Str 189 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
lubka83 |
Post #1 Ocena: 0 2012-03-20 23:46:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2012 Skąd: belfast |
Wiesz co mi rozne zrodla na necie podaja, ze koszt odbudowy jest nizszy niz wartosc rynkowa, wiec i tak chce ubezpieczyc na wiecej niz takie domy sa teraz na sprzedaz, ale napewno nie na 800  . Tylko nie wiem co tak naprawde jest uwzglednione w tym koszcie-czy nie np same materialy a pozniej w razie czego sie okaze, ze musze z wlasnej kieszeni pokryc wynagrodzenie robotnikow, ktorzy dom odbuduja? Dlatego chcialabym sie upewnic a z tymi agentami nie ma co rozmawiac bo oboje twierdza, ze 800tys to jest dla mnie dobra opcja  .
Udzial wlasny masz na mysli w razie claima ile wynosi excess? 100funtow takze ok, oprocz standardowych opcji dodatkowo jest ubezpieczenie mebli ogrodowych itp do 1000, karty kredytowe do 5000, zawartosc zamrazarki do 1000, awaryjnie hotel do 50000, naprawa szkod+ewentualne zniszczenia wynikajace z dostania sie np do repknietej rury-np koszt kafli itp czego wiele innych firm podobno nie oferuje, takze ubezpieczenie wydaje mi sie korzystne tylko dylemta mam z rebuilding cost na ile wybrac, zeby nie bylo za malo i zeby az tak nie zawyzac bezsensownie do 800tys .
Zealot i wlasnie o takie cos mi chodzilo czy ten rebuilding cost to czasem nie jest jeszcze cos, co warto miec na uwadze. W takim razie dziwie sie, ze na stronie legal & general przy aplikacji online podaja mi 110tys a na jednej z wyszukiwarek typu moneysupermarket itp zaledwie 80pare tys :/.
Wiesz co u mmie wlasnie skladka zmienia sie wraz ze zmiana wartosci rebuilding cost dlatego chcialam to jakos rozsadnie oszacowac, zeby nie bylo za malo i zeby nie zawyzac za bardzo. [ Ostatnio edytowany przez: lubka83 20-03-2012 23:53 ]
|

|
 |
|
|
zealot |
Post #2 Ocena: 0 2012-03-21 00:10:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
w moim przypadku ubezpieczenie budynku wynosiło 185 funtów rocznie w LV, gdy podawałem "rebuilding costs" 100tys. Gdy podawałem "rebuilding costs" 500 tys to składka też wynosiła 185 funtów rocznie. Więc co mi szkodziło podać 500tys. Niech w razie potrzeby pokrywają do takiej kwoty.
Dodam że było to jedno z najtańszych i dość dobrych ubezpieczeń które udało mi się znaleźć na http://www.moneysupermarket.com/. Broker w agencji nieruchomości od której kupowałem dom wciskał mi inne firmy, gdzie ubezpieczenia zaczynały się od 250 rocznie.
|

|

|
|
agnjal |
Post #3 Ocena: 0 2012-03-21 10:06:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2009 Skąd: Londyn |
Nie jest prawda, ze koszt odbudowy jest zawsze wyzszy niz wartosc rynkowa, a sprzedaje takich ubezpieczen kilka tygodniowo.
Jest zupelnie odwrotnie, bardzo rzadko sie zdarza, ze jest nizszy, chyba, ze nieruchomosc znajduje sie w rejonie gdzie ceny nieruchomosci sa na niskim poziomie. W Londynie sie to raczej nie zdarza.
Nie zgaduj kosztu odbudowy tylko wez dokladnie kwote jaka masz w Survey z banku (valuation) i na taka kwote ubezpiecz nieruchomosc. Wiekszosc ubezpieczycieli i tak daje standardowo ochronedo £400-500tys.
Koszt odbudowy (re-built cost) to po prostu koszt calkowitej odbudowy nieruchomosci (gdyby np ulegla spaleniu) wraz z wszystkimi "fixtures & fittings".
|

|

|
|
zealot |
Post #4 Ocena: 0 2012-03-21 11:18:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat:
2012-03-21 10:06:08, agnjal napisał(a):
[...]
Jest zupelnie odwrotnie, bardzo rzadko sie zdarza, ze jest nizszy, chyba, ze nieruchomosc znajduje sie w rejonie gdzie ceny nieruchomosci sa na niskim poziomie. [...]
Więc ja chyba mieszkam w takim miejscu gdzie ceny nieruchomości są na niskim poziomie. Zanim kupiłem ubezpieczenie domu rozmawiałem z wieloma osobami które wcześniej dom kupiły i wszyscy mówili że koszty odbudowy to zawsze dużo więcej niż wartość domu. Broker kredytowy próbował mi też sprzedać ubezpieczenie domu i też takie coś powiedział.
Dom kupiłem za 65 tys. funtów, a koszty odbudowy oszacowane przez bank w trakcie inspekcji to 125 tys. funtów.
|

|

|
|
agnjal |
Post #5 Ocena: 0 2012-03-21 11:35:52 (13 lat temu) |
Na to wychodzi. Przykladowo srednia cena mieszkania w Wigan z ostatnich 12 m-cy wg Rightmove to £94,884 a terraced house £83,920 wiec stosunkowo niskie. Porownujac z Londynem - bardzo niskie. Stad te roznice w zaleznosci kosztow odbudowy do wartosci nieruchomosci. Tak jak pisalam wczesniej wszystko zalezy od rejonu w jakim nieruchomosc sie znajduje.
|

|

|
|
|
Richmond |
Post #6 Ocena: 0 2012-03-21 12:30:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wszystko rozbija sie o slowo "zawsze", ktorego uzyl zealot. Przy tych danych, ktore podales, to faktycznie koszty odbudowy domu sa wyzsze niz wartosc. Ale srednia dla UK jest zapewne odwrotna, przy zalozeniu ze srednia cena nieruchomosci jest w okolicach 160K. Carpe diem.
|

|
 |
|
lubka83 |
Post #7 Ocena: 0 2012-03-21 15:56:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2012 Skąd: belfast |
Cytat:
2012-03-21 10:06:08, agnjal napisał(a):
Nie zgaduj kosztu odbudowy tylko wez dokladnie kwote jaka masz w Survey z banku (valuation) i na taka kwote ubezpiecz nieruchomosc.
Dzieki-wlasnie to sprawdzilam i jest podane, ze koszt odbudowy mojego domu to 110tys-na wszelki wypadek wybiore 150tys, ale z pewnoscia 800tys mi nie jest potrzebne mimo zapewnien agenta, ze to dla mnie lepsze (i w moim przypadku DROŻSZE!) rozwiazanie.
Kwote moge w kazdej chwili zmienic choc nie spodziewam sie naglego i znacznego wzrostu tej kwoty.
Jeszcze tylko ostatnie pytanko-padlo tu stwierdzenie, ze kwota ta rowniez moze sie okazac wazna w przypadku, gdy uszkodzeniu ulegnie dom przylegly do mojego semi-detached-czy to wtedy rowniez idzie z mojego ubezpieczenia a nie z ubezpieczenia sasiada? Powinnam ubezpieczyc sie na koszt odbudowy obu tych domow a nie wylacznie wlasnego? Bo w sumie to troche bez sensu-bomba wybuchnie w moim domu, rozwali przy okazji 4 okoliczne domy i mam placic za wszystkie? To juz tak czysto hipotetycznie, ale warto by bylo wiedziec
|

|
 |
|
agnjal |
Post #8 Ocena: 0 2012-03-21 17:45:06 (13 lat temu) |
Ubezpieczasz tylko swoja nieruchomosc, a nie cale osiedle  Sasiedzi powinni posiadac swoje ubezpieczenia typu Building insurance (chociaz nie jest ono wymagane prawem dla wlascicieli domow, ktorzy nie posiadaja kredytow hipotecznych).
Jednakze wiekszosc ubezpieczen typu building insurance posiada jako standard tzw.property owner liability/ legal liability insurance do kwoty £2.000.0000. Ubezpieczenie to obejmuje szkody wyrzadzone na zdrowiu lub szkody materialne wyrzadzone osobom trzecim.
|

|

|
|
grapka |
Post #9 Ocena: 0 2012-03-29 09:11:01 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2007 Skąd: Manchester |
hmm wszyscy pisa jak to sie dlugo ciagnie itd.. jak ja to czytam to przyznm ze chyba mamy szczescie. Nie dosc ze zeszli nam wlasciciele z ceny duzo sa przesuper straszymi ludzmi z ktorymi caly czas mamy kontakt i pewnosc ze nie wywina nam swinstwa), brooker bez zarzutow po pracy do domu czasem o 9 wieczor do nas zachodzi po dokumenty i zeby dam dawac update co sie dzieje itd... Prawnika nam polecil tez super i wszystko on z nim zalatwia a nie my. jak trzeba jakies dokumenty wyslac on wszystko bierze od nas albo daje np kopie ktore juz on ma prawniczce zebysmy my 2 razy tego samego nie robili. polecono nam by nie brac prawnika z duzej firmy bo oni maja kupe roboty, nie przykladaja sie itd.. lepiej wziasc mala firme bo przynajmniej u nich jakos sie bardziej liczy niz ilosc. Polecono nam prawniczke z lokalnej dzielnicy i musze powiedziec ze wszstko dzieje sie za naszymi plecami . My tylko dostajemy tel co sie dzieje, kiedy bedzie survey itd... Jesli trzeba cos odeslac , doslac itd to tylko to w sumie robimy. Stresu zero. Jedyny nerw byl kiedy nie bylo tak kolorowo z kredytem poniewaz mamy slaba historie i nie wszystkei banki chcialy nam z 10% depozytem dac kredyt, Brooker jednak w pol dnia przeszperal rynek i znalazl oferte w Nat West i po poludniu juz bylo wiadomo. Na poczatku jednak nas ostrzegl ze rynek jest ciezki, ze banki sa ostrozne , ze moga zadac wiecej depozytu albo odrzuca nas ze wzg na slaba historie. Szczery facet i konkretny. Poperzednia brookerka opwiedala nam pieknie ladnie wszystko i nic nie wspomniala o historii wiec zrezygnowalismy z niej. Poki co czekamy, reszte zalatwiaja prawnicy, survey zrobiona. Nie jest to dom chain free ale wlasciciele powiedzieli ze jesli cos pojda na wynajem alebo do rodziny zeby nas nie blokowac , nam tez sie nie pali. pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia!! "Uszczęśliwianie innych jest marzeniem ludzi szczęśliwych"
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #10 Ocena: 0 2012-03-29 13:17:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Niedawno dostałem list z Halifaxa, że od maja podnoszą SVR z 3,5% do 3,99% Większość klientów Halifaxa też powinno to dostać. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|