MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 183 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 182 | 183 | 184 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 183 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wercia0987

Post #1 Ocena: 0

2012-02-06 22:24:50 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

Z nami od: 06-02-2012

Witam
moze juz bylo to pytanie na forum ale dopiero jestem na 11 stronie a sporo pozostaje do nadrobienia. moze uzyskam szybcij odpowiedz, tak wiec moje pytanie brzmi:
jaki dom kupic? tzn czy warto inwestowac w dom 50-letni? czy lepiej kupic nowszy dom 10-letni? szukamy z mezem domu od wrzesnia, mielismy juz jeedn kupic ale wlasciciele sie wycofali, znalezlismy nastepny wiekszy z garazem wlasciciele byli starszym malzenstwem ktorzy mieszkali tam 43 lata, ale przyjechali do nas znajmoi i nam odradzili, powiedzieli ze lepiej mamy szukac nowszego domu. szukalam informacji na ten temat ale nic nie moge znalesc a ceny domow starszych i nowszych sa porownywalne. prosze o pomoc
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-02-06 22:37:14 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Liczy sie jakosc, a nie wiek. Poza tym kazdy ma swoje preferencje. Szukaj domu, ktory spelnia Twoje kryteria: lokalizacji, rozkladu pomieszczen, wielkosci, docieplenia itp.

Nawet w "nowym" domu sprzed paru lat warto sprawdzic jego stan, bo historie jakie kraza o jakosci nowego budownictwa sa czasami przerazajace i niestety prawdziwe.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #3 Ocena: 0

2012-02-07 09:42:25 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

richmond dziki za odpowiedz ja nadal czytam caly watek. my nadal sie zastanawiamy nad tym czy warto inwestowac w starszy dom, bo tak jak piszesz podobno te nowe budownictwo pozostawia wiele do zyczenia. a moze wiesz gdzie moglibyscmy poszukac porady w tej sprawie, jakiegos doradce czy cos?
my 13 lutego idziemy o morgage no i pozniej zaczynamy poszukiwania na calego wkoncu mamy tylko 2 miesiace, a ja nadal nic nie znalazlam godnego zainteresowania

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-02-07 10:08:52 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

W przypadku nowego i starego domu musisz ocenic jego stan. Nie da sie odpowiedziec, ze lepiej szukac nowego lub lepiej starego.

Jedni lubia nowe budownictwo, inni stare, a jeszcze innym jest wszystko jedno.

Zwroc uwage na wielkosc pomieszczen, rozklad, sprawdz czy dom jest dobrze docieplony, jaki ma system ogrzewania, jakie ma okna itp.

Zrob sobie liste najwazniejszych kryteriow, np:
-ogrod,
-garaz
-podjazd
-ilosc pomieszczen
-wielkosc konkretnych pomieszczen
-lokalizacja itp.

Na tej zasadzie latwiej bedzie Ci wybrac cos konkretnego. Potem mozesz odsiac ewentualnie stare lub nowe domy lub po prostu sprawdzic stan kazdego z nich. Mozna zamowic full structural survey w przypadku starego domu.

Ja osobiscie nie wiem czy skusilabym sie na nowe budownictwo. Widzialam jakosc wykonania niektorych budynkow, slysze rozne historie od znajomych (nie podlaczona rura odplywowa i woda leciala "w sciane", zle podlaczony gaz, nie dzialajacy dzwonek, lampa na suficie nagle przestala dzialac - instalacja, itp).

Widzialam tez lokal, ktory 11 lat temu zostal przerobiony przez developera z zabytkowego budynku na niby nowoczesne mieszkania i jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia.

Musisz sama obejrzec poszczegolne domy i zdecydowac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #5 Ocena: 0

2012-02-07 10:58:36 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

no to teraz zaczynam zalowac ze wycofalam sie z zakupu. mielsmy okazje kupic dom za 111tys funtow 3 bed, 2 salony patio podjazd na auto przed domem a w ogrodku wiata i garaz, wycofalismy sie dlatego ze byl to dom 50-letni. najdziwniejsze jest to ze po tym jak zrezygnowalismy to dom zniknal z oferty i nawet nie bylo ze sprzedany, ale z drugiej strony moze zosal wynajety bo wlasciciele chcieli go wynajac albo sprzedac

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2012-02-07 11:04:32 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Zawsze mozesz skontaktowac sie z agentem i zapytac sie czy dom jest ciagle dostepny.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #7 Ocena: 0

2012-02-07 11:32:09 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

richmond czy moge ci podeslac na pw moje 2 domy ktore mam na chwile obecna upatrzone, moze ty mi cos doradzisz

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #8 Ocena: 0

2012-02-07 13:33:22 (13 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Kupując stary dom mależy zwrócić uwagę czy rury (układane są pod podłogami), kaloryfery były wymieniane,czy jest piec dwu-funkcyjny czy też boiler i stan kabli elektrycznych (sąw ścianie i w syficie). Jeśli hydraulika i elektryka ma ponad 30 lat to pewnie nadaje sie do wymiany, a to dość spory koszt. Stare domy przeważnie są solidne, grube ściany, a ocieplenie nie jest aż tak drogie. Ważne w jakim stanie jest dach, bo to dość duży koszt. No i zwrócić uwagę na stan okien.

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #9 Ocena: 0

2012-02-07 14:43:14 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

Cytat:

2012-02-07 13:33:22, andypolo napisał(a):
Kupując stary dom mależy zwrócić uwagę czy rury (układane są pod podłogami), kaloryfery były wymieniane,czy jest piec dwu-funkcyjny czy też boiler i stan kabli elektrycznych (sąw ścianie i w syficie). Jeśli hydraulika i elektryka ma ponad 30 lat to pewnie nadaje sie do wymiany, a to dość spory koszt. Stare domy przeważnie są solidne, grube ściany, a ocieplenie nie jest aż tak drogie. Ważne w jakim stanie jest dach, bo to dość duży koszt. No i zwrócić uwagę na stan okien.

no dobrze a jak ja mam sprawdzic kable i rury? wlasciciel powinien miec chyba jakies potwierdzienie ze wymienial? czy jest jakis sposob na sprawdzenie? jesli chodzi o dach to w tym starym domu widac ze dach nie jest nowy. tydzien temu ogladalismy z mezem dom 12 letni i jak weszlismy na pietro to podlaoga strasznie skrzypiala szczegolnie w tych miejscach najczesciej "uzywanych" tzn glowna sypialnia i lazienka to chyba nie wrozy nic dobrego...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2012-02-07 15:22:33 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Na poczatek mozesz zapytac sie wlascicieli o to wszystko. Kiedy zmieniali ogrzewanie, piec, byl remont elektryki itp. Nawet jak jedna rodzina mieszkala w domu 30-40 lat, to nie znaczy, ze nigdy nie robili remontu.

A jak bedziesz rozwazala kupno, to przy wycenie dla banku zamowic full structural survey i dowiesz sie wszystkiego.

Mozesz wyslac mi priva z domami, obejrze wieczorem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 183 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 182 | 183 | 184 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,