Str 178 z 655 |
|
---|---|
kosnik44 | Post #1 Ocena: 0 2011-11-15 18:49:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-06-2011 Skąd: Birmingham |
Witam, czy moglby mi ktos napisac jak najbardziej wczerpujaco o kupnie domu z aukcji? Ile depozytu na start, jaki czas na doplate reszty... ogolnie wszystko co powinnienem wiedziec przed zabraniem sie do takiej czynnosci. Wiem ze gdzies to bylo kiedys na forum, zadlalem sobie tyle trudu i przeczytalem kiedys przeszlo 100stron, wtedy tyle bylo teraz nie wiem gdzie tego szukac;/ jest duzo wiecej stron, a i moze prawa sie zmienily co do tego kupna domu z aukcji. Bede mega wdzieczny za kazda odpowiedz. Prosze odpuscie posty typu chlopie daj spokoj skoro nic nie wiesz... Pozdrawiam
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2011-11-15 19:44:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Artykul na ten temat:
http://inwestowanieuk.blogspot.com/2011/07/aukcje-nieruchomosci-w-uk.html Carpe diem.
|
kosnik44 | Post #3 Ocena: 0 2011-11-16 15:50:44 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-06-2011 Skąd: Birmingham |
Przepieknie dziekuje
![]() |
ktoska | Post #4 Ocena: 0 2011-11-23 20:06:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-07-2010 Skąd: Birmingham |
mam problem zwiazamy ze stanem prawnym mieszkania...
MOze Richmond znajdziesz chwilke aby podzilic sie ze mna swoim doswiadczeniem. Z gory dziekuje.... Otoz dwukondygnaycjne mieszkanie ktore kupujemy zostalo wykupione przez poprzedniego wlasciciela od miasta. Poprzedni wlasciciel pewno wzial kredyt pod hipoteke, ktorego nie splacal i zostal exmitowany. Probojemy wiec kupic te nieruchomosc od banku.. Problem polega na tym ze wyciag z Land Registry pokazuje tylko parter i ogrod z tylu, nie ma w nim pierwszego pietra i parkingu z przodu budynku, ktore stanowia integralna czesc nieruchomosci. Nie bardzo rozumiem jak doszlo do wykupu nieruchomosci komunalnej w 2005 na podstawie niekompletntnych dokumentow do sprzdazy.... Raport ktory przygotowali dla nas nasi prawnicy miesiac temu stwierdzal, ze nie ma pietra i przedniego ogrodu i ze nie powinno byc to trudne do rozwiazania jesli sprzedawca i miasto beda wspolpracowac. W ciahu miesiaca nie wydarzylo sie nic i pomimo naszych codziennych telefonow prawnicy caly czas po prostu czekaja. Na moja ostatnia sugestie, ze mogliby skontaktowac sie ze sprzedajacym i zapytac o postep odpowiedzieli mi ze to "wada prawna" , ktorej usuniecie moze zajac sporo czasu i ze proces na wniosek sprzedajacego musi sie przemielic przez Land Registry. Nasz prawnik jest na urlopie... A ja zaczelam sie zastanawiac na czym stoimy, czy rzeczywiscie przed nami dlugi proces napraczy wady prawnej czy tez zgodnie z tym co mam na pismie poprawka jest nieskomplikowana. Mamy powazny problem z landlordem w obecnym lokum, a na domiar zlego do mieszkania ktore kupujemy bylo wlamanie . ktorego skutkiem jest kradziez rur miedizanych od CO i mala powodz (to co bylo w CO wsiaklo w podlogi. wycena banku uwzglednia ta niedogodnosc i oszczedzilismy na niej wystarczajaco duzo na nowe centralne ogrzewanie i podlogi. NIemniej boje sie ze kolejne tygodnie czekania na naprawe tego bledu prawnego moga spowodowac duzo wieksze zniszczenia, trudne do naprawienia - mokre nieogrzewane moeszkanie stojace puste zima. Do niedawna bylismy pewni ze w 2-3 tyg je wysuszymy i wyremontujemy pozniej, ale teraz mam watpliosci.... |
ChrisCov | Post #5 Ocena: 0 2011-11-24 15:11:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Kilka dni temu dostalem roczny raport kredytowy i mam mala zalamke, ze to sie tak wolno splaca. Dlug mi spadl tylko o 1300 funtow, przy comiesiecznych wplatach w wysokosci 452 funty. Stopa procentowa spadla mi wlasnie z 4,99% do 3,5% i zostaly 23 lata splaty. Przy pozostawieniu takich samych platnosci, wyniosloby to 18+ lat. Jednak wciaz wiekszosc splaty by byla przeznaczana na odsetki. W chwili obecnej to 9 rat z 12. Chyba zaczne jeszcze nadplacac 200 funtow miesiecznie, choc moje zycie bedzie wtedy przypominalo survival. Moj doradca finansowy zasugerowal mi zrobienie 2-letniego fixed rate na 4,8+, za co doliczonoby mi do kredytu kilkaset funtow. Wcale mi sie to nie usmiecha, wiec raczej sie na to nie zdecyduje. Podejrzewam, ze stopy procentowe beda rosly stopniowo o 0,25% za kazdym razem i nagle nie podskoczy to do 5-6%, choc on twierdzil, ze skoki o 1-2% sa mozliwe. Napisal mi, ze pozyczkodawcy chca samodzielnie podniesc stopy procentowe, nie zwazajac na Bank of England, ze wzgledu na sytuacje w Europie.
Nie widze tez sensu wplaty kilku-kilkunastu tysiecy funtow na jednorazowa nadplate, poniewaz nie wyobrazam sobie pozostanie bez jakichkolwiek pieniedzy. W razie straty pracy, podwyzki stop procentowych, naglego zdarzenia losowego, itp. mogloby byc nieciekawie. Ogolnie powinniscie sie zastanowic nad wiekszym wkladem wlasnym lub/i nizszym okresem kredytowym. Obliczylem, ze w chwili obecnej, gdybym nie kupil domu 2 lata temu, moglbym wplacic na depozyt jakies 35%, a nie 15%, jak to zrobilem i mialbym znacznie mniejszy dlug. Przez 2 lata cena domu spadla i obecnie jestem na tej inwestycji mocno stratny. Jakby nie bylo przez 2 lata wplacilem na dom wraz z ubezpieczeniem jakies 12000 funtow, podczas gdy kredyt spadl tylko o niecale 3000 funtow. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 24-11-2011 15:15 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
|
|
_Arik_ | Post #6 Ocena: 0 2011-11-24 15:37:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2007 Skąd: Kraina Podziemnej Pomaranczy |
Witam
Ja z Zona robilismy to przez advisora, tzn moja Zona w takiej firmie pracuje i jezeli ktos potrzebuje rade itp to moge dac namiar tel, tam wszystko sie dowie po polsku. My zlozyslimy aplikacje na nowy dom 2 listopada i dzis dostalismy potwierdzenie ze 2 grudnia dostaniemy klucze !! ![]() ... Alfa Romeo ...
... ànimo ...
... caràttere ...
I'd rather push my ALFA than drive a BMW!!
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2011-11-24 18:08:34 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-11-23 20:06:38, ktoska napisał(a): Mamy powazny problem z landlordem w obecnym lokum, a na domiar zlego do mieszkania ktore kupujemy bylo wlamanie . ktorego skutkiem jest kradziez rur miedizanych od CO i mala powodz (to co bylo w CO wsiaklo w podlogi. wycena banku uwzglednia ta niedogodnosc i oszczedzilismy na niej wystarczajaco duzo na nowe centralne ogrzewanie i podlogi. NIemniej boje sie ze kolejne tygodnie czekania na naprawe tego bledu prawnego moga spowodowac duzo wieksze zniszczenia, trudne do naprawienia - mokre nieogrzewane moeszkanie stojace puste zima. Do niedawna bylismy pewni ze w 2-3 tyg je wysuszymy i wyremontujemy pozniej, ale teraz mam watpliosci.... Poprawa wpisu do Land Registry moze potrwac. Czy dostalas w ogole jakas informacje o przewidywanym czasie? Masz kontakt ze sprzedajacym lub agentem? Moze w ten sposob dowiesz sie szybciej co sie dzieje. Czy ta nieruchomosci jest naprawde duzo tansza od innych w lepszym stanie, ze jest warta kupienia? Sam fakt, ze wlamano sie do niej i ukradziono rury nie swiadczy za dobrze o okolicy. Osuszenie domu tez moze potrwac i kosztowac. Musicie zastanowic sie czy gra jest warta swieczki. Cytat: 2011-11-24 15:11:53, ChrisCov napisał(a): Kilka dni temu dostalem roczny raport kredytowy i mam mala zalamke, ze to sie tak wolno splaca. Dlug mi spadl tylko o 1300 funtow, przy comiesiecznych wplatach w wysokosci 452 funty. (...) Podejrzewam, ze stopy procentowe beda rosly stopniowo o 0,25% za kazdym razem i nagle nie podskoczy to do 5-6%, choc on twierdzil, ze skoki o 1-2% sa mozliwe. Napisal mi, ze pozyczkodawcy chca samodzielnie podniesc stopy procentowe, nie zwazajac na Bank of England, ze wzgledu na sytuacje w Europie. Niestety tak to jest ze splata kredytow, jesli raty sa rozlozone na dlugi okres i na poczatku wiekszosc raty to odsetki i bardzo mala czesc to kapital. Nadplaty to jedyna opcja zmniejszenia dlugu szybciej. Nie wierze, zeby BoE podwyzszyl stopy procentowe o cale punkty. Zobacz jak sie z tym cackaja i jak dlugo nie ruszyli obecnej stopy procentowej. Nie za bardzo wiem jakby w takiej sytuacji mieli wyskoczyc ze zmiana 1% nie wspominajac o 2%. Co do podniesienia stop procentowych przez same banki, to w wiekszosci umowa jest tak skonstruowana, ze tylko podwyzszenie stopy procentowej BoE pozwala na podwyzszenie oprocentowania kredytu typu tracker. Czesc bankow ma w umowach informacje, ze zmienia oprocentowanie wtedy, gdy zmieni sie ich stopa procentowa (np. Barclays Basic Rate), nie BoE, ale chyba do tej pory zaden bank nie odwazyl sie na taki ruch. Zreszta trzeba by sprawdzic co umowa mowi o zmianie ich stopy, w jakiej sytuacji jest to mozliwe. Carpe diem.
|
Post #8 Ocena: 0 2011-11-24 18:28:42 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2011-11-24 18:37:50 (14 lat temu) |
Do offset trzeba miec duzy depozyt. Chyba minimum 85% LTV - http://www.cbonline.co.uk/personal/mortgages/all-our-mortgages/offset-mortgages/
Ta oferta jest o tyle dobra, ze mozna zrobic offset rowniez dla konta firmowego. Takze jak ktos prowadzi mala dzialanosc i zbieraja mu sie rezerwy na koncie, to moze to wykorzystac. Woolowich daje przy min. 75% LTV. http://www.woolwich.co.uk/mortgages/offset-mortgages.html Tu jest tez haczyk, o ktorym pisalam w poprzednim poscie: "Barclays Bank Base Rate typically follows the Bank of England Bank Rate but it is not guaranteed to do so. The Bank of England Bank Rate can go up or down and is announced by the Bank of England's Monetary Policy Committee every month." Leonka po tym jak Ty kupilas, ceny jeszcze poszly troche do gory, a po tym jak Chris kupil, nastapila stagnacja i spadki w niektorych rejonach. Carpe diem.
|
Post #10 Ocena: 0 2011-11-24 18:46:28 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|