wstepna date exchange z wlascicielem i dowiedziec sie czy do tego czasu lokatorzy wyprowadza sie na pewno i nie bedzie problemow. 2 miesiace to sporo czasu na zakonczenie transakcji bez chain.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Mikos_24

Post #3 Ocena: 0

2012-08-10 15:47:03 (13 lat temu)

Mikos_24

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2012

Dzięki za pomoc. Uzgonilismy wstępna datę na 20 Października czyli 2 miesiące i 10 dni. Powinno wystarczyć prawnikom na załatwienie spraw jeśli tylko się nic nie skomplikuje.
Z tego co wiem to właściciel postanowił "wysiedlić" obecnych lokatorów przed 20-tym Października tak na wszelki wypadek, także póki co wszystko zgodnie z planem.
Jak coś wyjdzie nie tak w searches to i tak się jeszcze mogę wycofać a wtedy będę się martwił gdzie mieszkać

Do góry stronyOffline

Gosiak_uk

Post #4 Ocena: 0

2012-08-11 18:31:00 (13 lat temu)

Gosiak_uk

Kobieta

Z nami od: 04-08-2012

Był poruszany już temat stamp duty tax. Być może prawo zmieniło się, gdyż widzę tu pewną nieścisłość. Na podstawie znalezionych przeze mnie informacji liczy się nie to czy jest się first time buyer czy nie, ale ile kosztuje dana nieruchomość, tak więc zgodnie z poniższymi linkami jeśli koszt nieruchomości jest do 125000 tys. funtów nie płacimy stamp diuty tax w przypadku Residential land or property:

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/TaxOnPropertyAndRentalIncome/DG_4015918

http://www.hmrc.gov.uk/sdlt/intro/rates-thresholds.htm#1

Ponadto można uzyskać zniżkę:

SDLT Disadvantaged Areas Relief
If you buy property in an area designated by the government as 'disadvantaged' you may qualify for Disadvantaged Areas Relief. In this case the threshold for SDLT is £150,000.

Zero-carbon homes
There is a relief from SDLT for zero-carbon homes. All qualifying houses under £500,000 are exempt and houses bought for £500,000 or above will have their SDLT bill reduced by £15,000.

Ponadto mam pytanie, czy jest taki kredyt, kiedy bank z góry ustala mi całą kwotę z odsetkami do spłacenia i kredyt ten mogę spłacać ratami miesięcznymi lub w przypadku dużego zastrzyku gotówki spłacić go z dnia na dzień i nie ponieść żadnych kar za to ?

Edit:

Znalazłam odpowiedz odnośnie stamp duty tax na 109 stronie wątku :-)

Cytat:

2010-09-20 10:20:09, Richmond napisał(a):
Tak, bo jak sam napisales w swoim poscie, stamp duty placi sie powyzej 125K. Nie czytasz tego co piszesz? ;-)

Cytat:

2010-09-19 10:58:49, Bogdan_z_Manchesteru napisał(a):
- stamp duty jesli powyzej 125k

Zwolnienie ze stamp duty dla FTB dotyczy cen nieruchomosci z progu 125K-250K.

Czy można ubezpieczyć się od opłat za remont kościoła ? To szokujące dla mnie, że w 21 wieku obowiązuje takie prawo.

[ Ostatnio edytowany przez: Gosiak_uk 11-08-2012 21:36 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2012-08-12 21:04:35 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-08-11 18:31:00, Gosiak_uk napisał(a):
Był poruszany już temat stamp duty tax. Być może prawo zmieniło się, gdyż widzę tu pewną nieścisłość. Na podstawie znalezionych przeze mnie informacji liczy się nie to czy jest się first time buyer czy nie, ale ile kosztuje dana nieruchomość, tak więc zgodnie z poniższymi linkami jeśli koszt nieruchomości jest do 125000 tys. funtów nie płacimy stamp diuty tax w przypadku Residential land or property

W czasie trwania watku byly dwie "promocje" na stamp duty: brak ponizej 175K i potem zwolnienie na FTB. Obie skonczyly sie. Stad sprzeczne informacje.

Cytat:

Ponadto mam pytanie, czy jest taki kredyt, kiedy bank z góry ustala mi całą kwotę z odsetkami do spłacenia i kredyt ten mogę spłacać ratami miesięcznymi lub w przypadku dużego zastrzyku gotówki spłacić go z dnia na dzień i nie ponieść żadnych kar za to ?

Odsetki nalicza sie na dany dzien od kwoty zadluzenia, szczesliwie zaden bank nie dolicza z gory odsetek za 25 czy 30 lat ;-)

Wiekszosc bankow dopuszcza nadplate do 10% kapitalu rocznie bez kar. Niektore dopuszczaja nadplaty w okreslonej kwocie, np Nationwide do 500 funtow miesiecznie. Sa tez produkty bez ERC czyli oplat za wczesniejsza splate. No i w przypadku zwyklych kredytow, po okresie trwania produktu nie ma ERC. Jest to wszystko napisane w opisie kredytu.

Jak najbardziej mozna kupic indemnity insurance od Chancel repair liability.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kosira

Post #6 Ocena: 0

2012-08-13 12:49:22 (13 lat temu)

kosira

Mężczyzna

Z nami od: 13-08-2012

Witam!Mam pytanie odnośnie początkowej fazy kupna domu. Mianowicie chodzi mi o brokerów. Czy jesli juz znalazłem dom, dogadałem sie co do ceny z włascicielami to czy moge "iść z tą ofertą" bezposrednio do banku, z którym wczesniej ustaliłem, że otrzymam od nich kredyt tzw Mortgage promise. Czy też muszę mortgage ustalać z brokerem. Z góry dziękuję za odpowiedz.

[ Ostatnio edytowany przez: kosira 13-08-2012 12:50 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-08-13 12:57:05 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jak masz juz AIP (agreement in principle) z banku lub wiesz jaki konkretny produkt chcesz, to mozesz isc prosto do banku. A sprawdziles czy jest to najlepszy dostepny dla Ciebie kredyt?

Broker jest tylko posrednikiem, ktory ma na celu znalezc najlepszy produkt i/lub pomoc przy bardziej skomplikowanych produktach/sytuacjach. Nie ma obowiazku korzystac z jego uslug. Domyslam sie, ze agencja nieruchomosci pewnie Cie o to meczyla?

Z ciekawostek napisze, ze przy dwoch kredytach bylam przekonywana do spotkania z brokerem i zaden z nich nie znalazl mi lepszej oferty, niz ja juz znalazlam. No, ale agenci nieruchomosci upieraja sie, zeby spotkac sie z ich brokerem, bo ten nam zaoszczedzi pieniadze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

garincza

Post #8 Ocena: 0

2012-08-15 16:03:08 (13 lat temu)

garincza

Mężczyzna

Z nami od: 15-08-2012

witam czy mamy jaka szanse aby walczyc zkupnem domu z repossession bo juz nie daje rady.dom tanszy o 10 tys w dobrej dzielnicy,mamy papier z banku ze kredyt dostaniemy-papier ten wymagala agencja sprzedajaca,ktos zlorzyl oferte ktora ukazala sie na stronie agencji a w gazecie ukaze sie jutro,dalismy wieksza oferte i tu zaczely sie schody,agencja rzada potwierdzenia ze mamy depozyt,pieniadze mamy w polsce w banku dajemy wydruk,agencja rzada po angielsku tlumaczymy na stronie banku na angielski,agencja nieakceptuje tego,zglaszamy do agencji ze przetlumaczymy to u tlumacza przysieglego,agencja twierdzi ze to nic nieda mowiac ze pieniadze musza byc w banku na angielskim koncie,czy mam jakies prawa czy moge sie gdzies zglosic po pomoc, czy lepiej bedzie jak przetransferuje kase tutaj i wtedy bede walczyl dalej pomocy.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2012-08-15 16:11:07 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2012-08-15 16:03:08, garincza napisał(a):
witam czy mamy jaka szanse aby walczyc zkupnem domu z repossession bo juz nie daje rady.dom tanszy o 10 tys w dobrej dzielnicy,mamy papier z banku ze kredyt dostaniemy-papier ten wymagala agencja sprzedajaca,ktos zlorzyl oferte ktora ukazala sie na stronie agencji a w gazecie ukaze sie jutro,dalismy wieksza oferte i tu zaczely sie schody,agencja rzada potwierdzenia ze mamy depozyt,pieniadze mamy w polsce w banku dajemy wydruk,agencja rzada po angielsku tlumaczymy na stronie banku na angielski,agencja nieakceptuje tego,zglaszamy do agencji ze przetlumaczymy to u tlumacza przysieglego,agencja twierdzi ze to nic nieda mowiac ze pieniadze musza byc w banku na angielskim koncie,czy mam jakies prawa czy moge sie gdzies zglosic po pomoc, czy lepiej bedzie jak przetransferuje kase tutaj i wtedy bede walczyl dalej pomocy.

Nie ma prawa nakazujacego, zeby pieniadze byly w UK lub nie. Agencja po prostu chce byc pewna, ze masz pieniadze na zakup. ALe szczerze mowiac, to w ogole nie jest ich sprawa. Dowod depozytu jest raczej warunkiem wymaganym przez bank i prawnikow.

Moze faworyzuja drugiego klienta utrudniajac Ci zlozenie oferty? Ich obowiazkiem jest przyjecie oferty, bo bank ktory sprzedaje nieruchomosc jest z kolei zobowiazany uzyskac jak najwyzsza cene.

Masz dwie opcje, zmusic ich do przyjecia i przekazania Twojej oferty sprzedajacemu, bo taki maja obowiazek albo dla swietego spokoju zrobic przelew srodkow na konto angielskie. Byc moze sprzedajacy dal warunek, ze oferty sa przyjmowane tylko od osob, ktore maja potwierdzenie kredytu i depozytu. Nie zmusisz sprzedajacego, zeby sprzedal nieruchomosc akurat Tobie.

Wiekszosc bankow i prawnikow nie robi problemu jesli pieniadze na depozyt sa zagranica.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

garincza

Post #10 Ocena: 0

2012-08-15 18:08:50 (13 lat temu)

garincza

Mężczyzna

Z nami od: 15-08-2012

dzieki richmond jestes numer 1

Do góry stronyOffline

Strona 211 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 210 | 211 | 212 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,