MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 192 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 191 | 192 | 193 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 192 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bianemka

Post #1 Ocena: 0

2012-05-07 00:26:02 (13 lat temu)

bianemka

Kobieta

Z nami od: 07-05-2012

Witam
Czytam ten temat juz od jakiegos czasu (na raty), doszlam dopiero setnej strony, wiec jesli podobne pytanie juz bylo, to przepraszam.

Troche mi glupio pisac, bo w tym temacie wszyscy kupuja domy powyzej 100k, z daleka od councilowskich osiedli; majac dobre zarobki.
A my wlasnie mamy odwrotna sytuacje.

W tej chwili pracuje tylko maz, ja jeszcze nie wrocilam do pracy, wychowuje dwojke maluchow i mysle ze taka sytuacja potrwa jeszcze ok roku. Niestety maz ma niskie zarobki - podstawa to 14K rocznie (tak, wiem ze wiekszosc z Was pewnie to rozsmieszy). Do tego dochodza nadgodziny i benefity na dzieci, ale, o ile wiem, wiekszosc bankow tego nie dolicza do dochodu.
Szczerze mowiac, calkiem niezle sobie radzimy. Nie wiem czy jest sens o tym pisac, ale zeby ci, ktorzy zarabiaja x-razy wiecej, nie pomysleli ze troluje, nadmienie tylko ze "dzieciece" benefity prawie w calosci odkladamy, mamy calkiem dobre kilkuletnie auto, no i utrzymujemy nasza 4-osobowa rodzine. I do kina tez chodzimy ;)
Ale to juz nie o to chodzi..

Do rzeczy.
Mieszkamy w domu councilowskim, w spokojnej ladnej dzielnicy bez zadnej patologii. Nasz dom jest przedostatni councilowski, reszta jest juz wlasnoscia prywatna. Minal okres 5-letni potrzebny do uzyskania znizki, wiec zlozylismy dokumenty o wykup domu.
Wyceniono go na 75K, znizka 26K. Chcemy wystapic o kredyt 49K, majac 15% na depozyt.
Mielismy kilka kart kredytowych na prawie 10K ale wiekszosc zlikwidowalismy, bo z nich nie korzystalismy. Zostala nam jedna, ale maz poprosil bank o zmniejszenie limitu z 5K na 2K (nie wiem czy dobrze zrobil?). Mamy tam "uzyte" ok £200. Poza tym splacone w calosci (przed czasem) raty na meble. Credit scoring w mojego meza w Experianie to 915; nie ma i nie bylo zadnych zaleglosci w splatach czegokolwiek

Prosze nam realnie poradzic, czy jest sens w ogole wystepowac o kredyt przy tak niskich zarobkach i jednej pracujacej osobie?

Bede wdzieczna za kazda porade/opinie

[ Ostatnio edytowany przez: bianemka 07-05-2012 00:48 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zealot

Post #2 Ocena: 0

2012-05-07 00:54:14 (13 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2012-05-07 00:26:02, bianemka napisał(a):
W tej chwili pracuje tylko maz, ja jeszcze nie wrocilam do pracy, wychowuje dwojke maluchow i mysle ze taka sytuacja potrwa jeszcze ok roku. Niestety maz ma niskie zarobki - podstawa to 14K rocznie (tak, wiem ze wiekszosc z Was pewnie to rozsmieszy). Do tego dochodza nadgodziny i benefity na dzieci, ale, o ile wiem, wiekszosc bankow tego nie dolicza do dochodu.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale banki biorą pod uwagę wasze wpływy na konto. I nie ważne czy to są wasze zarobki podstawowe, czy pochodzące z nadgodzin, czy pochodzące z premii, czy z zasiłków.

Warto wystąpić o wykup tego domu i dodam że nie powinniście mieć problemów z uzyskaniem kredytu. Macie całkiem niezły wkład własny bo aż 15%, a dużo osób kombinuje jak tu uzbierać na 5 czy 10%. W przypadku kredytu mieszkaniowego zabezpieczeniem jest dom więc jak pożyczycie od banku 41650(49tys. minus 15% wkładu własnego) a nie będziecie spłacać kredytu to bank przejmie dom warty 75 tys. Moim zdaniem to czysty interes dla banku, Więc myślę że każdy bank powinien wam chętnie udzielić kredytu, nawet jeśli wasza historia kredytowa jest nie najlepsza.

Powodzenia życzę

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

albert35

Post #3 Ocena: 0

2012-05-07 07:40:41 (13 lat temu)

albert35

Mężczyzna

Z nami od: 27-10-2010

mysle ze benefity tez biora pod uwage , ja mam tylko chb i broker to takze wliczyl i pytal o inne ale nie mialem
zreszta ic do brokera albo do waszego banku zapytajcie ile mozecie pozyczyc i jaka mozecie miec rate kredytu, mi w w sobote zajelo to 20 min i niestety doszedlem do wniosku ze musze czekac az bede mial 15 procent wplaty , bo 10 to za wysoki procent dostane i nie warto tego dla mnie barac
zobaczycie ile bedziecie placic, mysle ze sami najlepiej wiecie czy stac was na to bedzie i tyle

[ Ostatnio edytowany przez: albert35 07-05-2012 07:44 ]

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #4 Ocena: 0

2012-05-07 09:56:49 (13 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Proponuję umówić sie na spotkanie w sprawie kredytu na dom w kilku bankach (w różnych bankach, inne warunki). Tam ci wyliczą ile mogą przyznać ci pozyczki.

Do góry stronyOffline

martaedyta

Post #5 Ocena: 0

2012-05-07 17:43:27 (13 lat temu)

martaedyta

Kobieta

Z nami od: 05-05-2012

Wiem, ze biora pod uwage tez zasiłki, ale co do wyplaty to jest tak ze skupiaja sie glownie na postawie jaka masz a nadgodziny jakos inaczej przeliczaja. W naszym przypadku tak bylo maz ma 260f podstawy a drugie tyle albo wiecej to bonusy i nadgodziny.

Do góry stronyOffline

martaedyta

Post #6 Ocena: 0

2012-05-07 17:47:35 (13 lat temu)

martaedyta

Kobieta

Z nami od: 05-05-2012

Dziękuje za odpowiedz, powodzenia:)
Ponawiam pytanie:
czy po wprowadzeniu sie do domu powinnam wezwac elektryka i gazownika?zanim czegos urzyje. Kupuje dom od banku wszystko jest zabezpieczone(zaplombowane)
Na jakie dodatkowe koszty (ktore moga wyjsc w "praniu";)powinnam sie przygotowac? bardzo sie ich boje

Do góry stronyOffline

bianemka

Post #7 Ocena: 0

2012-05-08 09:38:27 (13 lat temu)

bianemka

Kobieta

Z nami od: 07-05-2012

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi! Myslelismy ze nie ma sensu nawet wystepowac o kredyt, ale w takim razie umowimy sie na kilka spotkan i zobaczymy co nam powiedza

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-05-08 11:49:19 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

piotr80

Post #9 Ocena: 0

2012-05-08 13:12:47 (13 lat temu)

piotr80

Mężczyzna

Z nami od: 28-04-2012

Nie mozecie sie poddawac..trzeba byc dobrej mysli a wszytko sie ulozy ..pozdro

[ Ostatnio edytowany przez: piotr80 08-05-2012 13:13 ]

Do góry stronyOffline

piotr80

Post #10 Ocena: 0

2012-05-09 00:36:42 (13 lat temu)

piotr80

Mężczyzna

Z nami od: 28-04-2012

Witam ponownie wszystkich zainteresowanych kupnem "wlasnych czterech katow".Tym razem chcialbym zapytac o ubezpieczenie na zycie,na dom ktore jak mi wiadomo jest niezbedne i wymagane od pozyczkodawcy przy zakupie domu,mieszkania.
Pan w banku w ktorym udzielono mi kredytu probuje mi wcisnac na sile ubezpieczenie na zycie ale ja chce sprobowac wykupic ubezpieczenia na wlasna reke np na moneysupermarket lub go compare...a wiec:
home insurance -builiding only okolo £15/month (o kosztach odbudowy domu juz bylo takze chyba wpisalem ok)
life mortgage insurance with cover for critical illness - i tu wlasnie nie jestem pewny co wybrac i jaka kwote wpisac w okienku gdy pytaja na ile chce byc ubezpieczony(w okienku pokazuje min. £10 000)czy ktos cos madrego podpowie? cena domu ktory kupuje to £202 tys ,kredyt na 30 lat

dzieki

Do góry stronyOffline

Strona 192 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 191 | 192 | 193 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,