MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 179 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 178 | 179 | 180 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 179 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2011-11-24 20:33:30 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2011-11-24 18:08:34, Richmond napisał(a):
Niestety tak to jest ze splata kredytow, jesli raty sa rozlozone na dlugi okres i na poczatku wiekszosc raty to odsetki i bardzo mala czesc to kapital. Nadplaty to jedyna opcja zmniejszenia dlugu szybciej.

To wiedziałem, tylko nie wiedziałem, że to będzie aż taka przewaga tych odsetek.
Cytat:

2011-11-24 18:08:34, Richmond napisał(a):
Nie wierze, zeby BoE podwyzszyl stopy procentowe o cale punkty. Zobacz jak sie z tym cackaja i jak dlugo nie ruszyli obecnej stopy procentowej. Nie za bardzo wiem jakby w takiej sytuacji mieli wyskoczyc ze zmiana 1% nie wspominajac o 2%.

Mi się to też wydaje nieprawdopodobne i myślę, że ten człowiek mnie tak napastuje, bo ma prowizję od załatwienia sprawy. Dlatego na razie dałem spokój.
Ogólnie już kilkoro "niezależnych" i bezprowizyjnych doradców kredytowych mi mówiło, że trackery biorą tylko Polacy i Hindusi, a Anglicy prawie zawsze stałą stopę. Kobieta z agencji, która sprzedała mi dom, powiedziała, że ona też ma kredyt na stałą stopę, mimo, że płaci więcej, lecz przynajmniej ma spokój. Twierdziła, że Polacy i Hindusi nie mają doświadczenia z kilkunastoprocentowymi stopami kredytowymi z lat 80-tych.
Cytat:

2011-11-24 18:28:42, leonka napisał(a):
Acha - mi doradzono cos co sie zwie off-set mortgage, wyglada fajnie, jak sie ma oszczednosci. ChrisCov - sprawdz te oferte...

Słyszałem o tym, tylko nie wiem jak się to ma do mojego typu inwestycji. Większość pieniędzy mam zainwestowanych na koncie ISA zrównoważonego wzrostu, część na standardowym ISA, a mniejszość na razie na zwykłym koncie bankowym. Od kilku miesięcy się zastanawiam, żeby to dać gdzieś na stałą stopę, ale wciąż to odwlekam ;-)
Cytat:

2011-11-24 18:46:28, leonka napisał(a):

Spotkanie z Coventry mamy w przyszlym tygodniu, [...]

Jakie to spotkanie i gdzie, jeśli można wiedzieć?
Cytat:

2011-11-24 18:37:50, Richmond napisał(a):
Leonka po tym jak Ty kupilas, ceny jeszcze poszly troche do gory, a po tym jak Chris kupil, nastapila stagnacja i spadki w niektorych rejonach.

Nie do końca. Dom kupiłem w listopadzie 2009 za 90k, a jeszcze pod koniec 2008 roku był on warty ponad 100k. Z tym, że od listopada 2009 jeszcze trochę spadło. Od tego czasu zrobiłem podjazd (co daje wzrost wartości o kilka tysięcy) oraz ociepliłem dach i ów doradca kredytowy zasugerował wartość domu jako ok. 90k, już po odliczeniu jej spadku.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 24-11-2011 20:43 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Radek_z_NI

Post #2 Ocena: 0

2011-11-25 14:19:20 (14 lat temu)

Radek_z_NI

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2011

Kupilem pierwsze mieszkanko w UK:-D Chyba to dobra inwestycja;-) Mieszkanie w centrum Belfastu, 1 bedroom, 46 sqm, w nowym budownictwie, 10 lat gwarancji na budynek. Cena po negocjacji wyniosla 59k, mialem 18k depozytu. Bede splacal mieszkanie przez 10 lat. Pierwsze 5 lat to fixed interest rates po £411 miesiecznie. Dodatkowo bede musial placic maintenance costs, insurance, itd. co wyniesie £80-90 co miesiac. Taniej niz wynajem:-]

Do góry stronyOffline

Radek_z_NI

Post #3 Ocena: 0

2011-11-29 12:04:00 (14 lat temu)

Radek_z_NI

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2011

Cytat:

2011-11-25 14:19:20, Radek_z_NI napisał(a):
Kupilem pierwsze mieszkanko w UK:-D Chyba to dobra inwestycja;-) Mieszkanie w centrum Belfastu, 1 bedroom, 46 sqm, w nowym budownictwie, 10 lat gwarancji na budynek. Cena po negocjacji wyniosla 59k, mialem 18k depozytu. Bede splacal mieszkanie przez 10 lat. Pierwsze 5 lat to fixed interest rates po £411 miesiecznie. Dodatkowo bede musial placic maintenance costs, insurance, itd. co wyniesie £80-90 co miesiac. Taniej niz wynajem:-]

Kurcze, po dzisiejszych wiadomosciach mam watpliwosci czy dobrze zrobilem kupujac teraz nieruchomosc. Czy myslicie, ze ceny jeszcze spadna? Czy to doprowadzi rowniez do spadku oprocentowania kredytow? Jak bedzie sie zmieniac cena wynajmu? Za kilka lat mam zamiar wrocic, a nieruchomosc chce wtedy wynajac.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2011-11-29 13:29:35 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Co dopiero kupiles mieszkanie, a juz zaczynasz sie martwic? Chcesz osiwiec (jesli juz nie jestes siwy)? Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak cieszyc sie z nieruchomosci i plynac z pradem. Przeciez nie oddasz jej z powrotem i nie dostaniesz tego co zaplaciles, wiec nie masz wielu mozliwosci.

Cytat:

2011-11-24 20:33:30, ChrisCov napisał(a):
Słyszałem o tym, tylko nie wiem jak się to ma do mojego typu inwestycji. Większość pieniędzy mam zainwestowanych na koncie ISA zrównoważonego wzrostu, część na standardowym ISA, a mniejszość na razie na zwykłym koncie bankowym. Od kilku miesięcy się zastanawiam, żeby to dać gdzieś na stałą stopę, ale wciąż to odwlekam ;-)

Jesli spelniasz warunki off-set jesli chodzi o LTV, to mozesz sie tym zainteresowac. Mozesz uzyc tych oszczednosci, ktore masz na zwyklym koncie.

Piszesz, ze teraz masz 3.5% oprocentowanie kredytu. Przy tej ofercie Clydesdale Bank przy LTV 85% mialbys oprocentowanie 4.59%, wiec znacznie wyzsze. Mysle, ze musialbys miec znacznie oszczednosci, zeby oplacalo Ci sie zmienic obecny produkt kredytowy na off-set. Woolwich ma lepsza oferte, ale musialbys miec LTV 75%.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #5 Ocena: 0

2011-11-29 20:05:30 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Dostałem odpowiedź na mojego maila, więc coś się dzieje :-)
Cytat:

Dear Mr [EDITED]ski,

I am sorry to hear that the empty property nextdoor is causing you a problem.

The owner of the property has told me that the property is being renovated and will be ready in about March next year.

However, I shall write to the owners of the property, again to ask for a progress report.

You may already be aware that the Government has identified empty privately owned properties as a cause of blight within communities and as a wasted resource at time of high housing need. Local authorities are expected to take actions to help bring these properties back in to use.

Wherever possible, we would like to work with owners to bring their properties back into use by informal means.

However, if we have used all reasonable efforts, and we cannot secure the re-use of the property by agreement, then as a last resort our policy is to seek the compulsory purchase of the property so that we can sell it on to someone who will bring it back into use.

In these circumstances we also have the option to seek an Empty Dwelling Management order so that we can let the property for a period of up to 7 years.

Nuneaton and Bedworth Borough Council will also serve notices to deal with any issues of nuisance or blight caused by an empty property.

Please contact me if you have any further queries,

Yours sincerely
[EDITED]

Odpisałem, że właściciel sobie robi jaja z tym remontem, bo okna i drzwi są zabite metalowymi płytami i nie słyszę żadnych dźwięków zza ściany. Zobaczymy, co na to odpowie.

@Richmond,
dzięki za odpowiedź. Mój dom nie ma jeszcze LTV 75%, ale za rok może mieć, gdy zrobię konkretną nadpłatę, a wartość nie zmaleje.

Wczoraj odbyłem długą rozmowę z pewnym Anglikiem z pracy, który powiedział mi, żebym kupił następny dom, skoro mam na depozyt. Odpowiedziałem mu, że nie stać mnie na spłatę 2 domów jednocześnie, bo nie mam odpowiedniego dochodu, a jakbym nie znalazł przez jakiś czas najemcy, to byłoby "Houston, we've had a problem". Facet stwierdził, że wcale nie musi mnie być stać na spłatę drugiego domu. Po prostu kupuję i wynajmuję councilowi, ponieważ tej instytucji zawsze brakuje mieszkań do wynajęcia. Załatwieniem lokatorów zajmuje się council, a ja ich wcale nie muszę nawet widzieć i dom spłaca się bez mojego udziału. Jednak widzę kolejny problem, który polega na tym, że wątpię, bym był w stanie wynajmować councilowi taki dom za kwotę, która by w pełni pokrywała ratę kredytową. To jednak można przeanalizować. W ogóle facet stwierdził, że kupno domu do wynajęcia to najlepsza inwestycja emerytalna i wielu ludzi tak robi. Moja doradczyni kredytowa powiedziała to samo, że to jest lepsze niż jakieś fundusze. Przy sprzedaży drugiego domu bym musiał zapłacić podatek, o czym nie wiedziałem.

@Radek_z_NI,
Ceny ogólnie jeszcze powinny spaść, choć NI jest specyficznym regionem, który nie odzwierciedla trendu. Tak przynajmniej pisze the Ecomomist, który zacząłem prenumerować za 1 funta rocznie 8-)
Stopy procentowe już nie mają z czego spadać, bo dziwne byłoby, gdyby wynosiły 0%
Poczytaj:
The house of horrors, part2
Trend zwyżkowy nie może trwać wiecznie. I tak ten nasz kryzys mieszkaniowy to nic w porównaniu do the U.S.A..
Dynamiczny wykres
Pobaw się suwakami i dojdziesz do ciekawych wniosków.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 29-11-2011 20:12 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-11-29 23:18:18 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wydaje mi sie, ze dom musialby byc wyjatkowo tani, zeby splacal Ci sie kredyt z wynajmu na lokal socjalny. Stawki sa chyba troche nizsze niz te komercyjne.

Przy BTL jest potrzebny wiekszy depozyt i wplyw z wynajmu musi pokrywac 125% raty. Do tego jeszcze dochodza ubezpieczenia, koszty dodatkowe itp. Do przeliczenia - przemyslenia.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

spike30

Post #7 Ocena: 0

2011-12-06 14:24:24 (14 lat temu)

spike30

Mężczyzna

Z nami od: 08-02-2010

ja już zacząłem tracić cierpliwość, święta za pasem a my ciągle nie kupiliśmy domu, współpraca z adwokatem doprowadza mnie do szału, czy to normalne, żeby adwokat pomylił adres przy wysłaniu korespondecji albo, żeby obiecywał będę dzwonić i cisza, kolejny tydzień mija a przez opieszałość kancelarii stoimy w miejscu. :-Y

Do góry stronyOffline

betty82

Post #8 Ocena: 0

2011-12-06 15:09:49 (14 lat temu)

betty82

Mężczyzna

Z nami od: 19-05-2011

witam.zaczelam czytac ten watek jakis czas temu bo razem z parterem zastanawiamy sie nad kupnem domu.obecnie mieszkamy w mieszkaniu z cousilu ale tutaj wszystko sie wali.przecieki na scianie,grzejniki ciagle sie psuja a z naprawa sie nie spiesza.ogladalismy kilka domow i wszsytko fajnie ale jeste jeden problem.nie mamay oszczednosci na depozyt.czy orietuje sie ktos czy mozna wziac kredyt na depozyt lub cos w tym stylu?

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Andy10

Post #9 Ocena: 0

2011-12-06 15:28:02 (14 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam , niestety czesto sie zdarza, ze prawnicy sa najslabszym ogniwem w transakcji kupna domu , wprawdzie ja swoj dom kupilem juz ponad 5 lat temu (w lecie 2005) ale pamietam stres jaki mi przysporzyl moj prawnik , oprocz tego , ze byl wyjatkowo opieszaly (zalatwial sprawy w slimaczym tempie) , trudno bylo od niego wyciagnac jakokolwiek informacje o postepie procedury , nigdy nie oddzwanial mimo obietnic, to pod koniec procesu zgubil nieomal kompletna dokumentacje i musial ja odtwarzac co zajelo mu kolejne tygodnie , w koncu sie wkurzyl na moje telefony i przestal je odbierac kiedy mu powiedzialem , ze nie jestem zadowolony z jego serwisu i wlasciwie za co mu place kilkaset funtow (ok 800) . Wybralem sie do jego kancelarii , w sekretariacie poinformowano mnie , ze jest w pracy , kiedy poprosilem o zejscie do sekretariatu i rozmowe ze mna , sekretarka podala mu moje nazwisko i okazalo sie , ze go nagle nie ma w firmie , porosilem sekretarke o przekazanie mu informacji , ze poczekam tu jeszcze 15 minut a pozniej spotkam sie z jego szefem, wlascicelem kancelarii i poinformuje jego szefa o moich uwagach na temat pracy swojego podwladnego , zjawil sie po 5 minutach i odbyl ze mna bardzo mila rozmowe po ktorej sprawy ruszyly z kopyta .Zycze powodzenia , pozdrawiam wszystkich zainteresowanych kupnem domu , Andy
the future starts today

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

Brush41

Post #10 Ocena: 0

2011-12-07 11:44:19 (14 lat temu)

Brush41

Kobieta

Z nami od: 05-07-2011

Witam,

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem domu w uk ale nie wiem jakie mamy szanse.Czy można kupić dom bez depozytu? Moje zarobki roczne to 16k męża podobnie.
Mieszkamy w uk 3 lata a na kontrakcie 2 lata.

Dziękuję za odpowiedz

Do góry stronyOffline

Strona 179 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 178 | 179 | 180 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,