MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 210 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 209 | 210 | 211 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 210 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Oliwka190

Post #1 Ocena: 0

2012-07-26 15:07:53 (13 lat temu)

Oliwka190

Kobieta

Z nami od: 21-07-2012

Czyli biore np. Fix na 3 lata. Po tych 3 latach chce zrobic remorgage. ERC 3% of outstanding loan for scheme period. To, ze fix jest na 3 lata przy remorgagu nie ma znaczenia, bo ERC jest na caly okres kredytu. I bedzie trzeba zaplacic te 3% gdy przejde do innego banku.
Dzieki Richmond za szybką odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-07-26 15:19:05 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

To jakis kiepski produkt, jesli ma ERC na caly czas trwania kredytu. Jesli go nie wzielas, to przemysl to jeszcze i poszukaj czegos innego.

Co to za produkt, z jakiego banku?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Oliwka190

Post #3 Ocena: 0

2012-07-26 15:51:47 (13 lat temu)

Oliwka190

Kobieta

Z nami od: 21-07-2012

Nic nie wzielam, orientuje sie tylko o co chodzi w tych kredytach. Na stronie supermarket do kazdego kredytu sa podane detale i fix i wiekszosc trackerow przy ERC ma procenty. I tak przed wzieciem kredytu poradze sie brokera, a pytam informacyjnie. Ok dzieki juz nie mecze:)

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-07-30 16:43:41 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2012-07-30 20:18:46 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Drogo, zielono, samoloty lataja nad glowa. Jak w kazdej dzielnicy masz lepsze i gorsze ulice. Wystarczy, ze pokrecisz sie po okolicy, zeby zorientowac sie gdzie sa ulice z duzymi domami, gdzie jest wiecej blokow wielomieszkaniowych itp. Barnes jest dosc rozlegle.

Czesc przy Hammersmith i Chiswick (po drugiej stronie od nich), to duzo domow, zielono, raczej drogo. Miedzy linia kolejowa Barnes - Barnes Bridge, a Mortlake masz gestsza zabudowe.

Ustaw sobie alerty mailowe w Rightmove i Findaproperty. Jak bedziesz przegladac te maile na biezaco, to zorientujesz sie gdzie co ile kosztuje. Ceny na Rightmove za 2 bedroom od 285K. Mortlake i East Sheen beda tansze, a tez nie jest tam zle.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Gosiak_uk

Post #6 Ocena: 0

2012-08-04 10:51:47 (13 lat temu)

Gosiak_uk

Kobieta

Z nami od: 04-08-2012

Witajcie :-) Jak się cieszę, że znalazłam w internecie ten wątek, zawierający mnóstwo cennych informacji dla kupujących swój dom na Wyspach. Ja także jestem przed zakupem domu. Zaczęłam od zgłębiania informacji na ten temat. Nie zdążyłam przeczytać całego wątku gdyż jest bardzo obszerny. Podczas czytania na temat jak to wszystko funkcjonuje w UK pojawiły się u mnie wątpliwości i pytania, proszę więc was o pomoc i podzielenie się wiedzą oraz ewentualne uwagi i korekty odnośnie informacji przedstawianych przeze mnie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

1) Na początku myślałam o zakupie mieszkania, jednak z tego co dowiedziałam się – mieszkania w UK sprzedawane są nie jako freehold, ale głównie jako lasehold i gdyby oznaczało to jedynie opłatę miesięczną za dbanie o blok - tak jak jest w Polsce, to nie jest najgorszą wadą laseholdów. Najgorszą wadą laseholdów jest to, że sprzedawana jest tobie licencja, na której jesteś właścicielem nie na czas nieokreślony, ale jak to podają zródła (nie wiem na ile wiarygodne) przeważnie na 125 lat, czasem może być to np. 999 lat. Nie wyobrażam sobie kupna mieszkania i bycie jego właścicielem przez 125 lat. Oczywiście najprawdopodobniej w tym czasie najzwyczajniej umarłabym, ale co jeśli medycyna odkryje cudowny środek na przedłużenie życia lub będę chciała mieć dzieci i zostawić to mieszkanie dla nich, wnuków, prawnuków ? Licencje lasehold można przedłużać, ale za to się płaci, czy ktoś zna tą kwotę ? Licencję lasehold należy przedłużać tak, aby nie zostało zbyt dużo lat do jej wygaśnięcia – np. 70 lat przed końcem. Ponadto banki bardzo niechętnie udzielają kredytów na mieszkania, bo z uwagi na to co napisałam takie mieszkanie nie ma dla banku wartości. Były także wzmianki, że laseholdy mogą nawet mieć ograniczenia odnośnie odsprzedaży czy wynajmu :-o

Powyższe fakty zniechęciły mnie do zakupu mieszkania, zaczęłam więc myśleć o zakupie domu, ofert na zasadzie freehold jest tu dużo.

2) Tu pojawił się problem – domy są droższe, więc będę zmuszona pożyczyć więcej pieniędzy od banku. Chcę kupić dwupokojowy dom za 60000 funtów. Można kupić za ta kwotę całkiem ładny dom w szeregowcu. Mój wkład własny będzie wynosił 40 tys. funtów, 20 chcę pożyczyć od banku. Wielu z Was może powiedzieć aby poczekać i kupić za gotówkę, ale dla mnie to wiele lat pracy, gdyż obecnie zarabiam minimalną. Poza tym i tak muszę płacić za rent, tak więc to jakbym płaciła odsetki dla banku, a tak mieszkałabym sobie w cudownym moim domu :-). Marzę o tym aby mieć swój dom, pięknie go urządzić.

Ostatnio zaczęłam wątpić nawet, że przyznają mi kredyt po tym co przeczytałam (nie ubiegałam się o kredyt ani nie rozmawiałam z bankiem na ten temat), gdyż jestem pracownikiem agencji (ale mam umowę na stałe). Moje roczne dochody z tytułu pracy to około 12000 tys. funtów, otrzymuję do tego working tax credit w wysokości 200 funtów miesięcznie (o ile to interesuje bank ?).

Wyliczyłam, że kredyt spłacę spokojnie w ciągu 10 lat, a nawet wcześniej, jeśli będę robić nadpłaty. Interesuje mnie właśnie taki kredyt, gdzie będę mogła robić spore nadpłaty bez kar.

3) Co obejmuje ubezpieczenie nieruchomości, wymagane przez bank ? Czy oznacza to, że firma ubezpieczeniowa będzie spłacać za mnie kredyt jeśli umrę, czy zachoruję i nie będę zdolna do pracy, czy też jest to element polisy na życie ? Czy polisa na zdrowie, życie gwarantuje, że np. w przypadku choroby, nie pozwalającej na zarobkowanie firma ubezpieczeniowa będzie wypłacała mi co miesiąc pieniądze, które umożliwią mi spłatę kredytu mimo choroby ? Czy można ubezpieczyc się od utraty pracy tak aby firma ubezpieczeniowa spłacała kredyt do czasu znalezienia nowej pracy ? Poza tym przecież chyba w przypadku trwałej niezdolności do pracy otrzymuję się rętę od rządu. Więc czy w ten sposób nie możnabyłoby spłacać kredytu z tej renty ?

[ Ostatnio edytowany przez: Gosiak_uk 04-08-2012 11:24 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-08-05 17:54:13 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

1. Leashold ma swoje wady, tak samo jak mieszkanie w bloku. Ale sa i zalety. Zalezy kto czego oczekuje. Szuka sie mieszkania, ktore ma dlugi leasehold. Oczywiscie mozna go przedluzyc, koszt zalezy od wartosci i roznych innych czynnikow. Musialabys o tym poczytac. Ludzie to robia i zyja z tym, nie jest to koniec swiata.

Wlasnie przegladam dokumenty leasehold i moge Ci podac przykladowa cene przedluzenia. Lease nadany w 1962r na 99 lat czyli do 2061r. W 2007r przedluzony na 144 lata do 2151r, wartosc nieruchomosci w 2007r okolo 250tys funtow, koszt przedluzenia 15tys funtow. Mozna zalozyc, ze przez nastepne 80-100 lat nie bedzie potrzeby przedluzac tego leasehold.

2. 12 x4 lub 12 x5 daloby Ci zdolnos cna 48K lub na 60K. Jak masz umowe na stale, to moze i nie bedzie problemow z kredytem. Musisz przy okazji porozmawiac w swoim banku lub z jakims brokerem. Prawie w kazdej agencji nieruchomosci maja brokera, wiec mozna sie z nim bez problemu umowic i rozeznac rynek.

3. Przy takim LTV, ktore rozwazasz czyli okolo 33% bedziesz miala duzy wybor kredytow. Ale niektore produkty maja ograniczenia w stylu min. 20 lub 50 tysiecy funtow. Mysle, ze bez problemu znajdziesz jakiegos trackera, ktory bedzie pozwalal na nadplaty.

Produkty Nationwide pozwalaja nadplacac do 500 funtow miesiecznie bez zadnej kary.

3. Jednym tchem wymienilas kilka ubezpieczen na raz. Bank wymaga tylko ubezpieczenia nieruchomosci - murow - building insurance. Tak, ze w razie spalenia, zawalenia lub innej katastrofy ubezpieczyciel pokryje koszty odbudowy nieruchomosci.

Wspominasz rowniez o ubezpieczeniach income protection itp. Zalezy na jakim poziomie zyjesz i jakie masz wydatki. Jesli chcesz wziac kredyt na jedyne 20K, to renta panstwowa powinna CI wystarczyc, ale musisz sobie zdawac sprawe, ze to sa grosze. Mozesz wykupic ubezpieczenie income protection wlasnie na wypadek niezdolnosci do pracy. Zajrzyj do watku pod tytulem ubezpieczenia na zycie. Zaczal go rowniez Andy. Tam bylo bardzo duzo informacji o wszelakich ubezpieczeniach na zycia, ochrony dochodow itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

doradcaprawny

Post #8 Ocena: 0

2012-08-08 14:07:36 (13 lat temu)

doradcaprawny

Mężczyzna

Z nami od: 21-01-2009

Ubezpieczenie domu powinno być index linked, bez excessu większego niż £1000 oraz pokrywać następujące ryzyka:

damage to underground services
aircraft
collision
earthquake
escape of water or oil
explosion
falling trees branches aerials
fire
flood
heave
landslip
lightning
malicious damage
prof fees, demolition, clearance
public liability to anyone else
riot
storm
subsidence
theft or attempted theft

Do góry stronyOffline

Mikos_24

Post #9 Ocena: 0

2012-08-10 10:58:01 (13 lat temu)

Mikos_24

Mężczyzna

Z nami od: 02-07-2012

Chciałbym się Was doradzić kiedy mam poinformować mojego obecnego Landlorda ze chciałbym opuścić mieszkanie. Obowiązuje mnie dwu-miesięczny okres wypowiedzenia umowy najmu obecnego domu.
Jeśli chodzi o dom który chcemy kupić to:
- nasza oferta kupna została zaakceptowana
- jesteśmy już po survey i valuation czyli bank już nie ma żadnych zastrzeżeń co do kupna domu. (Oferta z banku już dawno otrzymana, podpisana i wyslana)
- wydaje mi się ze już teraz to wszystko w rekach adwokatów.
Rozmawiałem z moim adwokatem i jeszcze nie robił searches bo czeka na jakieś dokumenty od seller solicitor. Gdzies za okolo tydzien powinien mieć wszystko i wysłać papiery.
Wydaje mi się ze trochę za wcześnie żeby jeszcze wypowiedzieć umowę najmu obecnego mieszkania ale z drugiej strony dwa miesiące chyba wystarczy żeby wszystko zamknąć. Oczywiście najlepiej by było żeby wypowiedzieć umowę przy contract exchange ale to by przedłożyło cały proces do trzech miesięcy a może i więcej. Nie sadze by seller się na to zgodził noi my tez nie mamy tyle czasu.
Myślicie ze dużym ryzykiem jest wypowiedzenie umowy teraz?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2012-08-10 11:16:54 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Ryzyk fizyk, nikt nie da Ci odpowiedzi na to pytanie. A co jak sprzedajacy sie wycofa, jest taka mozliwosc? W jakiej sytuacji jest sprzedajacy? Czy jest chain czy nie? CZy druga strona ma jakis planowany exchange date albo chociaz deadline?

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 210 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 209 | 210 | 211 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,