Str 205 z 655 |
|
---|---|
kociefraszki | Post #1 Ocena: 0 2012-07-02 21:39:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Grapka, to jak taki remont to luzik! Wiesz - nam tu proponowali dom do remontu, ale on byl bardzo do remontu - okna wypadaly ze scian, "porcelana lazienkowa" nie istniala, podlogi pognite. W sumie tylko sciany trzymaly sie w kupie i dach (nie jestem pewna czy szczelny)byl na miejscu.
Mam nadzieje ze juz niedlugo - czekamy na kontrakt. |
Post #2 Ocena: 0 2012-07-02 21:49:30 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
wallywally | Post #3 Ocena: 0 2012-07-02 22:31:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-07-2007 Skąd: Chester |
brzmi sensownie, wiec pewnie jest taka opcja...o tym, ze ktos moze przebic twoja oferte w trakcie dopinania tranzakcji tez sie osobiscie nie spotkalem...jak pisalem wczesniej agencje automatycznie zbywaja zainteresowanych przy samej prubie umowienia sie na ogladniecie domu ktory jest juz "under offer". Ale czytalem gdzies tutaj, ze ludzie mieli takie sytuacje...
[ Ostatnio edytowany przez: wallywally 02-07-2012 22:35 ] |
bianemka | Post #4 Ocena: 0 2012-07-09 13:24:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2012 Skąd: Manchester |
Mam pytanie odnosnie planow budynku - skad je mozna wziac?? Council dal nam jedynie property plan - obrysowany swiecowa kredka kontur parceli na mapce. Gdy poprosilam o floorplans, powiedzieli ze nie maja takiego. Gdzie mozna w takim razie zdobyc taki plan? Szczegolnie ze dom jest wlasnie z councila.
|
Mikos_24 | Post #5 Ocena: 0 2012-07-09 13:49:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-07-2012 Skąd: Woking |
No, to oferta moja została zaakceptowana. Teraz trzeba wszystkie procedury uruchomić. Zna ktoś może dobrego prawnika z Woking i okolic? Tak ze wstępnych rozeznań, koszt samego prawnika to około 800£. Mam nadzieje że znajde coś taniej.
Teraz pytanko. Mam ochotę nie robić Survey. Wiem, że to trochę ryzyko . Czy któryś(aś) z Was zdecydował(a) się na nie robienie Survey już wcześniej? [ Ostatnio edytowany przez: Mikos_24 09-07-2012 13:50 ] |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2012-07-09 14:58:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-07-09 13:24:40, bianemka napisał(a): Mam pytanie odnosnie planow budynku - skad je mozna wziac?? Council dal nam jedynie property plan - obrysowany swiecowa kredka kontur parceli na mapce. Gdy poprosilam o floorplans, powiedzieli ze nie maja takiego. Gdzie mozna w takim razie zdobyc taki plan? Szczegolnie ze dom jest wlasnie z councila. Zamowic samemu? Nie wydaje mi sie, zeby urzad musial/posiadal takie plany. Jak nikt nigdy nie zamowil takiego planu do sprzedazy mieszkania, to on po prostu nie istnieje. Cytat: 2012-07-09 13:49:21, Mikos_24 napisał(a): No, to oferta moja została zaakceptowana. Teraz trzeba wszystkie procedury uruchomić. Zna ktoś może dobrego prawnika z Woking i okolic? Tak ze wstępnych rozeznań, koszt samego prawnika to około 800£. Mam nadzieje że znajde coś taniej. Teraz pytanko. Mam ochotę nie robić Survey. Wiem, że to trochę ryzyko . Czy któryś(aś) z Was zdecydował(a) się na nie robienie Survey już wcześniej? Prawnik to moze byc z kazdego miejsca, im dalej na polnoc, tym taniej. Im blizej Londynu tym drozej. Jesli znasz stan budynku/mieszkania lub decydujesz, ze nie potrzebujesz survey, to Twoja sprawa i Twoje ryzyko. Bank zrobi tylko wycene. Carpe diem.
|
Post #7 Ocena: 0 2012-07-09 15:07:07 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
bianemka | Post #8 Ocena: 0 2012-07-09 15:36:50 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-07-09 14:58:56, Richmond napisał(a): Cytat: 2012-07-09 13:24:40, bianemka napisał(a): Mam pytanie odnosnie planow budynku - skad je mozna wziac?? Council dal nam jedynie property plan - obrysowany swiecowa kredka kontur parceli na mapce. Gdy poprosilam o floorplans, powiedzieli ze nie maja takiego. Gdzie mozna w takim razie zdobyc taki plan? Szczegolnie ze dom jest wlasnie z councila. Zamowic samemu? Nie wydaje mi sie, zeby urzad musial/posiadal takie plany. Jak nikt nigdy nie zamowil takiego planu do sprzedazy mieszkania, to on po prostu nie istnieje. A to ja bardzo chetnie zamowie, tylko GDZIE? Naprawde nie jestem obeznana w tym temacie, wiec nie wiem ![]() Richmond, a czy moze wiesz do kogo sie zglosic w sprawie podjazdu? Tzn na stronie councila sa wnioski o wydanie zgody, ale gdy w gre wchodzi obnizenie kraweznika. U nas tego nie ma. Wyglada to tak: jest sobie ulica, przy niej (kolejno) pas zieleni, chodnik, posesja. No i zeby zrobic ten podjazd, trzeba przeciac ten pas zieleni i chodnik. Ale zadnego kraweznika nie trzeba obnizac, bo tam w ogole nie ma kraweznika (na calej ulicy). No to czy w ogole trzeba miec jakas zgode?? Bo mnie sie wydaje ze tak. Z drugiej strony wcale nie musze sie upierac przy betonowaniu tego wjazdu, moge wjezdzac po tej zieleni. No ale czy nie wlepia mi za to kary?? |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2012-07-09 15:58:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Musisz rozmawiac z urzedem w sprawie podjazdu. Brzmi to jakbys przejezdzala przez pas zielni. A jak jest w sasiednich domach, maja porobione podjazdy, jezdza po tym pasie zieleni?
Co do planu mieszkania/domu, to po prostu trzeba to zlecic jakiejs firmie. Poszukaj w Google: ordering floor plan. Pierwsza z brzegu firma oferuje takie plany za 80 funtow + vat. Ale jak to ma byc plan tylko dla Ciebie, to mozesz go sobie sama zrobic i tyle, zalezy od Twoich umiejetnosci. Pomierzyc pomieszczenia, narysowac i tyle. Czasami patrze na te "profesjonalne" plany i widze brak proporcji, nie wiem jak oni to rysuja. Chyba korzystaja z profesjonalnego oprogramowania i proporcje powinny sie trzymac. Carpe diem.
|
bianemka | Post #10 Ocena: 0 2012-07-09 16:04:57 (13 lat temu) |
Jedni maja podjazd zrobiony fachowo ("zaasfaltowany" przejazd przez pas zieleni na podjazd przy domu), inni na chama po prostu wjezdzaja po tej trawie na posesje (z wyjezdzonych sladow wynika ze robia to od dawna). Ja moge nawet w te trawe wsadzic takie kratki, jakie sie stosuje na parkingach "polnych", zeby nie uszkodzic trawy. Chodzi mi o to czy moge to zrobic tak sama z siebie, bez pozwolenia. Albo czy w ogole takie pozwolenie jest potrzebne??
|